Sťahovacia firma spôsobila škody. Čo robiť?
baby ja musim napisat lebo ma normalne trasie od jedu... stahovali sme sa minuly tyzden do noveho bytu a chlapci nasli na FB stranke daku lacnu firmu ze vraj sťahovanie lacno a rychlo. prisli dvaja mladi chalani v dodavke bez loga hned od zaciatku sa tvarili ze ich to obtazuje. akoze nosili to sice rychlo ale tak ze mi obuchali celu novu stenu na chodbe co sme cerstvo vymalovali!! ale to najhorsie prislo ked sme vybalovali... nasu drahu americku chladnicku normalne niekde suchli po zemi je tam obrovsky skrabance cez cele dvere a nova telka za 800 eur ma prasknuty displej!!!!
ked som im volala ze co s tym tak pan majitel mi drzo povedal ze oni za nic nemozu ze to uz bolo a ze nemame ziadnu zmluvu takze smola... nic mi nepreplatia lebo samozrejme neboli poisteni robia to na cierno. teraz nemame ani telku ani prachy a mozem sa ist klzat. vzdy chcite zmluvu a overte si ci maju poistenie skody!!! da sa s tymito kseftarmi vobec daco robit pravne alebo som proste prisla o veci?
no bohuzial, bez papiera nic, seriozne firmy maju poistenie na taketo pripady. Ako pise nado mnou, mozes ich ponahlasovat na urady, ze podnikaju na cierno, teraz si na nich zgustnu...
inak gemi pise toto, tak nieco mozes vyskusat :
1 . Zabezpeč si dôkazy (okamžite)
Fotodokumentácia: Detailne nafoť a natoč všetko – prasknutú TV (skús ju zapnúť, nech je vidno poškodenie displeja), škrabanec na chladničke, obúchanú stenu. Ak máš fotky bytu alebo spotrebičov tesne pred sťahovaním, je to obrovské plus.
Komunikácia: Ulož si screenshoty inzerátu na FB, profilu, z ktorého komunikovali, históriu hovorov a akékoľvek SMS alebo správy na Messengeri, kde ste sa dohadovali na cene a termíne.
Svedkovia: Tvoj partner alebo ktokoľvek, kto bol pri tom, keď veci nakladali celé a vykladali poškodené.
2. Pritlač na nich cez nelegálne podnikanie
Títo ľudia odmietajú zodpovednosť, lebo si myslia, že sú neviditeľní. Keď im však začne hroziť reálny postih za prácu načierno a daňové úniky, často otočia a radšej sa dohodnú na kompromise. Napíš majiteľovi (ideálne písomne – SMS/Messenger, nech máš dôkaz), kde vecne zhrnieš situáciu:
Napíš, že trváš na náhrade škody, ktorú spôsobili (vyčísli sumu za TV a opravu steny/chladničky).
Uveď, že ak odmietajú situáciu riešiť, postúpiš vec na príslušné úrady. Pre nich to znamená Slovenskú obchodnú inšpekciu (SOI) za poskytovanie služieb bez dokladov a Živnostenský úrad / Finančnú správu za nelegálne podnikanie a krátenie dane. Pre čiernych sťahovákov sú tieto kontroly likvidačné.
3. Predžalobná výzva
Ak nepomôže správa, môžeš im poslať (alebo nechať právnikom poslať) oficiálnu Predžalobnú výzvu na náhradu škody. To, že nemajú poistenie, je ich problém – za škodu zodpovedajú celým svojím osobným majetkom. Vymáhanie súdnou cestou bez písomnej zmluvy je síce beh na dlhú trať s neistým koncom (kvôli dokazovaniu, že škodu urobili práve oni), ale samotný oficiálny list s pečiatkou právnika ich často vystraší natoľko, že peniaze radšej vrátia.
4. Pozri si poistenie nehnuteľnosti / domácnosti
Ak ste si do nového bytu už stihli nahlásiť alebo prepoistiť poistenie domácnosti, pozri si poistné podmienky. Niektoré lepšie poistky kryjú aj "škody spôsobené pri sťahovaní professionalnou firmou" (čo tu bude kvôli chýbajúcemu bloku problém), ale niekedy sa dá uplatniť aj poistenie zodpovednosti za škodu, prípadne iné asistenčné služby. Za telefonát do tvojej poisťovne nič nedáš.
Čo urobiť hneď teraz?
Nevolaj mu, v telefóne ťa len opäť odbije. Napíš mu chladnú, vecú správu. Niečo v zmysle:
"Keďže odmietate preplatiť preukázateľnú škodu na TV a chladničke, ktorú ste spôsobili pri sťahovaní dňa [dátum], a keďže ste odmietli vydať doklad o zaplatení, postupujem celú vec s kompletnou fotodokumentáciou a históriou našej komunikácie Finančnej správe a SOI pre podozrenie z nelegálneho podnikania a krátenia dane, a taktiež podávam podnet na políciu pre poškodzovanie cudzej veci."
Uvidíš, ako rýchlo zareaguje, keď zistí, že sa nenecháš len tak odbiť. Držím palce, nech z nich tie peniaze dostaneš, je to hrozná skúsenosť.
Ako prepac, ale co cakas, ked si najdes nejakych random typkov na FB 🤦♀️ Si teda fakt usetrila. Mala si si zavolat normalnu profi stahovaciu firmu a pozriet si na nu recenzie pred objednanim. Je to tvoja chyba.
Co mne pokradli knihy uplne nove a pekne ,plnu krabicu,zmizla mi pocas stahovania a obrazy od slavneho rakuskeho maliara.Svine stahovaci
Hned ako som citala toto:
"chlapci nasli na FB stranke daku lacnu firmu ze vraj sťahovanie lacno a rychlo"
Tak mi bolo jasne, ze to bude nanic sluzba, a nikdy by mi nenapadlo im zverit stahovanie celeho majetku...

Udaj ich na danovy urad za neopravnene podnikanie, to je asi tak vsetko, ostatne veci im tazko dokazes. Su niekde (povodne alebo nove bydlisko) kamery, ktore zachytili to stahovanie ?