Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
@aanetkaa1 Suhlasim s @evittam. Po uplynuti 90 kal. dni v novej firme bez PN a OCR uz mozes nastupit na PN-ku a bude sa pocitat z prijmu od noveho zamestnavatela.
Ak PN bude az do nastupu na materske, tak aj materske sa bude pocitat z rovnakeho vymeriavacieho zakladu ako PN. Akurat, ze PN je 55% z VZ a materske by od r. 2016 malo byt 70% z VZ.
@evittam a @dena1973 este sa chcem opytat, znama, ktora robi na SP, mi sama poradila, aby som to spravila takto, ze ked ukoncim dohodu pred nastupom na matersku, tak sa mi bude osobitne pocitat doba NP z dohody aj TPP a tym by som mala splnenu podmienku 270 dni nehovorila nic o tom,ze musim mat aj z dohody aj z tpp 270 dni osobitne, len aby som ich mala spolu 270, tak teraz som z toho jelen 😒
Monentalne mam prijem 1220 e v hrubom. Na matersku nastupujem vo februári. Kolko by mi mohla vist materska ako slobodnej matke
@lucia1974 70% z 1220, do výšky max. materskej, čiže ty tých 70%, cca 850 €. Ako slobodná matka nemáš inú výmeru ako akákoľvek iná matka. Ak si však matka osamelá (nežiješ s rodičmi, partnerom), tak máš nárok na materské o 3 týždne dlhšie ako matka neosamelá.
@havana_frost dakujem za odpoved. A ked som bez trvaleho bydliska ?
@lucia1974 Nemáš trvalé bydlisko ani na meste? Ale to by nemalo mať vplyv, podstatné je že si platila v správnej dobe odvody do SP (270 dní v 2 rokoch pred pôrodom).
@janulik27 Musí byť 270 dní od oboch zamestnávateľov, aby sa počítalo zo súbehu poistení. Inak sa počíta iba z jedného poistenia...
Ak ukončíš dohodu a nastúpiš do trvalého pracovného pomeru, tak ak v tom novom zamestnaní odpracuješ 90 kal. dní (bez PN a OČR) vtedy sa ti bude počítať z toho nového zamestnania...
Dni ukončenej dohody + nový pracovný pomer spolu dá viac ako 270 dní. Vtedy bude splnená podmienka .... inak nie.
@dena1973 takze ak som to dobre pochopila najlepsie by bolo, ak by som dohodu hned ukoncila a nastupila do TPP? je jedno ci do TPP nastupim u toho isteho zamestnavatela, u ktoreho mam dohodu alebo u ineho? mne nejde o subeh poisteni, ide mi o to, ci budem mat splnenu podmienku 270 dni .... dakujem 🙂
@janulik27 Podmienka by splnená bola, či by si PP menila resp. nemenila. Akurát sa jedná, že ak zmeníš PP, tak materské sa bude počítať z nového poistného pomeru, no musíš v novom zamestnaní do nástupu na materské odpracovať minimálne 90 kal. dní bez PN a OČR.
Ak dohodu ukončíš a vznikne ti TPP (to je jedno, či u toho istého zamestnávateľa alebo iného), tak sa bude materské počítať podľa vyššie uvedených podmienok.
Pozor!!! U toho istého zamestnávateľa, ak si mala dohodu, tak musí vzniknúť pracovný pomer (nie nová dohoda!!!).
@janulik27 270 dni spolu.
@dena1973 pred nastupom na prvu matersku som bola DNP, tri roky som bola doma a nepracovala som nastupila som do prace 22.10.2015, pred tyzdnom som zistila, ze som tehotna, tak preto chcem vediet, ci sa da nieco robit, aby mi vysla max materska 🙂
takze ak sa od 1.12.2015 zamestnam na TPP s max vymeriavacim zakladom, splnim podmienku 90 dni bez OCR a PN, budem mat na rok na max matersku .... a teda tu dohodu mam zrusit, alebo mozem pockat 1-2 mesiace a ukoncit ju az tak? prepac ze tolko otravujem, ale vydim ze sa v tom vyznas a nechcela by som nieco pokazit 😉 dakujem 🙂
oprava vydim= vidim 😀 😕
@janulik27 Ešteže som ti dala tú doplňujúcu otázku. Ak sa na niečo pýtaš, tak musíš v prvom rade uviesť všetky skutočnosti. To si neuviedla a preto a to všetko skreslilo.
Najprv sa vrátim k 270 dňom. Ak si počas RP nemala poistný pomer, tak sa počítajú dni poistenia až od 22.10.2015 do dňa skutočného pôrodu.
Ak skutočne porodíš 22.7.2015 (ako máš určený pravdepodobný pôrod), tak podmienka bude splnená - budeš mať už 275 dní NP.
No ak skutočný pôrod nastane o viac ako 5 dní skôr ako je určený pravdepodobný pôrod , tak bohužiaľ podmienka nebude splnená a nárok nevznikne....
Ak predpokladáme, že podmienku do pôrodu splníš, tak ak zmeníš dohodu na trvalý PP a odpracuješ 90 dní bez PN a OČR tak sa ti bude počítať z príjmu z nového poistného pomeru (z TPP).
No je v prvom rade potrebné splniť tú podmienku 270 dní nemocenského poistenia. Inak nárok nebude vôbec.
Baby mám takú dilemu ja viem mám navštíviť úrad, ALE ja som si prišla len o cca radu. V terajšej robote zarábam na papieri v čistom 331 euro. Vedľajšie zamestnanie zo školstva cca 140 euro v čistom. Koľko by mi mohla vyjsť materská a poprípade dá sa s tým niečo robiť? Keby mi šéf zdvihol teraz plat? Mám termin porodu v júli.
@veronika1037 Ak by ti teraz zdvihol plat tak ti to pomôze len trochu,nakolko MD sa ti bude pocitat z hrubej mzdy za r.2015,este by ti pripadne pomohlo ak by si mala moznost sa zamestnat na novu zmluvu za lepsiu mzdu na 90dni pred nastupom na MD bez PN a OCR.
@evittam takže ak by som sa zamestnala v inej pracovnej pozícii, teraz som zubna asistentka a zamestnala by som sa ako dentalna hygienicka u toho isteho zamestnavatela za vacsiu mzdu by to pomohlo? Ci by to mal byt uplne iny pomer?
@veronika1037 Aby si mala narok na materske musis v prvom rade splnat podmienku 270 dni nemoc. poistenia v posl. 2 r. pred porodom.
Nenapisala si od kedy ti trvaju pracovne pomery. Skus to doplnit....
@veronika1037 Nie u toho isteho zamestnavatela. Musi to byt novy PP u ineho zamest.
@dena1973 jeden pomer trva 4 a po roka druhy len od septembra
@evittam aha pekne takze asi nic nebude :D budem zgrlosit za minimalnu matersku :D

@janulik27 Ak ti vznikne novy poistny pomer t.j. z dohody prejdes na TPP, tak sa bude pocitat z prijmu z TPP.