Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
A kamaratke bude treba platit poistenie za teba, pri 1200 v hrubom ratam tak minimalna 500€ odviest za ZP a SP/ cast odvadza zamestnanec a vacsiu cast zamestnavatel/ takze neviem ci sa to vobec oplati
@alexa24 No ak budúca mamička spĺňa hlavnú podmienku a to 270 dní NP za posledné dva roky pred pôrodom a zamestná sa na novú pracovnú zmluvu minimálne na 90 dní bez PN a OČR a na max.VZ - bude sa jej počítať MD z tohto príjmu a či sa to oplatí? Ja si myslím, že áno - pri max.VZ 1287,- Eur zaplatí zamestnávateľ odvody cca 453Eur, zamestnanec cca 172,45Eur, a daň zamestnanca bude151,72Eur, spolu je to cca 777,- x 3mesiace= 2331Eur,materskú potom dostane cca 900Eurx8,5mesiaca=7650,- Eur. Čiže bude v pluse cez 5000Eur. 😉
@alexa24 myslim, ze ano, mne chodi okolo 835€ a nemam maximalnu.
@alexa24 Kým v roku 2015 mohla poistenkyňa získať materské maximálne vo výške 819 eur mesačne (pri 31-dňovom mesiaci), resp. vo výške 792 eur mesačne (pri 30-dňovom mesiaci), pre rok 2016 platí maximálne materské vo výške 918,20 eur (pri 31-dňovom mesiaci), resp. vo výške 888,60 eur mesačne (pri 30-dňovom mesiaci), ak dôvod na poskytnutie materského vznikne od 1. januára 2016.
Od januára 2016 sa zvýšil maximálny denný vymeriavací základ, resp. maximálny úhrn denných vymeriavacích základov na určenie výšky nemocenskej dávky zo 40,6357 eur na 42,3124 eur.
Suma 918,20 eur predstavuje strop, vyššie materské už žena získať nemôže.
Ahojte kočky. Čítam tú vaše rady ako si zvýšiť materskú a mám v tom docela chaos. Tiež mám oficiálne minimálnu mzdu, pracujem u jedného zamestnávateľa už dva roky a v polovici novembra by som mala ísť na materskú. Stačí ak mi terajší zamestnávateľ zruší terajšiu zmluvu, dá novú s vyšším platom? Musí ma odhlasovať z poisťovne a nanovo prihlásiť, alebo to nie je treba? Ďakujem za všetky rady 🙂
@evitta21 nie nepomohlo ... vôbec, jedna holka tak spravila koncom roka ... a vyrátali jej MD z priemeru .. takže nie nepomôže ti to ...
mám ti klamať aby si tak urobila ked viem, že to zmysel nemá ... mala si to riešiť skôr .. nejakou dohodou zbierať dni poistenia aby potom dalšie zamestnanie si mohla mať a z toho MD .. takže tak teraz jedine úplne nová robota ... u iného zamestnávateľa
@zalka Ahoj. Mne už tiež táto téma a hlavne ty pomohla, teraz by som ťa prosila o radu, chcem pomôcť budúcej švagrinej... Čakajú bábätko, myslím, že je v 8. týždni, termín pôrodu december 2016. Je študentkou 1. ročníka VŠ, švagor pracuje. Prečítala som xy článkov a túto tému a vyšlo mi z toho nasledovné...Keďže ona je študentka, nespĺňa podmienku byť nemocensky poistená. mala by nárok len na rodičák. Avšak mohli by to spraviť tak, že:
Švagor pracuje v istej firme od októbra 2015. On bude spĺňať podmienku nemocenského poistenia. Keby ho zamestnali 3 mesiace pred pôrodom ešte aj rodičia s vyšším vymeriavacím základom. Mzdu by mu nevyplácali, len odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovne. Ona by dňom pôrodu požiadala o rodičák a po 6 týždňoch by on nastúpil na materskú z toho druhého zamestnania, ona by rodičák ukončila a platila by si zdravotné poistenie. A on by potom mohol naaďalej pracovať v tej prvej firme? Ďakujem. Snáď je to zrozumiteľné...
Baby ako to prosím vás je keď zrusim dohodu u terajsieho zamestnávateľa a spravím novú pracovnú zmluvu na tpp a nanovo má poprihlsuje aj do soc aj poisťovne atď. Zamestnávateľ je ten istý ,len zmluva nová a úplne iná. Bude sa mi počítať tych90 dni? Veľká vdaka
@evittam to je sice pravda,ale treba si vyratať aj rozdiel oproti sume /výšky celej materskej/ aka jej teraz vychadza, napr. ja keby dam vypoved a idem na tri mesiace do inej firmy,kde si dam max. mzdu a odvody, tak za celých 8,5mesiaca mi to spraví + cca 400e... Kvoli tomu neviem či sa mi oplatí vymyšľať...
@zalka áno áno , mám zmluvu už od 1.5 len nemám ešte príjem, budem dávať až koncom mesiaca . Mám na to ešte 5 mesiacov do pôrodu takže stíham. A musí to byť 90 dni nepretržite? Baby moja mamina je momentálne na školení u Mihála a ona je taký prípad že sa ho to normálne spýtala a teraz mi to volala. Je to presne tak ako hovoríš , stačí tých 90 dni len jej povedal že ešte môže socialka prísť na to že je to spravené úmyselné a zrušiť takúto zmluvu. A poradil jej že pokiaľ je čas tak sa po mesiaci treba hodiť na mesiac na PN a pokial vám vypočítajú dobrú PN že bude aj materská taká a potom si len stačí dotiahnuť zvyšných 60 dni. Ale ja som myslela že to musí byť 90 dni nepretržite. Neviete ako je toto?

@zalka ok asi sme sa nepochopili. Aj tak ti dakujem za odpovede. Pomohli