270 dní nemocenského poistenia a materská
Ahojte,
potrebujem poradiť. Momentálne pracujem na hlavný pracovný pomer (od 1.7. do 31.12) a dohodu o vykonaní práce (od 4.6. do 31.10) - nemocenské poistenie je uhrádzané. Stretli ste sa s tým, že Vám vznikol nárok na materskú aj napriek tomu, že sa tieto dni prekrývajú? Nástup na materskú mám 8. 11. a dokopy mi to vychádza 280 dní nemocenského poistenia.
Ďakujem za odpovede a reagovanie na túto tému. zlatkamh
Ahojte, precitala som a dufam,ze mi potvrdite moj dohad :D Bola som zamestnana 1.10.2012-31.12.2013, do 27.2.2014 som bola PN,od 1.3.2014do 22.10.2014 som bola evidovana na Urade prace ako nezamestnana. Od 23.10.2014 som riadne zamestnana na TPP, podla mojich vypoctov budem mat narok na matersku z tohto zamestnania,ak budem pracovat do 24.1.2015, vsak? Termin porodu je 1.6.2015..... A este jedna otazka: do 270 dni odvodov do SP sa pocitaju vsetky kalendarne dni,aj dni prac.pokoja aj dni,ktore som bola PN? (aj napr.ak PN trvala viac ako 10dní)? Ďakujem 🙂
@zalka ale toto platí, čo si písala:
zalka @ruzenka777 do 270 dní sa ráta celá doba trvania PP. tj. aj víkendy aj sviatky, aj dovolenky aj PN aj MD aj RD ... všetky dni ked trvá PP ...
Ked PP skončí, a ideš na PN tak tie dni sa ti nerátajú
27. nov o 10:12 • Odpovedz • Páči sa mi to • Pošli IP •
O tých 90dňoch viem...tie nesmiem a neplánujem prerušiť PNkou...ani dovolenkou 🙂
@zalka ale mne zamestnanie trvať bude...teda dúfam, že ma nevyhodia - a ani by nemali, ak nevyrobím generálny prúser, keďže mám zmluvu na dobu neurčitú...ja sa len pýtam kvôli tomu, aby sa mi materské rátalo z tohto posledného zamestnania a najmä aby som si prípadnou PN po konci januára nepokazila niečo...
@krasneleto No nevadí, že si na PN dni nemocenského poistenia sa ti počas trvania PP počítajú.... 😉
@dena1973 dakujeeeeeeeeeeeeeeeeeem...
@krasneleto Nemáš začo.... 🙂
Ja sa chcem opytat, ako by som dostavala matersku a ci. Pracujem od septembra za min.mzdu a v januari by som mala ist k inemu zamestnavatelovi. Ako by sa mi pocitala materska ak by som ostala tehotna v januari, cize by som mala dieta este v roku 2015?A kolko musim odpracovat aby som ´mala narok na matersku?Musim mat devat mesiacov odpracovane aby som mala narok ?dakujem
@evittam 270 dní nemocenského poistenia za posledné 2 roky pred pôrodom to je 1. podmienka pre nárok na materské - to máš pravdu. Ale nemá to nič spoločné s príjmom, z ktorého sa bude @mojama počítať materské. Aby sa materské počítalo z príjmu od posledného zamestnávateľa, tak tam je zase podmienka odpracovania najmenej 90 kalendárnych dní (bez PN, OČR...).
Ďalšou podmienkou jej trvanie PP ku dňu nástupu na materské.
Chcem sa spytat,dna bola som zamestana cca 3 roky na TPP do 11.8.2014,na materskej som od 19.7.2014,momentalne cakam dalsie babo,ktore by sa malo narodit v septembri,predpokladany nastup na MD je jul 2015 , vznikne mi narok na matersku aj ked som prepustena?alebo budem mat narok len na rodicovsky prispevok?dakujem
@petrowna 7 dní ked budeš pracovať ... tak sa ti obnoví poistenie ... a vlastne MD ti vyrátajú z platu zo zamestnania teda toho čo si šla na MD v júli 2014 ... stačí sa zamestnať v roku 2015
ked ti skončí MD ...
ak si mala plat nižší v hrubom ako 412e ... tak dá sa poriešiť aj DNP dosť lacno,
ak by si chcela max. MD , musela by si sa prihlásiť na DNP najneskôr v 6-8 týždni tehu , a platiť poistenie až do skončenia MD, po skončení MD terajšej by si mohla ísť na PN z DNP ... ťažko povedať čo je pre teba najlepšie lebo sinedala bližšie údaje
@petrowna by som počkala do nového roka, potom zamestnanie na pracovnú zmluvu so skúšobnou dobou a po 7 dnoch dať výpoveď ... a MD aj PN ak by si potrebovala sa ti budú rátať z platu z predošlého zamestnania bezohľadu akú výšku mzdy budeš mať v novom zamestnaní.
A detto , manžel nech požiada o rodičovský príspevok, a ty sa chod zaevidovať po MD na UP a požiadaj o podporu, lebo potom na nu nárok mať nebudeš.
ahojte, poradí mi niekto?od mája som SZČO prvy rok , platím si len zdravotné odvody , predtým som bola na úrade práce 2roky a teraz som zistila, že som v 6tt, podľa toho čo tu čítam nemám nárok na nič? ☹
@pocahontas1 Ahoj,no budes mat narok na RP po narodebi dietata. Alebo sa cim skôr prihlas na DNP z maxima a ak mas moznost daj sa na PN aby si nemusela platit odvody a mala by ti vyjst najvyssia MD.
@pocahontas1 Musíš spĺňať dve podmienky pre nárok na materské:
a) musíš byť nemocensky poistená
b) musíš mať v posledných 2 rokoch pred pôrodom 270 dní nemocenského poistenia.
Ak tieto podmienky nie sú splnené, tak nárok na materské nevzniká. Nárok vzniká na rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa. Vypláca ho ÚPSVaR.
Ahojte babulky,
chcela by som sa s vami poradiť. Od 1.4 2012 som zamestnaná na dobu určitú do nástupu kolegyne z materskej dovolenky. Teraz v decembri 2014 mi lekár potvrdil tehotenstvo. Zatial som od 8. decembra na PN a pravdepodobne budem aj naďalej, nakoľko sa necítim dobre, Kolegyna by sa mala vrátiť z MD do práce niekedy vo februári alebo v marci tohto roku, tým pádom sa mi skončí pracovná zmluva na dobu určitú. Ako postupovať v tomto prípade? ak by som ostala na PN nadalej, z čoho mi bude vyplácaná? alebo budem musieť prejsť na úrad práce? Budem mat nárok na materskú. Vie, že nárok na matersku je v tom prípade ak si najmenej 270 dni nemocensky poistená najmenej 2 roky pred pôrodom. Ale neovplyvní výšku materského PN prípadne evidencia na urade práce? mam v tom zmätok... ďakujem vam za každú radu!!!
@zuzulikmichalik môžeš ostať na PN do nástupu na MD, na MD môžeš nastúpiť len 6t pred termínom pôrodu, lebo budeš v ochrannej lehote.
Ak si na PN tak ťa na UP nezaevidujú ... PN bude vyplácaná nadalej, a MD ti bude platená z VZ roku 2014
dakujem zalka za odpoved, ale prosím ta ak som zamestnana na dobu urcitu, vztahuje sa na mna aj tak ochranna lehota 8mesiacov???? lebo som uz z toho magor, niekde cítam, ze ak som na dobu urcitu tak sa na mna nevztahuje ochranna lehota 8 mesiacov...
a co mám rozumiet pod pojmom VZ? 🙂
@zuzulikmichalik a PN mi bude vyplácana z mojho zárobku alebo z coho ak uz nebudem zamestnana a skonci mi zmluva na dobu urcitu?
@zuzulikmichalik Áno, aj na teba sa vzťahuje 8 mes. ochr. lehota. Len tak ako píše zalka musíš na materské nastúpiť presne 6 týž. pred predpokladaným pôrodom.
VZ to je vymeriavací základ, z ktorého sa platí nemocenské poistenie.
Ak nastúpiš na PN ešte v dobe PP, tak aj po ukončení prac. pomeru sa ti bude vyplácať v rovnakej výške t.j. z tvojho vymeriavacieho základu.

@dena1973 ano som nadalej zamestnana... aj ked na pn, ale zamestnana... dakujem za odpoved