icon

Ako dlho byť s dieťaťom doma?

lucretia7
11. júl 2014

Ahojte maminy,
mam na vas otazocku. Tie, co ste boli s dietatom doma menej ako 3 roky, ako to vidite spatne? Zostali by ste dlhsie doma alebo sli opat do prace? Za kratko ma totiz caka navrat do prace, may bude mat 15 mesiacov. Na jednej strane by som velmi rada s nim zostala doma do 2 rokov, ake na druhej strane viem, ze by to bolo komplikovane. Mam totiz pracu, z ktorej sa neda vypadnut na niekolko rokov. Navyse planujeme casom aj druhe babo a byt 5-6 rokov na materskej, tak budem mat urcite problem v mojej brandzi sa zamestnat. Okrem toho potrebujeme peniazky na hypoteku, takze dovodov je dost. Bojim sa vsak velmi, ze si budem neskor vycitat, ze som nezostala dlhsie doma. Lutovat, ze mi nieco uslo, o nieco som prisla. V tychto koncinach je totiz bezne, ze matky ostavaju doma aspon 3 roky. Aj vsetky kamosky okolo mna tak su alebo boli. Hoci je pravda, ze niektore maju teraz problemy so zamestnanim. Ale zostali. A tak na mna pozeraju ako na krkavciu matku, co mi samozrejme sposobije este vacsie vycitky. Maly bude pritom v dobrych rukach, bude so starymi rodicmi. Ja som si vybavila, ze budem okolo 16:00 chodit z prace, takze potom s nim este pojdem von, na ihrisko, do materskych centier a pod. Myslite, ze robim chybu? Spravili by ste to uz dnes inak?

Strana
z4
cobhan
12. júl 2014

@buffinko ano, tolko tu su pridavky na dieta a tie dostavame. Mala som na mysli matersku alebo rodicovsku po tych 6 mesiacoch. Ak sa nemylim, tak na to mas narok do 3 rokov a mozes popritom aj pracovat.

cobhan
12. júl 2014

@lucretia7 viem si to celkom dobre predstavit. Vysvetlim ti to inak...mna manzel nechapal, preco si neuzivam matersku a nervujem ked moja kamoska je v pohode, krasne si funguje s dietatom, tak kde je rozdiel. Rozdiel je cca 5000 euro mesacne - to je rozdiel medzi platom jej manzela a mojho. Mna tiez stve system, kde muz nedokaze zarobit tolko aby dostojne zabezpecil svoju rodinu...tu v Irsku je to trosku problematickejsie, pretoze starostlivost o deti je velmi draha a velakrat sa ti neoplati ist do roboty, lebo ekonomicky vysledok je 0 (alebo minus).
Ked mala dcerka 7 mesiacov, tak som mohla ist do roboty, zobrali by ma, ale bolo to cca 80 km od bydliska. Plat davali 1600 mesacne...lenze, jasle 1200, benzin 400, parkovanie 200 a uz by sme boli v minuse. Nehovoriac o tom, ze z domu by som sla pred 7 rano a vracala sa okolo 8 vecer. A ked ti viac robot vychadza tak, ze ok, budeme na 0 alebo sa casom dostaneme do plusu ale budeme si musiet zobrat pozicku, aby sme prve mesiace mojho zamestnania zvladli, tak si povies, ze sakra, tych 200 na slovensku je sice o nicom, ale je to apson nieco.

sense
12. júl 2014

ja som sla do prace ked mala dcera polroka, na ciastocny uvazok, zijem v krajine kde je materska 14tyzdnov a potom uz len rodinne pridavky inak nic....a poviem ti pravdu nelutujem, pridem z prace a venujem sa plno dcere, nechcem hadzat vsetky do jedneho vreca ale mozno viac ako podaktore mamicky co su na rodicaku a takmer cely den stravia na MK., separacnu uzkost mala asi 2 tyzden a aj to nebol problem v jaslickach lebo to bolo prostredie kt. pozna....ked sme sa prestahovali v mieste bydliska jasle neboli tak mame Au pair so Slovenska, ale Au pair nie sluzku, hlavne sa s malou hra, kjed sme obaja v praci, da sa na nu spolahnut, mala ju zboznuje a da sa na nu spolahnut, a obcas pomoze v domacnosti....je skor ako dalsi clen rodiny a nie pracovna sila

buffinko
12. júl 2014

@cobhan takže ke´d si to zoberiem, žena na RD na Slovensku dostane od štátu 200e (do 3ch rokov), žena v Írsku 130e (do 18? rokov, predpokladám, že môže aj pracovať) zas až taký rozdiel to nie je. fakt je, že cena childcare je hrozne vysoká, bez debaty, určite aj iné réžijné náklady...no na druhej strane zárobok je zas o inom ako v SR.
tažko toto porovnávať.
ja som len chcela poukázať na to, že mnohé zo zahraničných Sloveniek poukazujú, že máme rodičovskú, ale na druhej strane aj oni dostávajú rôzne prídavky od štátu na dieťa. SR nie je zas až taký sociálny štát...

cobhan
12. júl 2014

@bettynka222 ja sa snazim sa ist realizovat uz od 6 mesiacoch malej, ale robota skratka nie je. Teraz sa mi cosi kamsi podarilo, po 18tich mesiacoch. Doteraz som sa snazila robit torty, hackovat, robit naramky, co sa dalo a ako sa dalo, pokial si najdem robotu. Ide o tom, ze mat moznost, tak som s malou doma ten rok, max. rok a pol a potom bez vycitiek svedomia idem kludne do roboty. Moj plan bol vratit sa po 6 mesiacoch, ale ked mi skoncila materska som sa uz nemala kam vratit.
Na Slovensku maju zeny vyhodu rodicovskej, mozu nastupit do roboty, nemusia ked nechcu a ked sa inak neda a nastupia, tak stale maju tych 200 euro k dobru na zaplatenie jasli (aj ked v BA asi nie). Trosku nechapem to delenie na dobre a zle matky, podla poctu rokov stravenych na materskej. Keby to bolo na mne, tak kludne aj druhe, ale najprv musim polroka odrobit, aby som mala zase narok na matersku 🙂

cobhan
12. júl 2014

@buffinko ale ved aj na slovensku mate pridavky na dieta, nie? je to sice nejakych 25 euro, ale su. Tych 130 je do 16 rokov, pokial dieta este studuje dalej tak tusim do 18.
Minule sme porovnavali zarobok v Irsku a na Slovensku (samozrejme minus naklady) a poviem ti, ze suma, ktora ostala bol zhruba rovnaka. Za tie pridavky si z Irska si tu dokazem zaplatit 3 dni celodennej skolky (od 8 do 17.00) bez jedla.

buffinko
12. júl 2014

@cobhan no strašná pálka za škôlku u vás, to je fakt. áno, je výhoda, že ženy môžu pracovať teraz popri rodičovskej posledných pár rokov. hlavne, keď sú v meste jasle. takže u vás len počkať, kým malá pôjde do školy. či aj školné je podobne vysoké?

cobhan
12. júl 2014

@buffinko nie, posledny rok skolky je zadara, takze kde bude mat 3 roky a 4 mesiace pojde do pre-school a v 4 rokoch do skoly. Ta sa uz neplati, ked nepocitam uniformu, knihy, zosity, pomocky a nejake prispevky tu a tam...nieco podobne ako na Slovensku. Len teraz je to brutalne drahe, pri dvoch detoch v takom veku je to bud au-pair alebo je zena doma. Potom bude dalsia palka univerzita, skolne je tusim 2500 euro rocne, tak to dufam, pojde v mojich slapajach a bude studovat v Grecku 🙂 Tam je to zadara 😀

frozenelza
12. júl 2014

Necitala som ani jeden prispevok predomnou....ja som bola s oboma doma do 3,5roka...dokonca som si nasla lepsiu pracu ako pred nastupom na MD. Kamaratky co mam v okoli isli do prace skor ako ja a niektore podstatne skor ako sa chystas ty...niektorym to vyhovovalo, ze nemusia byt s detmi, niektore museli lebo boli samozivitelky, ale 8z 10to lutuje....a kocky co pri prvom odisli skor do prace, pri druhom zostali doma minimalne do tych 3rokov

guinevre
12. júl 2014

Ja by som doma zostala maximalne jeden rok. Byt dnes na materskej 3 roky je luxus, ale hlavne , zda sa mi, ze by mi hrabalo keby som tak dlho bola bez roboty a bez socializovania sa v kolektive.

tenerifka
12. júl 2014

Mne sa zda, ze to je taky vseobecny jav(ale nie pravidlo na 100%), ze slovenske zeny myslia v prvom rade na dieta, manzela, rodinu a az v poslednom rade na seba(alebo teda ich vlastne tuzby a potreby sa tam nezmestia). Vidim to aj u mojej mamy, ze je uplna ina ako ja. Pre nu su dolezite veci, ktore ja mam uplne v pazi. Neviem, ci by som bola taka ista ako teraz, ak by som stravila poslednych 15 rokov namiesto v zahranici na Slovensku, obklopena rodinou, tradiciami a predsudkami, riesit nepodstatne kraviny, do ktorych ma nic alebo do ktorych druhych nic(ak sa to tyka mna). Kazdemu vyhovuje nieco ine, niekto si moze dovolit nepracovat, lebo manzel zarobi 8 000 a nevyhadzuje to zene na oci, naopak, je hrdy, ako dokaze uzivit rodinu....niekto to doma nevydrzi a musi ist do prace stoj co stoj, niekto nechce pracovat a radsej bude biedacit z RP 200 eur/mesacne a pocuvat narazky, aka je nemozna.....a tak mozeme pokracovat, len ak by ludia naokolo neriesili to co nemaju riesit, mali by to zeny/matky ovela lahsie, ved kazda mame ine sny, plany, ciele, moznosti.....pre mna je nemyslitelne stravit pol dna v kuchyni, strudlu ci muffinky upeciem raz za mesiac (najma v zime, ked sa toho vela neda robit), radsej ideme na plaz ci vylet, tam si dame rybu a potom ideme na zmrzlinu.....ale pre mnohe Slovensky by som bola otrasna matka ci manzelka, lenze ako sa poznam, bolo by mi to uplne suma fuk

lady511
12. júl 2014

@tenerifka mam podobný názor ako ty hlavne v tom varení,,ja varenie moc nemusím ale samozrejem ked máme dietat varit sa musí,,a nie len dietatu ale aj chlapovi...takže no musela soms a chtiac nechtiac naučit..ale mam radšej pečenie...cez výkendy varím malo..teda v nedelu skoro vobec ideme sa niekam najest alebo navarím v sobotu na dva dni,,proste niesom ten tip stále varit dookola,,už budem 3 roky doma a už neviem čo vymýšlat a je mi z duše jedno či a kto si čo o mne myslí ak každy tretí den nieje mäso alebo ked každu sobotu nenapečiem,,,malej chutí mojmu tiež a to je pre mna stred vesmíru,, ale ak mám troška napísat koment aj k tomu čo písala
@guinevre tak ja som doma pomaly 3 roky (v novembri to bude 3) a veru už mám niekedy riadne mišungy v hlave..a ešte další rok budem taks a na to pripravujem 😒 (malu mi nezobrali do školky tu v mieste bydliska) nemáme tu svokrovcov..a ai mojich rodičov..takže musím byt doma.. a ked tak len občasné brigády...bude to tažké lebo zbožnujem kolektív,,ale v tejto situacii nieje čo robit proste sa to nedá vyriešit,,na sukromnu školku nemáme,,babičky pracuju,,opatrovatelka tiež nie ,, 😒

inffinity
12. júl 2014

@mawka
@lucretia7 ja sem napsala jen svuj nazor a o tom to prece je..nepsala sem nic zle ani jsem na nikoho neutocila ani nic..me je to spis lito ze musite..lepsi by bylo kdyby clovek chtel...je to smutne ze se lidi nechavaji ovlivnovat zamestnanim a jsem velmi vdecna za to ze jsem vychovavana jinak a jdu vzdy jinudy nez vsichni ostatni.. 🙂

sorciera24
12. júl 2014

toto je velmi velmi individualna tema......urob tak, ako to ty a dieta citite!....spravna odpoved nejestvuje..... niektore mamy a deti su spokojne doma 3 roky (aj viac), niektore potrebuju ist po roku.....sama musis citit ako si na tom ty a dietatko a co ste schopni zvladnut...... pre mna by bol rok s malym napr. malo....ale 3 roky uz prilis vela (mne uz doma hrabalo, potrebovala som socializaciu, svoju pracu a maly je ako ja, on vyslovene potreboval kolektiv...).....isiel do skolky presne v 2 rokoch......pre mna jedno z najlespich rozhodnuti....vobec nelutujem........v tomto pripade nam toto prospelo obom..... ale co palti pre jeden priapd nemusi pre druhy....teraz by som to chcela podobne, ale mozno dieta bude uplne ine, ja budem amt ine potreby....... proste konaj tak, ako citis..... (aj tak je to len tvoja vec a vas zivot, nie tych druhych🙂)

svetlusska
12. júl 2014

ja momentalne riesim podobny problem..maly ma sice 2 roky tak som zacala zvazovat ze pojdem do prace, ved kazde euro sa zide..do skolky mi ho sice vzali len ja sa akosi neviem s tym stotoznit...stale mam pocit ze ak pojde do skolky ze mi nieco utecie...nie som o tom vnutorne presvedcena...z kazdej strany pocuvam nieco ine...ja som prvy rok zivota maleho dokoncovala vysku a bola to najtazsi rok v mojom zivote...ak by som to mala vsetko vratit spat tak uprednostnim dieta pred skolou...skolu som z duse neznasala, najradsej by som bola doma s malym a venovala sa mu a nie sedela nad knihami a ucila sa na skusky...ale tak zial bol to posledny rocnik, skolne uz bolo zaplatene a nebola to mala suma..tak som uz nemala na vyber..maly bol vtedy s babkou...nevravim mozno o pol roka uz budem aj vnutorne stotoznena s tym ze ho dam do skolky ale teraz sa vo mne vsetko bije...citala som sice celu diskusiu ale tak suhlasim s mamickami toto je na rozhodnuti kazdej mamicky co spravi...moja mama sla do roboty ked som mala 8 mesiacov ale tak to bolo volakedy ale ja som ostala doma s babkou...ak by som mala nechat maleho s babkou teraz tak by som to mozno znasala lepsie ako ked ho mam dat do ruk uplne cudzim ludom...

amadea3
12. júl 2014

moja mala mala necelych 8 mesiacov ked som zacala robit na ciastocny uvazok. Z domu som dva dni v tyzdni, pocas mojej nepritomnosti varuje manzel. okrem financnej vyhody je to fajn aj v tom, ze ja si v principe oddychnem ( lebo robim daco ine ako starat sa o babo) a zaroven manzel doma utuzuje vztah s dcerkou 🙂 Keby bol tento model dlhodobo udrzatelny az kym pojde mala do skolky, bolo by to super a plne by mi to vyhovovalo. Bohuzial od septembra musim nastupit na full time, dcerka bude mat vtedy rok a pojde do kolektivu 5deticiek v minijaslickach. Co uz sa mi teda vobec nepaci a vnutorne s tym nie som vobec stotoznena... ze budem bez malej tak dlhy cas. Kebyze nas netlaci hypoteka, urcite by som zostala doma dlhsie, do tych dvoch rokov. Ale ked musis tak musis... vynahradim si to pri druhom dietatku, to chcem byt doma tie dva roky urcite.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
buffinko
13. júl 2014

@cobhan , no ešte že tak...bo platiť toľko a keď má človek ešte viac detí 😝

@fidka79 moja, nepochopila si pointu. to nebolo o závisti...len o infe, že nie je celkom pravda, že v zahraničí nie sú žiadne peniaze od štátu na dieťa. lebo sú.
porovnávanie nákladov je zbytočné, sú iné ceny, iné platy. ja nespochybňujem, že je tam draho, zas minimálna mzda nie je ako v SR 357 eur ale 1462 eur v Írsku. nízkopríjmové skupiny to majú proste ťažké, či v SR alebo v zahraničí.
keď sme pri irónii, v poho na slovensku utiahneš nájom, stravu, škôlku a ostatné zivotné náklady za 200e rodičovskej, že? 😀

guinevre
13. júl 2014

@lady511 Chapem, niekedy sa inak neda, a je to jedine riesenie. Moji rodicia ziju v zahranici, svokra uz ma dve vnucata, takze babka-servis by bol trosku zatazeny, jedine riesenie by boli teda jasle, bolo by to drahsie, ale keby som aj ja pracovala, tak ten rodinny budget by bol lepsi. Dufam 🙂

lucretia7
autor
15. júl 2014

Asi tu moc mamiciek, ktore sli do prace problizne po roku nie je ako vidim. 🙂

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
katka2309
15. júl 2014

@lucretia7 ja som sa teraz cerstvo vratila do prace - po necelych 10 mesiacoch na materskej. tiez som si to na zaciatku velmi vycitala, mala som stres a bala som sa, ze co ako. ale musim povedat ze moj maly chrust to zvlada ovela lepsie ako ja 🙂 .. nakolko je predcasne babo a stale o dost mensi ako rovestnici, mam prenho nanny, na skolku som sa este necitila. ma jedneho kamsa na hranie a chodia do play group, takze v kolektive je. mne obrovsky pomaha, ze konecne hybem mozgom a uprimne aj to, ze mi nabehne vyplata na ucet je velky prinos 😅 .... bala som sa, ci ma maly este bude brat vobec ako mamu, ale ten obrovsky usmev a nadseny vyskot, ked ho vyzdvihujem jasne svedcia o tom, ze vie kto som 🙂
byt dmoa s dietatom je super, ale ako pises 5-6 rokov je vela a asi by som uplne zmamickovatela a navrat do narocnej a lukrativnej prace by bol tazky ak nie nemozny....kasli na vsetky komentare typu krkavcia matka (btw spojenie krkavcia matka je cisty nezmysel, nakolko bolo dokazane, ze ide o jednu z najoddanejsich matiek v zvieracej risi 😀 ) a rob podla seba. drzim prsty tebe aj syncekovi. hlavne mysli pozitivne, vsetko sa da zvladnut.

lucretia7
autor
16. júl 2014

@katka2309 No super, tak to si ma potesila. Presne nad tym som sa aj ja zamyslala, ci bude mat ku mne este rovnaky vztah ako doteraz. Ale snad teda ano. 🙂
Ty zijes asi v zahranici, ze?
Na Slovensku maloktore maminy chodia do prace skor ako musia, podla toho co vidim a citam. Preto to je aj take tazke pre mna psychicky, lebo tu je iny standard. Som jedna z mala. Ale mozno na nieco je to aj dobre. To uvidime casom...

lucretia7
autor
16. júl 2014

Baby, co tu riesite vysku prispevkov a pridavkov v Irsku a pod? To s tym nema nic spolocne. Z 200€ aj tak normalny clovek nevyzije, teda v hlavnom meste urcite nie. Takze bud je za vodou (ma byvanie a vsetky potreby bez uverov a partnera, co dobre zaraba) alebo si aj tak nepomoze a musi ist robit.
Navyse same ste si asi vybrali, ze chcete ist zit do zahranicia, nie? Ja by som tam prave aj kvoli spominanym veciam nesla. Emigrovat a stazovat sa, ako sa tam zle zije, to je pre mna nepochopitelne. 🙂

klincek
1. aug 2014

@lucretia7 ahoj, neviem, ci je to este aktualne, ale ak ano, tu je moj pohlad na vec🙂:
mam dvojicky a sla som do prace po roku. planovala som byt doma do ich dvoch rokov (do troch nie, to viem, ze by som nedokazala), ale okolnosti sa vyvinuli inak a tak som sla skor. moj prvy rok v praci po MD a ich prvy rok v jasliach bol velmi tazky, ale nie kvoli vycitkam svedomia (naozaj som ziadne nemala), len som bola sialene unavena..teda to som aj teraz, ale vtedy to bolo á la zijuci zombie, poznas asi..cez den praca, vecer domacnost, v noci vstavat k detom. myslim si, ze druhy rok zivota dietata je uz podstatne jednoduchsi pre matku (dieta je samostatnejsie, noc vacsinou prespi, nemusis mu osobitne varit a tak), takze aj matka sa moze trosku zregenerovat, vyspat, aj psychicky spamatat - toto som sa nazazila, a asi by mi to bolo prospelo. ale ako vravim, veci sa zbehli inak a dalo sa to zvladnut aj tak. teraz maju deti 3r a uz je to ok, zvladame to vsetci velmi dobre. takze ak sa na to citis a vidis na dietati, ze by mu kolektiv prospel, smelo do toho. na blbe reci sa vykasli, tie boli a budu vzdy. rozhodni sa tak, aby to vyhovovalo tebe a tvojej rodine.

lucia_089
21. mar 2019

@horana dokonale si to vystihla!!! 👍

Strana
z4