Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
Prosim o radu..ako je to s príležitostnými brigadami na dohodu,ked som na materskej,alebo rodicaku?? na materskej dohodu nemozem mat,ale na rodicaku ano,ano?
Ale skor by som potrebovala vediet ci to ma vplyv na dalsiu matersku.. teraz som na materskej a chcela by som ist na retazovu matersku ,a kedze mam najvyssiu matersku nerada by som prisla o nu v buducnosti nejakou 5 hod.brigadou...dakujem... (Ide o to , že sestra chcela obcas pomoct v restike,ale potrebuje mi cosi napisat,keby prisla kontrola,dakujem)
@zalka
poprosím o pomoc , PP od roku 2001 plus dohoda pravidelný príjem vždy od 2.1. daného roka do 31.12. daného roka. Momentálne riešim dilemu či MD sa mi vypočíta z oboch zamestnaní, nakoľko nástup budem mať 20.5. 2017 čo je zároveň ochranná 8 mes.lehota pri dohode, v prípade, že neuzatvorím novú a teraz moja dilema: 1, Ak uzatvorím opäť novú dohodu u toho istého zamestnávateľa mojím vymeriavacím je rok 2016 alebo 2017?
2/ V prípade,že uzatvorím dohodu u iného zamestnávateľa započíta sa mi 270 dní poistenia z predchádzajúcej dohody?
3/ Alebo to vyriešiť rázne: ukončiť PP aj dohodu a zamestnať sa úplne inde....možnosť je, ďakujem
Ahojte,mam otazku.Ked splnam podmienky na ziskanie max.materskej a nastupila som na matersku 3.12.2016 budem od maja dostavat aj ja tych 75% zarobku co je cca 1200e?Uz som z toho mimo.Dovtedy by som mala dostavat cca 900e.Ale maj uz plati aj pre matky,kt.nastupili na matersku uz pred r.2017?vdaka za info
@zalka
vieš mi prosím poradiť ako je to s dohodou o pracovnej činnosti pravidelný príjem uzatvorená od júna 2016 do 31.12.2016 ale kočka medzitým otehotnela a 02.12.2016 sa šupla na PN. Môže s ňou zamestnávateľ ukončiť prac.pomer k dátumu aký má v dohode alebo ako sa postupuje v takomto prípade? Prípadne nejaký odborný článok, kde to normálne vysvetlia?
Ďakujem krásne.
ahoj, opytam sa teda aj ja. 9 rokov som pracovala v jednej firme bez PN (ale vratane materskej a rodicovskej). v juni nastupujem spat a chcem ist na polovicny uvazok. chcela by som pri najblizsom dietati (ktore este ani necakam) plnu matersku. ktoru som mala aj pri tomto dietati. takze, kedy a ci sa niekde zamestnat proforma na tu druhu polovicu uvazku, aby som opat mala najvyssiu matersku? vypocitava sa to z kalendarneho roka posledneho, alebo posledneho pred materskou, lebo uz som vol z toho 😂 dakujem
@kinluska Ak budú v r. 2018 (ak predpokladáme, že vtedy bude nástup na materské) platiť rovnaké podmienky pre nárok na materské, tak sa bude vychádzať z roku 2017 (príjem, ktorý v r. 2017 dosiahneš u zamestnávateľa - predpokladáme, že to bude ten istý zamestnávateľ ako doteraz). No, do nástupu na materské musíš mať z oboch zamestnaní splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia a to z každého nemoc. poistenia (zamestnania) zvlášť.
Baby chcela by som sa opytat... mam TP od roku cca 2012.... vtedy moj zarobok na papiery bol okolo 250 €... na konci roka 2012 som nastupila na rodicovsky (nemala som narok na matersku) rodicovsky stale trva zo zdrav. dovodou a som zase tehotna...270 dni tam mam ale z coho sa mi bude ratat materska ked za predosly rok mam prijem nulovy....?????? Moze mi na papier napisat PREDPOKLADANY PRIJEM a dat aj 1000€????? Dakujem za radu....
Ahojte, viete mi prosim niekto poradit?? Ak mam splnenu podmienku 270 odpracovanych dni, mam novu zmluvu u zamestnávateľa uz nejaku dobu lebo si chcem maximalizovat matersku. Stačí mi odpracovať 90 kalendárnych alebo pracovných dní??? Nikde som nenašla udaj ci sa jedna o kalendarne alebo pracovné dni. Ďakujem 😉
Ja naozaj zasnem z tychto prispekov aj mudrych rad .....je ine si nechat poradit na co mam skutocne narok a ako maximalizovta matersku..... ale toto co tu predvadzate je uz dokonca trestne - v podstate ide o podvod - fiktivny prijem, aby bola materska?
@radovanka @majusqa77 ako k tomu pridu, tie, co naozaj pracuju a ktore v podstate nepriamo financuju to, ze niekto nerobi nic a chce mat matersku podvodom? zle mi je z tohto. nechutne

@malalucka3 pýtaj sa
@enusamt áno presne tak, za predpokladu, že má splnenú aj dalšiu podmienku a tou je 270 dní poistenia , tak tehotnej ID pomôže len zmena TPP, nepomôže jej dohoda kedže za nu z dohody by nebolo odvádzané poistenie nemocenské a v nezamestnanosti.