270 dní nemocenského poistenia a materská
Ahojte,
potrebujem poradiť. Momentálne pracujem na hlavný pracovný pomer (od 1.7. do 31.12) a dohodu o vykonaní práce (od 4.6. do 31.10) - nemocenské poistenie je uhrádzané. Stretli ste sa s tým, že Vám vznikol nárok na materskú aj napriek tomu, že sa tieto dni prekrývajú? Nástup na materskú mám 8. 11. a dokopy mi to vychádza 280 dní nemocenského poistenia.
Ďakujem za odpovede a reagovanie na túto tému. zlatkamh
@zalka Ahoj, prosim ta, ked som na dohodu zamestnana od decembra 2015, kde v decembri som mala hrubu mzdu 1000, ale od januara budem mat uz len cca 200-300 - teda nebudem mat minimalnu mzdu, a nastupim v r. 2016 na MD, bude sa mi pocitat z r.2015? ci by bolo lepsie mat tu max. mzdu mat aspon tych 90 dni?
AHojte, chcela by som poprosit o radu.
Pracovala som od 12/2013 - 07/2015. Od augusta 2015 som evidovaná na Úrade práce. Otehotnela som v septembri 2015, termín pôrodu mám jún 2016. Vzniká mi nárok na materskú a ak áno, z akých mesiacov sa to bude počítať? ďakujem za radu.
@zalka
@uglybetty1234 kedže si otehu po skončení PP nárok na MD ti za týchto okolností nevzniká ..
ale môže...
A) vznikne ti PP .. a bude trvať menej ako 90 dní ... tak MD bude rátaná z platov z predošlého zamestnania z roku 2015
B) vznikne Ti PP .. a bude trvať viac ako 90 dní bez PN a OCR .. MD bude rátaná z toho zamestnania z toho platu
C) vznikne ti DNP ... do nástupu na MD bude trvať viac ako 26t nepretržite ... MD bude rátaná z DNP
D) vznikne ti DNP ... do nástupu na MD bude trvať menej ako 26t .. tak MD bude rátaná z minima tj. z VZ 429e
@gapa
ahoj, vo viacerych temach si radila dievcatam ohladne materskeho, mohla by som ta aj ja poprosit o radu? pracovala som od 4/2010 do 5/2015, od 16.5.2015 som evidovana na UP doteraz. som tehotna, cca 8tt, termin cca 2.10.2016.
budem mat narok na materske z tohto zamestnania pred evidenciou na UP?
a je tu moznost - ak by som sa teraz zamestnala, z coho sa mi bude ratat materske, z obidvoch zamestnani, alebo iba z tohto / potencialneho / posledneho?
ma pre mna vyznam platit si DNP? z akeho vym. zakladu?
co by si mi poradila sko najvhodnejsiu moznost? dakujem ti velmi pekne za pomoc 🙂
@santafe takže ti trval pp od 4/2010 do 15.5.2015, z toho v roku 2015 si nebola pn, očr, md, rd, nepl. volno (len pracovala +riadna dovolenka), si na UP a si tehotná s ptp cca 2.10.2016.
Pri ptp 2.8.2016 je nástup na md v rozmedzí 7.8.2016-21.8.2016 (ak nebude trvať poistenie v den nástupu, tak presne 21.8.2016=6týž. pred termínom).
Ak ti trvalo nepretržite nem.poistenie do 15.5.2016 (teda nie očr nad 10dní, neplat.volno ani pn nad 52týž., štrajk), tak aby si splnila 270dní nem.poistenia, musí vzniknúť nem.poistenie najneskôr 20.8.2016 a trvať až do pôrodu. ale neodporúčam až tento hraničný termín, ak by si mala nejaký den bez poistenia a nevieš o tom ...,
tj. máš monžosti:
1. prihlásiť sa na dobrovolné nem. poistenie od pondelka 22.2.2016 s vysokého vym.základu, napr. 1300eur (poistené je ale najmenej 33,15% z tohovym.základu mesačne, ak sa nemýlim) a nastúpiť na md najskôr 22.8.2016, čo ale pri ptp 2.10.2016 nie je možné, tj. bolo by treba mať v žiadosti o mateské ptp 3.10.2016 alebo neskôr (dohodnúť sa o 1den, to myslím nie je problém). Môžeš ísť na pn medzitým, poberala by si nemocnské a nemusela platiť počas poberania nemocenského z dnp.
- toto len ak sa dohodneš s ekárom o ten 1den a oplatí sa ak ideš na pn
2) zamstnať sa na prac.pomer (dohodu s pravidelným príjmom=s nemoc.poistením), najneskôr dajmetomu 15.8.2016 a
- a) ak bude platené nem.poistenie aspon 90dní pred nástupom na md (najneskôr 6týž. pred termínom, tj. pri ptp 2.10.2016, tak pred 21.8.2016), potom sa materské bude rátať z tohoto nového nem.positenia z obdobia od začiatku do 31.7.2016.
- b) bude platené nem.poistenie pred nástupom na md nenej ako 90dní, tak sa materské vyráta z vym.základu z roku 2015 -1.1.-15.5.musí byť v tomto období aspon 90dní platené poistenie(čo pravdepod.máš), ale nesmie ísť o toho istého zamestnávatela!!!!! ko nový
3. ak nenájdeš zamestnávatela, tak napr. 15.8.2016 sa prihlásiš na dnp+ddp stačí z minima a budeš mať nárok na materské z minima, tj. z vz 429eur
4. nespravíš nič, nevznikne ti žiadne nem.poistenie pred nástupom na md ale nárok na materské TI NEVZNINE!
5. potom rôzne kombinácie prac.pomeru, ktorý vznikne skôr, napr. teraz a bude trvať aspon 2mesiace (resp. viac, ak by bol neskorší termín pôrodu) a potom zanikne, potom vznikne nárok na materské presne 6týž. pred termínom a platí to čo pre variant 2. b) To isté platí ak vznikne pp a pôjdeš na pn z neho (tj. nebude platených tých 90dní) ale musí trvať pp aspon 2 mesiace (radšej viac, kvôli tomu neskoršiemu pôrodu) aby bolo 270dní, treba dobre zrátať!
6. ak budeš dnp+ddp kedykolvek 2mesiace, potom skončí, tak nárok na materské vznikne presne 6týž. pred termínom v ochrannej lehote, no mateské len z minima - vid. variant 3,
-------------------
ale vždy si ešte prekontroluj vždy, či ti vychádza 270dní v obd. 2roky pred pôrodom a vyskúšaj vždy pôrod 2.10.2016 ale aj napr. 2 či 4týž. predtým a 2týž. po termíne (pre istotu).
dobrovoné samozrejme treba zaplatiť v splatnosti a so správnymi vyriabilnými aj špecif. symbolmi, inak nárok namusí vzniknúť.
@santafe ak si mala taký príjem, tak by som skúsila pp či dohodu aspon tie 2 a pol mesiaca či už teraz alebo pred nástupom na md. Ak tesne, dôležíté je aby trval do pôrodu. A tá dohoda len s nem.poistením!!!! (tj. pravidelný príjem, t.j. napr. dohoda s pravidelným príjmom na 2 a pol mesiaca)
@gapa velmi ti dakujem za vysvetlenie. myslela som si, ze budem mat narok na materske z toho zamestnania, proste som to brala tak, ze 2 roky pred porodom mam 270 dni nem.poistenia a hotovo 😀
pracovne ponuky som dostala viacere, ale chcela som byt fer a vzdy som sa priznala ze som tehu a spytala sa, ci by ma zobrali aj tak. bohuzial nie. je mi blbe to zatajit. a teraz uz duplom, ked som uz pomaly 2 mes tehu. este pri tej prvej ponuke, ked som to len zistila este pred terminom ms, no mozno som mala vtedy nastupit. ale bolo mi to blbe.
ak by ma predsa niekde prijali a isla by som pripadne na pn, tam by mi v pohode vznikol narok, ano?
@santafe áno, ale musí trvať nem.poistenie aspon 270dní v obd. 2roky pred pôrodom, tj. zbežne som rátala, potrebuješ cca 2mesiace poistenie. Dalo by sa možno aj inak, ale treba sa dohodnúť, ak by si bola pn, aby neukončili pp hned v skúšobnej dobe. Aspon taký mesiac. Ak by predsalen skončil, tak možno by sa dalo tak, že po nástupe na md 21.8.2016, že by si sa prihlásila od 22.8.2016 na dobrovolné poistenie (počas poberania materského sa neplatí, ale by som platila mesačne poistenie, lebo nárok nie je istý a po vzniku nároku písomne vyžiadala vrátiť preplatok späť + uviedla č. účtu)- toto som ešte neskúšala a by som si to overila cez poradnu soc.poistovne, no nárok by vznikol zo zamestnannia (ak by si sa prihlásila po ukončení pp a pred nástupom na md, matesrké by bolo len z minima). tj. potom by si bola ešte poistená do pôrodu. No to sa musíš ty pohrať potom s dátumami, kolko ti chýba a či stačí .... Teda dá sa to vyrátať tak, že obdbie od ukončenia tvojho pp do SKUTOčNéHO!!! pôrodu môžeš mať maximálne!!!!! 460kalend.dní bez poistenia, tj. no radšej trochu menej. TJJ. trochu si zarátaj 🙂
@santafe to áno.Ale treba vedieť možnosti a uvidíš, čo sa pritrafí. Máš to všetko v kope, čoje dobré si to prekopíruj a budeš vedieť potom. Nezabudni po pôrode sa prihlásiť na dôch.oisteni štátom do 45dní aby si bola odo dna pôrodu dôch.oistená štátom. Nedá a to vybaviť spätne a odporúúúúúúúčam robiť kopie dokladov, čo odovzdávaš soc.poistovni, a počiatkov nech potvrdia prevzatie.tj. žiadost o mateské a hlavne prihlášku a odhlášku do poistovne Odhlášku treba dnom vzniku dôch.poistenia zamestnanca, tj. nástupom do práce či práce na dohodu resp. najenskôr dovršením 6rokov dieťaťa ...(resp podla zákona čo bude vtedy platiť) Všetko dobré, presne ako píšeš, hlavne nech ste zdraví :
Mohla by som sa aj ja spytat: Ako to je s materskou, ked som 3 tyzdne cerpala neplatene volno (zo soc. poistovne som nebola odhlasena, len za mna zamestnavatel neodvadzal odvody). 270 dni v priebehu 2 rokov mam, ak pojdem na matersku v ochrannej lehote (cize do 8 mesiacov po ukonceni prac. pomeru), z ktorych mesiacov sa mi bude pocitat materska? Z poslednych 2-3 odpracovanych mesiacov?

Dobrý deň, ja by som chcela radu... chcem dosiahnuť čo najvyššiu materskú.. som momentálne nezamestnaná evidovaná na ÚP, posledné 2 roky som bola 270 dní nemocensky poistená (od septembra 2014 do septembra 2015), som v 3. mesiaci.. Tú možnosť s tými 90 dňami ako som sa tu dočítala to by som chcela využiť, ale chcem sa spýtať či nie je aj nejaká iná možnosť navýšenia materskej, či nepoznáte nejakú "dieru" v zákone alebo je to len jediná možnosť?. Materskú by som mala poberať od 2. júla 2016, 13.8. 2016 mám termín. Za odpoveď vopred ďakujem.