icon

Ako dosiahnem vyššiu materskú?

chanell211
12. aug 2014

Chcem sa spýtať, ako je mozne si vybavit vyssiu matersku, som na nej od maja, a vypocitali mi to oni,ale dnes mi sesternica povedala, ze ona si vybavila matersku na 34. tt- niečo cez 700e stým ze preukazala, že ma odpracovane 2 roky- viete o tom niečo viac? Pracovala som na zmluvu, majitel za mna všetko platil a odvadzal, robila som klasicky 8 hodín denne, ona pracovala ako vychovavatelka a denne odrobila 4 hodiny + 4 hodiny tyzdenne doucovala v inej skole, nechápem tomu. dakujem 🙂

tittika
5. mar 2015

@havana_frost dakujem😉

kudyca
4. jún 2015

@havana_frost ahoj, vedela by si mi prosim tiez poradit? termin mam 17.12. a este sa stiham zamestnat na 90 pracovnych dni u noveho zamestnanvatela s vyssim prijmom.. ak dodrzim 90dni bez PN a OCR, bude sa mi materska ratat uz len z toho noveho vymeriavacieho zakladu? Dakujem

dena1973
4. jún 2015

@kudyca Ak budeš mať splnenú podmienku 270 dní nem. poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom, tak ak odpracuješ do nástupu na materské min. 90 kal. dní bez PN, OČR, potom by sa ti príjem počítal od nového zamestnávateľa.

kudyca
4. jún 2015

@dena1973 dakujem 🙂 myslim, ze ano, zamestnana som od 11/2013.. to budu 2roky do materskej.. super, potesila si ma

dena1973
5. jún 2015

@kudyca Nie je zaco....🙂

tittika
22. júl 2015

Ahojte, dnes mi prislo rozhodnutie 26.41€/den , hruby som plat som mala 1270€ na 90 dni 🙂

dena1973
22. júl 2015

@tittika Takuto dennu vysku materskeho budes dostavat preto, lebo to je maximalna vyska aku mozes dostat.

deniss111
28. júl 2015

@tittika a čím si to nakoniec dosiahla?

tittika
28. júl 2015

@deniss111 "zmenila" som zamestnanie 😀 u mna to bolo jednoduche lebo z mojej sro som presla do svokrovej 😀

deniss111
29. júl 2015

@tittika och no tebe je 😀 a stačilo na 90dní?o kolko si si priplatila na poisteni,

evittam
29. júl 2015

@deniss111 Prepáč, viem, že si sa nepýtala mňa - áno stačí ti 90 dní v novej firme - pre vymeriavací základ. Ale musíš mať splnenú podmienku 270dní NP za posledné dva roky pred pôrodom. 😉 🙂

deniss111
30. júl 2015

@evittam dakujem ti

lenik01
5. aug 2015

Ahojte Baby. Neviete nahodou

ako to funguje v pripade ak v oktobri nastupujem na MD a od noveho roka sa ma zvysovat davka zo 65% zakladu na 70. Bude sa zvysovat aj tym, ktore uz su na materskej, alebo iba tym, ktore nastupia na MD po novom roku? Dakujem za odpoved 🙂

dena1973
6. aug 2015

@lenik01 Doteraz to bolo tak, ze ak sa zvysovalo materske, tak na zvysenie mali narok vsetky mamicky aj tie, ktorym vznikol narok v predchadzajucom roku. Teraz to bude zrejme tiez tak a bude sa to vztahovat aj na teba.

holubicka28
10. aug 2015

Neviete niekto nahodou, ci sa okrem zvysenia na 70% hrubeho platu, zvysi aj maximalna materska? Inak ktovie pre koho to bude platit tych 70%, mozno len pre nizsie prijmy, aby mali viac, a nie pre vsetkych..

dena1973
10. aug 2015

@holubicka28 Určite sa zvýši.

08michaela11
20. okt 2015

Ahojte dievcata, ja by som sa chcela k tejto teme pridat a poprosit vas o radu...mame termin 24.01.16 a nastup na MD 13.12.15, z coho vyplyva, ze vymeriavacie obdobie bude rok 2014... Da sa ro nejk obist a vyspekulovat, aby mi matersku pocitali z r.2015? Svojvolny neskorsi nastup na matersku to vraj neporiesi :( mate niektora takuto skusenost? Vopred vam dakujem za infosky

iwkaiffs
19. feb 2016

Ahojte,potrebovala by som poradiť či je teda v mojom prípade možné si navýšiť materskú kedže poberám ešte do mája rodičák,ale v septembri sa nám narodí ďalšie dieťatko,som nezamestnaná. Ďakujem za každú radu 🙂

dena1973
19. feb 2016

@iwkaiffs Pre narok na materske musia byt splnene 2 podmienky:
1. Aktivne nemocenske poistenie resp. ochranna lehota
2. 270 dni nemocenskeho poistenia v poslednych 2 r. pred porodom

jana_rk
23. feb 2016

Ahojte, neviete mi poradiť, či podmienka 90 dní musí byť u iného zamestnávateľa? Nemôže to byť ten istý, len s tým, že ukončím pracovný pomer a začnem nový? Ďakujem

mya19
23. feb 2016

@jana_rk ja mam informáciu, ze v takom prípade to bude soc. Poisťovňa brat stále ako pôvodný zamestnávatel... Teda je potrebné sa zamestnať u iného zamestnávateľa

mirkace
24. feb 2016

prosim vas, vedla by nektora aj mne odpovedat, lebo som sa pytala priamo na socialke a nejak som aj tak porebnu odpoved nedostala - aku vysoku budem mat matersku ak - od 1/2011-9/2011 som bola namaterskej a hned na to na rodicovskej do do dovrsenia troch rokov. predlzila som si rodicovsku do 5 rokov - platenu, kvoli zlemu zdr.stavu dietata. lenze zamestnavatel i ju neuznal hned, ale az o 3 tyzdne neskor - takze tie 3 tyzdne medzi normalnou a predlzenou RD som pracovala. ale v skutocnosti som cl tento cas bola OCR a PN. momentalne od vcera pracujem, skoncila mi RD. Ale hned som aj PN :-/ a som tehotna, a vyzera to tak ze po skonceni PN nastupujem na rizikove. rodit by som mala n konci augusta, takze nastup na MD by mal byt niekedy v polovici jula. moja otazka znie - ako sa mi bude pocitat materska, vyjde mi to normalne tych 70%platu (ci kolko je to teraz) alebo to bude len tych 200€? viete mi poradit, co treba, aby mi vysla normalna materska? velmi pekne dakujem

dena1973
24. feb 2016

@mirkace Ak stale prac.pomer trva, tak narok na materske vznikne. Ak nastup na materske bude tento rok, tak prijem pre vypocet materskeho bude vymeriaci zaklad za r 2015.
V pripade, ze si cely r. 2015 bola na RP, tak sa ti bude pocitat z pravdepodobneho prijmu, ktory ti urci zamestnavatel.

mirkace
24. feb 2016

@dena1973 ano stale mi trva pracovny pomer, z ktoreho som v 2011 odchadzala na MD. na MD nastupujem tento rok. v roku 2015 som bola na predlzenej platenej RD. takze by mi mali normalne vypocitat vysku materskej, tak ako by som aj robila - spravne ta chapem? tych 70%z platu? nevadi, ze teraz ked som uz opat v praci, tak asi cely ten cas to bude PN? dakujem pekne 🙂

dena1973
24. feb 2016

@mirkace Ide o prijem z predchadzajuceho kal. roka 2015. A kedze si bola cely rok na RP ( nemala si ziadny prijem), tak zamestnavatel ti urci ( na vysiadanie SP) z akeho pravdepodobneho prijmu ti bude materske a taktiez PN pocitat ..... PN sa plati prve 3 dni 25% a dalsie 55% v VZ. Prvych 10 dni plati zamestnavatel a od 11. dna uz SP. Materske sa vyplaca 70 % z urceneho pravdep. prijmu.

lina1812
14. okt 2016

@08michaela11 ahoj michaela chcela by som sa spytat ci si tuto dilemu nejak poriesila alebo nebola nijaka moznost nastupit neskor a brat vymeriavaci zaklad z dalsieho roka?
AJ ja mam termin v januari a riesim tuto istu dilemu. Dakujem za odpoved

08michaela11
15. okt 2016

@lina1812 ahoj, nakoniec som sa dohodla s doktorom. Otvorene som mu povedala co je vo veci a bez problemu mi vystavil papier s posunutym terminom. Poprosil ma (v ramci srandy) aby som neporodila predcasne 😂. Inak na socke vedia o tychto "posunutych" terminoch. Sama pracovnicka mi povedala aby som sa skusila dohodnut s dr. Oni s tym nevedia spravit nic.

lina1812
16. okt 2016

@08michaela11 dakujem velmi pekne za odpoved! A doktor nemal problem ze to je tolko.dni rozdiel?? Skoro 3 tt? V tehu knizke ti to nemenil? Ja tam mam od zaciatku uvedeny predpokladany termin porodu. Tu si nemusela nikam dokladovat?

08michaela11
16. okt 2016

@lina1812 doktor s tym nemal problem. On ti vlastne iba na papier ktory potrebujes na socialk da iny datum- ostatne vsetko ti ostava podla tehotenskej knizky ☺

lina1812
21. okt 2016

@08michaela11 dakujem velmi pekne za odpoved. A tehu knizku nedokladas nikam? ako je to s vybavenim prispevku pri narodeni dietata? tzch cca 800 eur. Tam myslim medzi podmienkami bolo navstevovat pravidelne poradne. Podla coho to oni odkontroluju ci si ich pravidelne navstevovala?