Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
@elise Ja sa do teba neobuvam, ale nepises jasne, co chces.... A nikto by ti neporadil kompetentne, ked pises nejasne... Pis tak ako to je a precitaj si prispevky, ktore si pisala.... Je tam jasne napisane, ze poberas od r. 2005 plny ID...
Ja ti radim, ako blba, aby si to mala cim lesie a ty na mna takto...
@dena1973 napisala som otazku jasne, neskor som doplnila, ak nechapes tak napis nechapem nech poradi niekto iny. Nemozem za to niektore veci inak chapes ako su jasne napisane, stale si mi neodpovedala na otazku len riesis invalidny dochodok.
Ak sa prihlasim na dnp zaplatim par dni a pojdem na pn uz pocas pn nemusim platit ale rata sa mi doba? Ci musim platit aj pocas pn?
Ak vies odpoved budem vdacna, tych 270 dni si mi uz poradila to dakujem
@dena1973 Ešte mám jednu otázočku. Neviem však, či to závisí od zamestnavateľa alebo je to nejako špecifikované v Zákonníku. Ak po RD nastúpim do zamestnania ,ale len na niekoľko mesiacov a na ďalšiu materskú nastúpim koncom roka 2016, aká by bola výška materského? Mal by to byť PVZ za rok 2015, ten som bola celý na RD, alebo mi dá VZ podľa mzdy, ktorú by som dostala za tých niekoľko mesiacov za rok 2016? Lebo ak nastúpim, tak zo začiatku budem mať mzdu bez odmien a tým pádom bude o dosť nižšia ako pred nástupom na materskú v roku 2013. Ďakujem
@elise Bez ohľadu na to, čo si popísala (že sa do teba "obúvam", čo si nemyslím) ti ešte odpíšem.
Ak si ako si písala na 65% ID a pracovný pomer ti skončil, tak že sa ti počas RP ešte obnovilo nemocenské poistenie (čím sa ti započítava do doby nemocenského poistenia aj doba počas RP), tak sa môžeš dobrovoľne nemocensky poistiť. Zaplatíš napr. 1 deň poistenie (celý balík poistenia) a pôjdeš na PN a následne na materské... Doba počas PN a ti bude ešte započítavať do doby nemocenského poistenia.
A invalidný dôchodok musím riešiť nakoľko je veľmi dôležite, či si poberateľkou čiastočného resp. plného ID. Toto je veľmi dôležité pri prihlasovaní sa na DNP.....
@majrab uz mam zistene na socialnej poistovni, ze sa mi rata aj pred rodicakom doba. Inak je to tam zdarma. A v tejto teme sa budu otazky skor ci neskor opakovat. Necitam diskusiu od prveho prispevku, a minuleho roku. Nie som ofucana ale nemusi sa ona domna navazat. Napisala som otazky jasne.
Dievčatá a vedeli by ste aj mne poradiť? Dcéra bude mať v auguste 2 roky. Ja mám TP 1.9 a teda ešte v rámci rodičovskej by som nastúpila na materskú. AKurát že mám ďalší príjem na pracovnú zmluvu ale na čiastočný úväzok. Niekto mi povedal, že rátať sa to bude z poslednej zmluvy ale keď som písala na sociálku nejakej pani tak mi odpísala, že by sa to malo zrátať - teda príjem pred nástupom na MD a príjem počas RD. Teraz som v pomykove, či pochopila čo sa pýtam alebo to je skutočne tak? Mal to niekto už takto a z čoho to bolo rátané? Ďakujem 🙂
@silviaaa21 Ak budeš poberať materské u toho istého zamestnávateľa - nástup na materské bude v r. 2016, tak sa rozhodujúce obdobie sa bude brať r. 2015. Ak si celý rok 2015 bola na RP a nepracovala si počas RP u toho istého zamestnávateľa, od ktorého si budeš uplatňovať nárok na materské, tak sa ti bude počítať z pravdepodobného príjmu, ktorý to určí zamestnávateľ.
Môže byť aj vyšší ako si mala pri prvej materskej. Všetko závisí na zamestnávateľovi...
@majrab
@evittam
No áno, pracujem odkedy mala malá polroka. A teda zmluvy z ktorej mi plynie nárok na materskú (teda tú čo som už vyčerpala pri malej) mi stále platí tieto odvody a ostatné? Z novej pracovnej zmluvy to mám platené. Len ja neviem, či sa to platí aj počas materskej resp rodičovskej. Pracovnú zmuluvu sme neukončovali, len sme podpísali ďalšiu na čiastočný úväzok
dakujem dievcata 🙂 skusim pozistovat ale som trochu kludnejsia 🙂
@maja923 Z prvej zmluvy - z tej ktorej si mala MD aj pri dcérke budeš mať normálne znovu nárok na MD čo sa týka tej druhej zmluvy-ak pracuješ od pol roka veku malej tak to vychádza, že máš tých 270 dní NP aj z nej čiže budeš mať nárok na MD aj z tohto príjmu - samozrejme výška MD bude len do výšky max.MD - nie viac. 😉 Pokiaľ máš normálnu zmluvu či už na plný alebo čiastočný úväzok, prípadne dohodu tak sú odvody NP odvádzané-podľa zákona-jedine že by ťa zamestnávateľ neprihlásil-a to by porušil zákon. Odvody NP sa neplatia jedine pri dohode o brigádnickej práci študenta a to len pri jednej (rozumej pri viacerých sa už pri tých ďalších taktiež platia odvody). Nemáš napríklad výplatné pásky-tam to musíš mať uvedené...
@dena1973 Ďakujem. Ja sa skôr obavam, že bude nižšia a zohladní tam mzdu z tohoto roka a nebude brať do úvahy mzdu akú som mala pred materskou ☹
@maja923 Ale nie - nechápeme sa - aké odvody by mal za teba platiť?! A z čoho? Z akého príjmu, keď si z uvedeného PP na MD a následne RD, tebe len vzniká nárok znovu na MD nakoľko PP trvá to je všetko a výška MD sa bude počítať z pravdepodobného VZ, ktorý ti môže ten zamestnávateľ potvrdiť aj vyšší ako si mala pri prvej MD alebo minimálne taký ako pri nej. Z pôvodného PP by ti mal akože dať akú výplatnú pásku keď si doma a poberáš dávku MD a potom RD? 🙂
Ja píšem o tom druhom PP - ak máš výplatné pásky tak pozri odvody na "nemocenské poistenie" to je všetko.

@dena1973 podla zakona sa kazdy invalidny posudzuje ako plny od 45 % pre poberanie dochodku, pre davky jerozdelenie do 70% co nam ja a od 70% nezavadzam!! Uvadzala som plny invalidny do 70%