Nerobte elektroinštaláciu v kuchyni bez presného projektu
Pridávam našu chybu z rekonštrukcie, snáď to niekomu zachráni nervy. Keď nám robili novú elektrinu v byte, vykašľali sme sa na presný plán kuchynskej linky, lebo sme ešte nemali vybratý finálny vizuál od stolára. Elektrikár povedal, že „šak tu vám dám tri zásuvky, tu na umývačku, to bude stačiť“.
Teraz, keď montujú linku, zistili sme, že zásuvka na mikrovlnku je presne za nosným stĺpikom, kábel od digestora nedočiahne a nad pracovnou plochou mám len dve zástrčky, takže keď zapojím kávovar a rýchlovarnú kanvicu, už nemám kde dať mixér. Musíme ťahať predlžovačky po novej zástene, vyzerá to strašne a prerábať to znamená znova sekať do nových kachličiek. Vždy majte najprv presný plán od štúdia s kótami na milimeter a až potom pustite do bytu elektrikára. Neriešili ste to niekto nejakou lištou alebo ako to schovať?
@anonym_autor
Presne. Aj včera tu bola taká diskusia – minúť desaťtisíce na rekonštrukciu a ušetriť stovky na projekte. Problém je, že radia polodebili, pre ktorých kuchyňa znamená maximálne tri zásuvky. Doba sa však zmenila, pribudlo veľa ďalších spotrebičov, ktoré potrebujú zásuvky v rôznych výškach.
@anonym_6d36d2 na toto všetko nám stačila A4 papier. Presne som si tam načrtla akú chcem kuchyňu kde aké spotrebiče koľko zásuviek. Držal sa toho stolár aj elektrikár
ja som tiež mala na papieri približne nakleslené
ale náš elektrikár bol super sám od seba my dosť pomohol kde čo ako
dokonca máme aj navyše
Normalne zasnem, kuchyna je povacsine zenska zalezitost a snad vies co pouzivas, co mas zapnute a vylozene stale,co obcasne, netreba ziaden "projekt"len obycajnu ceruzku a papier
Normalne zasnem, kuchyna je povacsine zenska zalezitost a snad vies co pouzivas, co mas zapnute a vylozene stale,co obcasne, netreba ziaden "projekt"len obycajnu ceruzku a papier
@eeffka
Vsetky ste take mudre preco potom su zastrcky casto namonotovane proti predpisim - vzdialenost od vody a od varnej dosky?
My sme rekonstruovali dom - uplne sa menili dispozicie a mali sme len hrubu predstavu, kuchyna mala byt do L, ale nakoniec sme spravili az G, umyvacka mala byt inde, aj drez a tak pripojky boli inak, u nas este plyn a samozrejme elektrika pre ruru. Potom, ked sme v kuchynskom studiu riesili tieto veci, tak sme narazili na problem aj s vyskou linky, lebo okna boli posadene nizko a tam mal byt pod oknom drez a umyvacka logicky vedla. A umyvacky sa robia tiez len iste vysky 🙃. Jedine Bosch sa nam vosla ltt. No bolo to umenie navrhnut tak, aby sa tam nejaka vosla a aby sa dal bezpecne zapojit plyn a elektrika potom pre dalsie spotrebice. Ale inak zastrciek mame na male spotrebice dost. Toto je fakt dost zasadna vec a uz by sme si aj my dali pozor na nejake detaily. To je tak, ked robis nieco prvykrat a nemas skusenosti.

@anonym_autor
Presne. Aj včera tu bola taká diskusia – minúť desaťtisíce na rekonštrukciu a ušetriť stovky na projekte. Problém je, že radia polodebili, pre ktorých kuchyňa znamená maximálne tri zásuvky. Doba sa však zmenila, pribudlo veľa ďalších spotrebičov, ktoré potrebujú zásuvky v rôznych výškach.