270 dní nemocenského poistenia a materská

zlatkamh
8. aug 2013

Ahojte,
potrebujem poradiť. Momentálne pracujem na hlavný pracovný pomer (od 1.7. do 31.12) a dohodu o vykonaní práce (od 4.6. do 31.10) - nemocenské poistenie je uhrádzané. Stretli ste sa s tým, že Vám vznikol nárok na materskú aj napriek tomu, že sa tieto dni prekrývajú? Nástup na materskú mám 8. 11. a dokopy mi to vychádza 280 dní nemocenského poistenia.
Ďakujem za odpovede a reagovanie na túto tému. zlatkamh

ivec16
8. aug 2013

ty ratas kazdy pomer zvlast ako den poistenia? je jedno kolko mas zamestnani... aj ked pracujes v 3 roznych pracach od kial odvadzas nemocenske poistenie, vzdy je to ratane ako jeden den aj keby si pracovala v ten den u troch zamestnavatelov... cize ty si poistena, ak dobre chapem od 4.6. az po nastup na matersku 8.11. ak to myslis obe roku 2013 tak to 270 dni nedava, cize narok na matersku ti nevznikne. Mas narok na rodicovsky prispevok...

zlatkamh
autor
8. aug 2013

Pýtam sa ohľadom tohto, pretože na sociálke mi to známa takto vyrátala. Nemám to z vlastnej hlavy ale od človeka, ktorý s tým robí. Prečo by mi inak tvrdila, že tieto dni sa počítajú osobitne? Potrebujem to vedieť naozaj súrne.

slavka034
9. aug 2013

to máš úplne jedno, podmienkou je aby si pred pôrodom bola najmenej 270 dní nemocensky poistená...Takže môžeš byť aj 280 dní aj 1045 dní aj neviem koľko.Ak by si mala 269 dní odrobených tak nárok by si už nemala..

dena1973
9. aug 2013

@zlatkamh Ak sa dni poistenia v zamestnaniach prekrývajú, tak sa to počíta, iba ako jedno poistenie. To zn. že ako si bola postená od 4.6. do 31.10. - dohoda a od 1.7. do 31.12. - PP, tak sa ti počíta doba: od 4.6. do 30.6. - z dohody, (27 dní poistenia)potom od 1.7. do 31.12. - z PP (184 dní poistenia). Doba od 1.7. do 31.10. sa prekrýva, tak sa do doby poistenia ráta iba 1x. Dobu poistenia spolu z toho čo si napísala máš spolu: 211 dní. V tomto prípade podmienka 270 dní poistenia nie je splnená. Budeš mať nárok iba na rodič. príspevok od narodenia dieťaťa z ÚPSVaR.

katrinka8
9. aug 2013

Baby, ale podla tohto tu je @zlatkamh teda:

Zamestnanec
1) vznik dôvodu na poskytnutie materského, t. j. tehotenstvo alebo starostlivosť o narodené dieťa
2) dôvod na poskytnutie materského (spravidla deň začiatku šiesteho týždňa (najskôr ôsmeho týždňa) pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, príp. deň pôrodu, ak pôrod nastal skôr) musí vzniknúť počas trvania nemocenského poistenia alebo v ochrannej lehote najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom
a) započítava sa predchádzajúce obdobie akéhokoľvek ukončeného nemocenského poistenia
b) započítava sa aj obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky a obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby z dôvodu nároku na rodičovský príspevok
3) absencia príjmu, ktorý sa považuje za vymeriavací základ, vyplateného za obdobie poberania materského (rozhoduje, za aké obdobie je príjem vyplatený, nie v akom období)
4) nesleduje sa, či zamestnávateľ zaplatil poistné na nemocenské poistenie

A tak plati pre nu bod 2 - kedze jej trva nemocenske poistenie (kedze je zamestnana) v case, ked jej vznikne narok (je tehotna a v case naroku bude teda tych 6 - 8 tyzdnov pred porodom), tak sa na nu vztahuje toto - cize ma narok. Tam je urcene, ze bud je nemocensky poistena (co je, kedze je zamestnana) v case, ked je dovod na poskytnutie materskeho (cize tehotenstvo) ALEBO je v ochrannej lehote tych 270 dni nemocenskeho poistenia v poslednych 2 rokoch. Nemusi splnit obe podmienky, staci jedna. Proste bud je zena nemocensky poistena a ak nie je, tak je v ochrannej lehote 270 dni.
Inak takto to bolo vysvetlene aj v Mama a ja v poradni o materskom. Ze cisto teoreticky staci, ze by zena nastupila do prace a na druhy den isla na matersku, tak aj tak vznikne narok, kedze by bolo odvedene v case naroku na materske nemocenske poistenie. Jedna babula riesila, ze dostane nejak tak hranicne vypoved po navrate z RD a chcela sa dohodnut so zamestnavatelom na datume, aby jej vznikol narok na materske. A takto jej to tam vysvetlili pravnici.
V tomto je otazna len vyska, podla coho sa vlastne bude ratat - asi sa tam berie do uvahy nielen plat ale aj daco ine - cize asi ta materska bude nizsia, ako keby clovek odrobil tych 270 dni.

Inak tuto je to opisane na stranke Socialnej poistovne, kto splna narok a kedy atd:
http://www.socpoist.sk/materske/1293s

dena1973
9. aug 2013

@zlatkamh @katrinka8 Ochranná lehota pre tehotné nie je 270 dní po ukončení PP, ale 8 mesiacov. To je jedna vec. No zlatkamh sa pýtala ohľadom toho, ak sa dni v poistení prekrývajú ako sa to počíta... Ja som len vysvetlila, že doba, ktorá sa prekrýva sa berie iba 1x. A ak v posledných 2 rokoch pred pravdepodobným pôrodom mala aj iné poistenie okrem tých, ktoré uviedla a spolu bude mať 270 dní poistenia, tak nárok na materské vznikne, ale ak je to menej ako 270 dní, tak materské nevznikne, iba RP.

katrinka8
9. aug 2013

@dena1973 - ako je potom mozne, ze sa tam pise v zakone, ze dovod na poskytnutie materského (spravidla deň začiatku šiesteho týždňa (najskôr ôsmeho týždňa) pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, príp. deň pôrodu, ak pôrod nastal skôr) musí vzniknúť počas trvania nemocenského poistenia alebo v ochrannej lehote najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom? A ze vznik dovodu je tehotenstvo alebo starostlivosť o narodené dieťa? Tak potom to ti pravnici vysvetlovali zle?
Ja sa nehadam, len tomu teraz nerozumiem. Chapem, ze sa jej to tam nenasobi, ze sa to berie 1x - bez ohladu na to, kolko zamestnani mala. Ale nechapem, preco teda narok nema, ak je aj zamestnana - cize je nemocensky poistena - ved to je predsa podmienka naroku. Ci? Ochrannu lehotu 270 dni som pochopila podla toho zakona tak, ze ak je v case, ked ma narok na materske (cize je 6 - 8 tyzdnov pred porodom), v ochrannej lehote 270 dni, tak to znamena, ze pocas tych 270 dni, ktore sa zrataju za posledne 2 roky, bola nemocensky poistena (zamestnana alebo SZCO a odvadzala atd.)

katrinka8
9. aug 2013

@dena1973 - aha, este som nasla aj toto: http://peniaze.pravda.sk/obcan-a-stat/clanok/28... Odpovedal Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.
Ale to nevieme, ci sa @zlatkamh az tak tyka. Ale zase som sa daco dozvedela a vyjasnilo sa mi to trochu 😉

dena1973
9. aug 2013

@katrinka8 270 dní je podmienka nároku na materské, ktorá sa počíta z každého poistenia, ktoré zaniklo v posledných 2 rokoch pred pôrodom a aj z toho, ktoré v momentálne trvá.... Neviem kedy ma dátum pôrodu, ale podľa týchto dní, ktoré uviedla je to iba 184 dní... Nárok na materské môže vznikne keď k tým 184 dňom poistenia pripočíta aj ďalšie dni poistenia do dňa pôrodu (pokiaľ bude ešte naďalej nemocensky poistená)....
@zlatkamh

katrinka8
9. aug 2013

@dena1973 - no to skor ale vyzera, ze sa to rata len spatne, cize len ku dnu, kedy na to materske vznikne nark (cize ku dnu, kedy nastupi na matersku - v pripade @zlatkamh teda toho 8. 11.), cize dni po 8. 11. sa to uz dalej priratat nedaju. Ci?
Keby bola na rodicovskej do toho 1. jula, ako pise, tak by jej ale narok vznikol, ci? Kedze ten Visvader tu napisal toto: Na účely splnenia podmienky 270 dní nemocenského poistenia je u zamestnankyne možné započítať aj obdobie prerušenia nemocenského poistenia z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky.
Ale tak nepise nic, co bolo pred tym 1. julom.

dena1973
9. aug 2013

@katrinka8 No to je otázne čo bolo pred 1.7. mohla byť na RP, nezamestnaná....to nevieme. To by sme museli vedieť....
Všetko závisí id toho čo bolo pred 1.7. a kedy bude pôrod.... Jednoducho musí mať 270 dní poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom...Ak bola pred 1.7. na RP tak sa to môže pripočítať do 270 dní, ale len v prípade že RP bol v rámci PP.
@zlatkamh

ivec16
9. aug 2013

@katrinka8
@zlatkamh spravne to vysvetluje @dena1973, napisala to spravne v prvej odpovedi... ak zlatkamh predtym este pracovala v priebehu predchadzajucich 2 rokov (nevadi ak to bolo prerusene) a dokopy bola poistena viac ako 270 dni, pred nastupom na matersku (tych 6 a 8 tyzdnov je vysvetlenych, ze mozes nastupit na matersku 6 tyzdnom pred planovanym porodom, popripade uz 8 tyzdnov - a ked nastupis na matersku uz musis splnat podmienku 270 dni poistenia, najneskor tu podmienku musis splnit dnom porodu). Ochranna lehota je pre vsetkych 7 dni od zaniku poistenia a pre tehotne 8 mesiacov. Vyska materskej je zase ina otazka...

zalka
9. aug 2013

@zlatkamh mala by si mať nárok na MD, každým dňom čakám správu od holky čo to takto urobila ... nakoľko som kdesi čítala aj vyjadrenie k SP, že sa ráta ukončené poistenie ... preto Ti kázali ukončiť dohodu a až tak nastúpiť na MD z hlavného PP ... ak by si dohodu nemala ukončenú nárok by nevznikol .... takto by mal vzniknúť .
@ivec16 no zadávateľka by mala mať nárok na MD, lebo to druhé poistenie by mala ukončené k dnu nástupu na MD.
A SP skúma či je v posledných 2 rokoch 270 dní poistenia ... a pripočítava sa každé ukončené poistenie, teda podla výkladu SP sa pripočítava aj ukončené súbežné poistenie ... No MD bude vypočítaná len z výšky odvodov z PP .

ivec16
9. aug 2013

@zalka no ak je to takto, tak som opat o nieco mudrejsia 🙂...

dena1973
9. aug 2013

@zalka Máš pravdu doba každého ukončeného poistenia pred pôrodom sa do 270 dní započítava. Overila som si to. To mi nejak ušlo 😒 o po tých zmenách, ktoré nastali... (predtým to tak nebolo, ale teraz sa ukonč. PP započítava...) Dobre, že si sa ozvala... 😉
@ivec16
@zlatkamh

zalka
9. aug 2013

@dena1973 hovorím , čakám kým sa jedna holka ozve ... aj ked ona sa obačila pozde a podmienku 270 dní aj napriek 2 zamestnaniam splní až po nástupe na MD, takže SP jej rozhodnutie o MD dá až po pôrode ... tak potom to budem mať overené aj z praxe zatial je to teoria ... @ivec16 @zlatkamh

zlatkamh
autor
9. aug 2013

Ahojte, dnes som sa znova bola informovať na sociálke - mám to overené už od troch rozličných sociálnych pracovníčok. Ak mám ukončenú dohodu k 31.10. a mám aj pracovný pomer, tak vzniká nárok na materskú,,,,, pretože počet dní z oboch je samostatný môžu sa prekrývať.... ide o to aby som poradila aj iným babám ktoré ukončili VŠ a majú dohodu aj pracovný pomer tak majú nárok na materskú aj napriek tomu že nepracovali tých 270 dní osobitne ale že sa aj prekrývali teda reálne pracovali iba cca 5 mesiacov . Dnes mi to pracovníčka nechcela veriť, stála si za tým že materská mi nevyjde nakoľko nemám ukončenú dohodu zatiaľ.... a ona mi tvrdila že mi tam nevydá tých 270 dní. Toto všeetko mám zistené z overených zdrojov čisto po známosti, baby bite sa za peniaze pretože aj my máme nárok na poriadne materské nakoľko robíme a snažíme sa o čo najlepšie podmienky pre naše budúce detičky. Verím že tieto informácie budú prospešné pre viaceré. Dôležité je aby ste si dobre spočítali dni a pokiaľ vám to vychádza tak sa bite o tie peniaze..... pred 1.7. som mala iba brigádu študenta. nerobila som nikde na zmluvu alebo dohodu. tieto dni mi spočítavala pracovníčka - veľmi dobrá známa- inak o tom pracovníčky nechcú hovoriť. čo nechápem prečo nechcú pomôcť mladým ženám aby im vyšla materská.... ďakujem aj ďalším babám ktoré poskytli ďalšie info ohľadom tohto... ahojte

zalka
9. aug 2013

@zlatkamh logicky nechcú hovoriť, lebo nemôžu ... lebo by ich mohli vyhodiť... preto o tom nehovoria ...

lagunasa
13. apr 2014

baby, troska ozivujem tuto temu a pytam sa:
kde sa mam informovat kolko dni som zatial platila nemocenske ( teda zamestnavatel ) poistenie pocas 2 rokov dozadu od terminu porodu? kde mi to vedia zratat, ci je to menej ako 270 dni alebo nie?

dena1973
13. apr 2014

@lagunasa Zrátať by si si to vedela aj sama, ak máš prehľad kde si všade pracovala resp. si bola dobrovoľne nemocensky poistená v posledných 2 rokoch pred pôrodom. Ak to však s určitosťou nevieš, tak si to môžeš zistiť na ktorejkoľvek pobočke sociálnej poisťovne na odbore nemocenského poistenia.....

nikus28
13. apr 2014

ahoj, chcem sa opytat ci budem mat urcite narok na matersku. pracujem suvisle od septembra 2012
( pracovala som uz aj skor..ale medzitym som bola na urade prace- pracujem ako ucitelka), avsak pracovna zmluva mi konci 30.juna 2014. od februára som na PN- rizikove tehotenstvo. nástup na matersku mam koncom jula. medzitym asi budem- cize jul na urade prace. Budem mat narok na matersku? Neovplyvni to nejako prihlasenie na urade prace?
dakujem velmi pekne za odpoved 🙂

gapa
13. apr 2014

@nikus28 ak tvoj terajší! prac.pomer začal v 9/2012 a skončí 30.6.2014 a nástup na md je koncom júla a si od februára na pn, tak nárok na materské sa ti vyráta z vym.základu roku 2013 bez ohladu na to, kedy skončí tvoj prac.poemrý pomer. Pozor, ak ti prac.pomer(nemocneské poistenie) nebude trvať v den nástupu na md (požiadania o materské), tak treba žiadať o materské presne!!! 6týž. pred očakávaným termínom pôrodu!!! ani o den skôr, tj. nie 8týž. pred termínom, a to aj keby si bola na pn dovtedy, nedaj sa vypísať skôr pn.
Ak budeš pn ajpo ukončení pp, tak ťa na úrad práce nezaevidujú. Bude potom treba len vybaviť zdrav.poistovnu, asi si vybaviť potvrdenie, že si poberala nemocnské v tom období a budeš zdravotne poistená ako poberatel nemocenského a potom poberatel materského, neskôr rodič.príspoevku.
Nezabudni na prihlášku na soc.postovni do 45dní po pôrode, ak chceš byť dôchodkovo poistená odo dna pôrodu.

nikus28
13. apr 2014

@gapa dakujem)))

lagunasa
13. apr 2014

@dena1973 pracovala som len v jednej firme ( 5 rokov do 30.9.2013), ale co mi to pomoze ked to viem. aj tak si to vyratat neviem. TP mam v tehu knizke dva tak teraz neviem ktory mam brat do uvahy, ci 6.10.2014 alebo 13.10.2014. teraz som na urade prace, ale ratalo by sa mi toto zamestnanie do naroku na materku ak by som si teraz zacala platit cely ten balik dobrovolneho poistenia a teda by som bola v case nastupu na MD platitelom nemocenskeho poistenia? lebo v tom pripade co som teraz narok na MD nemam ale ak by som si to zacala platit tak by sa to zmenilo?

gapa
13. apr 2014

@lagunasa ak si mala v r.2013 do toho 30.9. dobrý vymeriavací základ, z ktorého sa platilo aspon 90kalen.dní a trvalo nem.poistenie aspon 270dní pred ukončením prac.pomeru, tak by sa ti oplatilo nájsť si nejaký prac.pomer alebo dohodu s pravidelným príjmom, aby trvalo nemocenské poistenie aspon nejaký čas, no s platením menej ako 90dní (napr. ten prac.pomer by stačil na vyslovene pár dní, aj 1den). Potom by sa ti rátalo materské z vym.základu v r.2013 (ak sa platilo aspon 90dní), no nesmie ist o toho istého zamestnávatela ako v r.2013.
Ak nemáš dobrý vym.základ, tak stačí sa prihlásiť teraz na pár dní na to dobrov.poistenie alebo pred nástupom na md(požiadania o materské). Ak teraz, tak by si mohla poberať aj príp. nemocneské, čo ale za predpokladu, že si mala platené nem.poistenie do 30.9.2013 aspon 270dní (že si nebola na rodičovskej dovolenke ...)

lagunasa
13. apr 2014

@gapa no.... dobre si mi to vysvetlila len mam troska problem s tym 270 dni v tom zamestnani co si pisala hned tusim v druhej vete. totiz v tom zamestnani som pracovala do toho 30.9.2013 5 rokov, ale kedze mam termin porodu toho cca 6.10.2014 tak tych 270 sa mi rata iba od 6.10.2012 do 30.9.2013 , ze? nerata sa mi obdobie predtym kedze sa to rata iba 2 roky pred predpokladanym terminom porodu?
a vymeriavaci zaklad by bol aj celkom dobry ( hruba mzda bola cca 950e ) len neviem presne za ktore dni sa tych 270 dni rata lebo ked si len zratam pracovne dni pocas obycajneho kalendarneho roku ( 12 mesiacov x 20 pracovnych dni ) tak je to 240 pracovnych dni a tam neviem ako by som nazbierala 270 dni nemocensky poistenych.
no a potom, ak sa chcem vyhnut sa niekde naoko zamestnat a zvolim si to dobrovolne poistenie a poistim sa uz teraz ale nebudem chciet to nemocenske aby mi vyplacali ( neviem ci sa to da, len sa pytam ) tak potom sa to da aj cez to dobrovolne? a potom sa rata materska len z dobrovolneho ci z poslednych spocitanych 270 dni platenia nemocenskeho?

lagunasa
13. apr 2014

@gapa a este ako je to z touto vetou:
Dobrovoľne dôchodkové poistenie, dobrovoľné nemocenské poistenie a dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti v Sociálnej poisťovni môže využiť každá osoba, ktorá nie je v Sociálnej poisťovni povinne poistená (napr. študent alebo nezamestnaná osoba).
no a kedze ja som teraz prihlasena na urade prace ako nezamestnana tak co s tym?

gapa
13. apr 2014

@lagunasa tú vetu kde si nabrala? (o 22,04), to nie je pravda. Aj ked si povinne poistená na sk, môžeš byť dobrovolne, len nesmieš byť povinne poistená v zahraničí, na úrade práce nie si poistená v soc.poistovni, len zdravotne.
Kedže si tehotná viac ako v 8týž, tak z dobrovolného si môžeš zabezpečiť materské len z vym.základu 402,5eur, z toho 65% cca na mesiac 261tuším. ale ak si mala hrubú mzdu v r.2013 cca 950eur, tak by to bolo na mesiac cca 617eur ak to dobre rátam (tiež 65%), čo je rozdiel.
Do tých 270dní sa berú kalendárne dni trvania nem.poistenia, tj. stačí 9mesiacov, čo máš ok.

lagunasa
13. apr 2014

@gapa tu vetu som nabrala tu: http://www.socpoist.sk/narodenie-dietata-a-naro... a je to konkretne v odseku Kto moze vyuzit dobrovolne poistenie co je hned na zaciatku ked si to rozkliknes.
a tomuto uplne nerozumiem : Kedže si tehotná viac ako v 8týž, tak z dobrovolného si môžeš zabezpečiť materské len z vym.základu 402,5eur, - teda aj rozumiem aj nie. neviem sice preco prave len tych 402.5e ale tak budis. len skor nechapem, ze preco by sa mi materska ratala len z toho dobrovolneho ak by som bola takto dobrovolne poistena len napriklad mesiac alebo dva pred nastupom na MD? tam sa uz potom nezapocitava aj to obdobie co som bola klasicky zamestnana kedze za tie 1-2 mesiace co by som si platila do dobrovolne by som tych 270 dni nenazbierala.

lagunasa
13. apr 2014

@gapa a este som na stranke socialnej poistovne nasla toto:
-ak nemocenské poistenie zamestnanca vzniklo
- v kalendárnom roku predchádzajúcom kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, a obdobie nemocenského poistenia, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie bolo najmenej 90 dní pred dňom, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je obdobie od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho roka predchádzajúceho kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského
Cize by sa to malo ratat prave z toho zamestnania a nie z toho dobrovolneho poistenia, nie?