Ako dosiahnuť maximálnu materskú?
Zdravím Vás, chcela by som sa informovať ako dosiahnuť maximálnu materskú. 26.3.2020 máme termín pôrodu. Ja som 4 roky - do 1.4.2020 pracovala skoro za minimálnu mzdu na papieri. Od 1.4.2020 som evidovaná na ÚPSVaR. Ako môžem v mojom prípade dosiahnuť maximálnu materskú? Ďakujem za rady
@obcansr 90 dni NP jej vobec nepomoze, potrebuje 270 dni
@veronikaszabova ďakujem 🙂
to uz mas polrocne dieta nie?
@marca12 Ak nahodou nevies ako to funguje s tymi samaritanmi a platenim vysokych odvodov. Zamestna ta kamarat, znamy, niekto z rodiny - len papierovo, da ti plat tak aby bol max. VZ a prislusne odvody si platis ty - teda davas na ruku kamaratovi aby on nebol "stratovy". Jeho to nic nestoji a ty si spocitas ze ked mu zaplatis odvody za tolko dni, tak aj tak za vsetky dni co budes poberat matersku a potom vyssi rodicak, tak si stale v pluse.
Este dodavam, ze nikde netvrdim, ze sa s tym stotoznujem, alebo ze to schvalujem ako ferove, len opisujem ako to funguje...
@lenka155 ja som mala pred materskou rodicak na starsieho. Potom isiel do skolky a musela som dat vypoved a isla som na urad prace. Potom som bola zas tehotna a tak som sa zamestnalalebo inak by som mala len rodicak ale tu nizsiu sumu. Cize som sa nastupila do zamestnania a odrobila 90dni. Matersku mi vyratali z platu ktory som mala. Mala som okolo 1000€ matersku
@lenka155 stale musis splnit podmienku 270 NP za posledne 2 roky pred porodom, plus musis mat aktivne NP alebo byt v ochrannej lehote (tehotna v case ukoncenia PP).
Vtedy ti staci sa zamestnat na MINIMALNE 90 dni bez PN, OČR. Vtedy sa ti MP bude ratat z noveho PP.
@lenka155 tak ako pise.
@veronikaszabova
@veronikaszabova dobre tomu rozumiem; ak som zamestnana a mam 270dni NP treba sa mi este zamestnat inde na 90dni s vyssou mzdou a zmeni to matersku?
@lenka155 ano, minimalne 90 dni ( aby to SP nevyhodnotila ako ucelovu zmenu zamestnania)
@lenka155 prvy PP musi byt vsak ukonceny
@veronikaszabova wau a hociktore 90dni po sebe nasledujuce alebo tesne pred porodom to ma byt? Ci staci na 90dni hocikedy pocas tehotenstva a vypoved pred porodom?
@lenka155 to je jedno kedy
@veronikaszabova super dakujem vam velmi pekne za super vysvetlenie

@veronikaszabova no pomer jej už netrvá, lebo prišla, na sk bývať. Chcela som vedieť ako to je s tými 90 dnami, keď odrobi.