icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

evittam
16. jún 2016

@miasun Ahoj, pokiaľ budeš PN tak si stále nemocensky poistená, len tvoja hrubá mzda ak budeš napríklad PN celý mesiac bude 0, ale to nevadí nakoľko tieto dni sa nezarátavajú do VZ.....-neviem či ma pochopíš ale napríklad robíš rok z VZ 10000,- Eur - t.j. tvoj denný VZ pre MD bude 10000/365x70%, ak budeš z toho roku ja neviem 100 dní PN - tvoj VZ bude 9000Eur/265x70%.... 😉

evittam
16. jún 2016

@majrab Hmmm, tak to im radšej napíš....

miasun
16. jún 2016

@evittam ďakujem už tomu začínam rozumieť

dena1973
16. jún 2016

@majrab Aj podla mna staci zaplatit, len ten cas medzi PN a materskou t.j. 2 dni.
Ked ti odpisu z SP daj vediet.

majrab
16. jún 2016

@dena1973 ok dam

luciferkax
16. jún 2016

Ahojte baby, viete mi prosím poradiť, minulý rok som pracovala, čiže podmienku 270 dní za dva roky splnam, tento rok som však od januára nezamestnaná... ak sa prihlásim na DNP, tak nárok na materskú mám... ale zrejme iba na najnižšiu... oplatí sa mi n amesiac, dva sa zamestnať niekde s vyššou mzdou - bude sa mi materská rátať z príjmu na zmluve, alebo sa to bude priemerovať?

zalka
16. jún 2016

@luciferkax ak si mala min. rok plat v hrubom vyšší ako 429e oplatí sa ti zamestnať na 1-2 nmesiace ..a ísť na MD ... MD bude ptom rátaná z platu z min. roka ...
ak chceš MD z novej zmluvy tá musí trvať 90 dní bezPN a OCR minimálne

diduska777
17. jún 2016

Ahojte, už som sem písala, tak by som sa k tomu chcela vrátiť a overiť si to či tomu dobre rozumiem + mam nejaké otázky. Podmienku 270 mám splnenú, som zamestnaná nepretržite 3 roky u jedného zamestnávateľa a celá firma dostali výpoveď dohodou k 5.8.2016 + 3 mesačné odstupné - čo by mi mohlo dosť zvýšiť vymeriavací základ - ale stále by to asi nebola maximálka + august už zostanem doma a od septembra by som chcela nastúpiť do práce - dúfam, že sa mi podarí nájsť. Bábo by sme chceli začať plánovať po svadbe (tá je v auguste). Je dosť pravdepodobné, že budem mať rizikové tehotenstvo ako pri prvom dieťatku.
A teraz babo raď - dúfam, že sa mi podarí na materskú nastúpiť v roku 2017
1. Bolo by lepšie po skončení prac. pomeru ísť na PN (na ten august napr.) alebo na úrad práce (samozrejme budem si hľadať prácu) - neviem ako/za aké obdobie predošlé sa to počíta čo dostanem z úradu alebo PN...
2. Ak by som si našla prácu s nižším príjmom, nesmiem tam pracovať dlhšie ako tri mesiace pred nástupom na materskú, lebo by sa mi vyrátala materská z nižšieho vymeriavacieho základu. Dobre tomu rozumiem? keďze by sa mi to potom stále rátalo z tohto príjmu.
3. Ak by som aj mala nižší príjem, oplatilo by sa mi na posledné tri mesiace (90 kal. dní) sa zamestnať u niekoho (dalo by sa aj ako druhý pracovný pomer?) s platom 1200Eur a je jedno kolko a aké som mala príjmy predtým? Koľko sú prosím odvody v takejto situácii.
4. Prosím poradte čo by ste urobili v mojej situácii.
Ďakujem veľmi pekne za každú cennú radu 🙂

majrab
17. jún 2016

@evittam
@dena1973 taakze troska si ma poprehadzovali po pobockach,ale mala by som zaplatit iba tie 2 dni,ale kedze tam mam preplatok ( co som platila pred PN cely mesiac) a ten to pokryje,cize nemusim platit nic 🙂 a mam usetrenych vyse 50 eur.

dena1973
17. jún 2016

@diduska777
1.Aby vynikol narok na podporu v nezamestnanosti musis si o nu poziadat do 1 roka od ukoncenia PP (prihlasit sa na UP).
2. tomu chapes správne..., len musis mysliet aj na podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia v poslednych 2 r. pred porodom
3. V druhom PP sa nestaci zamestnanat na posledne 3 mesiace pred nastupom na materské nemala by si splnenu podmienku 270 dni NP. Ta to podmienka musi byt splena z kazdeho poistenia (zamestnania) zvlast

riocka
20. jún 2016

@evittam Dobrý deň, chcela by som tiež poradiť. 13 rokov som pracovala u jedného zamestnávateľa, na páske bola minimálna mzda, od 1.6.2016 som prestúpila k inému zamestnávateľovi, aby mi vyšlo zvýšené materské. Tento druhý zamestnávateľ ma zamestnal na dobu určitú do 30.11.2016. Na materskú by som mala nastúpiť 7.9.2016. Takže u tohto nového zamestnávateľa odpracujem 3 mesiace a 7 dní. Bude sa mi rátať materská od tohto nového zamestnávateľa? A ešte by som sa chcela spýtať, čo to znamená ochranná lehota 8 mesiacov v mojom prípade. Ďakujem

evittam
20. jún 2016

@riocka Tak ak u toho nového zamestnávateľa odpracuješ minimálne 90 dní bez PN a OČR tak áno - VZ pre MD bude tento príjem. Ochranná lehota je pre teba nezaujímavá - nakoľko ty nastupuješ na MD ešte počas trvania tvojho PP. 8-mesačná ochranná lehota znamená, že ak by si napríklad otehotnela počas PP a ten by skončil ešte pred nástupom na MD tak máš stále nárok na MD.

katkup
20. jún 2016

@mirabellka8
ahoj 🙂
mozem este raz ohladom tvojho pripadu?
od 1.1. si bola zamestnana na 47e? a prosim kedy ti bol navyseny VZ? a od akeho datumu si ostala na rizikovom?
dakujem za info

mirabellka8
20. jún 2016

@katkup musela by som pozrieť do zmluv. nepamätám presne

riocka
20. jún 2016

@evittam ďakujem za pomoc, bála som sa, či nie je problém to, že u toho nového zamestnávateľa mám zmluvu na dobu určitú.

katkup
22. jún 2016

hladam aj ja radu, uz nieco som si nastudovala, ale radsej pre overenie:

nonstop prac.pomer 2000-9/2012 - nastup na RD/MD
9/2015-15.2.2016 - naspat v praci, nasledne zo zdravotnych dovodov som podala vypoved
16.2.2016 - UP
mala by som nastupit do novej prace 8/2016, nastupny plat 1300e...snazime sa o babatko, ale viem ze bohuzial od 1.dna tehu budem musiet ostat na rizikovom :(
Prosim Vas, ak by sa nam podarilo tehu napr. po tych 3m bez pn teda 11/2016 by som musela ist na PN, bola by mi vyratana materska a aj PN???

zalka
22. jún 2016

@katkup po odpracovaní 90 dní by PN aj MDbola rátaná z novej roboty
ak by si odpracovala menej ako 90dní tak PN aj MD by boli rátané z platu z predošlého zamestnania

katkup
23. jún 2016

@zalka
a ten cas na UP sa by sa tam neratal? ak by sa to nebralo do uvahy, tak super 🙂 lebo to by mi zrejme zbytocne ponizovalo...
dakujem

motylik47
23. jún 2016

Ahojte, mam tiez taku zlozitejsiu situaciu.... Minuly rok som skoncila skolu a v oktobri som si zalozila zivnost. Neplatim doteraz odvody, lebo prvy rok nemusim.
Pracovala som popritom 5 mesiacov v skole ako asistentka za plat nejakych 300 € (tam za mna zamestnavatel odvody platil).
Od februara pracujem len na zivnost, no a nedavno som zistila, ze som v 4. mesiaci tehotenstva. Oplati sa mi zacat si platit dobrovolne poistenie, kym neporodim? (Termin mam v decembri) alebo to mám nechať tak? Ide o to, ze tusim ak mam zivnost, mozem robit aj pocas materskej, a odvody dalej nebudem musiet platit... Dakujem za rady

zalka
23. jún 2016

@katkup ak si na UP máš mzdu?
lebo PN aj MD aj ostatné dávky sa rátajú zo mzdy ... 😀

zalka
23. jún 2016

@motylik47 no to by si mohla LTT stihnúť ... ak máš 5 mesiacov platené odvody nemocenské .. toto si zisti , bud z výplatnej pásky alebo sa informuj na SP. Lebo za študentov nemusia byť za istých okolností platené odvody .

motylik47
23. jún 2016

@zalka no za tých 5 mesiacov mám cca 150 dní, takže teoreticky by som to stihla, ak by som si začala platiť dobrovoľné... Ale či sa mi to vôbec oplatí, pretože to by som platila tých základných cca 200 mesačne, a materskú by som dostala menšiu, tak to si ich radšej odložím na kôpku a budem postupne brať späť :D alebo ako sa to ráta?

zalka
23. jún 2016

@motylik47 platí sa 33,15 % z VZ min. 429e .. tj. platba mesačne 142,20e
treba bajočko 4 mesiace ...
zaplatíš 4x142,2 = 568,85e
MD sa vypláca 70% z VZ 6 týždnov pred pôrodom
tj. 1,5 mesiaca x 300e MD ... = 450e čo sa ti vráti pred pôrodom
po pôrode je to bajočko 6,5 mesiaca
RP je 203e .. MD 300e ...
rozdiel MD - RP = 97e
97e x6,5mesiaca = 630,5 e
ak si zaplatíš 568,85e na DNP ... tak dostaneš viac od štátu na MD 450e+630e = 1080e čiže budeš v pluse bajočko 500e .. a to po skončení MD môžeš ísť na PN tým pádom ..

podla mna tebe sa oplatí platiť DNP ... nie je to veľký zisk ale vieš to využiť aj potom

motylik47
23. jún 2016

@zalka ďakujem pekne za radu, musím ešte silno porozmýšľať a poradiť sa s manželom.
Na PN ale nemôžem ísť, nikto mi ju ako živnostníčke nedá :D

zalka
23. jún 2016

@motylik47 teraz nemôžeš ísť na PN bo i tak by to pre teba zmysel nemalo ...
po MD na PN .. a živnostníci tiež chodia na PN to sa neboj ...

vianocka555
23. jún 2016

Poprosím o radu. Som na rodičovskom príspevku. Posledné 2 roky som pracovala na dohodu na čiastočný úväzok, cca 200 eur mesačne. K 30. júnu mi končí dohoda. Ak by som otehotnela a začala si platiť tých 90 dní dobrovoľné nemocenské alebo sa niekde zamestnala a platili by za mna to najvyssie nemocenské. Aká by mi vyšla zhruba materská? Vďaka za info.

adaja1715
23. jún 2016

Ahojte, ešte prosím o radu 🙂 Keď by som mala teraz v novom zamestnaní mzdu napr. na 1000 eur mesačne, z takejto sumy sa odvádzajú dane cca 100 €.... budúci rok pri daňové priznanie za mňa robí z-eľ (keď budem na MD) ? Ak by mi vyšiel potom preplatok na dani, túto mi potom vráti kto? ďakujem za info

dena1973
23. jún 2016

@vianocka555 Ak by si chcela si platiť DNP (a chcela by si, aby sa ti aj z výšky DNP platilo materské) , tak nestačí si platiť iba 90 kal. dni. Tam musíš byť nemocensky poistená min. 26 týž. do nástupu na materské + splňať podmienku 270 dni NP za posl. 2 r. pred porodom.
Ak sa zamestnáš u nového zamestnávateľa a odpracuješ min. 90 kal. dní bez PN a OČR do nástupu na materské + splniš podmienku 270 dní NP za posl. 2 r. pred porodom, tak nárok vznikne z prijmu od nového zamestnávateľa.

vianocka555
23. jún 2016

@dena1973 Takže v podstate by sa to aj vyplatilo 🙂 Ďakujem. A stačí mi tých 90 dní odpracovať do nástupu na materskú? Nemusí to byť hneď, že?

dena1973
23. jún 2016

@adaja1715 Daňový úrad cez zamestnávateľa.