icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

bia49
16. sep 2016

@evittam no minimalne do toho 1.4. budem isto zamestnana, tak som to myslela. Zmluvu mam na 1 rok. Potom predlzuju opat o rok a az potom na dobu neurcitu. Co sa tyka tych 3 rokov, mas pravdu ze nie MD ale k 8mesiacom MD do 3 rokov dietata rodicovska.. ja tomu tak hovorim, ale rozoznam rozdiel. Tie dva roky mi bolo tak povedane ze nesmiem, nemala by som otehotniet ani podat vypoved, ale to nikomu nemozu zakazat..

michaela334
19. sep 2016

MOZTE MI PROSIM PORADIT mam odrobených 14mesiac.poistena som 443dni akú výšku materského mam očakávať .

michaela334
19. sep 2016

@michaela334
Započítateľný príjem:
EUR Súhrn hrubých príjmov, z ktorých sa platí nemocenské poistenie.

Druh príjmu:
mesačný ročný Ročný príjem za rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikla potreba starostlivosti o dieťa.
Mesačný príjem v predchádzajúcom roku, ak nepoznáte svoj ročný príjem.

Počet dní:
dni Počet dní počas tehotenstva a starostlivosti o narodené dieťa. Maximálne 34 týždňov, resp 43 týždňov, ak ide o 2 a viac detí.

Materské na jeden deň:
7,70 EUR

Celkové materské:

3 411,10

EUR
Výška materského počas tehotenstva a starostlivosti o narodené dieťa.

Denný vymeriavací základ:
11,8357 EUR

Maximálny denný vymeriavací základ:
40,6357 EUR Platné pre vybrané
uz som to dala
😅

lucka222
19. sep 2016

Dievcata mam na vas otazocku. Nechce sa mi citat 45 stran fora tak ak sa budem opakovat prepacte. Da sa ziskat maximalna materska
Aj tak ze by som dobrovolne si dvihla odvod pre socialku ?

majusqa77
19. sep 2016

@lucka222 ak nemas iny prijem ano. Ale neoplati sa to, lebo na odvodoch zaplatis viac, ako potom dostanes (ak nemas nazbierane dni nemoc.poistenia)

jabaka
20. sep 2016

Ahojte, prosim o radu, teraz som zistila ze som tehotna. Pracujem na trvaly pracovny pomeruz 3 roky. Hrubu mzdu mam cca 900 eur, je nejaky sposob ako ziskat max vysku materskej? Dakujem za rady

evittam
20. sep 2016

@jabaka Nova prac.zmluva na vyssiu mzdu u ineho zamestnavatela a odpracovat min.90dni bez PN a OCR. Alebo ak stihas sa poistit DNP na max.VZ-26 tyzdnov pred nastupom na MD.

jabaka
20. sep 2016

@evittam dakujem za rychlu odpoved
Novu pracovnu zmluvu neviem kde by som ziskala na max VZ, takze to je take neralne, co sa tyka toho doplacania, stacilo by mi doplacat si len z rozdielu? Kolko sa teraz plati?

majusqa77
20. sep 2016

@evittam ale na DNP nemusi skoncit PP?

evittam
20. sep 2016

@jabaka Ak by si chcela to DNP tak musíš skončiť pracovný pomer, nie je možný súbeh pracovného pomeru a DNP.
@majusqa77

jabaka
21. sep 2016

@evittam jasne rozumiem, dakujem.

mina152
23. sep 2016

@majusqa77 @evittam chcem sa na vás obrátiť s prosbou o radu, momentálne som na RD (dcérka bude mať v januári 2 roky), predtým som bola na MD a pred MD som bola riadne zamestnaná na TPP, ktorý trvá naďalej, to len pre ozrejmenie...
chcem prerušiť resp. ukončiť RD a nastúpiť na PN, pred otehotnením som mala úraz a chcem ísť na operáciu a dať sa dokopy, čiže mám opodstatnený dôvod na PN, počas mojej PN, by šiel na MD na 28 týždňov manžel, moja otázka spočíva v tom, kedy by bolo pre mňa najvýhodnejšie nastúpiť na PN, čo sa týka VZ a vlastne z akého VZ by sa mi počítala nemocenská dávka...
vopred ďakujem za vaše rady 🙂 🙂 🙂

megan999
28. sep 2016

ahojte, prosim Vas, chcela by som Vas poprosit o radu. opisem Vam situaciu. od 2014 do 30.9.2016 som bola zamestnana na TPP, ale od 1.10.2016 musim ist na dohodu u toho isteho zamestnavatela. v pripade ze sa mi podari otehotniet, staci ak sa zamestnanam opat u toho isteho zamestnavatela u ktoreho som robila predtym na max.VZ na 90 dni pred nastupom na matersku a budem dostavat max.matersku? alebo sa moze stat, ze kedze sa jedna o toho isteho zamestnavatela, tak mi budu pocitat matersku aj rok 2016 a nie len tych 90 dni? nechcem prist zbytocne o 2000euro. dakujem velmi pekne.

dena1973
28. sep 2016

@megan999 Teraz to takto funguje. Ak si zamestnaná u zamestnávateľa na trvalý PP a potom prejdeš na dohodu, tak ak otehotnieš bude sa počítať iba z dohody. No ak zmeníš znova zmluvu na TPP odpracuješ 90 kal. dní (bez PN, OČR) do nástupu na materské, tak by sa malo počítať znova z týchto dní - po zmene zmluvy z dohody na TPP.
Môže sa stať, že podmienky sa do tvojho nástupu na materské zmenia a potom už táto situácia platiť nemusí (no zatiaľ je to tak, ako som písala vyššie).

megan999
28. sep 2016

@dena1973 dakujeeeeeeeeeeeeeem velmi velmi pekne 🙂 a v pripade, ze by ma zamestnali na TTP uz po prvom trimestri na 90 dni,(zaplatia sa odvody) tak potom mozem ist aj na PN? a dostanem ja PN 55%z max? a nasledne matersku z maxima? a potom mi moze ukoncit TPP hocikedy?

katka261
28. sep 2016

Ahojte, prosím o radu: Ak som od 29.6.2015 do 1.11.2015 pracovala vo firme A na TPP a zároveň od 1.9.2015 pracujem aj vo firme B na TPP a od 1.10.2016 sa znova zamestnám aj vo firme A na skrátený pracovný pomer a nástup na MD mám 1.2.2017, dátum pôrodu 15.3.2017. Viem, že z firmy B mám nárok na MD ale mám nárok na MD aj z firmy A? Nakoľko do nástupu na MD nebudem mať z firmy A odrobených spolu 270 dní ale do termínu pôrodu áno. ďakujem 🙂

evittam
28. sep 2016

@katka261 Podmienka 270 dní NP musí byť splnená za posledné dva roky pred pôrodom (nie pred nástupom na MD) a musí byť splnená z každého PP, z ktorého chceš požiadať o MD.

katka261
28. sep 2016

@evittam ďakujem, takže nárok na MD by mi mal vyjsť z oboch firiem 🙂 to som rada

dena1973
28. sep 2016

@megan999 Áno. Po odprac. 90 dní (bez PN a OČR) môžeš nastúpiť na PN a následne na materské. Podmienka 270 dní v posledných 2 r. pred pôrodom musí byť splnená.

megan999
28. sep 2016

@dena1973 Dakujem Ti 🙂

skulkova
29. sep 2016

Ahojte,

samanthapo
29. sep 2016

Ahojte mamicky, neviete mi poradit ci este mame sancu s manzelom vyuzit aj u neho matersku? mame teraz skoro 2 rocneho syna, v decembri mam termin porodu druheho dietatka. bola som zamestnana, teraz som na pn, cize na matersku by som mala mat narok tych 6-8 tyzdnov pred porodom. manzel v oktobri nazbiera 270 dni poistenia zo zamestnania, predtym neplatil odvody ako zivnostnik. lenze v dec mu konci zmluva na dobu urcitu a asi je malo pravdepodobne aby mu ju predlzili. cize hrozi ze bude bez roboty. chceli by sme,aby aj on stihol vyuzit matersku na nasho prveho syna... lenze som pocula ze dve materske v rodine nemozu byt, a ja vraj na matersku musim a nesmiem ju prerusit lebo o nu pridem. teda musime pockat kym matersku vyberiem ja a potom by mohol ist on, lenze to bude niekedy v july 2017 a to uz manzel nemusi mat robotu... a ak by aj mal dalej toto zamestnanie, v okt 2017 prvy syn bude mat 3 roky, cize manzel aj tak nestihne vycerpat celu matersku na neho. neporadite nejaku fintu co v nasom pripade robit? vdaka!!

mircalla
30. sep 2016

@samanthapo fintu ako dostavat peniaze za nic!? Ani nie

diduska777
8. okt 2016

Ahojte chcela by som sa opytat, ma vplyv na výšku vymeravacieho základu ked nastúpim v strede mesiaca? Je mozne ze mi to zníži VZ ak by som napr. odpracovala 90 dni bez PN a OČR. Dakujem

lulu1988
8. okt 2016

Ahojte. Chcem sa ubezpecit ci tomu spravne rozumiem. Pracujem v jednej firme od 1.maja 2014.mam dve zmluvy jednu klasicky prac.pomer do 1.1.2016 mí bol predlzovany a od 1. 1. 2016 mam TPP na dobu neurcitu. Druhu mam dohodu o prac.pomere, vzdy na jeden rok, ktora mi je tiez stale predlzovana teraz mi trva od 1.1.2016 do konca tohto roka. Prijmy z obidvoch zmluv sa lisia danymi mesiacmi a poctom odprac.hodín. chcem sa spytat VZ mi bude urceny suctom tychto prijmov( napr. Prijem januar bol dokopy 900eur -HP, februar 800eur, marec 1200 atd) bude sa robit teda priemer? Alebo ako vyrataju vym.zaklad?
Termin porodu mam koniec februara,vzhladom na moju pracu by som chcela od 1.12.2016 ist na PN nakolko moj zamestnavatek by chcel aby som uz teraz nepracovala.
Kedze dohoda mi trva do konca roka budem mat aj z nej narok na materske? Dakujem za objasnenie

danusskaaa
8. okt 2016

Žienky, ak niektorá vie, poraďte. Som zamestnaná na plný úväzok v školstve (tretí rok) +mám živnosť ( avšak z tej nebudem mať nič, keďže som mala nulové daňové) teraz budem zamestnaná popri plnom úväzku ešte aj na dohodu (s lepšou mzdou ako v klasickej práce). Výšku materskej my určia sčítanim mzdy za rok 2016 (ak rodim vo februári 2017)??? Alebo len z hlavného pomeru, kde je odrobenych tých 270dní?

evittam
8. okt 2016

@diduska777 Nie. Stále odpracuješ 90 dní.....je jedno či od 1.v mesiaci alebo od 15.

evittam
8. okt 2016

@lulu1988 Ak budeš mať z oboch pracovných pomerov splnenú hlavnú podmienku 270 dní NP za posledné 2 roky pred pôrodom, tak budeš mať nárok na MD z oboch prac.pomerov. Pozor na tú dohodu - na aký príjem je uzavretá - ak na nepravidelný tak tam sa neodvádzajú odvody na NP.

evittam
8. okt 2016

@danusskaaa Ak by si chcela mať nárok na MD z oboch prac.pomerov - tak aj pre teba platí to čo som napísala vyššie. Čiže tebe bude MD vypočítaná z pracovnej zmluvy v školstve - VZ pre MD bude v tvojom prípade hrubý príjem za r.2016-teda podľa toho kedy nastupuješ na MD. Ak nastupuješ ešte v r.2016 tak VZ bude hrubý príjem za r.2015.

skrinkaminka
9. okt 2016

Baby cítala som clanok ze materska bude jednotna 350€ od roku 2017.....co je na tom pravdy????