Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
@mina152 áno presne tak, ak tá predošlá dohoda má dostatok dní .. v posledných dvoch rokoch.
vysvetlím ..
mám dohodu napr. 1.7.14-30.4.15 čo je fajn, a dalšiu mám od 1.10.16 a idem na MD 1.11.16 tak si poviem fajn, dohoda 2014-2015 tam mám 270 dní + 31 dní z novej dohody a som za vodou, a potom príde zamietavá odpoved zo SP, že nie je nárok na MD .. nakoľko z predošlej dohody môžu uznať len dni od 1.11.14 (2 roky pred nástupom na MD sa skúma) čo je 2 mesiace 2014 + 4 mesiace 2015 + 1 mesiac 2016 .. tj. málo dní .. takže aj toto treba sledovať
@mina152 ano z každeho v tom prípade co som písala ja má 270 z TPP plus sa zrata stara dohoda plus nova co bude tam nazbiera 270 dni dokopy tym padom si može uplatnit MD aj z TPP aj z dohody. A vymeriavaci základ kedže na MD nastupuje 15.4.2017 z TPP bude rok 2016 a z dohody bude december2016 až marec 2017.
@adra22 @zalka @majusqa77 tak by som mala na vás otázku, keďže mi možno budete vedieť poradiť, ako si zvýšiť materskú...
momentálne som na RD, predtým som poberala MD, môj TPP trvá od 1.12.2003, v januári bude mať malá 2 roky a od 1.1.2017 pôjde pravdepodobne na MD manžel, do práce sa nechcem vrátiť, preto chcem ísť na PN, ale plánujem otehotnieť, po skončení manželovej MD by som šla znova na RD, ak by sa mi podarilo otehotnieť , budem mať nárok na MD a z akého VZ alebo ako si zvýšiť VZ a sú tu dve alternatívy, nástup na MD v roku 2017 (reťazenie z RD na MD) a nástup na MD v roku 2018, keď malá bude mať 2.1.2018 3 roky...
za vaše rady a odpovede vopred ďakujem 🙂
@mina152 Ja len k tej plánovanej MD tvojho manžela. Posuňte to radšej na 1.5.2017, okdedy sa bude zvyšovať VZ pre výpočet materskej. Resp. 2.5 - aby si za máj dostala ešte aj celý rodičák 😉
@havana_frost od maja? nie od januára zvyšovanie VZ?
@havana_frost ešte to nie je schválené, predpokladaný termín pripomienkového konania k novele je december 2016, čiže ak schvália, tak v priebehu roka sa zvýši materské na 75% z VZ, rodičovský by sa mal od 1. 5. 2017 zvýšiť o 10 € na 213,20 €, ak som správne zachytila
ja len dúfam, že sa nepripravuje nejaký zákon, ktorý od januára zruší/zmení tých 90 dní pred materskou, z ktorých sa mi bude rátať MD (z tej novej práce).
@mina152 Hej však presne na to narážam. Ak pôjde chlap na MD od mája (a nie od januára ako píšeš vyššie), tak dostane viac. Ale vidím že to vieš 🙂
@gemelos Nepripravuje. Ale čo nebolo môže byť, samozrejme.
@havana_frost ide o to, že časovo nám to nevychádza, keď manžel nastúpi na MD, ja asi krátko budem čerpať dovolenku a potom chcem ísť na PN, ale nie z nejakej vypočítavosti, ale som po úraze kolena a to si chcem dať zoperovať, dať sa rýchle do poriadku a následne otehotnieť a stihnuť nástup na MD ešte v roku 2017, ale ako sa hovorí: človek mieni...

@zalka moja skusenost je, z pri prvom podani to zamietne 🙂 a az potom, ked niekoho sfuknes to zrazu ide 🙂))