icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

mrkva234
6. júl 2016

@dena1973 a spol. Ste poklady. Ďakujem. Držte mi palce.

zalka
6. júl 2016

@elise ale ak pôjdeš 8t pred TP .. tak ti zamestnanie bude trvať .. a môžeš ísť skôr ..
a prečo z minulého roka .. lebo je tak postavený zákon ... :(
polož otázku tu http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s

nehovorím, že som neomylná ale ja mám radšej istotu, a ak tak si to over z čoho ti vyrátajú MD ..
ak nastúpiš na MD v OL tento rok ... podla mna z práce z min. roku kt. trvala aspon 90 dní ak trvala menej, tak ti vyrátajú MD z minimálneho VZ .. to je môj názor

elise
6. júl 2016

@zalka skusim im polozit otazku pre istotu

zalka
6. júl 2016

@elise určite urobíš dobre .. v pracovné dni odpovedajú temer okamžite

elise
6. júl 2016

@zalka dakujem

22111979
6. júl 2016

@elise ak odpracujes v novom zamestnani pred nastupom na matersku min. 90 dni tak sa ti to pocita z posledneho zamestnania urcite

zalka
6. júl 2016

@22111979 určite? aj ked končí PP a ide na MD z ochrannej lehoty... lebo to tvoje určite určite platí ak PP trvá nadalej ...

22111979
6. júl 2016

@zalka urcite nie. Od septembra 2015 som zmenila zamestnanie a bolo na dovu urcitu do 12/2015 a na matersku som isla od 12.12 2015 a matresku mam pocitanu z noveho zamestnania na 100%, overovala som si to v socialnej predtym a potvrdili co pisem a aj tak dostavam 😊

zalka
6. júl 2016

@22111979 kedy ti končil PP? napíš dátum ...

22111979
6. júl 2016

@zalka skoncil 31.12.2015

zalka
6. júl 2016

@22111979 a chápeš a vnímaš rozdiel medzi tebou a @elise ?
ty ... nástup na MD koniec PP ...
elise ... koniec PP nástup na MD ...
to sú dva rozdielne prípady ... preto jej na základe svojej skúsenosti nemôžeš nič určite tvrdiť ..
ak by mala elise tak ako ty prv nástup na MD a potom koniec PP .. ako som jej písala, aby si to takto dohodla tak by mala MD rátanú ako ty ... ale ak skončí ako napísala tak odhadujem, že MD bude mať minimálnu a rátanú z príjmov roku 2015

vnímaš ten rozdiel?

22111979
6. júl 2016

@zalka teba sa nikto nepyta dokedy. Zanesies zamestnavatelovi papier na matersku a on do socialnej a pidla odvodov to vypocitaju tebe pride domov rozhodnutie. Materska prva mi prisla 15.1.2016

zalka
6. júl 2016

@22111979 myslím, že mám viac skúseností s tým ako sa počíta MD ako máš ty ...

22111979
6. júl 2016

@zalka to som si nevsimla. No ja by som zavolala do socialnej urcite nech viem na 100% na com som

22111979
6. júl 2016

@zalka ja som predsa nikde nenapisala ze nemas. Tak nerozumiem tvojmu podtonu v sprave. Ja som napisala svoju skusenost a vsetkych 38 stran som prepac 😕 necitala len tuto poslednu. Ako ani ty nemozes vediet ake mam skusenosti ja... tak ja netusim a neriesim ake mas skusenosti ty! Ja som slusne popisala moju skusenost predsa....

zalka
6. júl 2016

@22111979 áno ale riešili sme to vyššie a ak vidím, že niekto druhého zavádza čo ty si urobila bez toho aby si si všimla istú súvislosť a to s dátumom skončenia PP ... tak som považovala za potrebné ťa opraviť a opýtať sa či si si tým tvrdením 100% istá. Lebo ja svojím istá som si nie , a preto som odporučila napísať aj na poradnu sociálnej poisťovne, aby elisa nebola sklamaná z nizkej MD ak by som pravdu mala ja nebodaj.

Tvoja skúsenosť ako som ti napísala vyššie sa týka úplne iného prípadu je pekné, že sa chceš podeliť o svoju skúsenosť, ale nemôžeš predsa všetkým odporúčať to isté, tie prípady sú rôzne a môžu z toho výjsť rôzne konštrukcie a teraz ide o tak neprehľadný systém, že sa v tom skúsenejšie baby strácajú, čo kedy ako a prečo ... a stačí že unikne jedna súvislosť .. ako tebe dátumy ... a už je problém na svete. Tak už vieš prečťo som na teba reagovala ...

22111979
6. júl 2016

@zalka no ja nezavadzam nikoho napisala a opisala som svoju skusenost. A ja som napisala ze som volala do socialnej predsa. A ozaj nemam cas citat 38 stran... chcela som len opisat ako som to mala ja buducej mamicke @elise ktorej prajem vela zdravia ako aj babatku a vysoku matersku 😊👌

zalka
6. júl 2016

@22111979 ťa citujem "22111979 @elise ak odpracujes v novom zamestnani pred nastupom na matersku min. 90 dni tak sa ti to pocita z posledneho zamestnania urcite " ... toto nebolo opisovanie skúsenosti

elise
7. júl 2016

@zalka zo socialnej poistove mi odpisali :

RE:[www] - Callcentrum, ID: 102269
N
noreply@socpoist.sk
komu ja
pred 46 minútamiPodrobnosti
Želáme Vám dobrý deň.

Obdobie dočasnej pracovnej neschopnosti a osobnej a celodennej starostlivosti (OČR) po zániku nemocenského poistenia (pracovného pomeru) nemá vo Vami uvedenej situácii vplyv na nárok a výšku materského.

S pozdravom

Mgr. Martina Jakšová Informačno-poradenské centrum
Sociálna poisťovňa, ústredie
Ul. 29. augusta 8-10
813 63 Bratislava
Tel.č.: 0906 171 989

anickami
7. júl 2016

@elise ja by som sa ich spýtala radsej, z coho sa ti bude ratat MD, ak nastupis z ochrannej lehoty, ci z posledneho zametnania, alebo z r. 2015

zalka
7. júl 2016

@elise z toho ani ty ani ja múdra nie som ... či áno? alebo si zle naformulovala otázku,
lebo osobne by ma zaujímalo to, čo je rozhodujúcim obdobím v prípade ak skončí PP pred nástupom na MD, ak vznikol v tom istom roku ..

elise
7. júl 2016

@zalka ochranna lehota je maximalne 8 mesiacov do nastupenia na matersku,po ukonceni pracovneho pomeru, to splnm u mnaje to tyzden , ci ? Stale nerozumien preco by mi mali ratat vymeriavaci zaklad z roku 2015 ked posledny zamestnavstel bol viacako 90 dni v roku 2016

zalka
7. júl 2016

@elise lebo medveď
o to šlo aby si zistila či ti budú brať za VZ rok 2015 alebo nie
čo si zistila, si nezistila nič svojou otázkou a ich odpovedou, nič podstatné , nič dôležité

chcem ti pomôcť, aby sa nestalo, že nastúpiš na MD v ochrannej lehote, a oni ti vyrátajú podla zákona MD z VZ roku 2015 a ty prídeš tu s plačom , že prečo ...
a zistíme, že keby si nastúpila skôr na MD za trvania PP tak máš normálnu MD z roku 2016
preto si mala sa pýtať na SP a správne sa pýtať,
ochrannú lehotu máš ... ale ide o to z ktorého roka ti vyrátajú MD
lebo si nastúpila do PP v roku 2016 a aj ti končí 2016 pred nástupom na MD ... preto ja osobne si myslím, že MD ti vyrátajú z roku 2015 .. a to asi nechceš ináč by si nemenila zamestnanie .. pár mesiacov pred MD ..

elise
7. júl 2016

@zalka
RE:[www] - Callcentrum, ID: 102298
N
noreply@socpoist.sk
komu ja
pred 12 minútamiPodrobnosti
Želáme Vám dobrý deň.

Materské sa Vám bude počítať z posledného zamestnania, nakoľko Vám nemocenské poistenie u posledného zamestnávateľa trvalo viac ako 90 dní. O presnom postupe výpočtu sa Vám vyjadrí pobočka Sociálnej poisťovne po predložení Žiadosti o materské.

S pozdravom

Mgr. Veronika Slovenčáková Informačno-poradenské centrum
Sociálna poisťovňa, ústredie
Ul. 29. augusta 8-10
813 63 Bratislava
Tel.č.: 0906 171 989

zalka
7. júl 2016

@elise a napísala si že ti ten PP skončí? a že začal tento rok ?
tak potom som rada, že som sa mýlila ja ... a že ti MD vyrátajú z príjmu roku 2016

elise
7. júl 2016

@zalka ano presne datumy som dala

elise
7. júl 2016

@zalka este zajtra pre istotu skocim na pobocku

zalka
7. júl 2016

@elise ako hovorím, tak domotali tie rozhodujúce obdobia že človek naozaj nevie čo ho sa má držať ... preto mám rada istotu, a nie experimenty.
Ale i tak mi to nesedí, nakoľko viem, ohladne DNP, že holka ho rušila v decembri 2015 rok 2015 platila malé odvody na DNP, nastupovala na MD v roku 2016 z OL a vyrátali jej MD z roku 2014 z VZ kt. mala vyšší kvôli tomu aj končila DNP aby jej to z toho roku vyrátali ... preto stále mám pochybnosť.

zalka
7. júl 2016

@elise na pobočku nechoď tam ťa oklamú, kopu báb ti to tu potvrdí ... tam klamú len sa tak práši.

evittam
7. júl 2016

@zalka Presne tak, alebo ťa "obvinia", že chceš zneužívať systém, alebo ti nepovedia vôbec nič (povedia, že také informácie nepodávajú...) , nakoľko ani sami nevedia - tie kočky za tým okienkom vedia veľakrát menej ako ty.....
@elise