icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

anickami
7. júl 2016

Alebo odpoved typu, pani, nešpekulujte

grenka
10. júl 2016

Ahojte moja znama je tehotna v aprili ukoncila pracovny pomer momentalne je na up termin ma januar 2017 chce sa zamestnat na 3mes ktore je chybaju ze vraj do 2rokov stym ze bude mat 1200e ...bude mat narok na vacsiu matersku?

zalka
11. júl 2016

@grenka ak odpracuje 90 dní bez PN a OCR tak áno

grenka
11. júl 2016

@zalka dakujem a nevadi ked otehotnela po ukonceni ppomeru?

zalka
11. júl 2016

@grenka nie nevadí, treba mať aktívne poistenie , trv. 90 dní bez PN a OCR s tým že dokopy s ukončeným poistením to spraví 270 dní poistenia ...

grenka
11. júl 2016

@zalka dakujem

vivi68
11. júl 2016

@zalka ahoj, prosim ta som teraz zamestnana na dohodu. kedy ukoncim dohodu a v tej istej firme sa dam na TPP, odpracujem 90 dni bez OCR a PN, bude sa mi ratat materska z tych 90 dni alebo aj z dohody?

zalka
11. júl 2016

@vivi68 len z PP

vivi68
11. júl 2016

@zalka to fakt? takze z dohody nic? i ked to bude ta ista firma? ten isty zamestnavatel?

zalka
11. júl 2016

@vivi68 no fakt, ide o iný druh PP .. over si to na http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s

vivi68
11. júl 2016

@zalka tak to si ma velmi potesila. 😝 bo som len na dohodu vo svojej firme a chceme druhe babo, tak rozmyslam ako dostat co najviac

zalka
11. júl 2016

@vivi68 hm.. dúfam, že dohoda s pravidelným príjmom ..

vivi68
11. júl 2016

@zalka ano, pravidelne kazdy mesiac.

majrab
11. júl 2016

@zalka prosim ta ked som na MD z DNP mam sa ist uz teraz zahlasit na dochodkove alebo to az po ukonceni MD a nastupe na rodicovsky?

zalka
11. júl 2016

@vivi68 ide o odvody, výplatu aj pri nepravidelnom príjme možeš mať každý mesiac ale neplatia sa odvody nemocenské napr. na to sa pýtam

@majrab a DNP ti už skončilo? ak skončilo tak sa nahlás teraz, ak máš defakto aktívne DNP tak až po MD

vivi68
11. júl 2016

@zalka platim odvody, aj zdravotnu, aj socialnu. vsetky ako sa maju

majrab
11. júl 2016

@zalka mam aktivne. Dakujem 🙂

zalka
11. júl 2016

@vivi68 ved sa ti snažím vysvetliť, že to čo tvrdíš neni relevantné ... platíš nemocenské poistenie? to je dôležité .. v tých odvodoch ...

vivi68
11. júl 2016

@zalka ano platim

lulu1988
11. júl 2016

Ahojte. Aj ja mam jedu otazocku. Od 1.5.2014 pracujem v jednej firme. Mam dve zmluvy. Jednu dohodu o pracovnej cinnosti, ktora trva vzdy 1rok a vzdy ju predlzia. Cize nanovo mi vznikla k 1.1. 2016 a trvat bude do konca roka. Druhu mam klasicku zmluvu ktora mi bola tiez predlzovana a od 1.1.2016 mam na dobu neurcitu. Termin porodu by mal byt zaciatkom marca 2017. Chcem sa spytat ci materska bude ratana aj z dohodu aj zo zmluvy? Z dohody o prac.cinnosti mi odchadzaju aj odvody do soc.poistovni. prijmy su v danych mesiacoch rozne zalezi od mesiaca. Bude sa ratat priemer z roku 2016? A co v pripade keby budem musiet ist na pn vzhladom k mojej praci (nocne smeny a prostredie) neovplyvni mi to MD? Dakujem

dena1973
11. júl 2016

@lulu1988 Výpočet materského bude z oboch poistných pomerov v prípade, že z každého poistenia (t.j. aj z dohody o pracovnej činnosti) sú vykonávané odvody na nemocenské poistenie...
PN materské neovplyvní.

gapa
11. júl 2016

@majrab
@zalka
štát platí automaticky dôch.poistenie za poistenca, ktorí počas trvania povinného dôch.poistenia poberá materské. Povinné dôch.poistenie je poistenie zamestnca alebo szčo osoby. Ak si dobrovolne nem.poistená, nejde o povinné ale dobrov.poistenie, t.j. treba sa prihlásiť ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov do 45dní po pôrode, aby si bola povinne dôch.poistená odo dna pôrodu, ak teda nemáš druhé dieťa do 6rokov (to môžeš skôr, ked ti netráv povinné poistenie). Ale musím dodať, že som sa stretla aj s inými postupmi v soc.poistovni, ale toto je podla zákona. Oni to môžu aj spätne opraviť, o niekolko rokov, preto by som na tvojom mieste dala tú prihlášku po pôrode a na kopiu prihlášky si dala potvrdiť jej prevzatie, to založila k zápočtovým listom až do dôchoku, aby som mala o tom dôkaz, ked pôjdem do dôchodku.

zalka
11. júl 2016

@gapa toť som ani netušila díky kočka , človek sa učí stále

knossos
12. júl 2016

divecata, poradte mi prosim. cca 10. 12. nastupujem na MD. momentalne som na UP, peniaze nedostavam /nemam narok/. predtym som bola skoro 2 roky PN /z max. vym. zakladu/, aj MD + RD/tiez z max./. budem mat teraz narok na matersku? ci ani nie? pomohlo by, keby som sa zamestnala za nejakych 1200 - 1300 eur? dakujem

majusqa77
12. júl 2016

@knossos zalezi kedy ti skoncil pracovny pomer

knossos
12. júl 2016

no, koncom decembra 2010 pred prvou MD 😀 ale potom som bola zamestnana medzi 2 PN 3 mesiace cca od 5/2015 - 7/2015

majusqa77
12. júl 2016

@knossos prerataj si to. musis splnit aj podmienku 270dni nemocenského poistenia za posledne dva roky

knossos
12. júl 2016

@majusqa77 tak to nevyzera nadejne. ale dakujem

zalka
12. júl 2016

@knossos mala si DNP? kedy ti toto skončilo?

knossos
12. júl 2016

@zalka nemala. bola som zamestnana v muzovej firme. poslednych 5 rokov som bola MD, RD, UP, PN, akurat minulu jar/leto som bola 3 mesiace zamestnana za max mzdu. inak nic. tych 270 dni nesplnim. este ma napadlo, ze poslem muza na MD 😉