Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
@zalka jaaj tak to neplati?? Dakujem
@skrinkaminka Určite nejaká "kačica" - zase. Súhlasím so zalkou. 🙂 Už len logicky - akoby napríklad, žena ktorá mala 5 rokov v priemere hrubú mzdu 1000Eur a mala by dostať 700Eur (všetko na odvodoch zaplatené) k tomu prišla a žena, ktorá by odpracovala 270 dní s HM 100Eur.......a mali by mať to isté....
@skrinkaminka no také veci treba vnímať v súvislostiach, lenže novinári to podajú tak, že sa baby zbytočne tešia, lebo zvýraznia defakto nepodstatné veci ale to dôležité sa v článkoch stráca napr. tu http://najmama.aktuality.sk/clanok/244826/mater...
Osobe so zárobkami na úrovni priemernej mesačnej mzdy (rok 2015 = 883 eur) by v súčasnosti (rok 2016) bola priznaná výška materskej pri 31 dňovom mesiaci a sadzbe 70 % v sume 630,0 eura (609,7 eura pri 30 dňovom mesiaci). Ak by došlo v roku 2017 k zvýšeniu sadzby materského na 75 %, tak by poberateľkám z roku 2016 (tzv. staré prípady) vzrástla suma materského na 675,0 eura pri 31 dňovom mesiaci (653,2 eura pri 30 dňovom mesiaci).
Poberateľkám, ktoré by mali priznané materské v roku 2017 (tzv. nové prípady pri mesačnej priemernej mzde v roku 2016 vo výške 908 eur), by výška materského predstavovala 694,1 eura pri 31 dňovom mesiaci (671,7 eura pri 30 dňovom mesiaci).
výcuc z článku, každý to môže vnímať ako nespravodlivosť novo vyrátaná MD je vyššia ako staro ale málokto si všimne to v zátvorke .. (rok 2015 = 883 eur) a potom tzv. nové prípady pri mesačnej priemernej mzde v roku 2016 vo výške 908 eur) .. lebo ja vidím, že článok neporovnáva rovnaké veci, lebo ak by porovnával rovnaký VZ tak MD pre mamičky je v oboch prípadoch rovnaká. Ale článok porovnáva priemernú mzdu a tá sa každým rokom mení. Detto minimálny VZ min. rok bol 412e tento rok je 429e a další rok bude 441,50e a je logické z čím vyššej sumy platím odvody tým vyššiu dávku dostanem.
Zdravím som SZČO,povinne odvody som vyplatila len jeden mesiac a od vtedy som PN,v januári mám termín... Chcem sa opýtať,zo sociálnej poisťovne materskú dostávať nebudem len z úradu prace sociálnych vecí aj to len 203€. Máte niekto s týmto dáke skúsenosti? Ďakujem za odpovede 🙂
@lusinda111 až po narodení dieťaťa máš nárok na RP z UP, na PN môžeš byť až do pôrodu, nedaj si zrušiť PN 6t pred termínom pôrodu.
@lusinda111 Nebudeš dostávať žiadnu materskú. Máš nárok na rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa.
@nivea777 hm... ešte pár rokov do zadu bola MD 55% z platu, kým nespravili zmenu. A vždy sú mamičky čo budú poškodené. Lebo to tak funguje a ja jedno či sa zmena spraví na začiatku roka alebo v priebehu roka... vždy sú baby čo s ú nespokojné.
Ak by sa zmena spravila od januára tak sú nespokojné mamičky čo im končí MD v decembri ... ak mi rozumieš, vždy niekto bude pociťovať krivdu.
@alana1 čo som čítala tak 2 násobok priemernej mzdy, tento rok je to 1,5 násobok priemernej mzdy .
Ale k presnej sume som sa nedopracovala, tj. ak je tento rok rátaná max MD z VZ 1287e tj. 3x429e
aA budúci rok bude min. VZ 411,50 e .. a malo by byť 2 násobok tak mi vychádza suma 411,5 x4 = 1646 e.
@nivea777 Čo je v našom štáte "fér"?! Môj syn sa narodil 21.1.2008 - dostala som príspevok pri narodení dieťaťa len 15tis., keby sa narodil 1.2. tak už dostanem 25tis. 😉 Veľmi dobre to majú naši zákonodarci spočítané - určite vedeli koľko ušetria ak to dajú až od februára a nie čisto logicky od januára - a schválili to rok predtým nejak v sept.(teda ak si dobre pamätám). 😒 Ďalej, pred týmto prvým tehu som pracovala 10 rokov - odviedla som nemalé odvody, dane - a len preto lebo ma situácia prinútila som založila živnosť a bola som rok oslobodená od platenia odvodov a dostala som prd a nie materskú....Dievča čo v živote nikde nerobilo, odrobilo 270 dní a dostalo MD. Čiže v našom systéme je posledné čo môžeš hľadať, spravodlivosť. 😉
@alana1 http://www.cas.sk/clanok/389249/vlada-chysta-pr...
tu to mas rozpisane a je tam suma 1324,50 maximalna hruba mzda
@alana1 čo som čítala tak 2 násobok priemernej mzdy, tento rok je to 1,5 násobok priemernej mzdy .
Ale k presnej sume som sa nedopracovala, tj. ak je tento rok rátaná max MD z VZ 1287e tj. 3x429e
aA budúci rok bude min. VZ 441,50 e .. a malo by byť 2 násobok tak mi vychádza suma 441,5 x4 = 1766 e.
OPRAVUJEM SA
VZ za rok 2017 nemôže byť nižší ako za rok 2017 v pôvodnom som spravila preklep.
@nivea777 vieš fér nefér .. kamoška mala 2 deti .. pôrodné bolo pár korún, potom dali príplatok, narodilo sa jej tretie dieťa na kt. vyššie pôrodné dostala, a teraz čaká dvojičky a pôrodné dostane zase minimálne. Takže zákon hovorí, o troch vyšších príspevkoch pri narodení a ona pri 5 deťoch dostala zvýšený len raz lebo sa jej deti v nevhodnom čase podla zákona narodili. Je to fér? Nie je ale neplače nad tým aj keby jej to pomohlo.
Ďakujem za odpovede,neplánujem PN zrušiť. Aj tak na PN nemám ani nárok a odvody určite platiť nebudem ;)
@nivea777 hm.. nikdy nebolo len od toho jedného dátumu ..
a ja napr. môžem povedať že nechápem, lebo dostala príspevok len raz, prvé deti má staršie, tak by mala dostať aj na tie čo čaká teraz lebo len 3x dostane o nič by štát neukrátila ..
ale ak by si mala prvé tehu dvojičky a druhé tehu trojiťky tak dostaneš príspevok na 5 detí ... lebo je tak postavený zákon ..
vidíš na všetko sa dá pozrieť rôznou optikou. A tá čo jej teraz končí MD, otehotnie neskôr a polepší sa i jej MD lebo bude rátaná podla nového zákona.
@lusinda111 čo prosím? prečo nemáš nárok na PN? musíš dostávať PN lebo si povinne poistená taK SOM to pochopila s tvojho príspevku, a stačí den povinného poistenia a máš nárok na platenú PN.
No nemám nárok,prišiel mi papier zo sociálky,že mi zamietajú. A keďže mi zamietli PN mám si platiť zdravotku. Keby mi PN dávali tak zdravotku platiť nemusím ;) To je proste náš štát!!! 🙂
@lusinda111 vždy to tak bolo, a dôvod prečo zamietli? neskoro si uhradila odvody do SP? lebo iný prípad neviem. A to by som zrušila PN, uhradila dlžnú sumu a šľa na novú PN ...
tak aký bol ten dôvod ak povinne ti vyšlo platiť odvody do SP od júla?
Mám všetko uhradené,uhrádzala som to ešte 5.dňa v mesiaci,čiže z mojej strany je všetko v poriadku. Netuším prečo poslali mi za fúrik paragrafov len...
@lusinda111 ofoť a pošli mi do súkromnej pošty .. lebo nerozumiem prečo by si nárok mať nemala ... teda ak chceš aby som sa na to pozrela
@zalka Dnes Vám to pošlem 🙂

@skrinkaminka podla môjho názoru to novinári zle podali, nakolko MD je vždy rátaná z platu. AK má niekto plat 100 e nemôže mať MD 350e.
Ako by k tomu prišla mamička čo má plat 500e a z neho platí odvody mať takú istú MD
350e.
MD nie je rodičovský kde je zákonom stanovená výška rovnaká pre všetkých.