icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

mrkva234
28. feb 2016

Ąhojte, s priatelom by sme chceli mať bábätko,aktuálne som cca mesiacnezamestnaná.stačí ked' si DNP dám hned' ako zistím,že som tehotná? Ąk som to správne pochopila, ak nastúpimna MD tento rok tak sa mi výška MD budepočítať z príjmu za rok 2015. Ako sa bude počítať,ked' nastúpim na MD v roku 2017? Ďakujem za každú radu. 🙂

dena1973
28. feb 2016

@mrkva234 Základnými podmienkami pre nárok na materské je 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom a aktívne nemocenské poistenia alebo splnenie ochrannej lehoty (8 mesiacov po ukončení PP).
Ak si nebola tehotná ešte počas trvania PP, tak ochrannú lehotu (8 mes. po uk. PP) nestihneš.
Ak sa znova zamestnáš a odpracuješ min. 90 kal. dní bez PN a OČR pred nástupom na materské, tak sa materské vypočíta z tohto nového príjmu (podmienka 270 dní NP musí byť splnená).
Ak by si sa DNP, tak už sa ti bude počítať z DNP. No to iba vtedy ak splníš podmienku 270 dní NP v posl. 2 r. pred pôrodom a budeš DNP minimálne 26 týždňov pred nástupom na materské.

sylvinka08
2. mar 2016

Chcem sa spýtať pre známu, podmienku 270 dní nemocenského poistenie splňa, ale príjem má nízky, môže ukončiť pracovný pomer v danej spoločnosti a uzavrieť nový pracovný pomer v tej istej spoločnosti na vyššiu sumu 90 dní pred nástupom na materskú a vtedy je najvyššia materská? Dobre som to pochopila?

zalka
3. mar 2016

@sylvinka08 nie lebo SP to vezme ako nepretržitý PP .. ak sa zamestná v inej spoločnosti .. tak áno,
alebo pár dní v inej a potom späť v starej .. tak by to mohlo výjsť.

dena1973
3. mar 2016

@sylvinka08 V tej istej spoločnosti by sa dalo iba v prípade, že teraz pracuje na dohodu a nový pracovný pomer by uzatvorila už nie na dohodu, ale na riadny PP.
Ak pracuje na riadny prac. pomer a chce vyššiu materskú, tak musí sa na tých min. 90 kal. dní bez PN a OČR zamestnať u iného zamestnávateľa...a tak nastúpiť na materské...

magimary
3. mar 2016

@dena1973 môžem sa spýtať-tých 270dní nemoc.poist zahŕňa či nezahrňa doterajšiu rodičovskú (na ktorej som cca od zač.roka 2014)? predtým som bola klasicky na MD a predtým riadne dlhodobo zamestnaná a teda aj naďalej som 😕 (tpp)

sylvinka08
3. mar 2016

@zalka
@dena1973 ďakujem

aliby28
3. mar 2016

Ahojte, od roku 2003 som zamestnaná, v oktobri 2012 som nastupila na matersku. do práce som sa vrátila v decembri 2015. plánujeme si ďalšie dieťa. ak by som nastupila na materskú začiatkom roka 2017, z ktorého roka by sa mi počítala materská? Z roku 2016? Ďakujem 🙂

poljana
3. mar 2016

@sylvinka08 ešte by to možno išlo ak by sa zamestnala v tej istej spoločnosti ale na inej pozícii. Treba sa ale spýtať na infolinke sociálnej poisťovne, sú tam veľmi milé tety a aj mne na mnohé podobné otázky v pohode odpovedali.

poljana
3. mar 2016

@aliby28 ak sa nemýlim, tak materská sa ti bude počítať z toho zamestnania /príjmu/, z ktorého nastupuješ na materskú. Ak si náhodou v tom zamestnaní poistená menej než 90 dní, tak sa materská ráta z predchádzajúceho zamestnania - zvyčajne teda z predchádzajúceho roku.

Treba sa ale spýtať na infolinke sociálnej poisťovne, sú tam veľmi milé tety a aj mne na mnohé podobné otázky v pohode odpovedali.

dena1973
3. mar 2016

@poljana No tak to by neslo....bohuzial. To sa da iba, ak by uz bola na materskom a chcela popri materskej pracovat...
@sylvinka08

dena1973
3. mar 2016

@aliby28 Ak ti bude tento pracovný pomer trvať aj pri nástupe na druhé materské (nastúpiš hneď z RP na druhé materské), tak sa ti bude počítať z pravdepodobného príjmu, ktorý ti určí zamestnávateľ. To sa určí za predpokladu, že nebudeš popri RP pracovať v predchádzajúcom kalendárnom roku pred nástupom na druhé materské.
V prípade, že budeš v predchádzajúcom kal. roku pred nástupom na druhé materské pracovať, tak sa ti bude počítať z tohto príjmu, ktorý dosiahneš.

Pozn. všetko platí za predpokladu, že v čase nástupu na materské budú platiť rovnaké podmienky ako sú teraz - t.j. nebude zmena zákona.

dena1973
3. mar 2016

@magimary Do 270 dní nemocenského poistenie sa počíta obdobie materského. Čo sa týka RP, tak sa počíta tiež, no iba vtedy, ak po ukončení RP sa znova obnoví nemocenské poistenie (t.j. bude riadny nástup do práce).

Podmienka 270 dní nemocenského poistenia je splnená aj vtedy aj pracovný pomer trvá a prechádza sa plynule z RP na druhé materské.

magimary
3. mar 2016

@dena1973 veľká vďaka!
čiže-ak 10.apríla (po skončení RD) riadne nastúpim do práce, (na PN asi nie, však?), tak sa mi ráta tých 270dní, áno? ak by som potom chcela tú vyššiu (najvyššiu MD v ďalšom tehu), tak by som mohla dať v pôvodnej práci výpoveď (musela by som? nestačilo by ísť len na kratučký úväzok?) a nastúpiť v novej, kde by mi aspoň 90dní v kuse išiel vysoký plat? 😕
nemohla by som byť súčasne v dvoch zamestnaniach (aj v starom na skrátený úväzok, aj v novom na TPP)?

dena1973
3. mar 2016

@magimary
1. Ak nastúpiš hneď do tej istej práce po RP resp. aj na PN, tak sa ti znova obnoví nemocenské poistenie. Pracovný pomer ti bude trvať k nástupu na druhé materské, tak nárok na materské ti vznikne z tohto pracovného pomeru. Počítať sa bude podľa toho, či si v predchádzajúcom roku pred nástupom na materské mala resp. nemala nejaký príjem okrem RP.
Ak bol v predch. roku pred nástupom na materské popri RP nejaký príjem (aj si pracovala + poberala RP), tak sa bude počítať z príjmu, ktorý si dosiahla v predch. roku.
Ak si bola iba na RP, tak sa bude počítať z pravdepodobného príjmu, ktorý určí zamestnávateľ.

2. Ak ukonč. PP v súčasnom zamestnaní a nastúpiš u iného zamestnávateľa, tak aby sa ti počítal príjem z nového zamestnania musíš tam odpracovať minimálne 90 kal. dní bez PN a OČR a tak nastúpiť na materské.

3. Súbežne 2 zamestnaniach ti pracovný pomer môže trvať, no v každom zvlášť musíš nazbierať 270 dní nemocenského poistenia, aby si mala nárok z oboch zamestnaní...až tak môžeš nastúpiť na materské...
K plynúcemu (aktívnemu) nemocenskému poisteniu sa môžu pripočítať dni nemocenského poistenia iba z ukončeného nemocenského poistenia.

aliby28
3. mar 2016

@dena1973 ďakujem

magimary
3. mar 2016

@dena1973 ešte raz veľká vďaka za podrobné a presné vyjadrenie!
ĎAKUJEM, veľmi mi to pomohlo!
Takže tá "najvyššia" MD je reálna len v prípade úplneho ukončenia TPP v terajšom zamestnaní a v nasledujpcich 90dňoch plynúcich v novom zamestnaní, hej?

/v minulom roku som nemala iný príjem, len RP/

dena1973
3. mar 2016

@aliby28 Nie je začo... 😉

dena1973
3. mar 2016

@magimary Áno. Ak bude ukončení terajší PP a tak nástup u nového zamestnávateľa....odprac. min. 90 kal. dní bez PN a OČR.... potom nástup na materské, tak sa bude počítať z príjmu z nového zamestnania.

V prípade, že PP nebude ukončený a bude trvať u terajšieho zamestnávateľa .... nástup na materské bude v tomto roku (2016) od súčasného zamestnávateľa.... v minulom roku (2015) bolo iba RP bez ďalšieho príjmu, tak sa bude počítať z pravdepodobného príjmu, ktorý určí zamestnávateľ.

magimary
3. mar 2016

@dena1973 SUPER, OBROVSKÁ POMOC!
posielam ako malé poďakovanie ♥♥♥

dena1973
3. mar 2016

@magimary Za máličko.... Ja ďakujem veľmi pekne... 🙂 😉

katkaajurko
7. mar 2016

@dena1973
@zalka baby mozem sa este spytat na vymeriavaci zaklad? ked teoreticky zacnem uvazok v polke mesiaca a na matersku tiez mam mat nastup v polke mesiaca - ten prvy mesiac - za tu polku-mam mat polovicny vymeriavaci zaklad,alebo plny tych 1300eur? (ak beriem do uvahy tych 90dni noveho uvazku)

dena1973
7. mar 2016

@katkaajurko Ak odracujes plny mesiac, tak sa bude poistne platit z plnej vysky urceneho vym. zakladu. Ak nastupis napr. 15.-teho v mesiaci, tak sa bude platit z vym. zakladu (hrubej mzdy), ktory dosiahnes za obdobie od 15.-teho do konca mesiaca.

dnika29
7. mar 2016

Ahojte potrebujem poradiť. Od konca 9/2014 som zamestnaná na TPP na dobu neurčitú s minimálnou mzdou (na zmluve mam 352 eur čo bolo v tom roku výška min. mzdy). V roku 2015 som bola niekolkokrat PN. Momentálne som tehotná a od začiatku tehotenstva mám zdravotné problémy už som bola 3x PN od októbra 2015. Vo 2/2016 som opäť normálne pracovala ale teraz mi zase hrozí PN. Chcela by som vedieť či budem mať nárok na materskú a v akej výške ak by som teraz až do pôrobu zostala PN. Ďakujem za odpoveď

katkaajurko
7. mar 2016

@dena1973 to mi je jasne,ale ten vymeriavaci zaklad za polku mesiaca sa bude rozpocitavat na polku mesiaca-cize na "denny" ? alebo to bude akoby som zarobila menej - laicky povedane?

katkaajurko
7. mar 2016

@dena1973 lebo v zakone je toto: pri tom min 90dnovom novom uvazku:

rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je obdobie od vzniku
nemocenského poistenia do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho kalendárnemu
mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky.

cize mesiac kedy sa nastupi na MD sa nepocita-pocitaju saa tie dni (mesiace pred) a ci ten prvy kratsi to neskrati-ci sa neberie-ze zena zarobila za polku mesiaca len 600 tak to nie je maximalny vymeriavaci zaklad...ak je to ale na dni,tak by to bolo OK.

zalka
7. mar 2016

@katkaajurko je to na dni , neboj sa

dena1973
8. mar 2016

@katkaajurko Veď keď ideš na to logicky, tak nemôžeš zaplatiť poistné vo výške 1300 €, keď je to VZ za celý mesiac.... musí sa to prerátať na alikvotnú časť z mesiaca.... t.j. na dni, ktoré máš odpracované...

Neboj sa bude to O.K. 😉

katkaajurko
8. mar 2016

@dena1973 NOO ved ja na to idem logicky,len aby aj oni 😀 ale dakujem +
@zalka

sandey
8. mar 2016

@dnika29 nárok máš ale budeš mať minimálnu materskú