Je lepšie ohrievať vodu elektricky cez leto?
raz mi jeden kurenar povedal,ze pokial mam plynovy kotol so samostatnym zasobnikom na teplu vodu,tak cez leto ked sa nekuri je lepsie zohrievat vodu elektricky...aky mate na to nazor?
@palokm ak mas kombinovany bojler, ktory je napojeny na ustredne kurenie aj elektriku, tak jednoznacne zohrievat teplu vodu pomocou plynoveho kotla. kurenie odstavis a zohrieva iba teplu vodu. pri ohreve elektrikou vznika v bojlery vodny kamen, ktory treba pravidelne cistit. pri ohreve pomocou plyn. kotla nevznika vodny kamen a samozrejme aj naklady na ohrev su ovela nizsie.
@palokm to mas vodu aj na elektrinu sj na plyn. Ja mam kondenzacny kotol tak vodu zohrievam plynom a kurenie mam vypnute na kotli na nule
@slavomira236 mam to takto..plynový .kotol na kurenie a ohrev teplej vody ,ktory ide do zasobnika na teplu vodu Dražice,ktory mozem napojit na elektrinu
@palokm ak mas kombinovany bojler, ktory je napojeny na ustredne kurenie aj elektriku, tak jednoznacne zohrievat teplu vodu pomocou plynoveho kotla. kurenie odstavis a zohrieva iba teplu vodu. pri ohreve elektrikou vznika v bojlery vodny kamen, ktory treba pravidelne cistit. pri ohreve pomocou plyn. kotla nevznika vodny kamen a samozrejme aj naklady na ohrev su ovela nizsie.
@frflos_nespokojny pytam sa preto,ze kurenar mi povedal,ze ked ohrievam vodu v lete plynom,tak spotreba plynu je vyssia ako elektrinou
elektrika urcite nie !
@frflos_nespokojny prečo vznika vodny kamen pri elektrike,ked voda preteka cez kotol do zbernej nadoby a tam sa ohreje....nie je to jedno,ze pri plyne ide zohriata
tak to je poriadny vol ! mozes si to vyratat. nocny prud 8 hodin x 2 kw = 16 kw x cena elektriky. kotol potrebuje cca 1,5 m3 za hodinu. za cca 30 minut mas zhruba 120 l teplej vody. podla svojho cennika si cenu vyrataj
Keď sa voda zohrieva:
Rozpustený hydrogénuhličitan vápenatý sa stáva menej stabilným.
Rozkladá sa na nerozpustný uhličitan vápenatý, oxid uhličitý a vodu.
Nerozpustný uhličitan vápenatý sa usádza na vykurovacom telese a stenách nádoby ako vodný kameň.
Dôsledky vodného kameňa:
znižuje účinnosť ohrevu,
zvyšuje spotrebu energie,
môže skrátiť životnosť vykurovacích telies a bojlerov.
Keď sa voda zohrieva:
Rozpustený hydrogénuhličitan vápenatý sa stáva menej stabilným.
Rozkladá sa na nerozpustný uhličitan vápenatý, oxid uhličitý a vodu.
Nerozpustný uhličitan vápenatý sa usádza na vykurovacom telese a stenách nádoby ako vodný kameň.
Dôsledky vodného kameňa:
znižuje účinnosť ohrevu,
zvyšuje spotrebu energie,
môže skrátiť životnosť vykurovacích telies a bojlerov.
@frflos_nespokojny dakujem
@frflos_nespokojny pytam sa preto,ze kurenar mi povedal,ze ked ohrievam vodu v lete plynom,tak spotreba plynu je vyssia ako elektrinou
@palokm dobre ti povedal,moj bratranec je kúrenar, tiež nam tak povedal..my ohrievame v topnej sezóne plynom a keď sa netopi,elektrinou..plynu celoročne by sme sa nedoplatili
Neviem ale musim konštatovať, ze obaja kurenari su retardi a matematika im nic nehovorí.
Aby ste to pochopili, tak vam to vyratam.
1m3 plynu stoji cca 0,601 €. Kotol zožerie cca 1,5 m3/h co činí 0,9015€, ale 120l bojler sa nahreje za 30 minut co je cca 0,45€ pri plnom výkone. Pri ohreve bojlera ale kotol nejde stale, cize je to menej ako 0,45€ (45 centov).
Cena nočného prúdu, cize nízky taríf stoji 1kwh: 0.07- 0.08 € bez dph. Tak poďme rátať : topne teleso 2 kW x 8 hodin to mame 16 kW x 0,07€ sa rovná 1,12 € bez dph.
DPH si viete doratat. Cize elektrika je 3 x viac drahšia ako plyn a to nepíšem, ze ak mate stredne tvrdú vodu a ohrievate TUV elektrikou, tak doporučujem elektricky zmakcovac vody. Ak ho nemáte, tak za cca 4 roky pri čistení bojlera vyberiete vedro vodného kameňa- cca 10 litrov. Samozrejme, ze ho nemusíte čistiť. Potom ale výkon topneho telesa sa zníži az dojde k jeho zničeniu.
Pri použití el.zmakcovaca je to asi iba 2 litre vodného kameňa. Prajem vam príjemne chvíle pri pravidelnom čistení bojlera. Ja som to voľakedy robil a viem ake je to príjemne a radostne zabíjanie voľného casu.
Zabudol som dodať jednu podstatnú vec. Bojler zohrievany nočným prúdom zohreje svoj obsah a pri spotrebovani vody musis cakat na teplu vodu dalsi den. Pokial v domácnosti nemas inštalovaný dvojtarif, tak teplej vody mas sice neúrekom, ale cena uz bude uplne cez čiaru. Pri plyne mozes mat teplej vody kedy chces , kolko chces a hlavne rychle.

@palokm to mas vodu aj na elektrinu sj na plyn. Ja mam kondenzacny kotol tak vodu zohrievam plynom a kurenie mam vypnute na kotli na nule