icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

dena1973
29. máj 2016

@sansiranova Ak nastupuješ na materské v 12/2016, tak sa ti bude počítať z príjmu r. 2015...
Ak si bola celý rok 2015 na RP (nepracovala si), tak sa ti bude počítať z pravdepodobného príjmu, ktorý ti určí zamestnávateľ...

sansiranova
29. máj 2016

@zalka takže na mzdovom mi vypočítajú materskú aj len z tých pár mesiacov čo som odpracovala...prípadne z posledného odpracovaného mesiaca???...a kedže som stále zamestnaná tak mám to nemocenské poistenie???....zlakla som sa že musím odpracovat tých 270 dní aby som mala nárok na materskú

sansiranova
29. máj 2016

@dena1973 aha...dakujem...takže sa dá relatívne so zamestnávatelom aj dohodnut...či???

dena1973
29. máj 2016

@sansiranova Ak mas dobre vztahy a da sa s nim dohodnut, tak ano...

zalka
29. máj 2016

@sansiranova písala som o predpokladanom príjme, tj. o tom čo mzdárka napíše do papiera ... menej ako hrubú mzdu na zmluvu uviesť nemôže, a je jedno koľko zarobíš tento rok ..

adaja1715
1. jún 2016

Chcem ešte poprosiť o info, keď zmením zamestnávateľa (pred nástupom na MD), niekedy v polke mesiaca, odrobím u nového z-eľa napr 10 prac dní za tento mesiac nie je problém? nemusím nastupovať k 1. v mesiaci? Ďakujem

zalka
1. jún 2016

@adaja1715 nie do zamestnania nemusíš nastupovať k prvému v mesiaci

adaja1715
1. jún 2016

@zalka Ďakujem, potom sa dopočíta výplata podľa odprac. dní ;) Ďakujem

zalka
1. jún 2016

@adaja1715 samozrejme 🙂

bianka...
1. jún 2016

Prosim vas o radu, o poradenie sa, kedze nasa uctovnicka nevie, alebo nechce vediet?
Skoro 2 roky som zamestnana v sro-cke, s prijmom min.mzdy. Termin porodu mam 14.1.2017, ako a na kolko si treba zvysit prijem, aby bola MD co najlepsia. Alebo radcej prejst do inej firmy? A rovno si zmenit plat? Prepacte, ze takto na rovinu pisem...ale chcem vediet.

dena1973
1. jún 2016

@bianka... Ak na materské nastúpiš z firmy, v ktorej teraz pracuješ, tak sa materské bude počítať z príjmu, ktorý dosiahneš v predchádzajúcom kalendárnom roku pred nástupom na materské (od 1.1. do 31.12).
Ak zmeníš zamestnanie (musel by to byť iný zamestnávateľ než ten u ktorého pracuješ teraz), tak aby sa ti počítalo z príjmu, ktorý by si dosiahla u nového zamestnávateľa musela by si tam odpracovať do nástupu na materské min. 90 kal. dní bez PN a OČR.

bianka...
1. jún 2016

@dena1973 dakujem velmi pekne. Teraz ti to napisem, ako som to pochopila ja. Cca niekedy zac.decembra nastupim na MD. Cize v auguste alebo septembri, aby som splnila 90 dni pred nastupom na MD, by som mohla prejst do inej sro-cky. (napr.k mojmu manzelovi) A tam si navvysit plat, tym padom by som mala vypocet za tych poslednych odprac. 90 dni?
Chapem, to spravne. Materska sa pocita, zo 70% cisteho prijmu? Alebo z hrubeho.

dena1973
1. jún 2016

@bianka... Áno. Ak nastúpiš do nového zamestnania...odpracuješ do nástupu na materské 90 kal dní bez PN a OČR bude sa ti počítať materské z príjmu od nového zamestnávateľa...
Materské sa počíta z vymeriavacieho základu, z ktorého je platené poistné na nemocenské poistenie (spravidla to je hrubý príjem)
Materské sa vypláca 70% z denného vymeriavacieho základu.

zalka
1. jún 2016

@bianka... ale u starého zamestnávateľa musíš skončiť PP .. aby ti vznikol nárok na MD z nového zamestnania u manžela

dena1973
1. jún 2016

@zalka V predošlom príspevku som napísala: "Ak zmeníš zamestnanie..." Tak dúfam, že to takto @bianka... pochopila

zalka
1. jún 2016

@dena1973 ja som to napísala len preto, lebo niektorí si myslia,že nájdu dalšíe zamestnanie na 90dní a vznikne nárok na MD ... a pôvodné si nechajú no my vieme že to tak nefunguje takže preto som to zdôraznila. 🙂

dena1973
1. jún 2016

@zalka Ja som tvoj príspevok pochopila, len som tiež chcela zdôrazniť (upozorniť na to), že som to napísala, aby si to @bianka... všimla... 🙂 😉

bianka...
1. jún 2016

@dena1973
@zalka dakujem velmi pekne dievcata. Pochopila som to tak, ze kde pracujem teraz ukoncim prac.pomer ked budem tak vo 4.mes. a potom sa ihned zamestnam u manzela s lepsim prijmom. Aby som splnila tych 90 dni...radcej asi ten 4 mes.to vychadza august aby som do decembra mala istotu...na MD.

zalka
1. jún 2016

@bianka... hm.. osobne by som to urobila ináč, teraz ukončila PP, zamestnala sa umuža, potom šla na PN a MD po 90 dnoch ...

bianka...
1. jún 2016

@zalka tak teraz som uz kosok ... kusik popletenaaa

zalka
1. jún 2016

@bianka... koniec PP, začiatok nového PP 90 dn í , na 91den PN až do nástupu na MD
po PN rovno na MD ...

veaaa
1. jún 2016

@zalka ahoj Zalka,prosim ta,ak sa popri 1zamestnani zamestnam este napr na dohodu,alebo polovicny ako sa mi bude ratat materska? ak tak urobim napr 3mes pred odchodom na matersku? dakujem

zalka
1. jún 2016

@veaaa len zo zamestnania,
MD vyplatia len ak máš 270dní poistenia, ak si napr. pred 12 mesiacmi menila zamestnanie, tak potom sa dá aj z dvoch zamestnaní žiadať o MD

veaaa
2. jún 2016

@zalka akurat mi konci skusobna doba,mam termin v novembri,a mam ponuku na brigadu,tak som rozmyslala ci sa mi to oplati.Takze asi nie..?

zalka
2. jún 2016

@veaaa a čo bolo pred touto robotou ked ti končí skúšobná doba? tá je 3m .. čo bolo predtým?

veaaa
2. jún 2016

@zalka bola som na predlzenej RD a predtym 6m nezamestnana.Bola som sa pytat na soc.pois a tam mi vraveli ze ak odpracujem 90dni v novej praci,budu mi matersku pocitat z nej,mam zmluvu na rok,popri tom som chcela este brigadu.Nijak to neovplyvni matrrsku?

zalka
2. jún 2016

@veaaa ak si otehotnela bola siešte nezamestnaná čisi už pracovala?
ak si pracovala takdalší PP ti vie zvýšiť MD..alebo aj dohoda

veaaa
2. jún 2016

@zalka popri RD som si nasla pracu,nastupila som v marci,vtedy som pla vypoctov bola tehu,par tyzdnov,co som ani netusila. takze ked mi vyjde ta brigada popri tejto praci,materska bude ratana zo suctu prijmov? ak to bude len mesacna zalezitost-ta brigada,alebo takto,musi byt dlhodoba zalezitost subeh 2zamestnani?

zalka
2. jún 2016

@veaaa kedy ti skončila RD?

veaaa
2. jún 2016

@zalka konci 8/16