Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
Ahojte kočky neviem či je diskusia ešte aktuálna, prosím Vás o radu.... som živnostnícka od 10/2010 doteraz bez Pn teraz idem na materskú 5.7.2016, stále si platim minimálne odvody..chcela by som využiť to že posledné 3 mesiace by som sa zamestnala v manzelovej firme s tym ze zivnost by fungovala dalej ale platila by som odvody z platu u manzela z 1290 eur...mam potom narok na tu vysoku matersku 900 eur? Naozaj to tak funguje? A nestupnu mi potom dalej odvody zdravotne a socialka? Pracovny pomer u muza by som ukoncila nastupom na matersku dohodou po tych troch mesiacoch..zivnost byfungovaa dalej aj pocas materskej.,,dakujem pekne za rady kocky.
@hamicka Ak by chcela uplatniť nárok na MD aj zo zamestnania tak musíš mať aj z toho 270 dní NP. Takto to nefunguje - tu ide o dva odlišné prípady poistenia. Tých 90 dní funguje iba v tom prípade ak by si bola zamestnanec - v tom prípade by sa ti pri nástupe na MD v r.2016 rátala MD z VZ za rok 2015, ale ak by si zmenila zmluvu tak ti stačí na tú novú odpracovať 90 dní bez PN a OČR.
Teda aspoň si to myslím - rozmýšlam správne @zalka? 😉
@hamicka U tomto pripade to nepojde. Nebola by si splnenu podmienku 270 dni NP v posl. 2 r. pred porodom.
Najprv by muselo byt ukoncene nemocenske poistenie ako zsco a potom by mohlo vzniknut nove nemocenske poistenie. V takomto pripade by sa pocitalo materske z noveho poistenia. A podmienka 270 dni nemoc. poistenia by bola splnena.
Pre splnenie podmienky 270 dni NP v posl. 2 r. pred porodom sa zapocitavaju k aktualnemu poisteniu iba kal. dni z ukoncenych nemocenskych poisteni a to za posledne 2 r. pred porodom.
Ak by trvalo SZCO a aj PP sucasne , tak v takomto pripade by musela byt splnena podmienka 270 dni NP z oboch poisteni...
http://aktualne.atlas.sk/ekonomika/financie/kra... ale nie je to realne pre každého... 🙂
@evittam praveze tam bymala byt nejaka vynimka, lebo mi odvody do Sp isli stale, a sucastne by som mohla byt aj zamestnana aj zivnostnika odbody by sa platili z vysieho prijmu,a kedze je to nova PZ stacilo by tam tych 90 dni platit vyssiea z toho sa to potom rata..nevadi ze tych 270 dni nebolo u tohto zamestnavatela..teda aspon tak som to ja pochopila...
@dena1973
@nela6 presne na tento clanok som narazila, a s jednou kockou sme pisali ze ona je tiez zivnoatnicka a ide to takto urobit...len potrebujem istotu ze to fakt funguje...
Super článok, k tým otcom, naozaj môže poberať muž po žene materskú pri jednom dieťati?veď to by si ju predľžili na dva krát.
@maminalalala Áno môže, ale rodičovský ti potom nedajú ....A ak chce muž ďalej pracovať, tak musí na novú zmluvu, nie na tú, z ktorej požiada o MD. A samozrejme musí spĺňať podmienky nároku na MD.
@hamicka no na to aby si mohla toto urobiť čo chceš tak by si musela ukončiť živnosť pred nástupom na MD.
a žiadať o MD len zo zamestnania
ináč MD zo zamestnania nedostaneš ..
270 dní treba mať splnené z každého poistenia
a zo zamestnania y si mala splnené len 90 dní ...
to len aby si nebola prekvapená, že zrazu ti príde liebes brief a ty máš min. materskú namiesto max. ...
@evittam ti dobre radí a píše.
@zalka
@evittam no ďakujem kočky, tak ste ma nepotešili, živnosť potrebujem aby fungovala ďalej koli kaderníctvu kde mám zamestnanú kočku....a nestačí len napisať čestné prihlásenie že nevykonávam prácu na živnosť a nemám z nej žiadny príjem? Ja viem ze si to predstavujem jak Hurvinek valku ale v tomto sa stracam...
@hamicka nie nedá sa to,
v podstate mohla by si ukončiť živnosť napr. k 29.2.
a novú založiť k 10.3. neni to výhra ale máš prerušené poistenie a tým pádom žiadať o MD môžeš zo zamestnania .... alebo toto o ukončení urobiť pred nástupom na MD ... napr. a po nástupe na MD znova obnoviť živnosť,
alebo mať teraz v súbehu zo tri roboty ..
@hamicka ešte riešenie, mng. si rozšíri živnosť na firmu, napíše si kadernícke služby, teba zamestná a budeš aj odborným dohľadom či čo to treba aby mohla byť remeselná živnosť,
tým pádom ty prepustiš pracovníčku, ale v zápätí ju zamestná manžel, tiež aj nájom kaderníctva prejde na mng. a fungujete dalej .. a po skončení RD ( o 3 roky ) si vyčerpeš krásnu podporu, a otvoríš nanovo živnosť a mng. zruší svoju :D
ako zamestnanec budeš mať nárok aj na dalšiu následnú MD ... a na podporu v nezamestnanosti .. podla mna toto je najlepšie riešenie. Aby i vlk ostal sýty i ovca celá.
tieto zakony ma raz privedu do hrobu :D
ahojte baby, ako to je s minimalnou materskou? teraz som na predlzenej rodicovskej so syynom - plus mam dohodu,kde mam zmluvu na ozaj minimalnu sumu aj odvody,ale splnam 270. n70% z odvodov vychadza daleko menej ako 200 napriklad? (to sa mi potom oplati byt dalej rovno na rodicovskej) alebo co urobit?
@zalka ahoj, nevies mi poradit prosim, - na ziskanie tej maximalnej materskej musi ist o prechod nutne do inej firmy? nestacilo by -ak mam uz niekolko mesiacov dohodu a na tie tri mesiace pred porodom zmenim v ramci tejto firmy status na TPP s maximalnymi odvodmi?

@fazulka07, @evittam (my sme si spolu písali tuším aj IP sa mi zdá 🙂 )
ja som to chcela spraviť tak, že sa zamestnám u ďalšieho zamestnávateľa, odrobím u neho 90 dní dostanem mzdu len rozdiel od toho čo už zarábam u súčasného zamestnávatela a výšky stanovenej materskej. A potom sa mi bude počítať MD aj od jedného aj od druhého. Čo je ževraj blbosť lebo by som musela mať aj u druhého zamestnávateľa odrobených tých 270 dní - to mi tvrdia na sociálnej poisťovni.
čiže teraz teda podľa nových info 🙂 by som tu dala výpoveď, začala si platiť DNP, hodila sa na Pnku aby som v podstate nemusela platiť 🙂, zahlásila sa na úrade práce - išiel by mi cash lebo mám odrobených 9 rokov a mala by som mať max. materskú tak tomu chápem?