icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

dena1973
29. nov 2015

@veronika1037 Tak v prvom zamestnani uz podmienku 270 dni NP uz mas splnenu. Ak by si chcela mat platene materske aj z dohody musela by si mat aj v tomto zamestnani splnenu podmienku 270 dni NP a to do nastupu na materske.
A este napis datum kedy mas urceny pravdepodobny porod??
Kedy ti presne zacal druhy pracovny pomer.... 1.9.2015, alebo neskor? Bez tychto datumov neviem vyratat, ci splnis podmienku 270 dni NP aj 2. zamestnania...

evittam
29. nov 2015

@veronika1037 Tak nevyzerá, že to bude minimálna...Nakoľko vyzerá, že budeš mať nárok z oboch PP - napíš hrubú mzdu, a ak sa dá nech ti zamestnávateľ zvýši aspoň december na maximálny vymeriavací základ a aj to ti pomôže a možno ti vyjde MD aj nejakých 400Eur.

dena1973
29. nov 2015

@veronika1037 Podľa toho, čo tu máš napísané (približné dátumy - pravdepodobný pôrod niekedy v júli a nástup do druhého zamestnania predpokladám, že 1.9.2015), tak ak skutočný pôrod nastane 9.7.2015 resp. neskôr, tak budeš mať splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia aj z druhého pracovného pomeru.
Vtedy si môžeš dať u gynekológa vypísať 2x žiadosť o materské na obe pracovné pomery.

terezka_11
1. dec 2015

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať..včera som zistila ze som tehotna, takze termin porodu by som mala mat koniec jula alebo zaciatok augusta..od aprila pracujem na zmluvu na kratsi pracovny cas, kde by som mala mat platene NP. Ak to spravne chapem..stačí mi niekedy v januari alebo vo februari uzavriet novy pracovny vztah, zamestnat sa na papier na maximalny vymeiavaci zaklad na 90 dni bez PN a OCR a potom ist na PN-ku a vyjde mi maximalna materska ?? ja len ci som to spravne pochopila 🙂 dakujem

havana_frost
1. dec 2015

@terezka_11 áno, správne. + za predpokladu, že momentálny pracovný pomer zanikne a od toho januára/februára budeš mať len ten nový.

terezka_11
1. dec 2015

@havana_frost ďakujem 🙂

kikakm
15. dec 2015

@havana_frost dobry vecer, vedeli by ste mi poradit resp. povedat ci mam narok na matersku alebo nie. Pracovala som necelych 9 rokov do 28.2.2015, od 1.3. som na urade prace, termin nastupu na matersku mam 27.12.2015. Podmienku nemocensky poistenej 270 dni za posledne dva roky mam, ale ze i tak nemam narok na matersku. Ja tomu nerozumiem preco nie? resp. ako sa dopracovat k materskej? Dakujem.

ingba
15. dec 2015

@dena1973 ahoj. Prosím chcela by som sa opytat že ak robím na dohodu od 20.4. 2015 ale trhane ,že vždy po troch mesiacoch mi predlžujú dohodu aj tam sa mi potom rátajú dni takže dokopy musím mat 270dni? Snažit o bábetko by sme sa chceli začat od mája júna 2016 a ak otehotniem a hned sa dohodnem zo šéfkou nech mi dá zmluvu TPP na 90 dní s max 1200 a potom sa hnd po tých 90dnoch dám Na PN tak by som mala mat všetko ok. Dakujem pekne za info zatial zistujem aby bolo všetko správne

majusqa77
16. dec 2015

@kikakm lebo v case otehotnenia nebol aktivny pracovny pomer - teda sa nevztahuje ani ochranna lehota :(

larus9
Autor odpoveď zmazal
evittam
16. dec 2015

@larus9 Presne tak, ak máš z viacerých pracovných pomerov - či už TPP alebo dohody splnených 270dní NP tak máš nárok zo všetkých na MD. 😉

havana_frost
16. dec 2015

@kikakm Ahoj, nárok na materskú nemáš, lebo nástup na materskú by musel byť do 8 mesiacov po ukončení poistného pomeru, čo nebude. Ale nepovedali ti B), ako ho získať. Stačí ti sa opäť zamestnať a poistný pomer opäť bude. Ak sa zamestnáš na 90 a viac dní (bez PN a OČR), tak sa ti bude materské rátať z tohto nového prac. pomeru. Ak na menej, tak z predchádzajúceho.

havana_frost
16. dec 2015

@ingba Pokiaľ je to stále pre toho istého zamestnávateľa, tak je irelevantné či dohody predlžujú. Stále sa to bude brať ako jeden pomer, od začiatku. Takže ani 90 dní na iný vymeriavací základ nepomôže, rátať sa bude z celého pomeru.

havana_frost
16. dec 2015

@larus9 Presne ako napísala evittam. Ešte dodám, že žiadaš síce z troch vymeriavacích základov, ale v súčete dostaneš maximálne jednu materskú, nie tri.

larus9
Autor odpoveď zmazal
dena1973
16. dec 2015

@ingba Podľa terajšieho zákona je to tak, no či sa niečo zmení do doby kedy pôjdeš na materské, tak to nevieme...
Podmienka nároku na materské je 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred skutočným pôrodom.
Ak odpracuješ na riadnu pracovnú zmluvu (zmena z dohody na riadnu pracovnú zmluvu) min 90 kal. dní bez PN a OČR do nástupu na PN resp. na materské, tak sa počíta z nového príjmu.

@havana_frost No ak sa zmení poistný pomer (z dohody prejde na riadnu pracovnú zmluvu), tak sa bude počítať z nového príjmu (z pracovnej zmluvy).

majusqa77
16. dec 2015

@larus9 ano, cca 800 eur

havana_frost
16. dec 2015

@larus9 áno to myslím, že aj zo súčtu koľkokoľvek prac. pomerov dostaneš len jednu materskú, maximálne maximálnu, tých cca 800 - 900 €.

havana_frost
16. dec 2015

@dena1973 zaujímavé. Dohoda a TPP sú oba pracovné pomery, žiadny z nich nie je "riadnejší", ako to SP zdôvodňuje?

kikakm
16. dec 2015

@havana_frost to znamena, ze ked sa teraz zamestnam na par dni do 27.12. kedy mam nastup tak mi vznike narok na matersku, ale bude sa mi vypocitavat z predchadzajuceho prijmu?

larus9
Autor odpoveď zmazal
dena1973
16. dec 2015

@havana_frost To sa spýtaj na SP. Doteraz to takto fungovalo. Aj v diskusiách sa tu o tom dosť popísalo...
@ingba

havana_frost
16. dec 2015

@dena1973 Opýtam sa na SP, lebo takmer v každom racionálnom prípade to neberú do úvahy, pri delimitácii to neberú ako novy prac. pomer, pri ostatných dôvodoch kedy sa prerušuje nem. poistenie to neberú do úvahy, tak nechápem tú logiku.

havana_frost
16. dec 2015

@kikakm Aha už to vidím. To som si nevšimla, že máš tak skoro nástup na MD. Ale nevadí, hlavne že je to ešte pred tebou. Ešte stále sa môžeš zamestnať (ale musí to byť zamestnanie, z ktorého sa platia nem. odvody - takže nie dohoda s nepravidelným príjmom). A hneď po prihlásení ťa do SP odnes novú žiadosť o materské, už s potvrdením od nového zamestnávateľa. Rátať sa bude z prechádzajúceho prac. pomeru, ak sa nemýlim tak z celého roka 2014. Z tej žiadosti čo tam majú teraz, ti akurát tak rozhodnú, že nárok nemáš. Neviem či sa dá vziať späť, skús. V každom prípade im hlavne zanes novú.

dena1973
16. dec 2015

@havana_frost Delimitacia je podla mna nieco ine. Ak mas moznost, tak sa spytaj a daj vediet... 🙂 😉

kikakm
16. dec 2015

@havana_frost Ďakujem moc krát za radu 🙂 zajtra pôjdem na sociálku, idem aj k ženskému na kontrolu, tak si dám vypísať rovno novú žiadosť. Nový zamestnávateľ - je jedno aký mi dá plat? myslím postačuje minimálna mzda? Bude to síce na knap a okaté, ale tak čo už, ako si inak pomôcť.

dena1973
16. dec 2015

@kikakm Precitala som si celu tvoju diskusiu s havana_frost.

Drzim prsty. Len dufam, ze to nebude SP brat ako ucelove... Ak si uz odovzdala jednu ziadost o materske a teraz odovdas druhu....
Taketo veci je potrebne sa pytat skor, aby si to mohla riesit skor, nie na poslednu chvilu....

havana_frost
16. dec 2015

@kikakm Nová mzda je už úplne nepodstatná. Jedine ak pri ďalšej materskej, prípadne. Síce tu raz dena písala, že niečo (neviem už presne čo) hádam SP nebude považovať za účelové, ale zákon im nedáva priestor na špekuláciu. Raz si zamestnaná, odvody sa odvádzajú, že si tehotná nemôže byť diskriminujúce.

havana_frost
16. dec 2015

@dena1973 Akurát to píšem 😀 Ako môže (a kedy) brať SP niečo ako účelové? Práve v zákone o soc. poistení sú jasne dané podmienky, tak keď ich raz niekto spĺňa/nespĺňa, tak jakýpak copak?

majrab
16. dec 2015

Ahojte matetska z dohody sa pocita iba vtedy ak by som mala aj TPP a popritom aj dohodu?