icon

270 dní nemocenského poistenia a materská

zlatkamh
8. aug 2013

Ahojte,
potrebujem poradiť. Momentálne pracujem na hlavný pracovný pomer (od 1.7. do 31.12) a dohodu o vykonaní práce (od 4.6. do 31.10) - nemocenské poistenie je uhrádzané. Stretli ste sa s tým, že Vám vznikol nárok na materskú aj napriek tomu, že sa tieto dni prekrývajú? Nástup na materskú mám 8. 11. a dokopy mi to vychádza 280 dní nemocenského poistenia.
Ďakujem za odpovede a reagovanie na túto tému. zlatkamh

gapa
13. apr 2014

@lagunasa tú vetu o 22,04 si nedopísala do konca, len jej jednu časť. Takto samotné je to blbosť, ale ona pokračuje .... ale aj osoba, ktorá poistená je... (či tak dáko)
Niet pochýb, že môžeš sa poistiť dobrovolne (no výhodnejší je prac.pomer).
402,5eur, je minimálny vym.základ terajší a ak netrvá dobrov.poistenie aspon 26týž. pred nástupom na md/vznikom pn/vznikom očr (v zákone je to myslím den, ked si môžeš uplatniť nárok na nem.dávku, či tak dáko) - vid myslím Zákon o sociálnom poistení § 57 ods.1 písm. d). Už nestihneš, aby si išla podla § 54 ods.7 ZoSP.
Z každého nem.poistenia sa zistuje nárok na nem.dávku a vyráta sa nárok samostatne. Tj. ak trvá zamestnanie aspon tých 90dní s platením, tak sa berie vym.základ len z toho poisteleného nem.poistenia v tzv. rozhodujúcom období ( napr. z obdobia od vzniku tohoto poistenia do ...), nie z ukončených poistení!! Len ak netrvá poistenie ZAMESTNANCA (to neplatí pre dobrovolné) aspon 90dní s platením, tak sa berie predchádz. kalend. rok, ak ide o iného zamestnávatela u ktorého je platených aspon 90dní .
vid zo Zákona o sociál.poistení § 54 ods.3 (ten zákon je v časti O sociálnej poistovni, v stlpci vlavo Legislatíva a hned hore prvý)
(3) Ak obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské
poistenie, pred vznikom dôvodu na poskytnutie nemocenskej dávky bolo kratšie ako 90 dní od vzniku
tohto nemocenského poistenia, rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je
kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie
nemocenskej dávky, ak obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na
nemocenské poistenie, v predchádzajúcom kalendárnom roku bolo najmenej 90 dní, okrem obdobia
nemocenského poistenia, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, dosiahnutého u
zamestnávateľa, u ktorého vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky.

lagunasa
14. apr 2014

@gapa tych 402.5e ti verim, len stale tomu nerozumiem co si napisala, lebo tuto vetu si nejak nedopisala :
402,5eur, je minimálny vym.základ terajší a ak netrvá dobrov.poistenie aspon 26týž. pred nástupom na md/vznikom pn/vznikom očr (v zákone je to myslím den, ked si môžeš uplatniť nárok na nem.dávku, či tak dáko) - vid myslím Zákon o sociálnom poistení § 57 ods.1 písm. d). - ... a ak netrva aspon 26tyz. pred nastupom ....... tak co? v tych paragrafoch sa ja nevyznam, preto som tu a pytam sa polopate.

potom rozumiem tomu ze sa zistuje narok na nem.davku z kazdeho nemocenskeho zvlast a potom sa porovnava ktore trvalo menej alebo viac ako 90 dni a potom podla toho sa urci z ktoreho sa to vypocita. takto som to pochopila. LEN KED TO DOBROVOLNE POISTENIE PRED NASTUPOM NA MD NEBUDE TRVAT VIAC AKO 90 DNI TAK SA MATERSKA Z NEHO NEBUDE RATAT LEBO SA TO NEBUDE POVAZOVAT ZA ROZHODUJUCE OBDOBIE, ci?

mne ide o to dobrovolne poistenie len koli tomu, aby som mala splnenu podmienku ze v case nastupu na matersku dovolenku mi platenie nemocenskeho poistenia TRVA.

lagunasa
14. apr 2014

@gapa tak som sa dnes bola priamo na socialnej poistovni informovat ako co a pytala som sa na vsetko. ty si to vysvetlila dobre ale pre mna strasne komplikovane 🙂
teraz uz viem, ze dobrovolne poistenie pokial neni dlhsie ako 26 tyzdnov tak je jedno aky zaklad si dam, materska sa mi bude ratat z neho a bude z tej minimalnej hodnoty. zamestnanie sa mi bude pocitat len na tych 270 dni. takze je lepsie sa radsej tesne pred nastupom na MD niekde zamestnat ale musim tam byt zamestnana kratsie ako 90 dni aby sa mi materska ratala z predchadzajuceho kalendarneho roka ( co je z predchadzajuceho zamestnania ) a aby som nemusela platit v novom zamestnani velke odvody.

gapa
14. apr 2014

@lagunasa niekedy už neviem písať jednoducho, ked mám v hlave viac vecí naraz 🙂
áno, najlepšie sa zamestnať pred md, ale ak by si potom už nemohla, tak sa dá aj teraz a ukončiť.

dena1973
14. apr 2014

@lagunasa Lepšie je vysvetľovať niekomu situáciu v priamom kontakte. Keď sa píše, tak je to komplikovanejšie, ale @gapa ti to vysvetľovala postupne, tak ako si sa pýtala ona odpovedala. Ono pri veľa otázkach sa, tak domotáš, že už nevieš kde si..... 😉 . No je dôležité, že si sa dopracovala k tomu, čo si chcela vedieť.....

lagunasa
14. apr 2014

@gapa ukoncit nemozem lebo v case nastupu na MD mi musi plynut platenie toho nemocenskeho, takze ukoncit az potoooom...
@dena1973 hej, presne. teraz spatne vidim co mi chcela povedat len s mojim antitalentom na paragrafy je naozaj lepsi osobny kontakt. hlavne ze som sa dozvedela co som chcela. teraz to uz len zrealizovat....

gapa
15. apr 2014

@lagunasa lepšie je mať trvajúce (asi máš takú možnosť), no je aj možnosť uplatniť si nárok v tzv. ochrannej lehote po ukončení nem.poistenia, no vtedy je treba presne 6týž. pred termínom si nárok uplatniť. Pre teba ale táto info asi nie je velmi podstatná, no niekomu možno umožní nárok získať, lebo jednoduchšie sa hladá, ked ešte nemá mamina bruško, ako tesne pred nástupom. A tie paragrafy, to sa nečudujem, nedá sa to len raz či dvakrát prečítať a všetky súvislosti pochopiť. No je podstatné sa pýtať s konkrétnymi údajmi a overovať ... 🙂 ako si aj spravila.

lagunasa
15. apr 2014

@gapa ale to s tou ochrannou lehotou mas pravdu. takze by som akoze u niekoho robila a potom ten odchod aby som bola v ochrannej lehote mam ako poriesit. normalne vypoved zo zamestnavatelovej strany alebo ako? lebo niekoho by som aj mala a pre neho by potom ked nastupim na MD bolo jednoduchsie ak by som uz u neho nebola evidovana aby dalej so mnou nemal prplacku. tusim si este tu ochrannu lehotu nejak nastudujem.

zuzik311
30. apr 2014

@gapa pozri diskusiu na prvej strane od zalka a zlatka mh

miriamarsalkova1994
3. sep 2014

Ahojte chcem sa opytat ze tych 270 dni sa ako rata? Musim si odpracovat kazdy den alebo sa rataju do toho aj dni volna dovolenka sviatky atd.?

miriamarsalkova1994
3. sep 2014

A este ak by mi nieko poradil bola by som vdacna. Ide o to ze moja sestra je tehotna ale este nebola zamestnana na tpp ale iba brigadne a na stvrtinovy uväzok. Tak sa chcem spytat ci tam tiez plati odpracovat 270 dni alebo ako. Neviem ci bude dostavat matersku alebo iba ten pridavok na dieta

anuska1985
11. sep 2014

Ahojte baby, viete mi poradit ako je to so zivnostou? Mam zivnost od 1.7.2014 a jedine co platim je zdravotne poistenie, mam si k tomu nieco priplacat alebo ako na to aby som dostala matersku? Do marca tohto roku som tiez pracovala v irsku ale do 1.jula som sedela doma:( proaim o kazdu radu ci skusenost

evittam
11. sep 2014

@anuska1985 No prihlásiť sa na dobrovolné poistenie na SP, lebo nedostaneš nič, ale to musíš platiť min. 270 dní pred nástupom na MD. Materská nemá nič spoločné so ZP. 🙂

havana_frost
11. sep 2014

@miriamarsalkova1994 270 dní sa ráta kalendárnych, t.j. 9 mesiacov, vrátane víkendov a sviatkov. 270 dní platí pre všetky formy poistenia, či už ide o zamestnanca na TPP, brigádnika, živnostníka, dobrovoľne poistenú... Ak však má ako brigádnik na 1/4 uväzok príjem nižší ako 315 € hrubého mesačne, tak jej to aj tak vyjde rovnako ako rodičovský príspevok, ktorý je 203 € mesačne - od mesiaca, kedy sa dieťa narodí. Pri materskej však bude mať nárok na peniaze už 6tt pred pôrodom.

havana_frost
11. sep 2014

@anuska1985 Keďže si už v 13tt, nárok na materskú mať nebudeš, už si nič priplácať nemusíš.
Ak si však bola v zahraničí riadne poistená a odvádzala odvody tam, dalo by sa to ešte nejako skombinovať, ale priznám sa, tento zahraničný prvok velmi neovládam, tak ti neporadím. Jedine, že to by ísť malo. Ale musela by si mať nemocenské poistenie, čo teraz nemáš.

anuska1985
11. sep 2014

@havana_frost dakujem velmi si mi pomohla, myslim ze nieco by som mala dostat z irska lebo ako vravis tam som bola riadne zamestnana atd a dokonca este to tam nemam uplne pozatvarane takze aj tak tam musim letiet a dotiahnut to do konca, vdaka vam dievky 🙂

havana_frost
11. sep 2014

@anuska1985 Môžeš žiadať na Slovensku a dostávať slovenskú materskú, len podmienka je, že musíš mať nemocenské poistenie (takže si nejaké musíš začať platiť) a potom sú tam nejaké cezhraničné formuláre na vyplnenie, opýtaj sa v SP cez informačný formulár, oni radia rýchlo a dobre.

anuska1985
12. sep 2014

Babenky nechvem vas nejak vycerpavat, ale este som myslela ze ked som novy zivnostnik ktory je oslobodeny od SP prvy rok podnikania,ci teda sa na to neprihliada.inak do irska poletim coskoro tak uvidome, srdecne vam dakujem ste super ochotne 🙂

anuska1985
12. sep 2014

@havana_a noe je neskoro si zacat platit v 13tt ako uvadzas vo vyssie polozenom prispevku ?

zalka
12. sep 2014

@anuska1985 ved prihliada, nič neplatíš do SP nič zo SP nedostaneš .. logické nie?
A ak by ti započítali obdobie z írska aby si mala splnenú podmienku 270 dní poistenia aby si mala nárok na MD ... tak potrebuješ na SVK aktívne poistenie. To si zabezpečíš dobrovolným poistením v SP .. ale MD bude len minimálna cca 260e alebo ťa niekto zamestná na 90 dní bez PN a OCR .. a bude MD z platu z toho zamestnania. Ak odpracuješ menej ako 90 dní .. tj. že začneš pracovať a po pár dnoch týždnoch pred uplynutím 90 dní pôjdeš na PN ... tak MD bude minimálna.

anuska1985
12. sep 2014

@zalka ja ta rozumiem a ci to je logicke to neviem pretoze som 8 rokov zila niekde kde su ine zakony ako na sk,kazdopadne vdaka za kazdu info 🙂

zalka
12. sep 2014

@anuska1985 rado sa stalo

ruzenka777
26. nov 2014

ahojte 🙂 neviete mi niekto poradiť, kde zistím presný počet dní, koľko mám zatiaľ platené nemocenské poistenie za posledné 2 roky ? momentálne som nezamestnaná - počítajú sa aj tieto dni, alebo iba pracovný pomer ? vďaka za pomoc 🙂

dena1973
26. nov 2014

@ruzenka777 Počíta sa pracovný pomer resp. dohoda s pravidelným príjmom, dobrov. nemocenské poistenie a SZČO. Doba kedy si v evidencii ÚP sa do 270 dní nepočíta. Vieš si to vypočítať aj sama ak vieš kde všade si pracovala a mala si aj nemocenské poistenie. Evidencia o nemocenskom poistení sa vedie na SP - skús sa informovať.
Pre výpočet materského sa počíta doba 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom - to je 1. podmienka. 2. podmienka pre nárok na materské je trvanie nemocenského poistenia (t.j. musela by si byť zamestnaná resp. DNP alebo SZČO).

ruzenka777
26. nov 2014

@dena1973 vdaka za info, na SP sa chcem ist informovat, len som si chcela urobit nejaky odhad vopred. Pocitaju sa do tych 270 dni aj dni dovolenky, statne sviatky a vikendy ? mozno blba otazka, ale zatial som to jasne vysvetlene nikde nenasla 🙂 vdaka este raz 🙂

zalka
27. nov 2014

@ruzenka777 do 270 dní sa ráta celá doba trvania PP. tj. aj víkendy aj sviatky, aj dovolenky aj PN aj MD aj RD ... všetky dni ked trvá PP ...

Ked PP skončí, a ideš na PN tak tie dni sa ti nerátajú

dena1973
27. nov 2014

@ruzenka777 Áno. Tak ako napísala zalka. Počítajú sa aj víkendy a sviatky za celú dobu trvania prac. pomeru. Po ukončení PP už sa doba neráta žiadna.

ruzenka777
1. dec 2014

ďakujem Vám obom 🙂 pomohli ste mi aj ma potešili zároveň 🙂

krasneleto
4. dec 2014

baby poradite mi prosim.. od 1.8.2014 som zamestnana- momentalne PN kvoli rizikovemu tehu asi do porodu... termin porodu mam 10.6... mam narok na matersku? podla mojich vypoctov ano... pytam sa len pre uistenie

dena1973
5. dec 2014

@krasneleto Ak budeš aj naďalej v PP (to pripomínam len preto, že dni nemocenského poistenia sa počítajú iba ak budeš aj naďalej nem. poistená), tak podmienku 270 dní nem. poistená budeš mať splnenú....nárok na materské ti vznikne....