Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
@evittam ano viem, ale kedze prve tehu skoncilo v 8 tt tak sa bojim takto skoro nieco riesit. Mne by ku stastiu stacilo aj to minimum a PNka, aby som neostala uplne bez penazi. Mas hlavny ciel s manzelom bolo mat deticky a je uz zmiereny s tym,ze nas bude musiet na ten cas zivit...
Ahojte, aj ja mám niekolko otázok. Nerozumiem tejto podmienke na narok na materske davky:
"odvádzať poistné na nemocenské poistenie do Sociálnej poisťovne aspoň 270 dní v posledných dvoch rokoch"
1. Kedy budem mat v mojom pripade narok na materske v plnej vyske bez nejakeho kratenia?
Mam parcovny pomer na dobu neurcitu.
Od februára 2014 do augusta 2015 som bola na MD a nasledne RD. Medzi MD a RD som cerpala dovolenku t.j. od 2.10.2014 - 24.11.2014. ( vratne 1 deň sviatok). Do prace som nastupila 3.9.2015. Bola som PN od 16.9. do 31.9. 2015. Odvtedy naďalej pracujem, sem tam paragraf.
2. Kolko potrebujem este odpracovat dni bez nejakeho kratenia materskej davky ?
3. Ked ochoriem a budem na PN alebo OCR s dietatom rataju sa tie dni do odpracovanych z 270 dni?
4. 270 je cisto pracovnych dni alebo aj soboty a nedele sa zaratavaju?
5. Ak otehotneniem a budem na rizikovom budu sa dni PN rizikoveho tehotenstva zapocitavat medzi odpracovane t.j. 270 dni?
6. Paragraf sa zapocitava do odpracovanych 270 dni?
Poprosim o odbernu odpoved. Vopred velmi pekne dakujem za odpoved.
@mantilka Ak si stále v pracovnom pomere (to je jedno či bola medzi tým materská a rodičovský príspevok - no prac. pomer trvá), tak nárok na materské ti vznikne.
Do 270 dní nemocenského poistenia sa počítajú aj dni poberania materského a rodičovského príspevku, ak pracovný pomer trvá...
V prípade, že nastúpiš na materské v r. 2016 (pracovný pomer naďalej trvá), tak sa bude pre nárok na materské posudzovať rok 2015 (t.j. počítať sa bude z príjmu, ktorý si dosiahla v r. 2015).
Materské sa nikdy nekráti (ak je splnená podmienka 270 dní NP) jedine v prípade, že nastúpiš na materské neskôr ako 6 týždňov pred pôrodom.
Aby vôbec vznikol nárok na materské, tak podmienka 270 dní nemoc. poistenia pred pôrodom musí byť v každom prípade splnená.
@dena1973
Ďakujem za odpoveď 🙂 . A čo sa týka výpočtu materskej ako mám postupovať? Odpracovala som 4 mesiace v roku 2015 z toho v septembri 2 týždne PN.
Spočítam celkový príjem za 4 mesiace alebo v tomto prípade sa vypočítava z mesačného príjmu?
Príklad mesačný príjem 800 €, koľko dostanem materskú ( som vydatá) ?
Kto vie poradit v septembri 2015 som skoncila pracovny pomer po 16 rokoch (mala som zmluvuna neurcito, skoncika som pocas rodivovskeho dcera na 3 roky 8.1.2016) dostala som odstupne Cca 6000 euro. Pocas rodicaku som pracovala 2 pracach brigadne. Pred nastupom na matersku som si platila dobtovolbe nemocenske poistenie. Teraz som ns urade prace, 3 mesiace som pracovala na dvp. V auguste 2016 cakame babo. Ako sa bude materska pocitat.
1 praca hlavny prac. Pomer doba neurcita 1.9.1999 do 9.9.2015, od 1.1.2005 do 24.7.2013 DNP , md a rp od 24.11.2012 do 30.9.2015. Dostala dom slushe odstupne
Praca pocas rp od 1.10.2013 do 31.12.2013 dvp, od 1.11.2014 do 30.11.2014 dvp, 1.12.2015 do 31.12 2015 pracovna zmluva, 13.11.2014 do 19.1.2015 pracovna zmluva. Teraz od 23.9.2015 do 11.10.2015 urad prace ,od 12.10.2015 do 23.12.2015 dvp, od 27.12,2015 urad prace
@dena1973
@elise
Aby bola splnená podmienka 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom musíš mať od zo zamestnaní nazbieraných 270 dní NP.
Tebe sa obdobie kedy si bola na rodičovskom príspevku do nem. poistenia nezapočítava, lebo si mala za toto obdobie prerušené nemoc. poistenie a pracovný pomer ti skončil počas RP (nemocenské poistenie sa po RP u zamestnávateľa neobnovilo).
Čo sa týka nemocenského poistenia počas trvania RP od iných zamestnávateľov (počíta sa doba od 9/2014), tak toho tam nemáš toľko, aby ti to spolu dávalo 270 dní NP. Tá doba, ktorá sa prekrýva sa nemôže započítať.
Čo som len tak prepočítala, tak tam máš cca 99 dní nemocenského poistenia...
@dena1973 Ahoj, tiež sa spýtam. RD mi končí v máji 2016. Som zamestnaná nepretrzite od roku 2006 u jedného zamestnavateľa. Ak by sme sa dohodli na výpovedi a ja by som ešte v tomto roku odpracovala v novej firme aspoň 90 dní s max. VZ, mala by som nárok na materskú? Spĺňala by som podmienku 270 dní NP ? Na materskú som nastúpila 2013.
@elise Ak si po RP este jeden den pracovala, tak potom preco pises, ze PP skoncil pocas RP??? Nepisala si to potom spravne a tak je to potom vsetko skreslene.
Ak si este pocas RP nastupila do prace resp. si cerpala dovolenku a potom az ti skoncil PP , tak aj tato doba sa ti pocita do splnenia podmienky 270 dni NP. Ak si nenastupila snova do PP, tak doba RP sa nezapocita.
Ak si poberatelkou plneho ID, tak sa DNP poistit nemozes. Uz to zakon nedovoluje.
@silviaaa21 Mozes ukoncit PP, ale na 1 den musis nastupit do PP a tak ukoncit PP, aby sa ti obnovilo NP a doba RP sa ti tak bude pocitat do 270 dni NP.
Potom nastupis do novej prace - iny zamestnavatel, opracujes 90 kal. dni bez PN a OCR a potom sa materske bude pocitat z noveho prijmu.
@dena1973 rp som este dostala za september, potom bol na rp muz. Ak si napriklad urcim 1170 vymeriavaci zakkad, zaplatim aspon alikvotnu cast napriklad 7 dni a potom budem na pn , stiham do dna nastupu na natersku 26 tyzdnov, tak by som pocas pn neplatila, ale ratalo by sa mi? id mam do 70% tak v pohode mozem byt poistena. Som len kratko tehotna tak riesim operativne.
@dena1973 A môže byť ten jeden odpracovaný deň dovolenka?
@silviaaa21 Ak ti ju zamestnavatel da, tak ano...

@evittam este ta pootravujem 🙂 ,dobre dam si minimalny VZ...potom aku budem dostavat PN z DNP?
Chapem tomu spravne,ze ak by sa mi podarilo otehotniet po tom ako dostanem vypoved,asi ma to caka v marci 2016 a zacnem si hned platit DNP,tak PN a nasledne matersku by som mala vypocitanu aj z DNP a aj z mojho predosleho zamestnania?Ci len z DNP?
Dakujem.