Ako docieliť nárok na materskú?
Ahojte moc by som bola vďačná za pomoc pretože všetko čo som doteraz naštudovala sa mi zlieva dohromady a už neviem kde je sever. Za dva mesiace maturujem. Každopádne nespĺňam podmienku 270 dní platenia odvodov do SP. Preto by som sa chcela spýtať ako docieliť aké kroky podniknúť aby som nárok na tú materskú dovolenku mala. Od septembra minulého roku (2020) do decembra som pracovala na tpp. 4 mesiace cca neviem presne koľko dní. Preto by som sa chcela spýtať:
1. ak by som si našla nejakú prácu na trvalý pracovný pomer a odpracovala ďalších 5 mesiacov aby som mala dohromady tých 270 dní vznikne mi nárok na ňu? Prípadne dá sa platiť dobrovoľné nemocenské poistenie len na obdobie ktoré mi chýba do tých 270 dní?
2.koľko približne vychádza najvyššia suma na nemocenské poistenie aby mi vznikol nárok na vyššiu materskú?
Vopred ďakujem za odpovede 😌
podla mna má vyznam si platit DNP.okrem materskej by si dostala vyssi rodicovsky prispevok,namiesto 270€ by si dostala 390€ a to je dost podla mna
@terina25 Podľa mňa prišlo k nejakej zmene. Ak si na počítači, pozri v tomto PDF súbore slovo "súbeh". Google mi to vyhodil, že tam niečo o tomto píšu, ale ma to veľa strán a ja pozerám len z mobilu
www.employment.gov.sk/topdf/najvyznamnejsie-zme...
@terina25 súbeh nie je možný už niekoľko rokov..........
@pibza
Dobrý. Môžem sa opýtať ten vymeriavací základ 800 eur ste si podľa čoho nastavila na platenie ak ste chcela vyššiu sumu k materskej?
Ak som nezamestnaná a chcela by som vyššiu materskú, ktorá by sa nerátala zo sumy 546 eur koľko by som musela platiť? A koľko % z danej sumy sa ráta do materskej? Počula som, že 50/60 %, ale nie som si istá.
Ďakujem za odpoveď.

berme to tak, že si tehu.....musíš splniť 2 podmienky.......1. mať 270 dní nemocenského za 2 roky k pôrodu, započítava sa aj ukončené nemocenské a 2. mať aktívne nemocenské alebo byť v ochrannej lehote......čiže k tým 4 mesiacom ti chýba ešte 5 mesiacov, aby si splnila podmienku 270 dní a aktívne nemocenské........v novej práci budeš mať viac ako 90 dní nemocenského, takže sa ti bude rátať z novej práce........ak sa nezamestnáš, tak si musíš platiť DNP a tu tiež potrebuješ tých 5 mesiacov, aby si splnila podmienku 270 dní ale ak si budeš platiť iba 5 mesiacov, to je jedno koľko, tak ti budú počítať iba z minima...ak chceš, aby ti počítali z toho, čo si platíš, tak minimálne 26 týždňov......takže je na tebe ako si to zariadiš......🙂