Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
@dena1973 Ahaa takže teraz keby dám výpoveď a na tri mesiace sa zamestnám inde (na 90 dní) s vyšším platom nemôžem ísť od augusta napr. pracovať opäť k pôvodnému zamestnávateľovi?
Alebo prípad keby sa vrátim naspäť do pôvodného zamestnania s platom ako v novom zamestnaní?
Keby mi teraz pôvodný z-eľ zvýši plat asi mi to nepomôže však? V tom prípade by sa stále rátal príjem z min. kalendárneho roka čiže 2015?
@dena1973 Ďakujem. Ešte prosím o info, len teoreticky. Dám výpoveď od terajšieho zamestnávateľa XY, zamestnám sa u nového (s hocijakým platom, napr. na 2 mesiace) a po uplynutí dvoch mesiacov by ma prijali do pôvodného zamestnania XY, čo v tomto prípade?
Bral by sa zamestnávateľ XY (už s novým vyšším platom, nakoľko keby teraz u neho zostanem s vyšším platom sa nič nemení) - ako nový? Mohlo by to byť aj takto? Ďakujem za info už nebudem otravovať 🙂 🙂
@adaja1715 tu si písala http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s lebo ja som hovorila o tom, nie o pobočk. Na pobočkách klamú len sa tak hory zelenajú.
@zalka výška materského sa určí v závislosti od toho z akého poistného vzťahu Vám vznikne nárok na materské. V prípade, ak Vám nárok na materské vznikne z nového poistného vzťahu (nový zamestnávateľ) a nemocenské poistenie bude trvať aspoň 90 kalendárnych dní od vzniku nemocenského poistenia do vzniku nároku na materské, výška materského sa určí z vymeriavacieho základu dosiahnutého u nového zamestnávateľa. Ak by ste u pôvodného zamestnávateľa boli nemocensky poistená kratšie ako 90 dní od vzniku tohto nemocenského poistenia, rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu bude kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, ak obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, v predchádzajúcom kalendárnom roku bolo najmenej 90 dní, okrem obdobia nemocenského poistenia dosiahnutého u zamestnávateľa, u ktorého vznikol dôvod na poskytnutie materského (t. j. na vymeriavací základ u toho istého zamestnávateľa sa neprihliada) a materské by sa počítalo z pravdepodobného vymeriavacieho základu, ktorý je vo výške minimálneho vymeriavacieho základu.
@adaja1715 Eviduje ťa... V dobe keď si na materskom poistné neplatí...
Popri materskom môžeš aj pracovať buď na inú pracovnú zmluvu u toho istého zamestnávateľa, od ktorého si nastúpila na materské, alebo u iného zamestnávateľa.
Akurát sa nesmie pracovať na tú istú prac. zmluvu (to isté nem. poistenie), z ktorej si nastúpila na materské.
@dena1973 Ďakujem ;) Ešte by ma zaujímalo ako sa postupuje v prípade že teda zmením pred nástupom na MD z-eľa voči socialnej poisťovni? Aby mi jednoducho nepočítali materské z príjmov za predchádzajúci kalendárny rok?
A ešte prosím o info ako sa vypočíta výška materského z 3 výplat u nového zamestnávateľa? Je prosím nato nejaký vzorec? Ďakujem krásne 😉
@adaja1715 Nerozumiem otázke: ako postupovať voči soc.poisťovni?
Ty nemáš žiadne povinnosti. Terajší zamestnávateľ má povinnosť ťa odhlásiť (ak ukončíš PP) a nový ťa musí do poistenia prihlásiť.
Nevidím dôvod prečo by ti mala SP počítať z príjmu za minulý rok, ak splníš všetky podmienky pre vznik nároku na materské (bavili sme sa o tom v predchádzajúcich diskusiách):
1. 270 dní NP v posl. 2 r. pred pôrodom
2. bude ti ku dňu nástupu trvať PP
3. v novom zamestnaní do nástupu na materské odpracuješ 90 kal. dní bez PN a OČR
Výpočet:
Súčet vymeriavacích základov za dobu od začiatku posledného PP do mesiaca pred nástupom na materské sa delí počtom odpracovaných kalendárnych dní za rozhodné obdobie (od zač. PP do mesiaca pred vznikom nároku na materské) = 100% (denný vymeriavací základ) x 70% = dávka na 1 kal. deň x počet dní v mesiaci (30,31,28) = dávka za celý mesiac.
(vzorec platí za predpokladu, že v novom zamestnaní odpracuješ min. 90 kal. dní bez PN a OČR)
baby, prosim, kolko je teraz max. VZ? Som leniva to hladat 🙂

@zalka Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Čiže ak v novom zamestnaní nevyčerpám OČR ani nepôjdem na PN v tom období 90 dní ( ešte otázka kalendárnych???) tak potom ako postupovať na sociálke? Ono bude treba nejaké iné tlačivo alebo ako sa potom v tomto prípade postupuje prosím?
Čiže ak by som dala výpoveď napr. k 1.6. môžem hneď mať novú pracovnú zmluvu od 1.6.? alebo ako to dátumovo poriešiť? Ďakujem