icon

Ako dlho sú ženy doma na materskej?

10. jan 2025

Ahoj, ako dlho su doma zeny s dietatom v roznych statoch? /materska plus rodicovska spolu/

Strana
z2
lavi24
10. jan 2025

no, nekojíš :D :D :D zo zákona máš od zamestnávateľa máš nárok 1 hodinu denne na dojčenie. Väčšina žien si ju vyberie pred koncom pracovného dňa a odchádza z práce o hodinu skôr. Režim majú deti úplne normálny, moja začína o 8:45, končí o 16:20. Majú desiatu, obed, chodia na ihrisko, spia, vymenia im plienky a postupne sa aj učia chodiť na nočník. Na konci trimestra majú hodnotenie. V triede je 20 detí na 2 učiteľky.

lavi24
10. jan 2025

autorka: Top 10 countries for maternity leave

Norway: 343 days at 100% pay. ...
Bulgaria: 410 days at 90% pay. ...
United Kingdom: 273 days at 90% pay. ...
Sweden: 390 days at 80% pay. ...
Slovakia: 238 days at 75% pay. ...
Croatia: 196 days at 100% pay. ...
Greece: 119 days at 100% pay. ...
Canada: 365 days at 55% pay.

https://www.safeguardglobal.com/resources/which...

autor
10. jan 2025

@lavi24 prikrmy zavadza skolka? Lebo ak 5 mesacne ide do jasli, doma sa to zrejme nestihne. Alebo?

lavi24
10. jan 2025

na toto ti neodpoviem, my sme ju dali ako ročnú

annm81
10. jan 2025

K informáciám z Nemecka treba ešte dodať, že veci treba vidieť v kontexte. Veľká váčšina matiek, ktoré majú deti (nie len maličké, ale aj starších školákov) pracuje na čiastočný úväzok. Moje deti teda začali v jasliach už okolo druhých narodenin, dcéra chodí do škôlky na 9.30 a vyzdvihujem ju o druhej. Školák začína školu o 9:30 a o 13:00 je doma.

Jasle tiež často majú podobu súkromnej opatrovateľky, to znamená, že jeden človek má povolené starať sa o skupinku max. piatich detí.

mamina7070
10. jan 2025

moja mama opatrovala deti od komunizmu (doma vzdy +5-6 deti ) a normalne aj prikrmy zavadzala bezna starostlivost pevny rezim

lenkakoc444
10. jan 2025

V Portugalsku 9 mesiacov.

kiki68
10. jan 2025

Inak podobne Rakusko, vacsina zien robi po materskej na ciastocny uvazok ( narok zo zakona), cize ked si niekto povie, ze ide 20 hodin par rokov, tak to ten predosly zamestnavatel musi akceptovat. Vela zien ma teda znizeny uvazok a casto robia iba 2-3 dni v tyzdni, alebo robia iba do 14:00 a pod. Moj muz si tiez upravil vyrazne podmienky kvoli dietatu. Toto na Slovensku velmi nie je, ze sa tie podmienky daju upravit. Ja som zacala robit v rokoch na 30 hodin par rokov. Za mna akurat, plat ok a vieme to zvladnut. Jasle sme mali do 15:00 a skolku teraz do 16:00

kiki68
10. jan 2025

@mamina7070 tzv Tagesmutter v Rakusku. Tiez mas 5 deti max u seba doma

smajliica
10. jan 2025

Vo Švédsku je to cca 1 rok a 1 mesiac na 80% platu plus 3 mesiace keď máš nejakých 900€ mesačne. Ale môžeš si to rozložiť na koľko chceš (kľudne aj 3-4 roky) ale dostávaš menej € mesačne.
Materská sa dá vybrať kedykoľvek dokiaľ má dieťa tuším 10(?) rokov a je bežné, že rodičia si niečo odložia a sú doma cez veľké prázdniny napr.
Tiež je úplne bežné pracovať na čiastočný úväzok kým sú deti malé, máš na to nárok zo zákona, takže zamestnávateľ to musí umožniť.

amelia89
10. jan 2025

V spanielsku ako bolo spomenute 4+4 (takze deti idu vacsinou pred 1. rokom do skolky). Moja neter isla ako 11 mesacna, svagrina ju kojila iba na noc pred spanim. Neberie sa to nijako tragicky,je to uplne normalne (ale ano v statnych je plnka, mas rozne body za rozne veci ale vacsinou aj tak skoncis v sukromnych).

smajliica
10. jan 2025

A teda ešte v Švédsku máš garantované miesto v škôlke, ale musíš oň požiadať aspoň 4 mesiace pred nastúpom. Nastúpiť sa dá kedykoľvek. Rovnako ráno môžeš doniesť dieťa do škôlky kedy ti vyhovuje a tiež zobrať ho kedy chceš.

gladiola25
10. jan 2025

Prosím a sú niektoré ženy v tých štátoch v domácnosti, ak majú väčšie dieťa?

froneet
10. jan 2025

@lavi24 hlúposť. Idem o týždeň na materskú v Anglicku a 90% platu neuvidím ani mesiac. Mam cca 10 mesiacov a asi 40% platu...aj keď v mojom prípade je to preto lebo som v novej práci nebola dostatočne dlho inak by som mala tuším 6 týždňov 90% platu + to čo mi vyšlo teraz.

pseudomonas87
11. jan 2025

@annm81 to ale aj záleží od toho aké máš povolanie, ja som robila na čiastočný ale s tým že voľno som mala štvrtok, piatok. Dcéra bola v jasliach od 07:30 do skoro 16:00 , ja som nemohla vypnúť mašinu a nechať pacienta na operačnom stole🙂.
Je pravda, že väčšina žien funguje ako si ty písala, že končia napr . Okolo obeda

annm81
11. jan 2025

@pseudomonas87 Áno, poznám aj ženy s rovnakým povolaním, ako máš ty. Pracujú napr. 3 dni v týždni, dva ďalšie pracovné si doobedu vybavia úrady, nákupy, upratovanie, navaria na víkend, poobede sa venujú deťom a víkendy majú plne pre deti.

vevesh
11. jan 2025

@gladiola25 jasne, zalezi od nastavenia paru a ich financnych moznosti a schopnosti.

gladiola25
11. jan 2025

@vevesh Díky.

tim23
11. jan 2025

V tomto smere sa mame celkom dobre, či?

autor
11. jan 2025

@tim23 v com sa mame dobre? Ved v inych statoch maju percentualne ovela vyssi prijem pocas starostlivosti o dieta a nadledne zabezpecenu siet jasli a moznost znizenych uväzkoch.

tim23
11. jan 2025

Dobre

pseudomonas87
11. jan 2025

V Nemecku som mala teda vyšší rodičak, to určite, ale aj tak to bolo s nemeckou hypotékou tesnota, jasle sú, ale dieta si musíš nahlásiť najlepšie už pred pôrodom a do škôlky mi musel písať zamestnávateľ liebesbrief, že som dôležitá pre systém a že musím ísť do práce ( počas neviem koľkej vlny covidu) aby mu tu škôlku vôbec dali....takže ani v zahraničí nie je všetko ružové.....

sense
11. jan 2025

Tak ťa sieť jaslí nie je všade napr v takom Švajčiarsku ešte je len dieťa počaté a už je v poradovníku do jaslí a aj tak nemáš istotu že miesto naozaj dostaneš....
Ale máš pravdu , väčšia možnosť čiastočných úväzkov ale nie sú to všetko úväzky od 8-12.00 napr ale často práca po večeroch, alebo cez obed alebo víkendy....a príjem cez materskú ano máš 80perc z platu ale len 96 dní, rodicak žiadny a zdravotnú za dieťa a za teba neplatí štát ale ty

Strana
z2