Ako a kde vybaviť materskú v Rakúsku?
ahojte neviete mi niekto poradit...opatrujem v rakusku uz treti rok a som v druhom mesiaci tehotenstva neviem dokedy to budem este zvladat...ale nikto mi nevie presne povedat ako je to s materskou ci na nu mam narok a hlavne ako a kde to treba vybavit..kazdy mi hovori nieco ine...poradte mi prosimmmm
Ahojte baby už som počítala strašne vela fór a všade píšu niečo iné, chcem sa opýtať či už bol niekto v podobnej situácii ako ja a ako ju riešil. Už 3,5 roka som zamestnaná na trvalý pracovný pomer ako chyžná, trvalý pobyt mam na SR a prechodný v AT, som v 11 týždni tehotenstva a vôbec neviem odkial mam začať riešiť materskú, rodičovský príspevok, prípadne prídavky. Chodím k lekárovi na SR. Pýtala som sa na úradoch na slovensku tu mi povedali, že to mam riešiť v rakúsku, a ked sa pýtam v rakusku tak ma pošlú na slovensko lebo, že tu nemam trvalý pobyt. Pred a po porode budem už na Slovensku a nebudem mať už ani prechodný pobyt v AT. Musím isť k lekárovi aj v rakúsku? Dakujem vam
mna by zaujimalo ci je tu osoba ktora ako ja skoncila bez jedineho centu prispevku na dieta ako ja!
mne po 9 mesiacoch poslal FA zamietnutie FBH z debilnym odvovodnenim ze som nebola zivnostnicka aj ked doteraz som..a poslali sme staznost a cuduj sa svete dalsich "6" mesiacov cakaj na odpoved-maly asi bude zit zo vzduchu ale to tych fasistov vobec netrapi!!a to nevravim,ze zo svk tiez ani cent!!
ahojte..nevedel by mi niekto poradit...pracujem v rakusku, byvam na slovensku ..narodilo sa mi druhe dieta pred mesiacom, wochengeld..tj materske z rakuska budem poberat do konca juna..., potom prechadzam na rodic.prispevok, ktory budem poberat zo slovenska a dorovnanie z rakuska..,
neviete ako je to zo zdravotnym poistenim po dobrati wochengeld??, karenzvereinbarung mam so zamestnavatelom do januara 2017...tj ze vtedy opat nastupim do prace a bude mi drzat dovtedy miesto
mozem byt do toho r 2017 poistena na zaklade formulara E106 alebo po dobrati wochengeld musim vratit E card rakuskej poistovni a poistit sa na slovensku? dakujem
Dievcata, chcem sa opytat. Ak som zamestnana v Rakusku-Nemam zivnost, ale pracujem normalne v hoteli na pracovnu zmluvu a zamestnavatel za mna plati odvody.
Ako si vybavim v pripade tehotenstva papiere? Nieco som si zu zistila a Anmeldung mi tiez ostava tu v rakusku.
Dakujem.
Ahoj, som tu nová a cakam prvé bábätko 🙂 Chcem sa spytat, ci neviete ako to funguje s materskou, ak som si v Rakusku odrobila len 3 mesiace a otehotnela som. Mám vobec na nieco nárok?
@michala123 ahoj mohla by si mi poradit ak vies ze ci ten wochengeld ked im vsetko posles, poslu aj skor ci to poslu az po narodeni dietata a doplatia to?
a ako je to s zivnostou platis si ju kym poberas wochengeld a potom si ju zastavys?
@luxinkoster ahoj..prosim ta aj si nieco zistila ako je to ,ked sa pracuje sezonne v Rakusku?ja tiez tak pracujem v Rakusku,uz som odrobila 3sezony v lete a teraz pojdem na 3sezonnu v lete..tiez sa chcem dopredu informovat na co by mi vznikol narok..medzi tym ked nerobime v Rakusku sme ale na urade prace zaevidovany na sk..moj priatel tiez pracuje sezonne v rakusku a aj bude..vznikne nam nejaky narok na nejaky prispevok z Rakuska?
Ahojte, viete mi poradit. Som 11 tyzdnov po porode-v Rakusku. Mutterschutz som mala do 26.10.2016 cize dovtedy som bola aj poistena v AT. Moja otazka je, mam sa dat teraz poistit na SK (tu byvam)? A co socialna poistovna? Mam sa prihlasit tu na SK?
Nie je mi jasne to, ci ma znova zaeviduju, ked nahodia do systemu vsetky Unterlagen ku Kinderbetreungsgeld? Ci ma poistia spetne? Co ste robili vy po materskej?
Dakujem za kazdu pomoc.
@megyyyy to ti verim ale wochengeld si uz vybavila ci? Potom ked ti skonci zacnes kgb a fbh ale je to nadlho mne to vyplatili az po 14 mesiacoch od narodenia malej, ale asi by to trvalo aj dlhsie keby mi nepomohla ombucmanka, inak vela dobrych informacii som nasla aj na facebooku v skupine ako si vybavim wochengeld,ci matersku?
Ja som isla v aprili na matersku a vo februari som to uz vybavovala
Ahojte, chcela by som sa spytat ci mam narok na matersku aj ked tu nemam trvaly ale len prechodny pobyt..aj ked som tu normalne zamestanana.Som v siestom tyzdni a vobec netusim co k tomu potrebujem aby som matersku dostala..netreba uz teraz nieco vybavovat?vobec neviem ako to tu funguje..za vsetky rady moc dakujem.🙂
Dobry den 🙂 potrebujem radu... snad niekto poradi 🙂 chcem sa opytat ake papiere potrebujem na vybavenie materskej + pridavky ( kde sa to posiela ) pracovala som ako zivnostnicka 9rokov v AT. Neviem ako mam postupovat ☹ budem vdacna za kazdu jednu radu. DAKUJEM 😊😊pekny den 🙂
Ahojte baby prosím dúfam mi poradíte som naozaj zúfalá
Potrebujem si tu v AT vybaviť materskú len neviem či ju môžem poberat keď mám trvalý pobyt na SVK
Wochengeld mi už skončili a teraz toto neviem nechcem tu mať s tým problémy
Ďakujem pekne za odpoveď 🙂
@janula90 trvaly pobyt musis mat na SK ked si tu obcanom SK republiky aa prechodny by si mala mat v AT (rodina alebo agent. )aby si mohla poberat peniaze z At. aa kolko je wochengeld??? a kedy ho vyplacaju??? 😉
Ahojte ,potrebovala by som radu..Som v 26tt a potrebovala by som vediet ako a kde si mam vybavit wochengeld..a co vsetko na to potrebujem.nevedeli by ste my poradit?:🙂
@lenkaaaaaaaa88
Wochengeld sa vybavuje na krankenkasse ja tam ale odniesla dáky papier čo mi gynekologička dala na to sa jej spýtam to by ti malá dať 😉
@lenkaaaaaaaa88
Budeš aj potrebovať tehotenskú knižku s kontrolami ale to ti je asi jasné 🙂
ja sa chcem spytat musim mat odrobene pol roka pred porodom ak chcem poberat matersku z rakuska? alebo sa to pocita za cely uplynuly rok. zatial tu pracujem 8 mesiacov ale hrozi mi vypoved a som tehotna.
Ahojte!
Pracujem a žijem + som poistená v Rakúsku, ale len necelé 2 mesiace. 25. 12. 2023 mi má končiť pracovná zmluva. Môžu ma vyhodiť, alebo sa to neráta ako vyhadzov keď sme dopredu boli dohodnutí na dobu určitú a ja som až potom zistila, že som tehotná (samozrejme ako som to zistila, hneď som to oznámila zamestnávateľovi)? A mám nárok na materskú keď tu pracujem tak krátko?

@kattyy3 my sme boli presne opacny pripad, zili sme na sk, poistenie aj praca v rakusku. bolo nam vysvetlene, ze si mozme vybrat, odkial chceme matersku, resp. dorovnanie. Cize podla mna aj vy budete mat narok na matersku z rakuska z titulu trvaleho pobytu. Krankenkasse vzdy pozera na to, ze ci ti schvali Finanzamt pridavky na deti. Takze si pripadne pre istotu mozes pozret, ake su podmienky na pridavky na deti v Rakusku, a ze ci ich splnate.