icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

nivea777
1. nov 2016

@quixik no mas moznost si polepsit.. zamestnat sa inde na minimalne 90 dni bez ocr a pn za vyssiu mzdu..

quixik
1. nov 2016

@nivea777 aha, no a to sa mi potom bude ako vyrátavať,.. aj z roku 2016 aj 2017, či to by som musela stihnúť nájsť prácu tento rok?

nivea777
1. nov 2016

@quixik ked sa zamestnas inde a splnis tych 90 dni tak len z toho noveho..ak sa nezamestnas inde tak priemer z roku 2016...

havana_frost
2. nov 2016

@quixik Inak budeš mať veľmi približne takú materskú, ako máš teraz čistý plat. Takže ak ti 2 roky stačí taký plat, tak na MD budeš mať taký príjem tiež.

lele10
13. nov 2016

dievcata, riesili ste to niektora v poslednej dobe tak, ze ste sa zamestnali 90 pred nastupom na MD k novemu zamestnavatelovi aby ste si navysili matersku? Len potrebujem vediet, ci to este funguje, citala som teraz v jednej diskusii, ze tuto dieru v zakone uz zaplatali, tak nechcem riskovat a radsej si nechat poradit od niekoho, kto tym realne presiel. dakujem 🙂

baaambulkaa
13. nov 2016

@lele10 materská sa ráta z príjmu za predchádzajúci kalendárny rok, čiže neviem, aký by to malo zmysel

zalka
13. nov 2016

@baaambulkaa mýliš sa, MD sa ráta z rôzneho obdobia, podla toho ako a kedy vzniká abo vzniklo zamestnanie, alebo dobrovolné poistenie ...
to čo píšeš ty tak sa ráta u dlhoročného zamestnanca jednej firmy ...
ale ludia menia robotu a tým pádom sa im vyrátava z novej roboty ak splniapodmienky ...

@lele10 v akej diskusii si to čítala, ako zaplátali? vysvetli?

baklik
13. nov 2016

@lele10 malo by, precitaj si Mihalove blogy na nete

zalka
13. nov 2016

@lele10 Rozhodujúce obdobie
ak nemocenské poistenie zamestnanca vzniklo v kalendárnom roku predchádzajúcom kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského alebo v kalendárnom roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského a obdobie nemocenského poistenia, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie bolo najmenej 90 dní pred dňom, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je obdobie od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho kalendárnemu mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského

http://www.socpoist.sk/materske/1293s

baaambulkaa
13. nov 2016

@zalka áno máš pravdu.....no dúfam, že zaplátali, resp. zaplátajú,lebo je čím ďalej tým viac špekulantiek, ktoré sedia doma na riti, niekto ich akože zamestná na tri mesiace a šup, zrazu vyššia materská ako ženy, ktoré reálne robili :D
a opýtam sa ťa, či náhodou nevieš, teraz som doma s malým, plánujeme dieťa opäť, z čoho sa mi vyráta druhá materská?

oslovenie
13. nov 2016

@baaambulkaa 🙂 hm, ale ani ta co sedi doma na riti a zamestna sa len na 90 dni nema narok na MD, nesplna 270 dni NP 😉

zalka
13. nov 2016

@baaambulkaa no musím súhlasiť s @oslovenie lebo ak nemá 270 dní tak tých 90 jej bude na tri veci ... 🙂

ak si zamestnaná tak podla toho kedy ti skončí RD, a kedy začne MD ... je tam viac možností na tak neurčite položenú otázku sa odpovedať nedá

evittam
14. nov 2016

@baaambulkaa Presne plati co ti tu uz napisali kočky-nestaci sediet doma na riti a mat len akoze 90dni....a co viem toto si pekne SP v poslednej dobe dokonca kontroluje. Takze nie je to take jednoduché. Ale inak aj tak je nas socialny system velmi zle postaveny co sa MD tyka.

lele10
14. nov 2016

@zalka dakujem, ano, rata sa posledny zamestnavatel, chcem ho zmenit na tie tri mesiace 🙂 nie, nevysvetlil, a v soc. poistovni mi to asi nepovedia, ci je to tak... bolo to v clanku z aprila tohto roku, kde Mihal radil zenam, ako sa da zvysit materska

lele10
14. nov 2016

@baaambulkaa ale ty musis mat 270 dni nemocenskeho poistenia pred materskou, nie sa iba na tri mesiace zamestnat. mne zas pride nefer poberat 1000 eur plat 4 roky, platit riadne odvody a dostat potom minimalku ako zivnostnik. odrobila som si to 🙂

zalka
14. nov 2016

@lele10 stále to platí,
90 dní bez PN a OCR ... ak by si ochorela tak prídeš o tú MD alebo ak porodíš skôr , ja by som si to iste nenechávala na posledné tri mesiace pred nástupom na MD ..
určite by som tých 90 dní riešila skôr

lele10
14. nov 2016

@zalka mas pravdu, stalo sa to presne mojej kolegyni, porodila v 7 mesiaci ☹ idem to riesit uz teraz, tam mam nejake dva tyzdne k dobru...

zalka
14. nov 2016

@lele10 držím palec

evittam
14. nov 2016

@lele10 Presne ako píšeš - ja som pred prvým tehu pracovala vyše 10 rokov, odviedla som nemalé odvody a dane tomuto štátu a len preto lebo ma pracovná situácia prinútila založiť živnosť a rok som bola oslobodená od platenia odvodov tak som nedostala žiadnu MD - celé zle tento systém. A nejaká napríklad čo skončí VŠ v živote nepracovala alebo len nejaké dohody - sa zamestná napríklad na nejakú smiešnu sumu na dohodu a potom stihne 90 dní bez PN a OČR na najvyšší VZ a dostáva peknú MD - áno možno šikovnosť. Za mňa - zle nastavený sociálny systém. Ale čo už.....My sme si našťastie nerobili deti kvôli tomu aby nám ich živil štát...

sashabb
14. nov 2016

@baaambulkaa maš trošku skreslený pohlad. Nikto ťa totižto pre pekné oči len tak nezamestná, a pokiaľ by si si to vedela vybaviť tak si pekne zacvakáš odvody. Tie ak sa nezmenili tak sú cez 700€ mesačne, čiže zrejme tá osoba keď si to môže zaplatiť musela asi aj reálne robiť, aby si na to našetrila nie? alebo si myslíš, že ten zamestnávateľ bude za dotyčnú ešte aj tie odvody platiť???
Zaplatiť musíš min. 90dní čiže tá sumička sa pekne vyšplhá, a každá matka by ju vedela využiť určite lepšie 😉
Osobne si myslím, že je ovela viac iných vecí ktoré niesu fér. Ako bolo už písané - živnostníci atď. 🤐

katkup
16. nov 2016

bohuzial gynekolog mi oznamil, ak sa mi placenta nezdvihne, tak od bud.prehliadky - december idem na rizikove az do konca tehu....pls, len by som chcela vediet, kedze je teraz vela zmien ohladom materskej, ci je rozdiel ist uz teraz na rizikove 12/2016 alebo az v novom roku 2017? kazda korunka sa na materskej rata..... dakujem 🙂

nivea777
16. nov 2016

@katkup tak ci tak ti budu ratat MD z roku 2016..ci nastupis 2016 alebo 2017 na PN.. ak nastupis na PN 2016 tak ti budu pre MD brat obdobie 1.1.2016-30.11.2016 ak nastupis na PN 2017 tak ti budu brat MD z celeho roku.. ak si mala u tohto zamestnavatela odpracovany cely rok

katkup
16. nov 2016

@nivea777
menila som zamestnavatela 2016, ale s tou istou hrub.mzdou....lebo nieco taketo som citala:
Zvýši sa aj maximálne nemocenské a ošetrovné

Mamičky, ktoré sa v budúcom roku ocitnú na rizikovom tehotenstve, môžu dostať nemocenské maximálne vo výške 990 eur mesačne (pri 31-dňovom mesiaci) alebo vo výške 958 eur mesačne (pri 30-dňovom mesiaci).
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...

zalka
16. nov 2016

@katkup je tvoj plat v hrubom vyšší ako 1287e?
ak nie tak sa ťa to netýka,
menila si zamestnanie pred otehotnením alebo počas tehu?

katkup
16. nov 2016

@zalka
plat v hrubom 1300e, zamestnana od cca 2010-2/2016, UP a zamestnana od 22/8/2016 a tehu som zistila na konci 9/2016, termin mam k 31.5.2017

gapa
16. nov 2016

@katkup predpokladám ide o iného zamestnávatela, nie o toho istého. To je podstatné, ak by si nemala 90 kalend.dní trvajúce nem.poistenie z terajšieho zamestnania a išla na pn už tento rok 2015 (prí nástupe na pn v r.2016 je to už o inom, vid nižšie). Ak budeš bez pn,očr, teda budeš pracovať, tak ti to uplynie cca 22.11.16 (nerátam presne). Potom sa ti už ráta nem.dávka z nového zamestnania.
Ak by si ale nedosiahla 90dní pred nástupom na md, tak je to velmi blbé, lebo nemáš v predchádzajúcom kalend. roku k roku nástupu na md (príp. nástupu na PN) iné nem.poistenie zamestnanca aspon 90kalend. dní, lebo tvoje predchádz. zamestnnaie u prvého zamestnávatela trvalo len do konca februára, čo nie je 90 kalend.dní, aj keby si nebola ani 1den pn či očr. Materské by bolo podla teraz účinných zákonov rátané z minima, čo bude v r. 2017 cca t 441,5eur (ber to cca), teda malo by byť 75% (teraz je 70 a neviem, či už 75 je istých)

katkup
17. nov 2016

@gapa v decembri idem na kontrolu a uz by som mala dosiahnut aj tych 90dni u noveho zamestnavatela....a ked som volala do SP tak do porodu sa mi rataju aj tie dni z prechadz.zamestnania,kebyze skor porodim

gapa
18. nov 2016

@katkup myslíš to predchádzajúce zamestnanie, že sa ti ráta do potrebných 270dní nem.poistenia. To áno, 90 kalend. dní bez pn, očr musí byť v poslednom, ak chceš z neho rátať materské.

karkulienka
20. nov 2016

dievčatá ktorá poradí?
Som na RD ktorá končí 1.10.2017. Zamestnaná som bola nepretržite už pred nástupom na MD, hrubú mzdu už v tomto období som mala 1.220€ takže som spĺňala podmienku pre max. materskú, pracovný pomer naďalej trvá.

Aktuálne som tehotná a termín pôrodu je 17.2.2017
Podmienku 270 dní spĺňam – zaráta sa mi obdobie RD, ak sa nemýlim.
Ale terajšia MD by sa mi mala rátať z príjmu r. 2015 (mala som tam vyplatenú odmenu 300€) ? Nepokazí mi to VZ pre materskú?
Ak by som nastúpila ešte teraz v novembri alebo decembri na 2 dní do zamestnania alebo čerpala dovolenku, zmení – navýši mi to VZ pre výpočet materskej?
Nástup na MD by som mala mať najneskôr 30.12.2016. Ak by som nastúpila na MD 1.resp. 2.januára 2017 aký by to malo vplyv?