icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

dena1973
3. dec 2016

@skrinkaminka Ak pracujes na dohodu, tak by sa dalo dohodu ukoncit a zacat prac.pomer na riadnu pracovnu zmluvu s novym hrubym prijmom. Odpracovat min. 90 kal.dni bez PN a OCR a tak nastupit na materske. Tak by sa uz pocitalo z noveho vymer. zakladu.
Podmienka 270 dni v poslednych 2 r. pred porodom musi byt splnena.

livkazv
3. dec 2016

@dena1973 dakujem za odpoved

skrinkaminka
3. dec 2016

@dena1973 nie ja mam zlmuvu len na polovicny uvazok(mam tam cca 220euro) ..s tym sa neda asi nic robit alebo ano???

dena1973
3. dec 2016

@skrinkaminka No, ak mas PZ, tak uz ti nepomoze zakladat novu zmluvu u toho isteho zamestnavatela. Pomohlo by iba,ak by si zmenila zamestnavatela, ktory by ti dal vyssi prijem.... V novom zamestnani je potrebne odpracovat min. 90 kal.dni ( bez PN a OCR) pred nastupom na materske. Potom by sa pocitalo z noveho prijmu.

karin.
6. dec 2016

@dena1973
potrebovala by som poradiť, usmerniť: kamarátka nastúpila do pôvodného zamestnania od januára 2016 a zároveň poberala rodičovský príspevok do októbra 2016, pokiaľ nedosiahlo dieťa 3 roky veku. Zároveň sa posledný augustový týždeň zamestnala u manžela tiež na HPP len na 2 hodiny týždenne. Začiatkom novembra otehotnela a termín pôrodu bude na konci júla 2017. V prvom zamestnaní ma hrubý príjem 800 eur a u manžela 50 eur. Ako má postupovať ak chce v roku 2017 dostávať maximálnu materskú? Vopred ďakujem za odpoveď.

zalka
6. dec 2016

@karin. zamestnať sa u niekoho iného s príjmom 1000e a u mng. skončiť HPP. Ak by u mng. mala dohodu tak by mohla mať TPP aj u neho, teraz musí hladať iného.
lebo od nového roka max. VZ bude 1766 e

karin.
7. dec 2016

@zalka ďakujem za info, ešte ma napadlo, nemohla by mať zmenu HPP u manžela tak, že namiesto pôvodných 2 hodín týždenne by robila 20 hodín a tým by sa jej aj zvýšil plat. Toto by nepomohlo?
Dobre to chápem, že sa sčítavajú sumy HPP? Keby mala doteraz len dohodu s pravidelným príjmom a splnila by podmienku 270 dní tak by sa jej stačilo 90 dní pred nástupom na MD zamestnať na HPP s max. VZ a dostala by max. materskú?

majusqa77
7. dec 2016

@karin. nepomohlo. keby to bolo dohoda, tam sa da potom na HPP, ale pokial viem, z HPP na dohodu to neuznavaju ako iny prac.pomer..

majusqa77
7. dec 2016

@karin. nastup na md v roku 2017 = z prijmu roku 2016. zvysenie platu nepomoze

zalka
7. dec 2016

@karin. ak by si aj dala vyšší plat, tak sa jej to spriemeruje,
tj. ak tri mesiace mala plat 20e a dalšie tri bude mať plat 1000e a pôjde na PN
tak jej vyrátajú PN a MD ako ( 20x3+1000x3) / 182 dní = 16,81e na den DVZ
a z toho PN 55% tj. 9,24e
ak sa zamestná u iného .. tak 1000x3/91 = 32,96 DVZ a tým pádom PN 18,13e bna deň.
Ak by mala dohodu, a potom TPP tak by sa jej dohoda nezrátavala k TPP .. ale tým, že má TPP tak sa to zráta vid vyššie.

@majusqa77 dovolím si oponovať, nakoľko nebola zamestnancom u svojho mng. od 1.1.16 tak sa jej MD vyráta z priemerov platov rok 2016-2017 do mesiaca predchádzajúcemu mesiacu v kt. ide na MD alebo PN.

majusqa77
7. dec 2016

@zalka ano, jasne.. ..ale aj tak podla mna moc nepomoze ak len zvysi plat...

zalka
7. dec 2016

@majusqa77 ja viem, že jej to nepomôže, musí mať iného zamestnávateľa bohužial :D

karin.
7. dec 2016

@zalka dokelu takže jej je zbytočné byť zamestnaná u manžela. Najlepšie by asi bolo zrušiť zamestnanie u mm. Ona má ešte iného zamestnávateľa. Na MD nastupi koncom júna 2017 pomohlo by jej keby sa opäť zamestnala u mm až vo februári 2017?

zalka
7. dec 2016

@karin. hm... no keby mala dohodu tak áno pomohlo ... na tú dohodu môže i teraz sa zamestnať .. tj. zrušiť TPP u mng. a zamestnať sa na dohodu a po 90 dnoch platenia môže ísť na PN
ak ovšem nie je na ID vtedy z dohody sa neplatia odvody na nemocenské poistenie.
a neni zbytočné lebo keby nebola u neho zamestnaná tak n árok na MD jej po otehotnení vznikne ťažko,
kedže na MD je potrebných 270 dní poistenia čo by bez toho prvotného zamestnania u mng. nezískala.

karin.
7. dec 2016

@zalka napíšem celý jej prípad ak môžem ešte raz lebo sa bojím aby som nespravila chybu a nedala jej zlú informáciu:
od 01.01.2016 nastúpila späť po RD do banky na HPP kde zarába v hrubom 800 eur - tento pracovný pomer neustále trvá a bude trvať až do nástupu na MD

od 24.8.2016 sa zamestnala zároveň u manžela na HPP za odmenu 50 eur v hrubom, čiže má 2 HPP súčasne.

Napíšeš mi prosím ešte raz ako má postupvať v tomto prípade u mm ak viem, že HPP v banke zostáva aj v roku 2017 až do nástupu na MD, ktorá jej vznikne na konci júna 2017?
Mzdu za november u mm ešte nemá vypočítanú...
Vopred ďakujem za trpezlivosť a ochotu.

zalka
7. dec 2016

@karin. banku nerieši. tam neovplyvní nič ..
ukončenie TPP u mng. 31.12.16

a od 1.1.17 vznik dohody s pravidelným príjmom pozor dohody nie TPP u mng. s platom 1000e mesačne.
od apríla môže ísť na PN

karin.
7. dec 2016

@zalka ďakujem moooc

od 1.1.17 sa teda prihlási na dohodu u mm a sociálka jej to bude počítať z banky a z dohody, ktorá vznikla ako posledný prac.pomer...

zalka
7. dec 2016

@karin. áno presne tak .. ale len za predpokladu, že nie j e na invalidnom dôchodku.

karin.
7. dec 2016

@zalka nie je na invalidnom...ja som mala z dohôd vždy pocit, že to na sociálke neberú ani ako príjem, že keď chceš riadnu dávku musíš mať proste vždy HPP, toto je pre mňa nové aj keď logicky aj pri dohode sa platia odvody...

ešte raz veľká vďaka

zalka
7. dec 2016

@karin. rado sa stalo

12linda12
7. dec 2016

Ahojte chcela by som sa opytat ak pracujem u zamestnavatela 2roky nepretrzite na TPP(na minimalnu mzdu)vo firme A .
Buduci rok v juli mam porod.Ukoncim pracovny pomer v jeho firme na konci marca a hned 1.4 ma zamestna opat ale s platom 1300€ na minimalne 90dni bude sa mi pocitat materska z coho ?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Variant cislo 2 :pracujem u zamestnavatela 2roky nepretrzite na TPP(na minimalnu mzdu)vo firme A .
Buduci rok v juli mam porod. Ukoncim pracovny pomer v jeho firme A na konci marca sa hned 1.4 zamestnam opat ale s platom 1300€ na minimalne 90dni v jeho firme B(ten isty majitel ina firma) bude sa mi pocitat materska z coho ?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Variant cislo 3: pracujem u zamestnavatela 2roky nepretrzite na TPP(na minimalnu mzdu)vo firme A .
Buduci rok v juli mam porod.Ukoncim pracovny pomer pojdem ihned (zajtra)na Urad prace a v Aprili sa zamestnam u neho opat a teraz neviem ze ak sa zamestnam u toho isteho zamestanavatala (v tej istej firme ) ci sa mi pocita z poslednych troch mesiacov alebo sa musim zamestnat v jeho druhej firme ( ale ten isty majitel ) alebo sa musim zamestnat v uplne inej firme s inym majitelom
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ak som doteraz dobre pochopila 270dni NP budem mat vo vsetkych mojich pripadoch len neviem :

1/ci mozem ukoncit pracovny pomer a hned sa zamestnat sa a ci to moze byt ten isty zamestnavatel(rovnaka firma)

2/ci sa mozem u neho zamestnat v jeho druhej firme a nezalezi ci to je ten isty majitel ale len na tom ze to je ina firma

3/a ci musim splnit nejaku podmienku kolko musim byt minimalne bez prace resp na urade prace okrem podmienky 270dni a posledneho pracovneho pomeru minimalne 90dni bez ocr a pn

sticker
dena1973
7. dec 2016

@zalka Chcem sa s pytat k tomu ID. Nieco mi tam nie je jasne. Ak by bola na ID, tak by nemala narok na nemocenske davky???

zalka
7. dec 2016

@dena1973 ak je baba alebo ktokolvek na invalidnom dôchodku a pracuje na dohodu tak za neho nesú odvádzané odvody ... do ZP, a nemocenské a poistenie v nezamestnanosti do SP .. čiže ak nesú platené odvody tak neni nárok na PN.

zalka
7. dec 2016

@12linda12
1) MD bude rátaná z minima
2) MD bude rátaná z nového PP po splnení podmienky 90 dní bez OCR a PN do dňa nástupu na MD, čo v tvojom uvádzanom prípade nestihneš, kedže pôrod je v júli, niekedy koncom mája nástup na MD a ak by vznikol PP 1.4. tak by do dna nástupu na MD nebolo 90 dní bez PN a OCR
3) musí ísť o inú firmu,

12linda12
7. dec 2016

@zalka
Takze vlastne mozem ukoncit pracovny pomer zacat novy pracovny pomer len to musi byt ina firma a nevadi ze to je ten isty majitel a je jedno ci tak urobim hned alebo pojdem medzitym na urad prace (co je vyhodnejsie) jedine musim mat 270NP a minimalne 90dni pred nastupom na matersku bez pn a ocr dobre rozumiem a dakujem za promptnu odpoved

zalka
7. dec 2016

@12linda12 áno dobre rozumieš ... musí byť iná firma ... majiteľ nie je podstatný

12linda12
7. dec 2016

@zalka Dakujem

malalucka3
7. dec 2016

@zalka ahoj....vidim ze tu pekne odpisujes dievcatam...mozem sa ta nieco opytat?

enusamt
7. dec 2016

@zalka ahoj, zaujala ma ta zmienka o ID... Cize pokial tehotna ID ma zaujem o najvyssiu matersku,tak plati tiez, ze zamestnat sa inde (90 dni bez ocr,pn) ,len nie na dohodu,ale riadnu zmluvu aby boli vykonane odvody?
A tym padom splnene podmienky? Vdaka

majusqa77
7. dec 2016

@malalucka3 nepytaj sa, ci sa mozes pytat, ale pytaj sa :D