icon

Prerábka kuchyne: Indukcia na 230 V alebo tri fázy?

29. júl 2026

Pri prerábke kuchyne nám elektrikár povedal, že na bežnom prívode 230 V nemusí indukcia zvládať viac platničiek naraz naplno. Navrhuje potiahnuť nový kábel a zapojiť ju na tri fázy, kuchynské štúdio zas tvrdí, že nám pokojne stačí model na 230 V. Varím skoro každý deň, často na troch platničkách. Má význam robiť kvôli tomu elektrinu nanovo?

veselo_neveselo
29. júl 2026

Nema.

patrike
29. júl 2026

Vsetko bude ok, kym nezacnes sucasne prat / piect v rure / varit v konvici. Potom je sanca na vypadok istica pred bytom.

anonym_f93bd4
29. júl 2026

@anonym_autor potvrdzujem ze nam indukcia nezvlada ani 2 platnicky naplno, neviem ci je to tak nastavene od vyroby alebo nie, sle ak mam jednu platnicku naplno a zapnem naplno aj druhu tak jednu automaticky znizi na polovicu.

anonym_2f478f
29. júl 2026

@anonym_autor na 230 pojde indukcia na polovicny vykon.Obavam sa,ze 3 platnicky naraz bude problem.

patrike
29. júl 2026
@anonym_2f478f

@anonym_autor na 230 pojde indukcia na polovicny vykon.Obavam sa,ze 3 platnicky naraz bude problem.

@anonym_2f478f Naraz bude ok, ak budu na nizsom stupni, nie na max.

oskvarka
29. júl 2026

@anonym_autor podľa mňa nemá aj keď veľa varíš nebudeš mať tie platničky naplno.

oskvarka
29. júl 2026
@anonym_f93bd4

@anonym_autor potvrdzujem ze nam indukcia nezvlada ani 2 platnicky naplno, neviem ci je to tak nastavene od vyroby alebo nie, sle ak mam jednu platnicku naplno a zapnem naplno aj druhu tak jednu automaticky znizi na polovicu.

@anonym_f93bd4 ja mám problém len ked zapnem dve a k tomu kanvicu ale mi máme starú elektriku a dve zástrčky na jeden istič. Ale mne to rovno vyhodí ističe..

anonym_f93bd4
29. júl 2026
@oskvarka

@anonym_f93bd4 ja mám problém len ked zapnem dve a k tomu kanvicu ale mi máme starú elektriku a dve zástrčky na jeden istič. Ale mne to rovno vyhodí ističe..

@oskvarka mne moze ist vsetko, ale akonahle dam 2 platnicky na indukcii na max tak jednu prepne na polovicku. Neviem ci to nie je nastavene uz od vyrobcu.

olga_hurajova
29. júl 2026

Dlho sme bývali na byte kde nebola možnosť zriadiť 3f prípojku.
Pri varení na indukcii mi fungovali samozrejme všetky platne ale musela som si dávať pozor aby som nemala k tomu zapnutú práčku a sušičku pripadne aby som nezapla kanvicu.
Teraz na dome máme normálne 3f varnu dosku a citeľne mi rýchlejšie voda zovrie a nemusím sa limitovať s počtom použitých spotrebičov.

Za mňa ak je výška investície pre vás rozumná (neviem koľko to môže stať 500-1000€) a robíte rekonštrukciu na komplet, by som do toho išla. Ak si máš kvôli tomu rozdrbať polovicu bytu pripadne vás to má finančne zruinovať vykasli sa na to.

beata_k
29. júl 2026

@anonym_autor Pojdu ti aj 3 platne, ale musis kupit kvalitnu, ktora si to sama zreguluje. 3 ti na plno nepojdu. Mas indukciu? Lebo pri 3 na plny vykon mas co robit aby ti neprihorelo.
Aby som doplnila: 3 mi isli, ale mali sme med, nie hlinik.

nelca84
29. júl 2026

Určite si daj potiahnuť 380V, najmä ak prerábate kuchyňu. Bude ťa to potom mrzieť, lebo nevyužijes potenciál indukcie a skôr budeš z nej na nervy, najmä ak variš veľa. Podľa mňa indukcia na 230V nemá význam, budeš večne striehnuť na výkon aby si nevyhodila poistky v byte. Elektrikár vie čo hovorí.

anonym_d9cd2c
30. júl 2026

@anonym_autor mame spravene 3 fazy a bezne nam ide naraz v dome 4 varne platne,rura,2 pracky,susicka,pracovne pocitace atd😀naopak,svagrinej vypadava elektrina uz ked zapne ruru a platne.takze za nas bolo rozhodnutie pre kvalitnu elektrinu take,ze nam urcuje kvalitu kazdodenneho zivota

anonym_d9cd2c
30. júl 2026

@anonym_autor urcite ai daj poradit od elektrikara,nie od kuchynskeho studia

patrike
30. júl 2026
@beata_k

@anonym_autor Pojdu ti aj 3 platne, ale musis kupit kvalitnu, ktora si to sama zreguluje. 3 ti na plno nepojdu. Mas indukciu? Lebo pri 3 na plny vykon mas co robit aby ti neprihorelo.

@beata_k "kvalitna" to zreguluje tak, ze znizi vykon = dlhsie varenie alebo proste ten rezen nevyprazis, lebo ti to stiahne z 9 na 5. Zazraky sa nedeju, fyzika nepusti.

patrike
30. júl 2026
@nelca84

Určite si daj potiahnuť 380V, najmä ak prerábate kuchyňu. Bude ťa to potom mrzieť, lebo nevyužijes potenciál indukcie a skôr budeš z nej na nervy, najmä ak variš veľa. Podľa mňa indukcia na 230V nemá význam, budeš večne striehnuť na výkon aby si nevyhodila poistky v byte. Elektrikár vie čo hovorí.

@nelca84 Tak. Zaklad je natiahnut 5 zilovy kabel ako pripravu na 3f az po istice, pripadna zmena na 3f pre cely byt je potom o vymene elektromera, hlavneho istica pred nim a miernej prerabke skrinky s isticmi, co mozes urobit aj neskor. Kabel stoji par eur navyse.

zuzinabila
30. júl 2026
@beata_k

@beata_k a ked bude potrebovat prave 3 na plny vykon?😀ci pocka 2 hodiny aby mohla pouzit?

patrike
30. júl 2026
@zuzinabila

@beata_k a ked bude potrebovat prave 3 na plny vykon?😀ci pocka 2 hodiny aby mohla pouzit?

@zuzinabila Tam su aj ine elektrikarske chutovky, 1f 25A istic bezny pred bytmi nevypadne pri 25.001 Amperoch, ale pokojne vydrzi aj pol hodinu pretazenie o 50%, ked bude v strede varenia, cvak a cely byt vypadnuty, potom este cakat, kym istic vychladne. K tomu bonusy ako pretazovanie kablov teplom. Nedavno som riesil takto vyhoreny byt.

beata_k
30. júl 2026
@zuzinabila

@zuzinabila Mas indukciu? Lebo mat 3 na plny vykon, je ze miesas a miesas aby ti neprihorelo. Ano, moze mat vodu v jednom hrnci, ale v troch jej vodu na co? Iba zeby miesala s 2 rukami naraz...

beata_k
30. júl 2026
@patrike

@zuzinabila Tam su aj ine elektrikarske chutovky, 1f 25A istic bezny pred bytmi nevypadne pri 25.001 Amperoch, ale pokojne vydrzi aj pol hodinu pretazenie o 50%, ked bude v strede varenia, cvak a cely byt vypadnuty, potom este cakat, kym istic vychladne. K tomu bonusy ako pretazovanie kablov teplom. Nedavno som riesil takto vyhoreny byt.

@patrike Povedz mi situaciu kedy mas indukciu 3 platne na plny vykon. Zvacsa mas stredny vykon.

beata_k
30. júl 2026
@patrike

@beata_k "kvalitna" to zreguluje tak, ze znizi vykon = dlhsie varenie alebo proste ten rezen nevyprazis, lebo ti to stiahne z 9 na 5. Zazraky sa nedeju, fyzika nepusti.

@patrike Ja pisem z vlastnej skusenosti, nie teoriu. A rezne boli v pohode. Mas ty vobec indukciu? Lebo na nej varis v primere na 6 stupni...len tolko k tomu.

patrike
30. júl 2026
@beata_k

@patrike Ja pisem z vlastnej skusenosti, nie teoriu. A rezne boli v pohode. Mas ty vobec indukciu? Lebo na nej varis v primere na 6 stupni...len tolko k tomu.

@beata_k Mam indukciu aj ruru, ale 3f pripojenie, nemusim sa obmedzovat.

beata_k
30. júl 2026
@patrike

@beata_k Mam indukciu aj ruru, ale 3f pripojenie, nemusim sa obmedzovat.

@patrike Tesim sa s tebou, ze mas 3 f

anonym_d9cd2c
30. júl 2026
@patrike

@patrike no presne,preto som regovala😀

anonym_d9cd2c
30. júl 2026
@beata_k

@patrike Tesim sa s tebou, ze mas 3 f

@beata_k myslim ze sme tu chceli prispiet radami autorke,asi si to zle pochopila ako samochvalu alebo sa citia dotknuta ze mas tu elektrinu nanic spravenu?

beata_k
30. júl 2026
@anonym_d9cd2c

@beata_k myslim ze sme tu chceli prispiet radami autorke,asi si to zle pochopila ako samochvalu alebo sa citia dotknuta ze mas tu elektrinu nanic spravenu?

@anonym_d9cd2c Komentar uplne mimo...

anonym_232bec
30. júl 2026

@anonym_autor mne sa 3 fazy hodili, mam v byte miesacku a vzdy sa zide na palacinky🙂