icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

terezka_11
29. jan 2016

Ahojte dievčatá..Ešte by som sa chcela opýtať ako to je s tým novým pracovným pomerom ohľadom materskej. Tetuška na sociálke mi povedala ze pokiaľ je nový pracovný pomer u toho istého zamestnávateľa, s tým že je splnených tých 90 kalendárnych dní bez PN a tak, tak sa bude vypočítavať materská z minimálneho vymeriavacieho základu. Je to pravda? Treba uzatvoriť nový pracovný pomer v inej firme?

evittam
29. jan 2016

@terezka_11 Presne tak, tebe nepomôže uzatvoriť nový PP u toho istého zamestnávateľa - a ani to nemá žiadny význam - nechápem na čo - to akože by si podpísala dohodu o skončeni PP k napr. 31.1.2016 a k 1.2.2016 uzatvorila novú PP u toho istého?! To nemá logiku a ako som už ani písala žiadny význam ohladne materskej. Ak nastúpiš na MD v r.2016 a nechceš aby ti tvoj VZ bol vyrátaný z príjmu za r.2015, tak musíš uzatvoriť nový PP u nového zamestnávateľa kde odpracuješ minimálne 90 dní bez PN a OČR - vtedy sa bude rátať ako tvoj VZ pre MD tento nový príjem.

terezka_11
29. jan 2016

aha ďakujem..ono v podstate by šlo o zmenu dohody na tpp..tak preto ma to napadlo. A ešte posledná otázočka - pokiaľ sa zamestnám v inej firme, ale konateľ a vlastník je ten istý človek čo ma zamestnáva teraz ale ide o inú s.r.o-čku. Prihliada sa pri výpočte materskej a na toto?

evittam
29. jan 2016

@terezka_11 Tak určite nikto v SP nebude pozerať kto je konateľ v akej sro..... Nie tebe stačí zmeniť zamestnávateľa-ako som ti už napísala.

terezka_11
29. jan 2016

@evittam ďakujem pekne 🙂

evittam
29. jan 2016

@terezka_11 Rado sa stalo. 🙂

havana_frost
29. jan 2016

@terezka_11
@evittam Tak pozor, pokiaľ dojde u toho istého zamestnávateľa k zmene dohody na TPP, tak sa nový prac. pomer (TPP) bude brať ako nový VZ. Po splnení 90 dní TPP sa bude rátať materské z platu v TPP.
Však @dena1973? Presne túto otázku som nakládla Infocentru SP a mám túto odpoveď.

Inak tá "rada" že sa ti bude po splnení 90 dňoch rátať z minimálneho VZ.. je mi úplne záhadná. Na to ako prišli?

dena1973
29. jan 2016

@terezka_11
@havana_frost Áno, malo by to byť takto.
Ak vznikne nový pracovný pomer (hoci aj u toho istého zamestnávateľa), no bude zmena z dohody na TPP, tak sa to počíta ako nový poistný pomer (zbytočné by bolo uzatvárať nový pracovný pomer u toho istého zamestnávateľa, keby išlo iba o zmenu z dohody na novú dohodu alebo z trv. pracovného pomeru na nový trv. pracovný pomer vtedy by sa to bralo ako pokračovanie PP). Pani na SP to zrejme zle pochopila.
Ak sa na novú pracovnú zmluvu (TPP) do nástupu na materské odpracuje 90 kal. dní bez PN a OČR, tak sa bude počítať z nového príjmu.
@evittam

terezka_11
29. jan 2016

tak ja teda neviem..aj mne sa zda, že v podstate ide o úplne nový pracovný pomer. Tetuške som povedala že ide o zmenu z dohody na TPP..aj tak povedala, že keď je ten istý zamestnávateľ tak potom sa ráta materská z minimálneho VZ.

ivana1410
29. jan 2016

@dena1973 dakujem 🙂

dena1973
29. jan 2016

@terezka_11 Skús napísať cez formulár svoju otázku na ústredie. Zvyknú dosť skoro odpovedať.
http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s

Nezabudni uviesť všetky podstatné veci....

havana_frost
29. jan 2016

@terezka_11 Ja ti napíšem čo som sa pýtala ja:

Úplne praktický príklad: 1.1.2016 - 31.3.2016 budem pracovať na dohodu (s odvodom nemocenského poistenia), od 1.4.2016 do konca roka 2016 budem pracovať na TPP u toho istého zamestnávateľa. V roku 2017 nastúpim na materskú dovolenku. Z ktorého obdobia sa mi bude vyratávať materské? Za predpokladu, že legislatíva sa medzičasom nezmení.

Odpoveď SP:
Rozhodujúce obdobie pre výpočet denného vymeriavacieho základu v roku 2017 bude od vzniku pracovného pomeru (t.j. od 01.04.2016) do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho kalendárnemu mesiacu, v ktorom vznikne dôvod na poskytnutie materského.

evittam
29. jan 2016

@dena1973
@havana_frost
@terezka_11 Jasné, to s tou dohodou som nejak prehliadla, že si to napísala v tom poslednom príspevku, sa ospravedlňujem, potom je to tak ako píšu kočky. 😉

dena1973
29. jan 2016

@ivana1410 Len dúfam, že dátum 30.3.2016 kedy bude ukončený PP je právny... V nejakej inej diskusii som čítala, že bolo uvedený dátum ukončenia PP 30.1.2016???? V takomto prípade by niektoré skutočnosti, ktoré sa týkajú poberania podpory v nezamestnanosti by neboli, tak ako som písala...

ivana1410
29. jan 2016

@dena1973 to bol asi preklep...je to 30.3.

havana_frost
29. jan 2016

@evittam Ja som toto donedávna vôbec nevedela. Toto som sa pýtala v decembri. Tak asi aj tety v SP niečo prehliadli a máme to vysvetlené 🙂

evittam
29. jan 2016

@havana_frost No tie rady prehliadajú. 😉 Najviac ma pobavila raz odpoveď, že chcem zneužívať systém a také informácie nepodávajú.....a to na veľmi jednoduchú otázku - no, ale aspoň sa vynašla... 😀 Tichá slovenská vlastnosť-závisť...-ako keby to išlo z jej peňazí. 😉

dena1973
29. jan 2016

@ivana1410 Tak potom platí to, čo som napísala.... 😉

terezka_11
29. jan 2016

@evittam @havana_frost @dena1973 ok..ďakujem dievčatá 🙂

monka25487
29. jan 2016

A ak je zena cely cas na dohodu a zaraba minimalnu mzdu...tak aku bude mat matersku?

dena1973
30. jan 2016

@monka25487 Počítať sa jej vtedy bude len z tej minimálnej mzdy.
Nárok jej vznikne ak má splnenú podmienku 270 dní NP v posl. 2 r. pred pôrodom + jej trvá k nástupu na materské poistný pomer resp. spĺňa podmienku nároku v ochrannej lehote.

monka25487
30. jan 2016

A uz sa to pocita z tejto vyssej minimalky? Kolko to vychadza?

dena1973
30. jan 2016

@monka25487 Ak mas min. mzdu 405€, tak cca na 1 kal. den vyjde 9,45 € (70%).

ivanka225
2. feb 2016

Ahojte.Som živnostníčka a platím min. odvody od 06.2012.Otehotnela som a predpokladaný termín pôrodu mám 02.09.2016.Platí aj pre mňa, že sa mi stačí zamestnať 90 dní pred nástupom na materskú s hrubou mzdou 1280€, aby som mala max. materskú? A mám si založiť vlastnú s.r.o a zamestnať samú seba alebo sa môžem zamestnať aj niekde inde?Ďakujem za odpoveď

lucia1059
3. feb 2016

Ahojte. O pár mesiacov budem nastupovať na materskú. V minulosti som bola dobrovoľne nezamestnana; takže keď som si našla prácu nepokladala som za podstatné doniesť zmluvu na úrad práce keďže som tam nebola evidovaná. ..bude stačiť keď tu zmluvu dolozim pri vybavovaní materskej alebo ju tam mam zaniesť čím skôr? ??

majusqa77
3. feb 2016

@lucia1059 a naco ju tam chces niest?

bibuska22
3. feb 2016

Ahojte, prosím Vás tých 90dní u nového zamestnanca je kalendárnych? proste od 1.1. do 1.4. ano? dakujem.

dena1973
3. feb 2016

@ivanka225 Ak by si sa zamestnala na 90 kal. dní (bez PN a OČR), tak by si musela mať z predchádzajúcim poistným pomerom (zamestnanie, DNP,SZČO) v posledných 2 rokoch pred pôrodom spolu nemocenské poistenie min. 270 dní.
A tam sa započítava iba každé ukončené nemocenské poistenie. Tým, že si povinne nemocensky poistená ako SZČO nemáš ho ukončené - máš povinnosť platiť odvody do SP, tak by sa ti nemohlo toto nemocenské poistenie započítať ...

dena1973
3. feb 2016

@bibuska22 Áno kalendárne dni, no bez PN a OČR.

lucia1059
3. feb 2016

@majusqa77 pokiaľ viem materskú dostaneš len keď si zamestnaná tak si myslím že ťa zmluva tam musí byť