icon

Je potrebný každoročný servis klimatizácie? Skúsenosti a tipy.

19. aug 2026

Vy, co mate doma klimatizaciu. Robievate pravidelny servis kazdy rok? Aktualne mame doma viacero klimatizacii, zial, firma nas neupozornila, ze servis sa musi dodrzat 1x rocne a u nich, inak nemame zaruku.

chrobak7
19. aug 2026

@anonym_autor A pokazila sa?

Klíma funguje aj bez servisu. Ak je nejaký problém, tak sa volá servis. Niektoré firmy si zabezpečujú kšefty tým, že spotrebiteľovi nakážu robiť platený servis - prehliadky. Ale záruku nemôžu podmieňovať výlučne ich servisom.

mmonika
19. aug 2026

@anonym_autor my mame klimu už cca 3 rok, a akurat som tento rok volala servisakov, bo ako mame vonkajšiu jednotku, tak nam ju treba vyčistit bo nam na sidlisku prerabaju cesty a chodniky tak sa dva mesiace práši že nonstop a rovno na tu našu klímu.. A tiež som ho volala aj kvoli doplneniu klimy. .

mimaapeto
19. aug 2026

máme klímu od minulého roka, pri montáži nám vysvetlili že raz za 6 mesiacov treba vysprchovať vnútorné filtre potom zapnúť ventilátor na klíme a nechať ich poriadne uschnúť, plus som z alzy kupila dezinfekčný sprej s ktorým filtre po vysprchovaní a po vyčistení nastriekam.... nevraveli žeby bol treba servis každý rok , nakoľko nám zakladnú starostlivosť vysvetlili...

anonym_1a3a1c
19. aug 2026
@chrobak7

Klíma funguje aj bez servisu. Ak je nejaký problém, tak sa volá servis. Niektoré firmy si zabezpečujú kšefty tým, že spotrebiteľovi nakážu robiť platený servis - prehliadky. Ale záruku nemôžu podmieňovať výlučne ich servisom.

@chrobak7 no jasne, ze funguje aj bez servisu dlho a potom dychas hnusne zanesene filtre

anonym_8175f1
19. aug 2026

Ako dlho máte klimu?

anonym_8175f1
19. aug 2026

Rozdiel je zakonna záruka a predlžena zaruka za podmienok výrobcu
Rozdiel je chyba spôsobena zanesenim klimy alebo výrobná atď

glorikarebeka
19. aug 2026

Čistíme filtre raz za rok

anonym_9d0aa2
19. aug 2026

co myslis pod servisom? nam odporucali vymenit / vyčistiť filter ci prestriekat ci co to?! boli prvy krát vypytali za to takmer 50€ za 30 min roboty (pred 8 rokmi) a odvtedy to robi muz, vzdy pred pustenim klimy ju skontroluje precisti (sprej kupil v alze) a slape ako hodinky

patrike
19. aug 2026

Ziadny servis nie je nutny a nemozu nim nic podmienovat. Raz za par rokov mozno skontrolovat tlak a pripadne doplnit medium, inak staci bezne cistenie, ktore zvladne kazdy pomocu peny v spreji.

anonym_556664
19. aug 2026

tak v ramci zaruky ano, ale potom uz menej casto. Ale samozrejme nieje bezudrzbova. Vsetko potrebuje obcas udrzbu a servis

janana2013
19. aug 2026

Zrovna minuly tyzden sme mali servisakov. Mame klimu 8 rokov. Prvy servis sme mali po 7mich. Nastastie bola v super stave. Ono je dobre ju skontrolovat aj servisakmi lebo zakladne cistenie si viete urobit aj sami-take vyberatelne sietkove filtre umyt a prestriekat dezinfekcnym prostriedkom. Vid. navod. Servisak poradil, ze staci zeleny sanytol spray z drogerie. Ale sami si neviete skontrolovat, ci nie je zanesena vnutri prachom a plesnami, ktore pri chladeni sa dostavaju do vzduchu a dychate ich. Zalezi od toho, kde ta klima je umiestnena. Napriklad v kuchyni sa do nej mozu dostavat vypary z varenia a ta mastnota sa moze dostat na tie kovove mriezky a plastove lopatky vnutri. To si sama vycistit neviete. Cistil nam to specialnym parnym cisticom/vapkou (udajne to stoji 800€) a v pare bola aj dezinfekcia. Ukazoval nam aj fotku klimatizacie, ktoru cistil den predtym u klienta. Ma klimu umiestnenu nad dverami z kupelne takze sa do nej dostava para zo sprchy a sposobovala plesen vnutri klimy. Ta plesen bola hrozna. Cierne flaky po celom vnutri klimy. Ak nemate klimu, ktora,ked dochladi, automaticky zapne samocistenie, tak je dobre po kazdom chladeni zapnut este funkciu ventilatora, ktory zabezpeci, aby sa vlhkost z klimy dala von. A raz za cas (aj v lete) pustit na klime kurenie na 30 stupnov. Staci na 5min., aby sa vnutri vypalil pripadny "bordel". Vhodne je tiez zametat metlickou alebo vysavacom s malou nasadkou so stetinkami vonkajsiu klim. jednotku. Ak sa teda k nej viete dostat. Prach zvonku sa usadza v tych kobovych mriezkach. Treba to ale cistit len velmi jemne, aby sa kovove mriezky nepolamali alebo nepoohynali a tiez, aby ste sa neporezali.

vikusjk
19. aug 2026

@anonym_autor my mame teraz novu klimu tyzden, ale ano, boli sme upozorneni, ze mame aj predlzenu zaruku ale iba ak ju budeme pravidelne servisovat. Da to logiku, aj na auto sme mali zaruku len ked bolo servisovane...

anonym_2d7be9
19. aug 2026

Každý rok chodia - vyčistia, všetko umyjú, tuším 50 eur platíme za servis.

anonym_8f8564
19. aug 2026
@janana2013

Zrovna minuly tyzden sme mali servisakov. Mame klimu 8 rokov. Prvy servis sme mali po 7mich. Nastastie bola v super stave. Ono je dobre ju skontrolovat aj servisakmi lebo zakladne cistenie si viete urobit aj sami-take vyberatelne sietkove filtre umyt a prestriekat dezinfekcnym prostriedkom. Vid. navod. Servisak poradil, ze staci zeleny sanytol spray z drogerie. Ale sami si neviete skontrolovat, ci nie je zanesena vnutri prachom a plesnami, ktore pri chladeni sa dostavaju do vzduchu a dychate ich. Zalezi od toho, kde ta klima je umiestnena. Napriklad v kuchyni sa do nej mozu dostavat vypary z varenia a ta mastnota sa moze dostat na tie kovove mriezky a plastove lopatky vnutri. To si sama vycistit neviete. Cistil nam to specialnym parnym cisticom/vapkou (udajne to stoji 800€) a v pare bola aj dezinfekcia. Ukazoval nam aj fotku klimatizacie, ktoru cistil den predtym u klienta. Ma klimu umiestnenu nad dverami z kupelne takze sa do nej dostava para zo sprchy a sposobovala plesen vnutri klimy. Ta plesen bola hrozna. Cierne flaky po celom vnutri klimy. Ak nemate klimu, ktora,ked dochladi, automaticky zapne samocistenie, tak je dobre po kazdom chladeni zapnut este funkciu ventilatora, ktory zabezpeci, aby sa vlhkost z klimy dala von. A raz za cas (aj v lete) pustit na klime kurenie na 30 stupnov. Staci na 5min., aby sa vnutri vypalil pripadny "bordel". Vhodne je tiez zametat metlickou alebo vysavacom s malou nasadkou so stetinkami vonkajsiu klim. jednotku. Ak sa teda k nej viete dostat. Prach zvonku sa usadza v tych kobovych mriezkach. Treba to ale cistit len velmi jemne, aby sa kovove mriezky nepolamali alebo nepoohynali a tiez, aby ste sa neporezali.

@janana2013
😁😁😁 Ty si toho popisala my zijeme cast roku poslednych 15 rokov v tropoch a tam je cast roka obdobie sucha a jedinu vec co robime raz za cas ocistime filter a AC neboli nikdy servisovane a idu cely rok pokial sa nepokazia .

autor
20. aug 2026
@chrobak7

@chrobak7 na stranke maju pisany kazdorocny servis, ktory musi byt dodrzany ich firnou, inak zaruka je len na dva roky, inak by bola na 5. Zaujima ma, ci je to fakt pottebne kazdy rok dat servisovat, lebo jej servis je od 85€ vyssie za jednu jednotku. My ich mame viac a preto ma to zaujima, ze ci sa pripravit na to, ze kazdy rok odidu stovky eur :D

autor
20. aug 2026
@anonym_1a3a1c

@chrobak7 no jasne, ze funguje aj bez servisu dlho a potom dychas hnusne zanesene filtre

@anonym_1a3a1c je mi jasne, ze to trrba cistit, mna len zaujima, ci to vyslovene musi robit firma, od otorej sme klimu brali.

janana2013
20. aug 2026
@anonym_8f8564

@janana2013
😁😁😁 Ty si toho popisala my zijeme cast roku poslednych 15 rokov v tropoch a tam je cast roka obdobie sucha a jedinu vec co robime raz za cas ocistime filter a AC neboli nikdy servisovane a idu cely rok pokial sa nepokazia .

@anonym_8f8564 A Vy ste nejaka stanovacka, kto kolko moze napisat? Pani sa pytala na skusenosti, tak som ich napisala bez toho, aby som niekohol sudila a zbytocne rypala, na rozdiel od Vas. Asi Vam tie tropy a spinava klima nerobia dobre🙂

janana2013
20. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_1a3a1c je mi jasne, ze to trrba cistit, mna len zaujima, ci to vyslovene musi robit firma, od otorej sme klimu brali.

@anonym_autor Co sa tyka samotneho cistenia, moze Vam ho urobit akakolvek firma. Nam to zakazdym urobila ina firma. Ani raz sa nam nepodarilo zohnat klimatizerov, ktori nam klimu montovali. Servis sme zhanali v letnej sezone, kedy su vsetci plne vytazeni. Nasa chyba, spamatali sme sa neskoro. Az ked sme z klimy citili jemny puch, ako ked je plne vrecko vysavaca. To bol servis prvykrat az po 7mich rokoch. Idealne objednat ho pred sezonou - april, maj apod. Co sa tyka poskytovania servisu len firmou, ktora Vam ju montovala, aby ste neprisli o zaruku - je to mozne, len skoda, ze Vas na to neupozornili vopred. V rodine si tiez teraz pred letom dali namontovat klimu ale firma ich upozornila, ze v tom maju aj zarucny servis 1x rocne zadarmo. (Neviem teraz na kolko rokov.) Ako to uz tu niekto v diskusii spominal, logiku to ma, aj na nove auto sa poskytuje zarucny servis... A co sa ceny servisu tyka. Nie je to lacne ale stoji to za cistu a vychladenu domacnost niekolko mesiacov v roku...🙂 My klimu pouzivame obcas aj na vykurovanie v obdobi, ked este nevykuruju...