icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

siska_br
19. feb 2016

Ahojte kocky, prosim Vas, potrebovala by som poradit - dnes mi prislo rozhodnutie zo SP tykajuce sa vysky materskeho a vycislenny denny zaklad podla mojho nazoru nie je spravny. Mozem sa na niektoru z Vas prosim obratit? Rada by som skonzultovala kym tam pojdem.
Dakujem!!!!

katkaajurko
19. feb 2016

@dena1973 ahoj,ty si odpisovala,ze ak sa zmeni dohoda-na TPP v ramci tej istej firmy-a zamestnam sa 90pred materskou na maximum-tak potom mi aj matersku vypocitaju z toho maxima? chapem to spravne?

katkaajurko
19. feb 2016

@havana_frost ahoj ,prosim Ta, k akemu zaveru ste dospeli - ohladom zmeny dohody na TPP . pracujem na dohodu od jula 2014,plus teraz mi predlzili rodicovsku dovolenku, z dovodu neprizniveho zdravotneho stavu dietata, som znovu tehotna, dohoda je nizka - je mozne si 90dni pred nastupm na matersku urobit TPP (pripadne pred tym vypovedat uplne na nejaky cas dohodu) u toho issteho zamestnavatela a vypocitavala by sa mi materska z maxima?

majusqa77
19. feb 2016

@katkaajurko nie z maxima, ale z primu na tpp

katkaajurko
19. feb 2016

@majusqa77 no hej,ked ten prijem bude 1300 brutto tych 90 dni -tak saa bude pocitat z maxima, hej? aj ked dohoda aj novy tpp bude u toho isteho zamestnavatela?

majusqa77
19. feb 2016

@katkaajurko neviem kolko teraz treba na maximum, ale ano, bude sa ratat z toho tpp

zalka
19. feb 2016

@hamicka no tak ak chceš MD len zo živnosti tak áno, môžeš ...

@katkaajurko no MD je 70% z hrubej mzdy, a musíš požiadať o MD ... a potom o doplatok do RP ..
ináč urobila by som to ináč, pár dní pred nástupom na MD by som zrušila dohodu, založila DNP ..
z minima 429e .. a šla na MD z DNP a z tej sumy bude MD 300e
nemôžeš mať aj dohodu .. lebo je zakázaný súbeh DNP a dohody, TPP a SZCO
a ak by si pred pôrodom zmenila zamestnávateľa s maxima a odpracovala 90 dní bez PN a OCR tak by si mala max. MD

katkaajurko
19. feb 2016

@zalka hej,tomuto vsetkemu rozumiem,a ak by som tuto dohodu zmenila na TPP s platom bruto 1300 na 90kalendarnych dni pred nastupom na MD,tak - budu to pocitat na isto z toho TPP?

zalka
19. feb 2016

@katkaajurko vieš čo .. asi by som pár dní mala medzi nimi pauzu ... pre istotu a nevie ťa zamestnať niektok druhý?

katkaajurko
19. feb 2016

@zalka mozno hej,ale toto by mi bolo najjednoduchsie,kedze mam aj firmne auto na vybavovanie a tak...

zalka
19. feb 2016

@katkaajurko no to by brali ako súvisle zamestnanie ...

katkaajurko
19. feb 2016

@zalka ani keby bola medzi nimi cojaviem mesacna pauza, a potom tPP ?ale s.r.o. by bola rovnaka? lebo na predoslych stranach baby pisali,ze by to takto byt mohlo...len to potrebuem vediet na isto, nie ze zaplatim vysoke odvody a potom ma odpisu 😒

dena1973
19. feb 2016

@katkaajurko Podľa mňa, ak pracuješ na dohodu a z dohody si stále na rodičovskom príspevku, tak ak chceš aby sa ti aj doba z dohody (rodičovský príspevok) počítala do 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom musí sa ti obnoviť nemocenské poistenie. A to tak, že na pár dní musíš mať nástup do PP (dohoda) a potom ukončiť pracovný pomer z dohody (ak nebudeš mať obnovené nemocenské poistenie z dohody, tak doba z rodičovského príspevku sa nebude započítavať do splnenia podmienky 270 dní NP).
Potom by si znova založila nový pracovný pomer - už riadna pracovná zmluva (TPP) a odpracovala tých 90 kal. dní bez PN a OČR a nastúpila na materské.

katkaajurko
19. feb 2016

@dena1973 takto, ja som bola po riaddnej rodicovskej na UP a zacala mi dohoda. (na UP uz nie som) a po roku,co bol maly non-stop chory som poziadala o posudenie stavu a schvalili mi rodicovsku - aj par mesiacov spatne, ale stale som mala tu dohodu z ktorej mi ide nemocenske do odvodov (cize to by podla mna malo byt zapocitane,ci ? mam si to radseej overit?) to som brala ako samozrejmost,ze mi to zapocitavaju.... cize - ak sa mi to zapocitava (co podla mna ano) lebo ked som volala do socialky,ci mi idu z dohody aj odpracovane roky,tak povedali,ze idu... a ked teraz dohodu ukoncim,napr. na mesiac a potom zacnem ten novy ale uz trvaly pracovny pomer v tej istej firme, bude sa mi to na 100% vypocitavat z novych odvodov?

katkaajurko
19. feb 2016

@dena1973 ak to treba uplne najpresnejsie-tak po prvej riadnej rodicovskej do 3r.veku- som sa vratila do povodnej prace v inej firme-kde som docerpala dovolenku-ale kedze mi zrusilli miesto-dostala vypoved.cize som isla na UP a zaroven som hned nato zacala pracovat aj na tu dohodu - ktora trva az dotera, cize som bola asi tri tyzdne zametnana v roku 2014-a potom dohoda,UP,a teraz v oktobri mi priznali znova rodicak-aj par mesiacov spatne od jula 2015 ,takze tam tych 270 dni musi byt,nie?

dena1973
19. feb 2016

@katkaajurko Ide o to, či chodíš aj fyzicky do práce popri rodičovskom príspevku, alebo, či si iba na RP.

katkaajurko
19. feb 2016

@dena1973 praccujem z domu na dohodu o pracovnej cinnosti

dena1973
19. feb 2016

@katkaajurko Tak ak máš riadne robené odvody na nemocenské poistenie a máš pravidelný príjem, tak si nemocensky poistená. To si ešte zisti v SP (nie to, či sa ti doba počíta do dôchodku, ale či si nemocensky poistená - to sú dve rozdielne poistenia).
Ak je to tak ako píšeš, tak dohodu ukončíš a zamestnáš sa na TPP min. na 90 kal. dní do nástupu na materské (bez PN a OČR).... potom nástup na materské....

katkaajurko
19. feb 2016

@dena1973 ano,odvody mi idu kazdy mesiac-mam to na paske aj uvedene,ale zavolam si tam. Dakujem 🙂

katkaajurko
19. feb 2016

@dena1973 predsa len ssa este spytam, naozaj to stale plati? lebo teraz nam do tehotenskej skupiny napisala baba,vraj to uz nejde a treba byt zamesstnany 9 mesiacov pred materskou 😕

majusqa77
19. feb 2016

@katkaajurko musis mat 270 dni nemocenskeho poistenia. Ale ved to ty mas z dohody, nie?

hamicka
19. feb 2016

A keď je MD 70% z platu z čoho to ratajú u zivnostnikov?ja nemám žiadny plat každy mesiac, to sa ráta z danoveho priznania potom?

katkaajurko
19. feb 2016

@majusqa77 no jasne,to mam,ale baba pisala,ze jej kamoska to pred pol rokom vyuzila ale teraz uz nestaci u noveho odpracovat 90 dni... neviem,kde v zakone to pohladat

majusqa77
19. feb 2016

@katkaajurko zmena zakona nebola, teda aspon o ziadnej neviem
@hamicka z vym.zakladu z ktoreho platis aj odvody

hamicka
19. feb 2016

@majusqa77
@katkaajurko skusim zistit co sa to zrusilo....

katkaajurko
19. feb 2016

@majusqa77 mal by to byt paragraf 54 odstavec 2 a tam zmena nie je ...aspon nie zatial...je to tam napisane tak,ze ak vzniklo nove positenie a to trvalo najmenej 90 pred ziadostou o nemocenske
-pocita sa to z tohoto noveho obdobia...

miskahryzka8
22. feb 2016

Ahojte maminy, chcem sa opýtať konkrétne k tomuto článku http://aktualne.atlas.sk/ekonomika/financie/kra...

Účtovníčka mi povedala, že živnosť môže ostať bežat (samozrejme odvody sú platené viac ako 270 dní pred pôrodom) a ráta sa potom aj tak materská zo zamestnania, ak je príjem 1300 Eur aspoň 90 dní do nástupu na materskú.

Na socialke neochotne... mi povedali v žiadnom prípade, lebo zo zamestnania je to len 90 dní a nesčítavajú sa počty dní so živnostou, jedine sa to zráta, ak sa živnosť uzavrie, preruší.

Na nete je k tomu máličko info.. Máte s tým skúsenosť ako to je, každý hovorí inak, ďakujem za každý názor a skúsenosť emoticon

miskahryzka8
22. feb 2016

@hamicka ahoj prosim ta, co si zistila, lebo ja riesim uplne to iste, presne, zaklad je ci zavriet alebo nezavriet zivnost aby sme to splnili na najvyssiu matersku,

@zalka ked sa ta materska ukocni, tak sa prirata tych 90 dni zo zamestnania k dnom platenia odvodov z materskej a splni sa podmienka 270 dni zo zamestania a materská sa vyratava z neho, da sa to jedine tak? Zivnost treba zrusit alebo staci pozastavit, kolko dni pred nastupom na matersku sa to da aby to platilo a nakolko sa rusi alebo pozastavuje zivnost na pol roka ci na rok najmenej?

A citam postupne dalej 🙂..., ak ja zivnost ukoncim zatial mi vyplyva z toho ze musim, staci aj tyzden pred nastupom na matersku, pokracovat v zamestnani, to potom moze dalej bezat a ja si po nastupe na matersku zivnost zase otvorim? Ja nemam zamestnancov, ale som sama v obchode aj vsetko rieism len ja, muz ale nema zivnost ma s.r.o., jemu sa zivnost neoplati otvarat a nebude, ako si radila hanicke 🙂

miskahryzka8
22. feb 2016

@evittam ahoj, este som nasla, ze aj ty vela radis maminam a sa v tom vyznas, prosim ta, nevies mi tiez poradit co pisem sva prispevky vyssie?

Vsetkym dakujem vopred za rady 🙂

evittam
22. feb 2016

@miskahryzka8 No proste ty by si chcela mať MD aj zo SZČO a aj zo zamestnania - sú to dve odlíšné nemocenské poistenia, čiže ak by si chcela mať nárok z oboch, tak musíš mať z oboch 270dní NP. Čiže ti nestačí sa zamestnať na tých 90 dní......-Stačí to vtedy ak si napr. zamestnanec-ukončíš zmluvu a uzavrieš novú na max.VZ - vtedy ti stačí 90dní NP bez PN a OČR ale nemôžeš brať ako splnených 270dní ako SZČO a čakať, že po 90 dňoch ti vyplatia max.MD z nového NP ako zamestnanca. 😉