icon

Ako a kde vybaviť materskú v Rakúsku?

simi505
4. feb 2011

ahojte neviete mi niekto poradit...opatrujem v rakusku uz treti rok a som v druhom mesiaci tehotenstva neviem dokedy to budem este zvladat...ale nikto mi nevie presne povedat ako je to s materskou ci na nu mam narok a hlavne ako a kde to treba vybavit..kazdy mi hovori nieco ine...poradte mi prosimmmm

nikoleta12
26. máj 2013

ahojte kocky, chcem sa vas opýtat:
Chcem len zacat pracovat ako opatrovatelka v Rakusku tento alebo bud. mesiac. Planujeme z muzom mimi, aj ja by som dostavala dake prispevky alebo co vsetko sa da v takomto pripade vybavit, budem rada ak mi napíste aj do IP mam s toho chaoz zial o jedno dietatko sme prisli nedavno zijeme na Slovensku a tu nieje ziadna robota tak som chcela toto riesit.dakujem za info 🙂

veronka888
29. máj 2013

ahojte tiez som opatrovatelka v rakusku rok a pol na zivnost cize si vsetko musim sama vybavovat a poviem vam stalo ma to kopu nervou a trpezlivosti,kedze moja veduca je dokonca slovenka mi s nicim nevedela ani len poradit vraj ona nije o nicom informovana no je to uz jedno 🙂 nasla som si prekladatela ten mi vlastne so vsetkym pomaha ak mate zaujem jeho Email je m.legindi@web.de pochadza tiez zo sale ako ja.takze isla som na rizikove 20.feb. prvy krok je zavolat na Sva prestne vam povedia co potrebujete ako vas budu platit na co mate narok.ja som sa neodhlasovala ani od rodiny kde som opatrovala,len som im na Sva do listu potom napisala moju aktualnu adresu domov na sk kam mi vsetko posielaju.dolezite je aby ste mali nadalej aktivnu zivnost nepozastavovali ju ani ju nerusili lebo vam pada na vsetko narok,volala som potom aj na WKO tam som musela zaplatit 40 e to je vraj rocny poplatok,oni mi nepovedali ci mam alebo nemam na nieco narok ak by ste mi vedli poradit budem rada,este sama mam s toho chaoz. Z SVA mi potom poslali tlacivo ktore som musela vyplnit,a potom dalsie kde ziadali lekarsky posudok alebo nalez ten sme prelozili a odoslali,poviem vam ,ze prve peniaze mi poslali az teraz v maji kde mi spetne vyplatili aj april no stiahli si poplatky cize konecna suma bola polovica.27,73 e na den.teraz mi uz posielaju peniaze kazdy 2 tyzden na zaklade ich tlaciv ktore musim za kazdou poradnou u lekarke vyplnit jej peciatka podpis a aktualny datum,toto im odoslem,musia mat evidenciu o tom ze ste stale na pn.potom mi poslu postou papier kde vsetko vyuctuju napisu datum od kedy do kedy a sumu ktoru vam posielaju.o 2 dni na to mam peniaze na ucte,cize birokracia ale da sa spolahnut co slubia splnia nie ako tu u nas 😖 no ak by ste mi este vedeli poradit teraz som v 6 mesiaci,6 tyzd.po porode im mam vraj poslat rodne listy mam aj tlacivo kde je urcena materska na 1 2 alebo 3 roky.po porode si musim nadalej platit odvody? co zo zivnostou?nieje tam nieaka ulava ako tu na sk? nemaju nieake podmienky napr.ze musim porodit v rakusku?lebo mam v rakusku lekara chodim tam raz za mesiac aby som mala pre istotu dochadzku aj od neho ale zatial vsetko vybavujem len od sk lekara.ak mi viete poradit ktora mamicka s tym uz mala skusenost,ako to bude dalej pokracovat, budem vam povdacna nerada by som totiz prisla o nieaku vyhodu alebo peniaze za odvody.dakujem prajem vam vela zdarvia radosti a peknych chvil.

julietta246
29. máj 2013

Ahoj @ewkaaa211, tych 6 mesiacov navyse dostanes, len ak tych 6 mesiacov zostane tvoj manzel na materskej. Vo WGKK ti presne povedia, co na to potrebujete.

lauraa
29. máj 2013

pozri sa tu ...www.opatrovanie-rakusko.sk... najdes tu odpoved na vsetky otazky , a formulare aj v slovencine....
v podstate je jedno kde porodis , kam chodis k lekarovi , dolezite je aby si predpisane kontroly mala, 8 tyzdnov po porode dostanes wochengeld , zivnost musis mat aktivnu aj pocas rodicaku, ulava na dani nie je, po skonceni wochengeld si das ziadost o KBG a FB.... ak tvoj manzel pracuje na sk budes mat narok len na doplatok davok raz rocne .....

filip222
30. máj 2013

dobry den prave si vsetko vybavujem a dosla mi odpoved ze narok na wocheendegeld mam ale na matersku vraj musi byt trvaly pobyt dalej ma na financnom upozornili ze ak nemam trvaly pobyt aj ked necham rakusku zivnost aktivnu nemam narok na pridavky.platila som si pripoistenie roky odvody mam 1139 a nemam narok nanic,,,MOZTE MI NIEKTO PORADIT AKO MAM POSTUPOVAT CO MAM PRESNE ROBIT AKO ZISKAT MATERSKU I PRIDAVKY DAKUJEM....

taniellita
30. máj 2013

@filip222 na FCB je stranka , musis poziadat a pridanie do skupiny, ale tam su skvele baby, tie ti pomozu, aj mne pomohli
http://www.facebook.com/groups/342056729228203/ Je to stranka Ako si vybavim Wochengeld, ci matersku

popoluska63
1. júl 2013

zdravim mozte mi proste zhrnut jednoducho postup co a ako? pracujem v rakusku na zmluvu, som tehotna, prve vysetrenie u lekara uz mam za sebou, kindermutterpass uz mam, zamestnavatel o tom uz je oboznameny, posielali neake papiere na zravotnu tusim alebo socialnu. Potrebujem presne vediet postup kam mam ist a co pytat ake potvrdenia a ziadosti dakujem.uctovnicka ma posiela do salzburgu na gebietskranken-haus no nedava mi to zmysel ked nemocnicu mame aj tuna kde sa nachadzam a co tam vlastne mam robit dakujem

twigi235
2. júl 2013

Ahojte,chcem sa opytat ci mi viete poradit ci by som mala narok na matersku z At pokial som 7.tyzdni tehotenstva a zacala som pracovat na zivnost az od dalsieho tyzdna.dakujem bo som netusila ked som tu zacala a na slov. Narok na matersku nemam.dakujem:-)

anduska1111
11. júl 2013

Ahojte,nevie mi nahodou niekto poradit...manzel pracuje v Rakusku,ja som na materskej s malym...a byvame v Rakusku,rodicovsky pridavok sme konecne dostali po 8 mesiacoch cakania a teraz ziadaju odomna Rakusania potvrdenie odkedy som zacala poberat rodic.prispevok zo Slovenska a dokedy...ale ja ziadny rodic.prispevok ani nic podobne nepoberam zo SVK,ake tlacivo im mam poslat aby som sa preukazala ze nic nepoberam...??? E411 som im uz poslala 2 krat...dakujem za radu

petraklaudia
21. júl 2013

Prosim kolko musim pracovat oficialne na zivnost v rakusku aby som mohla ist na matersku a mala narok na vsetko k tomu prisluchajuce. Dakujem Pozor: Keďže toto je Otázka, každý môže odpovedať iba raz.

zdenkao11
23. aug 2013

ahoj pracujem v rakusku 2roky a chcem sa opytat ako to je stou materskov co mi treba a ake papiere a ci sa to da vybavit

martinusik91
23. aug 2013

zdenkao11 neviem ci budes zit pocas materskej na slovensku alebo v Rakúsku ale ak budes na slovensku treba ist na Urad prace tam kde patris na statne socialne davky normalne tam kde sa vybavuju pridavky na deti prispevky pri narodeni a tak...tam ta poslu na koordinacie to je kancelaria ktora sa zaobera tymito pripadmi ked mas narok zo zahranicia tam ti poradia 😉

andulka81
30. aug 2013

baby mam otazku: Som v Rakusku na materskej a prechadzam do dalsej, vzhladom na okolnosti (presun do AT pred materskou) mi nevznika tentokrat narok na Wochengeld. Existuje nejake nahradne riesenie? Alebo musim pockat, kym mi nabehne nove KBG. Maly sa narodi v Decembri a sucasne KBG mam este do februara...
Napiste mi bitte, ak mate niektora, podobnu skusenost. 😉

212klaudia
12. okt 2013

Neviete mi povedat ako dlho musim pracovat v rakusku aby som dostala matersku z rakuska????

trisha77
20. dec 2013

Dobrý deň,

chcela by som sa informovať, od januára budem pracovať vo Viedni na skrátený úvazok ,kde budem mať plat podľa dohody viacej ako je tých 367 eur /mes, tak aby som bola poistená aj v AT.
Chcem sa spýtať keby som chcela do budúcna riešiť materskú z Rakúska, aké sú tam podmienky:

1- musím mať trvalý pobyt alebo prechodný pobyt, ak bývam na SR a cestovať mienim denne do Viedne?
2- koľko musím mať odpracovaných mesiacov , aby som mala nárok na rakúsku materskú?
3- kde treba zažiadať o všetky potrebné papiere a čo presne dodržať ,aby mňa neodbili, že nemám žiadny nárok na rakúsku materskú?
4- musím rodiť v Rakúsku, keď tam budem poberať rakúsku materskú al.môžem aj v Čechách či na SR?

Samozrejme zamestnávateľ bude platiť za mňa odvody v Rakúsku, teda na SR ako to poriešim? prosim napíšte mi na mail ak môžte 🙂

afialova
21. dec 2013

Ahojte, potrebovala by som poradiť, som študentka a ešte som nebola nikde zamestaná, žijem v rakúsku, mám nárok na rakúsku materskú keď mám aj trvalý pobyt aj poistenie rakúske? prosím poraďte

daniela244
10. jan 2014

ahojte,ja by som sa chcela spytat ci vie niekto ako to je v rakusku s pridavkami na deti mam dve deti,a o mesiac sa s priatelom stahujeme do ŕakuska,a chcela by som vediet ako ich vybavit a co budem potrebovat,a este by som chcela vediet ze ked si zoberem v rakusku podnajom ci si mozem vybavit nejaky prispevok na byvanie,za odpoved vopred dakujem velmi mi to pomoze akakolvek odpoved

balada6
10. jan 2014

Nato aby si dostala v rakusku pridavky musis tam ty-alebo tvoj priatel pracovat-kedze si na materskej- neviem-ci mas z rakuskej strany narok- podmienka je odpracovanych 270 dni za poslednu dobu,,,cize sato na teba nevztahuje

cibax
11. jan 2014

Prispevok na byvanie je mozny ale iba za urcitych podmienok ak ti bude priatel pracovat tak budu zohladnovat jeho prijem a to ti mozno nevyde ziadny a hlavne ked to bude podnajom.to daju uplne min aj ked nemas velky prijem.na statne a genossenschafft je to trochu ine ale tie sa nezozenu lahko.na statny musis byt 2 trvaly pobyt v kraji kde chces byt a genossenschaft zas zaplatit anteil od 10000 do 60000 eur.

lizardik
19. jan 2014

ahojte.prosimvas poradte mi!!
mam v rakusku odpracovanych v r.2012, 7mesiacov vkuse plus december cize 8 mesiacov.s toho mam zusatzversicherung od aprila do jula.a teraz tiez chcem pokracovat lenze kym ma pripoistia zas to bude trvat mesiace..ja toho casu uz vela nemam ale zatial pracujem znova od decembra na zivnost snad aspon do maja,juna....
cakam babo a neviem kde zacat.na sr mi povedali,ze nebudem mat narok na matersku a v at ze mam malo odrobene cize ani tam ☹ uz mi pekne zeru nervy lebo ma vsade odpinkaju a vybavena vec!
chcem presne vediet kolko musim mat odrobene a naco vsetko mam narok a samozrejme ake papiere mi treba vybavovat..
prosim o radu a dakujem! 😉

lentilka21
19. jan 2014

pokial viem tak musis byt poistena 6 mesiacov to znamena ze si platis sozialversicherung nie pripoistenie! a vtedy ti vznika narok na matersku z at.8 tyzdnov pred a 8 po porode dostanes wochengeld.posles si antrag auf wochengeld napr.11 tyz.pred porodom.

ochsalm
9. feb 2014

Ahojte som zamestnana v Rakusku kedze som zostala tehotna tak po sezone sa chcem vratit na Slovensko..Snazim sa zistit informacie ake su vyplacane davky na Slovensku vie mi niekto povedat?

mata02102010
9. feb 2014

Ahoj, ja som z Rakúska dostala tzv. Wochengeld, to som si vybavila na rakúskom sociálnom úrade, bolo to na 8 týždňov pred a 8 týždňov po pôrode. pekná suma, ale už neviem koľko to bolo....a kým som ho dostávala, musela som si platiť odvody v Rakúsku..... a na Slovensku som požiadala po narodení malej na Úrade prace, soc.vecí a rodiny o rodičovský príspevok, je to sociálna dávka, na ktorú máš nárok aj keď si na Slovensku neplatíš žiadne poistenie....s pozdravom Lucia

karmenkarmen
10. mar 2014

:P

lola1121
31. mar 2014

aby si dostavala peniaze musis mat trvaly pobyt v rakusku......nakolko sa vratis na sk tam ti budu vyplacane peniaze materska plus rodinne........potoma k by si chcela byt akoze v rakusku musis chodit k doktorovy tu v rakusku nakolko tie papiere budes potrebovat na vybavenie materskej a rodinnych......potom ak si odvadzas tu v rakusku do systemu tak mozes poziadat ale to zalezi od rakusanov ci ti to odklepnu alebo nie ze ti budu doplacat.....k slovenskej materske na uroven ich.....ale ked chces dostavat v rakusku matersku musis mat trvaly pobyt v rakusku......bez toho nevybavis nic a viem co pisem lebo uz rok to vybavujem,-)ked anstupis naspat pracovat mozes si poziadat vyplacat rodinne v rakusku.....tak to je,-)ziadny stat ti nebude vyplacat peniaze ked nemas u nich trvaly pobyt......a zijes v inom state,-)

lea2244
13. apr 2014

Ahoj devcata, mam na Vas dotaz. V rakousku ziju uz rok a mesic. Odpracovano mam teprv pul roku a pul roku jsem uz na ams. Cekam ze koncem aprila bych mela nastoupit do prace ale bude to zas jen sezonni prace. Po 3 mesicich prace si budu chtit okamzite vyridit anmeldenbeischedigung (snad jsem to napsala spravne). Do ted jsem o tom nemela ani potuchy ( asi me bude cekat i naka pokuta). Ale co me zajima: kdybych nahodou otehotnela a otec ditete by byl rakusak musim mit to anmeldenbeischedigung nebo ne? A jak je to s tim kdyz budu mit smlouvu jen na dobu urcitou? Na co mam pak pravo? Myslim ze kdyz uz je jednou clovek zamestnany tak to uz je dobre a ze je to pouze sezonni prace to uz je vedlejsi. A kdybych nakonec zustala s ditetem sama da se to tu v tom rakousku zvladnout? Snad mi holky slovensky poradite .. predem dekuji Lea Freistadt

sarinka93
9. jún 2014

Na to Anmeldebescheinigung ti Stack ak budes zarabat aspon tych 800 e na papieri, ja som tu bola 3/4 roka bez toho, no potom mi prisiel papier,ze pokuta 200 e tak som to zacala vybavovat, prehanali ma, lebo Rakusaci sami nevedeli Co to je, raz mi dali len Meldezettel a takto som chodila Ale Nakoniec sa to podarilo. Je lepsie, ked to budes mat aj ked otec Bude rakusak, lebo urcite si pojdes Typ vybavovat pridavky na dieta a tam to potrebujes. Zvladnut by si to zvladla v Tom prippade, ze by si isla fo. Gemeinde bytu a ze by ti platil alimenty a typ. by si dostavala Este to Ziv. Minimum , Ale inak len s materskou by sa to tu zvladnut nedalo 🙂

drobatko2
24. sep 2014

Ahojte 🙂 chcela by som Vás poprosiť o info : môj manžel pracuje v Rakúsku cez 3roky na dobu neurčitú má tam trvalý pobyt chceli by sme babätko,tak sa chcem informovať načo všetko máme nárok ja som nezamestnaná a bývam v SR ako a kedy máme vybavovat materskú ktorú by poberal on na seba a na aké príspevky a peniažky máme nárok za odpovede vopred dakujem 🙂

simona399
29. sep 2014

Já mám velmi pozitivní zkušenost s vynikající kartářkou,na kterou jsem dostala od známé kontakt,a má volba oslovit tuto schopnou kartářku se vyplatila.Četla jsem na ní i recenze,a můžu říct,že je velmi vyhledávaná.Samozřejmě se najdou i tací,kteří pomlouvají,a většinou by chtěli,aby se stal zázrak možno ihned.Ale každý musí být trpělivý.Mě Paní Lidka řekla úplně všechno z mé minulosti a přítomnosti,a to mě vůbec neznala. Navíc ještě očišťuje karmu a auru,. Zhruba po měsíci se začalo dost věcí plnit.Hlavně jí obdivuji,že dokáže říct spoustu věcí na dálku přes telefon.Je to zkrátka dar,který má málokdo,a umí s ním pracovat.Vřele doporučuji všem,hlavně těm,kdo potřebuje pomoct,a věří jako já. Kontakt na ní je upinka@seznam.cz nebo 605821736

kattyy3
19. okt 2014

Ahoj baby mam otazku, zijeme s priatelom v Rakusku a som riadne prihlasena na trvaly pobyt. Zatial pracujeme na Slovensku a kedze mam narok na zdravotne poistenie cez formular E106 ci ponovom s1 tak som zatial neriesila zdrav poistenie tu v Rakusku. Chcem sa opytat ci je nejaka moznost na ziskanie materskej z Rakuska ci aspon dorovnanie ? Dakujem za akekolvek rady