Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
Mam zmluvu s max vymeriavacim zakladom. Ked skoncim pracovny pomer a tyzden pred nastupom na matersku pojdem na pn tak budem mat matersku stale z maxima? A teraz pocas prace si mozem dat dnp iba nezamestnanecke a dochodok? Nepokazi mi to matersku?
@adaja1715 Pozor!!!! To z nepl.volnom si asi zle pochopila. Aby si mala narok z 2 nemocenskych poisteni ( prac.pomerov) MUSI byt splnena podmienka 270 dni nemoc.poistenia v posl 2 r. pred porodom z oboch prac.pomerov... Ak podmienka z jedneho nebude splnena, tak z tohto poistenia narok na materske nevznikne...
@4ocka
@elise V pripade, ze mas splnenu podmienku 270 dni NP v posl. 2 r. pred porodom narok na materske vznikne. Ak tehotenstvo nastalo este pocas PP, tak narok na PN a materske vznikne aj po ukonceni PP (ochranna lehota pre tehotne 8 mes.po ukonc PP).
Nemocensky sa pocas PP nemozes... Ine poistenie ano...to by nemalo ovplyvnit narok na materske...
Ak chces mat platene materske zo mzdy, ktoru si mala v posl. prac.pomere, tak uz po ukonc.PP si nedavaj dobrov. nemocenske poistenie.
@elise Ak si predtym pracovala u ineho zamestnavatela a budes mat za posl 2 roky do porodu "nazbieranych" 270 dni nem.poistenia, tak narok na materske vznikne. V pripade, u terajsieho zam. budes mat do nastupu na materske odprac. viac ako 90 kal.dni bez PN a OCR ( tak ako pises), tak pocitat sa bude z prijmu od terajsieho zamestnavatela.
my by sme to tak spravili ze budem v mojej praci, tu robim skoro 10 rokov a po MD 3roky..manzel by ma papierovo prihlasil/zivnostnik/ a 270 dni by sme platili statu..by som tych 1300 eur rozdelila medzi 2 prijmy lebo v mojej takyto nedosiahnem ani keby som pod stol chodila 😂
@4ocka ale podla mna sa to neoplati sa papierovo zamestnat na celych 270 dni koli materskej. Prerataj si, kolko tam na odvodoch zaplatis a kolko potom dostanes. Ked uz, tak najskor dohodu s nizkym prijmom koli zarataniu dni a potom na 90 dni zmluvu s prijmom na vypocet materskej
Moze dat zivnostnik mesany plat zamestnancovi viac ako je mesacny zisk zivnostnika?? 😅😅 lebo manzel je aj zamestnanec a na živnosť ma len par veci..moze mat teda takto dobre plateneho zamestnanca?
Ahojte, teoreticka otazka. Manzel je zamestnany normalne na TPP. podmienku 270 dni splnenych ma. A ak by som chcela aby siel na MD, zamestna sa este na dohodu niekde na tych 90 dni. dohoda mu bude trvat aj na MD, z coho sa mu bude pocitat vyska MD?
@dena1973 @zalka kocky ako to je, ked mam splnených 270 dni nemoc. poistenia za posledne 2 roky, zamestnam sa u nového zamestnavatela, ale nestihnem odrobit 90 dni bez PN (ak by pocas tych 90 dni bola trebárs rizikove tehu a kvôli tomu PN), budem mat narok na MD? Ak ano, bude sa mi vyratavat v takomto pripade od predosleho zamestnavatela? Dakujem 🙂
@margaretka4 Ak by nastala taka situacia ako pises, tak by sa sladoval predchadzajuci kal. rok, ci tam bolo odracovanych min. 90 kal. dni bez PN a OCR. Ak ano, tak sa bude vychadzat pri vypocte z obdobia predchadzajuceho kal. roka.
Chcem sa spýtať či je v mojom prípade možné mať nárok na materskú v prípade reťazovej materskej. Na prvú materskú som nastúpila 6.8.2013 o 8 týždňov skôr ako bol plánovaný pôrod. Nakoniec samala narodila 4.10.2013. Teraz som znova tehotná, termín pôrodu mám 18.9.2016 a plánovaný nástup 6 týždňov pred je 7.8.2016.V prvom prípade som podmienky na materskú splnila. Rátal sa mi príjem od môjho posledného zamestnania, kt. stále trvá, len mám prerušenie z dôvodu čerpania rodičáku. Nebola som u neho zamestnaná 270 dní pred nástupom, ale predtým som bola szčo 3 roky a poctivo som si odvody platila sama. Pani v sociálnej ma informovala, že nemusí mi vzniknúť nárok na materskú, vraj sa to individuálne potvrdzuje a vraj sa dlho čaká na rozhodnutie. Neviem, z jej slov a jednania mi to prišlo ako keby nemám si dávať žiadosť, lebo neviem čo. Teraz ako ak si podám budem 2 mesiace aj bez rodičáku aj bez nároku na materskú, ak by mi ju priznali? Ako to prosím je.
@sonulik1983 ježiši kriste ... tie pipiny na SP už fakt nevedia ako klamať.
Ak máš zamestnanie, tak nárok na MD máš, z predpokladaného príjmu
@zalka jáj super, už som volala jednej mamičke čo bola môj prípad a ta ma tiež utvrdila. Tiež mi to prišlo, že ma chcela len odhovoriť od materskej. Neviem, akoby to išlo z jej vačku.
@sonulik1983 rado sa stalo
Ahojte, chcela by som sa spýtať.... Tiež mám minimálnu mzdu a chcem zmeniť zamestnávateľa, aby som mala maximálnu materskú. U nového zamestnávateľa by mi to vyšlo na 97 dní. Môžem s ním uzatvoriť pracovnú zmluvu na dobu určitú, teda do 7.9.2016 a od 8.9 by som nastúpila na materskú? alebo musí byť zmluva na dobu neurčitú aby mi priznali maximálnu materskú a ten nový zamestnávateľ ma musí viesť v evidencii. Ďakujem za radu.
@dena1973 To viem že by bolo lepšie keby ma viedol v pracovnom pomere, len by som ho nechcela zbytočne zaťažovať, pretože by musel mesačne dávať za mňa výkazy, .... Preto som sa pýtala či sa to dá aj na dobu určitú, prípadne po nástupe na materskú ukončiť pracovný pomer dohodou napr. na konci septembra.
@ivuska027 prosím možem sa vás opýtat???...od marca pracujem...v máji mi skončila RD...zamestnaná som už 10rokov v jednej firme...v decembri nastupujem na dalšiu MD...mam však problémy a asi budem na PN...ako mi vypočítajú materskú???...z tých odpracovaných mesiacov alebo sa tam započítava aj tá PN???...či musím medzi tým odpracovat tých 270dní???...prosím poradte mi...dakujem
@sansiranova nemusíš odpracovať 270 dní môžeš ísť na PN ... a MD bude rátaná z predpokladaného príjmu tj. z toho čo ti mzdárka potvrdí pre SP ...aj PN bude rátaná z toho

@4ocka Ešte: Tým neplateným voľnom sa akosi preruší poistenie, za tento jeden deň si radšej potom doplať poistné sama... A nemusia byť potom to poistné z dohody nemusí byť 270 dní