Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
@dena1973 Dik 🙂
Môžem sa opýtať som tu nová tak v tom veľmi neviem chodiť ale veľa som už toho prečítala. Som v 8. týždni momentálne mám 220 dní nemocenského poistenia chcem sa opýtať či by mi pomohlo ak by ma kamarát zamestnal na júl a august na dohodu aby sa mi nazbieralo do tých 270 dni a potom by mi dal zmluvu na 90dní s vz odvody by som si samozrejme zaplatila a tak by som šla na PN až kým by som nenastúpila na MD.myslite ze by som mala nárok na matersku? Viem je to dosť komplikované a bojím sa toho špekulovania a najviac toho že si zaplatím nie malé odvody a nakoniec z toho nič nebude. Vy čo mate viac skúsenosti poradili by ste mi?
@janulik2306 Aby vznikol narok na materske musis mat splnenu podmienku 270 dni nem.poistenia v poslednych 2 r. pred porodom + aktivne nem.poistenie.
Neviem presne kolko dni ti chyba do 270 dni NP, kedy mas nastup na materske a kedy mas pravdepodobny den porodu?
Ak by si stihla nazbierat do nastupu na materske spolu za posledne 2 r. pred porodom 270 dni NP + bude ti trvat aj poistny pomer ku dnu nastupu na materske, tak narok na materske vznikne.
@dena1973 termín pôrodu by mal byt 14.2.2017 takže teoreticky by som na materskú nastúpila 1.1.2017. ak dobre počítam k 1,1,2017 by som mal mat aj s tou dohodou a potom zmluvou 288 dni
@janulik2306 ešte otázočka všetci spomínajú nového zamestnávateľa platí to aj keď prechádzam s dohody na zmluvu?? alebo je lepšie radšej nový zamestnávateľ?
@janulik2306 Tak, ak dobre pocitas podmienku by si mala mat splnenu uz ku dnu nastupu na materske + by sa ti este napocitali aj dni do skutocneho porodu (ak samozrejme neporodis skor)... + PP by ti mal ku dnu nastupu na materske trvat.
@janulik2306 Moze to byt aj z dohody na riadny PP resp. moze to byt aj novy zamestjavatel.
Aby sa platilo z toho noveho PP musis odprac. minimalne 90 kal.dni bez PN a OCR do nastupu na materske + podmienka 270 dni NP za posl. 2 r. pred porodom + trvanie PP ku nastupu na materske.
@dena1973 Ahojte, idem si k Vám po radu. od 7.4.2016 som zamestnaná. 21.6.2016 som oznámila zamestnávateľovi, že som tehotná, dnes (t.j. 6.7.) mi šéf medzi 4 očami povedal, aby som odišla v skúšobnej dobe. Toto som odmietla. Pracovnú zmluvu mám na dobu určitú, na 6 mesiacov. Tak si idem po radu,kedy môžem ísť na PN-ku a aký to bude mať vplyv na výšku materskej. Ďakujem za radu
Potrebujem uistenie, splnam 270 dni poistenia. Posledny pracovny pomer trval viac ako 90 dni bez pn a ocr. Teraz mi konci 18.7.2016. Nastup na matersku mam 25.7.2016, termin porodu 5.9.2016. Chcem si vykryt od 19.7.2016 do 24.7.2016 to je 6 dni pn-kou, nepokazi mi to maximalnu matersku ked pojdem 6 dni na pn, alebo ocr?
@mrkva234 Na PN môžeš nastúpiť aj hneď, ak ťa lekár uzná práceneschopnou. Počítať sa ti bude z posledného (terajšieho) zamestnania, ak do nástupu na PN budeš mať odpracovaných minimálne 90 kal. dní bez PN a OČR. Ak nebudeš mať odprac. 90 kal. dní, tak sa posudzuje predchádzajúci kal. rok (no neviem či si vôbec v r. 2015 pracovala - o tom nepíšeš).
Aby vznikol nárok na materské musíš spĺňať v prvom rade podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom. Nepíšeš, či si pracovala aj pred týmto zamestnaním...? Odkedy si tehotná, kedy máš nástup na materské resp. pravdepodobný pôrod?
Len platilo v ochrannej lehote sa musi ist na matersku 6 tyzdnov pred porodom. To chapem. Vymeriavaci zaklad je z posledneho zamestnania ktore trvalo 90 dni bez pn a ocr, to splnam. Ked ma prijmali bola som tehotna. 270 dni pred porodom nemocenskeho poistenia splnam. Preco by mi mali ratat vymeriavaci zaklad z minuleho roku? Tomu nerozumiem.

@vianocka555 Áno do nástupu na materské + podmienka 270 dni NP.