Ako dosiahnem vyššiu materskú?
Chcem sa spýtať, ako je mozne si vybavit vyssiu matersku, som na nej od maja, a vypocitali mi to oni,ale dnes mi sesternica povedala, ze ona si vybavila matersku na 34. tt- niečo cez 700e stým ze preukazala, že ma odpracovane 2 roky- viete o tom niečo viac? Pracovala som na zmluvu, majitel za mna všetko platil a odvadzal, robila som klasicky 8 hodín denne, ona pracovala ako vychovavatelka a denne odrobila 4 hodiny + 4 hodiny tyzdenne doucovala v inej skole, nechápem tomu. dakujem 🙂
@havana_frost dakujem 😉
Ahoje dievcata,
chcem Vas poprosit o radu.. termin porodu mam januar 2015, hruby prijem 580 E. Viete mi poradit, akym sposobom by som si mohla zvysit matersku? (pomozu prace na dohodu alebo dobrovolne nemoc.poistenie?) Dakujem.
No, asi nikomu neporadim 😒 , len by som chcela mozno uviest na pravu mieru niektore domnienky - tety na prislusnych uradoch sice poradia, ale nie ako si zvysit matersku, ale dostat nejaku. V zaujme statu je, aby poberatelia davok dostavali co najnizsie davky, nie co najvyssie (ekonomika nepusti), preto tie tety neporadia, ako si matersku zvysit, ale ako nieco dostat - aj ich plati stat. Preto tie kurzy u Mihala o tom, ako legalne "okabatit" stat a dostat zo systemu co najviac, tolko stoja. Z rovnakeho dovodu si nemyslim, ze by sa niekedy tieto veci vyucovali na strednych skolach. Stat nechce ludi, co sa pridobre vyznaju v systeme. Chce ludi, co platia dane (co najvyssie) a zo systemu beru co najmenej (to je logické). Teda preto treba tolko vymyslat, aby clovek dostal viac. Preto to nie je jednoduche a prehladne.
@havana_frost dakujem za vysvetlenie
@vierao Podľa mňa toto je dosť konšpiračná teória 🙂 Úprimne, ja si myslím, že štátu je to jedno. Plytvajú sa iné peniaze, tak že niekto má nárok a dostane nejakú vyššiu dávku, štát netankuje. Tety na úradoch neporadia, lebo nevedia a hlavne je im to úplne ukradnuté. Nemyslím, že to robia zámerne, aby niekto nedostal na čo má nárok, len preto, že sa to nedozvie. To čo hovorí Mihál, vie každý, kto sa trochu v tom orientovať chce 😉 Ja osobne si nemyslím, že to neni prehľadné, ale súhlasím, že pre bežného užívateľa to nie je úplne user friendly.
@havana_frost - no, mozno som to prilis zjednodusene napisala v tom komentari, ale uz som pocula reakcie tych tetusiek na uradoch v style "tak tato bude sediet doma na riti a bude poberat viac, ako ja v robote"...
A tiež si myslim, že preto zrusil stat (Mihal, ked bol minister) moznosti jednoduchsieho navysovania materskej, aby sa zo statneho usetrilo...
@havana_frost ahoj, mohla by som poprosit o radu, premyslame ze by manzel isiel na matersku, zamestnany je od februara', to je ok viem ze z toho by sa mu ratala materska len otazka co sa tyka prilepsenia, ak by sa este za,estnal do druhej roboty musel by tam odrobit 90dni aby sa mu ratala aj z toho materska? Dakujem za radu ;)
@katarinagr Aby si mohol manžel uplatniť nárok na materské okrem toho, že je zamestnaný musí splňať tiež podmienku 270 dní nemocenského poistenia. Ak by nastúpil do ďalšieho zamestnania, tak aj keď odpracuje 90 kal. dní, tak aj tu platí podmienka 270 dní nem. poistenia.
@katarinagr z kazdeho pracovneho pomeru sa zistuje narok na matersku davku samostatne. a kazdy musi trvat minimalne 270 dni.
Nároky na nemocenské dávky sa posudzujú z každého nemocenského poistenia samostatne( §58 ods. 1 zákona 461/2003) Prijatím nového zamestnania bude mať dve nemocenské poistenia a nárok na materské by sa zisťoval z každého poistenia osobitne. Musi mat 270 dni aj z toho druheho zamestnania.
Ahojte,potrebovala by som poradit...
Chceli by sme s manzelom babatko,ale nakolko mame dost vysoku hypoteku tak zistujem ako a ci vobec by bolo mozne nejako zvisit matersku.Uz som toho precitala vela,ale mam z toho mierny gulas.
Ako by to bolo v pripade ze by som v roku 2015 isla na matersku? UU terajsieho zamestnavatela som od 1.4.2014...zamestnavatel za mna plati odvody z minimalnej mzdy. od kedy je potrebne mat vyssi prijem? Staci az ked otehotniem? Mat ho tych 90 dni a potom ist na PN? Alebo este pred otehotnenim?
Dakujem
@oksana009 Prvou a základnou podmienkou nároku na matrské je dosiahnuť 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom. Ďalšou podmienkou je pracovný pomer (nemocenské poistenie) resp. splňanie ochrannej lehoty, ktorá je 8. mes. po ukončení pracovcného pomeru (pre tehotné).
Čo sa týka príjmu, z ktorého by sa počítalo materské, tak v tvojom prípade by to bol rok 2014 za predpokladu, že pracovný pomer v tejto firme bude trvať a nástup na materské bude v r. 2015. Ak by ti zamestnávateľ zvýšil príjem ešte v tomto roku, tak aj tak by sa ti do príjmu zarátalo aj to obdobie, v ktorom si mala nižšší príjem t.j. od 1.4. do 31.12.2014. Aby to tak nebolo, tak musíš mať nové nemocenské poistenie - nový pracovný pomer z vyšším príjmom najmenej 90 kal. dní (bez PN, OČR...) a tento pracovný (poistný) pomer by trval až do nástupu na materské....
@oksana009 Keby si ešte nastúpila do nového PP tohto roku napr. 1.11.2014 a do nástupu na materské to bude 90 kal. dní (bez PN, OČR), tak príjem sa bude počítať za obdobie.......od 1.11. do 31.12.2014 (nástup na materské r. 2015).
Ak by si zmenila zamestnávateľa 1.1.2015 a odracovala do nástupu na materské (nástup na mat. r. 2015) 90 kal. dní (bez PN, OČR), tak by sa príjem počítal z príjmu ......1.1. 2015 do mesiaca pred nástupom na materské...
@havana_frost toto som presne mala vymyslené, prišla som do SP za jednou známou a tá mi to zamietla s tým že to niekedy sa dalo..... ale skôr si myslím že sa to dá stále, len to nechcú potvrdiť, pretože keby to každý takto "lacno" prišiel k max. materskej či PN kam by sme prišli :D haha
@mirabellka8 Neviem presne čo myslíš, zamestnať sa od 27.12. s vyšším platom za december a potom po 90 dňoch ísť na MD? To nie je špekulácia, presne takto znie zákon. Keby taká situácia nastala, nemajú ako inak vyrátať materské, len z tých 5 dní v predchádzajúcom roku.
@mirabellka8 Ak to myslíš, tak ako ti písala havana_frost, tak si to presne tak. Ak nastúpiš do nového PP napr. toho 27.12.2014 a do nástupu na materské, ktoré už bude v roku 2015 a odpracuješ 90 kal. dní (bez PN,ošetrovného), tak nárok na materské sa bude počítať z obdobia 27.12. do 31.12.2014. Len musí byť splnená podmienka pre nárok na materské 270 kal dní v posledných 2 r. pred pôrodom...
@havana_frost
@dena1973 kočky zamestnať sa 27.12.2014 s vyšším platom a potom celý budúci rok robiť za menej, s tým že 270 dní budem mať až v septembri pretože som predtým nepracovala nikde. Takže ak stihnem na MD nastúpiť hoci aj za 5 minút 12 🙂 čo je 31.12.2015 tak sa mi bude brať príjem z roku 2014. Je tak?
@mirabellka8 Ak by si 270 dní dosiahla až týmto pracovným pomerom, tak áno - musíš pracovať tých 5 dní (teoreticky stačí aj 1 deň) v 2014 - potom (minimálne) 265 dní v roku 2015. Ak to bude stále u toho istého zamestnávateľa, počnúc 27.12.2014 a na MD nastúpiš po dosiahnutí 270 dní (t.j. september - december) súc zamestnaná u toho istého zamestnávateľa, tak sa ti bude rátať materská z roku 2014 - z tých 5 dní. Dokonca myslím že by stačilo porodiť po tých 270 dňoch, takže na MD nastupuješ skôr, ešte ani nemáš 270 dní. Mám pravdu @dena1973 ?
@mirabellka8
@havana_frost
@dena1973
V stredu schválená novela zákona o sociálnom poistení túto medzeru v zákone od budúceho roka ruší. Vymeriavacím základom v spomínamom prípade nebude minulý rok, ale celé obdobie od nástupu do zamestnania do konca mesiaca, ktorý predchádza mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na dávku.
@draik oh shit 😠 Ale keď až od budúceho roka, tak na tento konkrétny prípad sa ešte bude dať aplikovať, či?
Nebudú sa aplikovať súčasné pravidlá, pretože dôvod vzniku nároku na dávku nevznikne v roku 2014, ale až v roku 2015. Dôležitý je teda moment vzniku nároku na dávku, nie začiatok samotného poistenia.
Baby a ako to prosim Vas je, ked som uz rok a pol pomaly nezamestnaná? Pracu si hladam, občas nejake privylepsenie, ale som evidovaná na úrade prace. Dostanem vôbec nieco, ked otehotniem a porodim? Mam sa pripoistiť? Polovička je szco. Ma on poberať nejake príspevky, bude to lepsie? Dakujem pekne za info.
Ahojte, k tej zmene.
Mam teraz pracu cca 750 eur v hrubom mesacne, pracujem tu od 07/2012. Planujem co najskor zmenit zamestnavatela , vychadza to dufam zaciatkom noveho roka 2015. A mala by som poberat plat 950 eur/mesacne cca. Planujeme babo, cize predpokladam nastup na matersku niekedy ku koncu roka 2015. Bude sa mi vypocitavat teda materska zo 750 eur ci 950 eur? Je vhodne vlastne zmenit zamestnavatela, ci nie ? Dakujem za odpovede.
@littledesire Ak nastúpiš do nového zamestnania ešte tohto roka a nástup na materské máš koncom r. 2015, tak takom prípade už budeš mať odpracovaných 90 kal. dní.....príjem by sa mal počítať už z nového zamestnania...
@draik kde najdem tuto zmenu rada by som si to pozrela.

@slnecnica28 otec moze ist hocikedy ale Ty sa musis odhlasit z poberania prispevku ( a teda neodstanes 200e) Oplati sa to ak zena zaraba viac alebo ak maju obaja priblizne rovnaky prijem.