icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

evka2310
14. okt 2015

@havana_frost no to DNP som platila teraz len prvy krat 36.40 za par dni zo septembra co mi ostalo a teraz za oktober budem platit uz tych 137.... No tie vychadzky neviem ci sa to oplati mam 6 rocneho syna a ten by asi v byte zosalel a navyse byvam mimo trvaleho pobytu no uvidim. dakujem ti za rady

dena1973
14. okt 2015

@evka2310 Mozes sa s lekarom dohodnut na celodennych vychadzkach... Ak je ustretovy, tak ti vyhovie.

havana_frost
14. okt 2015

@dena1973 Tak potom DNP ukončiť, kým ho nemá dostatočne relevantný čas. V tomto mixovaní povinného a nepovinného nemám celkom jasno, uznávam.

evittam
14. okt 2015

@dena1973
@havana_frost
@evka2310 Nie ,môže si v pohode uplatniť z toho povinného - len nenapísala, či sa jej to aj oplatí - koľko mala VZ? Nakoľko som min.rok známej vybavovala DNP aby sme stihli z maxima - našťastie to vyšlo "na chlp", ale bolo jej povedaná, že ak by to nestihla, tak má nárok na MD z to povinného (dostala výpoveď k 7.11. a bola v 5 .tt.). 😉

dena1973
14. okt 2015

@evittam Tak potom O.K.

evka2310
14. okt 2015

@evittam odvody som platila stake minimalne tych 136...soc. A 57 zdrav.poi

evittam
14. okt 2015

@evka2310 Jáááj, no tak to budeš mať aj MD z minima.

bielavila
14. okt 2015

@adka72 ano je to tak ako vravis, staci 3 mesiace pred porodom zvysit plat a budes mat narok na najvyssiu matersku

evka2310
14. okt 2015

Mne ide len o tom aby som neaku aspon mala☺ no tak to DNP teraz platimzbytocne....😕

evittam
14. okt 2015

@bielavila Pozor, nezavádzaj. Ak robíš stále v tej istej firme, spĺňaš podmienky nároku na MD, tak nestačí posledné tri mesiace pred pôrodom zvýšiť plat aby si mala max. materskú.....Nakoľko ak si stále v tej istej firme termín nástupu na MD máš ja neviem napríklad v apríli 2016 a zvýšia ti plat 1-3/2016 tak ti je to na 2 veci.....,nakoľko VZ pre MD bude tvoj príjem za r.2015. 😉
O tých troch mesiacoch či skôr 90 dňoch to platí len vtedy ak spĺňaš podmienku nároku na MD, skončí ti prac.pomer v jednej firme a zamestnáš sa v druhej, ešte dodám, že to musí byť 90 dní bez PNˇ,OČR.

gumimaci
16. okt 2015

@evittam Ahoj, ale da sa v tej istej firme dat vypoved, oni ju odhlasia zo SP a ZP a na druhy den podpisat novu prac. zmluvu s inym prac. zaradenim a znova prihlasit do SP a ZP a nemusi sa ani menit zamestnavatel, a rozhodujucim obdobim bude 90dni... ci?

bielavila
16. okt 2015

@evittam aha tak prepac za neuplnu info, vzdy sa mam co naucit 🙂

evittam
16. okt 2015

@gumimaci Noo, to neviem či to takto funguje, hlavne ak by to bol ten istý zamestnávateľ...Možno áno, ale tiež už nie sú sprostí na tej SP. 😉

dena1973
17. okt 2015

@gumimaci Takto sa to nedá. Jedine, že by prechádzala z dohody na riadnu pracovnú zmluvu v tej istej firme...vtedy áno. Ináč to musí byť úplne iná firma.

stanka28
11. nov 2015

Ahojte, neviete mi poradiť, som momentálne zamestná od 20.5.2015 na dobu neurčitú, ale nakoľko som bola zamestnaná, teraz cez príspevok pre matky s deťmi, budem musieť dať výpoveď. Viem, že teraz nemám splnenú podmienku 270 dní, ale možem sa po výpovedi prihlásiť do SP ako dobrovoľne poistená, aby som mala nárok na materskú a splnila podmienku 270 dní? Momentálne ešte nie som tehotná. Hrubú mzdu za obdobie od maja som mala okolo 930,-€, ak by som si doplatila tie ďalšie mesiace dajme tomu z maxima ciže tých 400,-€ odvody, mohla by som mať materskú z maxima - 800,-€ ?
Ak by som na ňu išla v priebehu roka 2016?
Ďakujem Stanka

evittam
12. nov 2015

@stanka28 No ak si zamestnana cez tento projekt,tak myslim,ze nie si poistena,nakolko tam bola vynimka tusim na rok.....No a potom platit 270dni odvody z maxima nie je sranda,ale to uz musis zvazit sama ci sa ti to oplati.

aanetkaa1
12. nov 2015

baby som zamestnana ako prevadzkarka v jednom bare viac ako 8 rokov...na paske mam 430 € v hrubom ostatne na ruku.. teraz som zistila ze som tehotna...je este vobec nejaka moznost ako zvýsit matersku?? aspon na 350 € mesačne ? bez toho aby som zaplatila viac za odvody ako potom dostanem...dakujem

evittam
12. nov 2015

@aanetkaa1 No momentálne už nie - jedine, že by ti aspoň na november a december poriadne navýšili hrubú mzdu - ak sa to dá dohodnúť, nakoľko materská sa ti bude rátať z ročného príjmu za r.2015. Alebo prípadne sa na minimálne 90 dní bez OČR a PN pred nástupom na MD zamestnať v inej firme na novú prac.zmluvu z max.vymeriavacím základom-potom by sa ti MD rátala z toho. Ale u teba by bolo asi lepšie sa dohodnúť s terajším zamestnávateľom na prvej variante. 😉

aanetkaa1
12. nov 2015

@evittam noo moj sefino ma dve firmy , takze s tym by nebol problem aby ma prehodil do druhej..a to by som si doplatila odvody za tri mesiace a mala potom matersku okolo 800€ ...? nevies kde by som nasla kolko by tie odvody boli? alebo ty nevies??

lady511
12. nov 2015

Holky pri príjme 600e by som.mala akú materskú? Stravné lístky v hodnote 50e mám tiež rátať ako prijem?

evittam
12. nov 2015

@lady511 Záleží od príjmu za celý rok - nielen mesačný ,ale ak máš celý rok každý mesiac rovnako 600 Eur hrubú mzdu tak od nového roku je to 70% z 600,- Eur. Lístky samozrejme, že nie. Veď tie na výplatnej páske ani nefigurujú ako príjem - len ti odrátavajú tvoju časť, ktorú platíš. 😀

evittam
12. nov 2015

@aanetkaa1 No momentálne je to okolo 420,- Eur z max.VZ, ale ten pôjde určite bud.rok hore ako aj MD, ale nie o moc.

lady511
12. nov 2015

@evittam pretože ja mám rozdelenu na 2časti okolo 10dostávam okolo 130e v čistom a potom okolo 26(niakych 500)v čistom v hrubom tu druhú mám niako cez 700e koľko by som mala.potom materskú? Ďakujem približne každý mesiac to mám takto

nadula01
12. nov 2015

@lady511 cca 390 eur a stravné lístky sa podla mňa nepočítajú

lady511
12. nov 2015

@nadula01 ďakujem 😉

aanetkaa1
12. nov 2015

@evittam ahaa ,a kukam , že materska sa bude ratať už70 % z hrubeho??cize keby dam 1200 prijem hruby, stači 3 mesiace..to mam cca do 1300 € naklady , ale matersku by som mala 6 mesiacov 840€?? teraz z týchto 430 mi to vychádza 301..ciže rozdiel cca 540 € k dobru..540 x 6 mesiacov =3240 minus 1300naklady =1940€ rozdiel k dobru 🙂tak??

evittam
12. nov 2015

@aanetkaa1 No cca tak nejako. A nie je to 6 mesiacov ale 34 týždňov, čiže 8,5mesiaca!!!!!!

evittam
12. nov 2015

@nadula01 Ty si ako prišla k tým 390,-Eur? Nakoľko ak má cez 700,- Eur v hrubom tak je to 490,- Eur.....(tých 70%).
@lady511 Hm, ako som ti napísala, je smerodatné koľko budeš mať VZ za celý rok 2015 - t.j. aj s nejakými odmenami, neviem či si malá celý rok oba príjmy - málo info. Taktiež aby si z oboch dostávala MD musí byť z oboch splnená podmienka 270dní NP za posledné 2 roky pred pôrodom.Najlepšie si to vyrátaš ak si požiadaš v januári-februári o potvrdenie o príjme za r.2015 tam máš celkovú mzdu za r.2015 v hrubom tú vydel 365, z tej sumy 70% a krát dni v mesiaci - to bude cca tvoja materská. (napr.7000,-/365x70%= 13,42 - to je na deň x 30=402,60). 😉

nadula01
12. nov 2015

@evittam vyššie napísala 600 v hrubom a rátala som 65 percent,nevedela som,ze od nového roka je 70 priečky

aanetkaa1
12. nov 2015

@evittam dakuejm, to som nevedela , že 34 tyždnov...ale este toho vela neviem..🙂este sa spýtam ako to je s tými 90.dnami v druhom zamestnani...kedze šef ma prehodi na druhu firmu..ja v nej aj tak pracovat nikdy nebudem realne,ale budem tam figurovar..,ale nadalej budem pracovat v tejto co som... ked mam termin v juli ,tak MAREC,APRIL,MAJ by som bola vedena už v tej novej firme a potom uz mozem ist aj na PN v juni?? alebo na MD??