icon

Ako zachrániť doma prelakované kuchynské dvierka?

24. aug 2026

Idem sa asi trošku posťažovať, na seba :-/

Na internete som videla videá, ako si ľudia sami premaľujú kuchynské dvierka a celé to vyzeralo úplne jednoducho. Zbrúsiť, odmastiť, natrieť a kuchyňa ako nová.
Muž bol proti, vraj to nebude také ľahké a dopadne to zle. Ja som ho presviedčala, že dnes je na všetko návod a že ušetríme kopec peňazí.
No, robím to tretí deň. Kuchyňa je rozobratá, všade bordel, dvierka schnú kade-tade a výsledok sa mi zatiaľ vôbec nepáči. Na niektorých miestach vidno ťahy, farba nechytá tak pekne, ako som čakala, a ja už mám nervy.
Najhoršie je, že muž sa so mnou skoro nerozpráva, lebo on ma od začiatku odhováral. Teraz sa cítim blbo, ale už to musím nejako dotiahnuť.

Máte niekto skúsenosť s maľovaním kuchynských dvierok? Dá sa to ešte zachrániť, keď prvé vrstvy nevyzerajú dobre, alebo mám radšej rovno volať niekoho, kto to vie spraviť poriadne?

anonym_015109
24. aug 2026

@anonym_autor v poslednom čase také premaľovanie dvierok vidím v fb skupinách actionu, tam to teraz ľudia kupujú, skús sa popýtať tam určite poradia

anonym_0e5b73
24. aug 2026

Da sa to zachranit tym, ze to premalujes tak aby tam neboli smuhy. Co sa tyka chytnutia farieb to je ako s vlasmi na kazdy odtien rovnaka farba inak chyti.

anonym_28838b
24. aug 2026

Linku v byte sme si dali urobiť profikom z https://povrchovky.sk/?srsltid=AfmBOoo-nxi7vJeg... Poopravovali/vymenili kovania, opravili sufliky a pod. Sama by som pri tom zahynula (stiahnutie folie, brúsenie, malovanie).

anonym_4559da
24. aug 2026

Zasadny predpoklad dobreho vysledku je vhodny podklad, nie na kazdy chyta kazda farba. Ked mas podklad dobry a aj farbu vhodnu, tak v prvom rade musi farba po natreti dobre vytvrdnut, na plechovici mas napisane ake su odporucane doby schnutia pre dalsi nater. Ked je farba vytvrdnuta treba ju prebrusit aspon 200 smirglom, lepsie aj vyssie cislo smirglaadokladne odprasit. To ciastocne vyriesi viditelne tahy stetcom, ale ked su tajy stetcom viditelne, tak bud mas hustu farbu alebo nemas dobry stetec. Je tiez mozne, ze davas privela farby v jednej vrstve a nedokonale ju rozotieras.
Kazda robota ma svoje grify, ktore treba zvladnut. Radsej daj viac tensich vrstiev farby s dodrzanim technologickych prestavok na vytvrdnutie a zakazdym to vybrus. Malo by to nakoniec dopadnut dobre.

madeincssr
24. aug 2026

@anonym_autor hladke plochy je problem aj nastriekat, aby to vyzeralo dobre, nieto natriet stetcom. Striekat sa musia vonku, v bezvetri, pred striekanim okraje precizne zalepit papierovou maskovacou paskou a dvierka mat vodorovne. Musia byt dokonale prebrusene velmi jemnym brusnym papierom (600 aj viac), alebo, ak boli pekne hladke, skor autolakyrnickou brusnou "utierkou". A potom poriadne ocistit a odmastnit.
Alternativou by mohlo byt navalcekovanie vo vodorovnej polohe tak, aby sa tahy valceka pred vyschnutim farby stihli dokonale zliat (stratit). Natiera aj valcekuje sa do kriza, raz "vodorovne', potom "zvislo".
Striekat by sa teoreticky dali aj akrylovou farbou profi sprejom, alebo v predajniach autolakov vedia farbu namiesat, pridaju tuzidlo a naplnia do spreja. Ale na nastriekanie dvierok aspon 2-3 tenkymi vrstvami to pojde do penazi.

anonym_a29f69
24. aug 2026

@anonym_autor
Neda, strata casu

anonym_13bd87
24. aug 2026

V prvom rade nenarierat štetcom ale penovym valcekom. Natreté dvierka mám už asi 6-7 rokov, dávala som 2 vrstvy farby plus lak, ťahy nevidieť. Podklad som zdrsnila a odmastnila.

anonym_4324e4
25. aug 2026

Linku by som dala urobiť firme Povrchovky skúste im zavolať dohodnúť sa. Maju s tým skúsenosti. Ja sama by som to nemalovala.