Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
maximalna materska je pri 31 dnovom mesiaci 918 EUR. buduci rok to bude zas o cosi viac.
vsetko zalezi od HM za rozhodujuce obdobie,, ale laicky polopate povedane, denny maximalny vymeriavaci zaklad je nieco cez 42 EUR. to znamena ze plat by mal byt mesacne na urovni cca 1300 EUR hrube. -- aby si dostala maximalnu matersku.
co sa tyka doby -- tu vsetk ozalezi kedy sa ti podari otehotniet a teda podla toho sa bude urcovat rozhodujuce obdobie. Klasicky pri pracujucej zene, je to predchadzajuci kalendarny rok (teda priemer platov za predosly rok kedy ide na matersku). u zien ktore su ako ty - si teraz na rdicovskej, zalezi kedy pojdes na matersku dalsiu a kolko medzi tym odrobis.
aby som doplnila tvoj konkretny pripad, kde rozhodujuce obdobie pravdepodobne nebude cely predosly kalendarny rok,, --- povedzme ze otehotnies teraz -- cize by si isla na matersku este tento rok. Tvoje rozhodujuce obdobie budu platy ktore dostanes od toho jula kedy akoze zacnes robit do konca mesiaca pred nastupom na matersku. Ak otehotnies trosku neskor a nastup na MD bude buduci rok -- rozhodujuce obdobie platov bude detto az do nastupu na matersku.
dievčatá, kde (v akom zákone, predpise, nariadení?) nájdem relevantnú a hodnovernú zmienku o tých povinne odpracovaných 90dňoch v novom úväzku pred nástupom na MD? 😕
@magimary
SPOLOČNÉ USTANOVENIA O NEMOCENSKÝCH DÁVKACH
§ 54
Rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu
(1) Ak nemocenské poistenie trvalo nepretržite najmenej od 1. januára kalendárneho roka predchádzajúceho kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, do dňa, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky.
(2) Ak nemocenské poistenie zamestnanca vzniklo v kalendárnom roku predchádzajúcom kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, alebo v kalendárnom roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, a obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, bolo najmenej 90 dní predo dňom, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je obdobie od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho kalendárnemu mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky.
@zalka čiže 3x30-31 dní, hej?
a môžem ešte otázočku?
ak skončím v pôvodnom zamestnaní dajme tomu 14.marca,
tak sa v novom zamestnaní musím zamestnať hneď 15.3,
alebo práve naopak, MUSÍ tam byť nejaký čas bez zamestnania?
a posledná otázka-môže moja nová živnosť (v ktorej nemám žiadne príjmy, ani odvody, ani nič.) nejako narušiť to dosiahnutie tej najvyššej MD, ak splním všetky ostatné podmienky? 😕
@zalka Ahoj, potrebovala by som polopate poradiť. RD mi koncí teraz v apríli a v práci končím. Do akej doby v prípade otehotnenia by som spĺňala podmienku 270 dní NP. Pred MD som bola zamestnana takmner 7 rokov. Ďakujem
@silviaaa21 do 15 mesiacov ale to je obšírne zadanie ..
ak otehotnieš do 15 mesiacov, a vznikne ti poistenie a to bude trvať do pôrodu nárok na MD máš
@hamicka matka má nárok na 34 týždnov to je bajočko 8 mesiacov
otec má nárok na 28 týždnov to je bajočko 6 mesiacov
A už viem prečo SaS mala vo voľbách toľko hlasov, zase si dotyčný pán bývalý minister práce soc. vecí a rodiny, robil kampaň medzi mamičkami s 900e materskou.
Nebojte sa ... ak bude SaS vo vláde, dotyčný pán čo to tak vehementne doporučuje to sekne, tak ako sa teraz trápi človek s 90 dnami, jeho robota, tak ako započal rušiť DNP , tak určite zruší otcovskú dovolenku, ak sa dostane k moci ...
ale konečne som pochopila tie volby ...
@zalka pamätám si aj veľa iných vecí z tej doby...
a preto medzi 12% ani nepatrím...
ale ak by sa dalo aspoň niečo stihnúť, tak by som z toho rada niečo mala... 🙄
...
skôr tak nahlas prakticky uvažujem-
kým sa dajú dokopy, kým budú schopní riešiť aj nejaké zákony a pozmeňovačky a nielen sa hádať o zlepenci,
tak by nás to snáď mohlo stihnúť, bez zmien, či?
zle uvažujem?
Ahoj da sa to aj tak ze je jedna firma a dve spoločníčky ? Jedna ma prepustí a zamestná druha ďakujem

@dnika29 cca 270 eur