Aké diagnózy vám uznali na predĺženú platenú rodičovskú?
Je tu xy tem na temu predlzenej neplatenej...no ja by som sa rada spytala na konkretne diagnozy, kvoli ktorym vam ju schvalili...
@maciatkolulu o tom istom, ak ma schvaleny predlzeny rp do 6 rokov, moze si to prehodit na prispevok na opatrovanie (ak ma dieta v sukromke),
pozri, ja som, zial, tiez z tych, co mi nevyhoveli (dlhy zoznam vaznych diagnoz, aj spravy od odborych lek., sami uradnicky na upsvar na vazovovej sa cudovali a mi povedali, ze pri tomto schvaluju, tiez mam tazke srdce na upsvar-psudkarov, ale to je o inom), nevybijam si to na matkach, ktorym to schvalili, asi mali dg, to my neposudime (ani nemame dosah na to, ake dg predkladali, ved lekari im to nedali len-tak, aspon mne by to nepreslo, asi by na mna lekar kukal ako na blazna, ze co od neho pytam, ake spravy, ak nemam chore dieta), bolo to na posudkarovi,
a cela tato diskusia je o inom, nie o vlastnych frustraciach
@janocka1 pozri,ja naozaj nie som frustrovana z toho,ze mam zdrave dieta😁,ani ss nevybijam na nikom😉,ale v mojom okoli su vsetko zarucene pripady uplne zdravych deti a predlzeneho rodicovskeho zo zdravotnych dovodov,co je za mna odrb statu a vychcanost matiek. Alebo mozno v ponimani druhych,sikovnost a vies na koho ukor? Na ukor naozaj chorych deti a ich rodin. A to je svinstvo o ktorom,okrem inych veci,treba hovorit verejne. A nie si davat rady,ake diagnozy este treba pozbierat,aby to vyslo.
@kristinapolusinova Ďakujem veľmi pekne za odpoveď už naozaj neviem ako dcerku priviesť k tomu aby na nočník alebo záchod chodila na veľkú potrebu,,Pišať sa naučila krásne do troch dní a kakanie je hroza,,,Vie že má kakať na nočník alebo záchod nemá problém sa vykakať ak ju napominam a ponúknem ničo za odmenu tak sa vykaká bez problemov do nočníka no o hodinku je zasa naložená v gaťkach poriadne,,,Je to moje tretie dieťa a fakt som bezradná,,9.mesiacov sa snažím a nič,,,S chlapcami so synmi nebol takýto problém,,,Do školky bude prijatá na adaptačný pobyt a uvidí sa či bude kakanie tam alebo nie podľa toho bude alebo nebude navštevovať školku,,,Nejde mi o to byť dlhšie doma ale ak to neskončí do nastúpenia školky tak nevidim inú možnosť ,,,Dakujem pekne za radu psychologa navštivim už len z dovodu aby mi poradil ako dcerku naučiť respektíve priviesť k tomu aby kakala kam sa má,,,Ako ste sa k tomu dopracovali vy?Pomohol psycholog?dakujem,,,Nič viac si neželám viac ako mať tento problem zažehnaný a fungovať normálne a isť do práce,,,
@hetes Dobry večer.to mate este celkom dobre.mne maly kakal len do plienky.odnaucil sa az ked mal 4roky.nie psychologicka poradila ale nanho nic neplatilo😀nakoniec sa odnaucil na dovolenke.dosli nam plienky a chcel ci nechcel musel ist na zachod lebo by sa pokakal😁😁keby viem tak to skusim skor.pekny den prajem.
@janaalzbeta ze su rovni a rovnejsi
@rene82 moj malý je narodený v 33tt, nebol krieseny, apgar 10/10, bol sledovaný na neonatologii ale len jeden a pol roka, cca 14 krat hospitalizovaný na horne a dolne dych cesty(infekty) obštrukčná bronchituda, imunita sice z testov ok ake skedovany na imonoalergo, bral vsetky mozne preparaty na imunitu ale chory je stale, 2xfebrilne kŕče, uz uziva aj sprej na astmu ale potvrdena nebola, dala,som vsetky mozne papiere aj z pohotovosti, plus posudky z imuno, neurologie, pediaterie, plus prepustacie spravy z nemocnic a predlzili najprv na rok a teraz na dalsich 11mesiacov.
ekzem a potravinove alergie mam pocit, ze ma skoro kazde dieta v dnesnej dobe..... To je dost zaujimave, moja dcera bola jedina v skolke a aj v skole a po roku diety jej nadherne presla alergia na "mlieko" Aj sa koza vycistila a ani ma nenapadlo si skusat ziadat o predlzeny rodicak, najma potom, co som sa len opytala na UPSVR zo svedavosti, ze starsia ma hydrocephalus, ze co a ako, aj ked som vedela, ze uz idem na opatovnu matersku, len som sa informovala a bolo mi povedane, ze teda len tazke stavy dostavaju, srdiari atd..... A teraz ajhla co staci😉 a clovek stale cita, ze dieta s DMO nedostane a dieta s ekzemom hej, zaujimava politika....😉 cim to bude, podme spolu rozmyslat😀
kazdopadne si myslim, ze normalni rodicia su vdacni za zdravie deti a ze nemusia behat s detmi po dr a cakat na spravy kvoli 200eur.... A rodicom, ktori su naozaj v situacii, ze nemaju moznost relane pracovat pre realne zly zdravotny stav dietata, tym drzim palce a dufam v spravodlivost.
@chocky11 vidis... toto jed porovnam s mojim synom🙂 ako prepac ale zdrave dieta🙂 moj syn od 2och rokoch v skolke , ja este rok doma aby som si s nim viac menej ten prvy tazky odsedela doma, riesili sme najmae tie infekty ktore po vyoperovani mandli a posilneni imunity krasne v 3och rokoch zmizli...v jeho 3och rokoch to bolo fit dueta pre skolku a ha som mohla ist do prace... ( deti mam 2 tak jasne ze doma kvoli chorobam stale ale neustale popri nich aj praca...)
@janocka1 myslim ze si nepochopila o com maciatkolulu pise... ja tiez nezavidim ziadnej mame s chorym dietatkom, neznasam ale ludsku vychcanost a amoralnost v akejkolvek podobe - ja chapem ze v spolocnosti kde sa vychcanost poklada za sikovnost to na tych vychcanych moze dokonca posobit ako zavist kedze oni nieco ako nejaku vyssiu bezodmenovu moralku asi ani nechapu☹ ale to je uplne mimo - mne tu ide cisto o solidarnost - ale s mamami s chorymi detickami ktorych som stretla vdaka mojmu malemu a jeho diagnozam viac ako dost... nie s mamami ktore malo zarobia tak sa im nechce naspat do prace, ci si na ukor tych s chorymi chcu zvysit prijmy v rodine, ci sa im jednoducho len nechce robit... vies keby tie mamy aspon sa realne o tie deti starali☹ ale popri tejto teme tu mas dalsich milion ci tie akoze tazko chore s alergiami a pod. Mozu basledne na cely den supnut do skolky a pod. ... vznika potom pre mna uz uplne amoralna situacia kedze vlastne zoberu peniaze urcene v systeme pre mamy chorych deti a ich deti miesta v skolke mamam realne pracujucim ktore su potom mnohokrat vo velmi tazkej situacii co s dietatom ked musi do prace a ono nema miesto - ta matka - nevychcana/nesikovna potom casto robi za 500-600 euro a k tomu plati sukromnu skolku ci opatrovanie a pod. ...☹ ona fakt tato doba je asi pre mnohych hlavne o egoizme - hlavne ze ja mam a ostatne ma nezaujima☹
@dai no moj maly bol v skolke niekedy len 3-dni z mesiaca a niekedy az tyzden. Niekedy 6 tyzdnov doma cizecnevien si predstavit kto by ma zamestnal na 3 dni do mesiaca a som slobodnou mamickou malrho ani nema kto postrazit takze ohubu. Oni posudzuju aj to kolko dni je doma a ci mam možnosť pori jeho diagnozam pracovat a detto ked som nanho sama. Coze aj na to je ten rodicak. Ked sme to pocitali s doktorom tak maly ma 4 roky 4 mesiace a z toho bol rovnu polku zivota chory v teplotach, aj sa to ozrkadlilo na reci, a vývine, teraz chodime aj psychologicke a ligopedicke.
@maciatkolulu nie je alergia ako alergia a ekzem ako ekzem. Povedat ze tvojej sa ekzem vycistil ked vysadila mlieko, neznamena ze tak funguje kazde dieta. Su deti ktore maju ten ekzem v strasnom stave, musia byt hospitalizovane, su alergie co su zivotu nebezpecne, poruchy imunity ked dieta nemoze do kolektivu a pod. A neviem preco by sa matka mala citit vinna za to ze dostava od statu neake peniaze, vacsina z nas pracovala a odvadzala dost odvodov, ak matka este aj robi na ciastocny uvazok zaplati statu viac ako sa jej vrati. A ak maju deti napr. mentalny problem, nebudu to ich matky vesat na nos kazdej jednej znamej, len aby vedeli ze halo, moje dieta je trosku "ine' zato dostavam az 200e od statu.
@chocky11 neboj ono sa to zmeni. Moj starsi bol takyto, my sme doma uz vsetci nevladali. maly bol nonstop chory, zapal pluc mal ason 4x do roka, medzi tym stale obstrukcne bronchytidy, antibiotika, teploty, ekzem, alergie. Chodil do sukromnej skolky, lebo on ma velmi rad deti a kolektiv, bolo ich tam 8 a aj to tak bol najdlhsie 2 tyzdne bez choroby. Nemohli sme chodit na kupaliska, lebo jeden den v bazene, znamenalo 3 tyzdne choroby aj ked bolo leto (maly ma doteraz velky strach z vody). Za par dni bude mat 6 rokov a od 5 rokov presiel velkou zmenou a neviem ci sa konecne zacal neako vyvijat ale tie choroby sa skratili. Dokonca teraz mal v sobotu vysoke horucky a v nedelu bol uz uplne ok. A v skolke bol 4 mesiace a ako jedine dieta v skolke nebol od septembra chory. Neboj zlepsi sa to, chce to len cas, ta imunita raz zosilnie.
@mimikas dakujem za podporu, no my matky si to moc berieme a moc nas boli kazdy krat pozerat na tie deturence jak sa trapia v tych horuckach, u nas ked horucka tak 40 a tri dni.nonstop a nic nezabera a najhorsie na tom je ze po tych vsetkych trapeniach nemal.kedy poridne rozvyjat rec tak sa zacal.zajakavat lebo zacal konecne rozpravat tak ako deti v jeho veku no nejdemu to niekedy a place mi ze mu nejde povedat co chve to su ukrutne citove bolesti, tak.to zasiahne cele vnutro a najhorsie je to ze to nieje jak ked ma kasel ze mu dam lieky, na to neni.nic, len cas, musi sa ta hlavicka vyvinut ako sa ma. Je to tazke, vela ludi ma.odsudi sak len byva chory a pobram rodicak, ale moje dieta nevie co je to ist von ked je sneh, ist na kupalisko na vylet na dovolenku, doteraz nemohol nic lebo bol stale chory. Jedna navsteva detskeho ihriska a maly bol tyzden v nemocnici. Je to krute, aj k tym detom aj k nam rodicom. Aj ked vzdy sa upokojujem tym ze radsej toto nez by mal byt vazne chory s nevyliecitelnou chorobou, vtedy si uvedomim ze mam to stastie mat vlastne ,,zdrave'' dieta (zdrave ako zdrave) a od statu je neskutocne neludske ze sa nezaoberaju viac prispevkami pre tie rodiny co maju deticky vazne chore, ze niesu prispevky odstupnovane podla zavaznosti stavu, viem co stoja lieky a niekedy ani tych 236 ci kolko eur to chodi presne nestacia na to a kde je strava, oblecenie, seky, skolka, a veci ktore treba kolko krat aby nam.pomohli zvladnut choroby (pomocky). Hlavne ze ich zaujmaju ine veci. A matka s dietatom (chorym dietatom) ma zvladnut zit za almuznu. A verim ze este ja som na tom moc dobre, narozdiel od inych mamiciek a tym velky klobuk dole.
@mimikas ja som nikde nenapisala, ze sa jej koza vycistila po vysadeni mlieka😀 brala lieky, mali sme extra prisnu dietu, ani parky nemohla, do skolky chodila a ani ma nenapadlo ziadat o predlzenie..... najma potom, co si prva dcera presla 4operaciami v prvom roku zivota a viem co to obnasa dieta s diagnozou. Videla som viac nez dost..... su rodiny kde to naozaj potrebuju a nie ako to mam v okli, ze vreckove😉 od statu a dieta v skolke, to je ta celodenna starostlivost o dieta do sest rokov s nepriaz😉ivym zdravotnym stavom, ale no taaaaak.
V zahranici to ako funguje? Tam po polroku, roku koniec, ziadna materska, ale smer praca, tam sa nerodia predcasniatka, chore deti, tak su akosi celkovo ini ako my tu, ved ked moz😉 hana odvedla, preco nepoziadam aj ja, ved Kevin, mava soplik, ako ich Anne Marie a ma este aj ekzem😉
Smutne...... KOlko tych rodin dostane po siestom roku este nieco, komu uznaju opatrovatelske, invalidne atd.... velmi mizivemu percentu. A pritom tie peniaze chybaju tym rodinam, ktore to realne potrebuju a nie iba ako vreckove....
@stanislavao ked predlzuju k posudkovemu sa nechodi. Nas predvolali len ked sme ziadali o ZTP preukaz a prispevok na hygienu
@popoluska35 mali sme tazky generalizovany ekzem a potravinovu alergiu. Ja som ziadala predlzenie rodicovskeho predovsetkym z titulu, ze sme mali prisnu dietu bez mlieka a mliecnych vyrobkov, lepku, cukru, ecok a roznych pridavnych latok. Ak som chcela mat dieta bez ekzemu, tak som dodrziavala dietne opatrenia. Tieto by mi v ziadnej skolke nezabezpecili. Mne zalezalo na tom, aby bolo moje dieta zdrave a aby sa stravovalo zdravo 🙂
Baby ste tu niekdo koho dieta malo akutny zapal obliciek,problem z poriadnym vycikanim sa,problem zo stitnou zlazou,problem z imunitou,exematik,alergik a nepredlzili mu rodicak.
@sara20 Ano nam,a kamaratke v ZA uznali na ploche nohy a tu v PB je akysi mladý doktor,aqsi od oktobra a je az moc prísny,by som mu dopriala aspon dve deti.
@zdenkakarolina tebe uznali?
@zdenkakarolina my mavame aj febrilne krce,ploche nozky ma tiez,alergia na potraviny.my za 4 mes.uid dr. Mame 42 stran zdravotnej dokumentacie a este ideme 2* sono moc.mechura,prsnikou,alergologia,nefrologia,endokrinologia a kozne.
A bude to cim dalej tym prisnejsie.... prave vdaka tym "sikovnejsim" maminkam. Ale snad sa uz bude realne prihliadat na zdravotny stav. Ale aj tak si myslim,ze ostane to nase slovenske,ze sme sinrovni,ale su aj rovnejsi😉
@desszi ta syn má silný ekzém a alergiu na mlieko a tvaroch..večne sa škriabanie až do krvi.
@zdenkakarolina Ake ste mali diagnozi.nam aj alergologicka zakazala ms.mam to v spravach.snad nam ti pri tolkych diagnozach prejde
@chocky11 neviem co ti nato napisat - asi som ja ta naivna - moj ma 6 - akurat som s nim u psychologicky, logopediu sme skoncili tento rok - chodili sme od dvoch... a esre stale cvicime - moj je predcasniatko s apgarom 7 po narodeni a klesajucim, bol na jiske kvoli apnoe, na poradnach a reha do 3och rokov a potom dalej sukromne, stale rehabilitujeme sukromne chrbatik a ploche nozky, prepadnute clenky, ako som pisala dychanie sa mu zlepsilo az po vybrati mandiel inak viac menej stale doma - kazdy soplik koncil infekciou... obehala som s nim do 3och lekarov tolko lekarov ze az... a teda ako som pisala pokracujeme v mnohych oblastiach sukromne stale.
A napriek tomu ked ho porovnam s naozaj chorymi detmi tak je podla mna natom super, ja som velmi bohu vdacna ze je v stave v akom je a ani by mi nenapadlo ziadat nejake peniaze jed mozem pracovat a on zvlada byt aj v skolke - z prace vynechavam len akutne stavy, ked uz len preliecuje a doliecujeme tak pracujem z domu ...
Inak ta astma - mi napadlo ze mioj bratranec mal astmu v stave ze 3x ho vrtulnikom brali v akutnom ohrozeni zivota ked bol dieta, je dospely a stale inhaluje... ale teda nepamatam si zeby teta s nim bola dlhsie doma akk normal... ale teda beriem ze tak silna astma je o hubu- na druhej strane som za cely zivot zazila len jeho az s takym tazkym stavom takze asi vela deti taku astmu mat nebude:-/
@sara20
naša mala 5.12 3r,bola už 2x hospit.na zapal moč trubice,potom mechura,chodime,na nefrologiu,obvodna ju neodporucila do skolky a to nasa obvodna isla do dochodku a teraz ju nahradila s detskeho odelenia doktorka,,ma bronch.infekty dych ciest,casto sa inhaluje,na predpis ma adrenalin,mali sme kortikoidne cipky,ale uz su stiahnute s trhu,,chodime do ZA na ortopediu,mala s klbami problem viac v albume najdes,...a vselico mozne.ZAVER nieje to nic zivotu ohrozujuce,mi povedali.
@zdenkakarolina myslis rectodent? My od babatka na tom frcime.ine nezabera.hned ma 40 teploty aj 4-5 dni.krce.my tiez inhalujeme ventolim.braki sme aj 4 balenia imunoru a dostala zapal pluc,bronchitidu mavame tiez.nam teraz zistili ze ostava v mechure rezitum.zvysok mocu.chcu jej roztahovat moc.ruru
@popoluska35 pozri, za pokus nic nedas, podloz nalezmi od lekarov, aj keby si len na par mesiacov alebo rok dostala predlzenu aj to pomoze, aj ked viem, ze uz velmi vela diagnoz, napriek tomu ze su v zakone v reale neuznavaju, u nas to bolo uz par rokov dozadu.

@janocka1 v skolke a matka v praci