Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
@vacica59 napriklad
Baby chcela by som sa opytat... mam TP od roku cca 2012.... vtedy moj zarobok na papiery bol okolo 250 €... na konci roka 2012 som nastupila na rodicovsky (nemala som narok na matersku) rodicovsky stale trva zo zdrav. dovodou a som zase tehotna...270 dni tam mam ale z coho sa mi bude ratat materska ked za predosly rok mam prijem nulovy....?????? Moze mi na papier napisat PREDPOKLADANY PRIJEM a dat aj 1000€????? Dakujem za radu....
takze hladajme diery v zakone? o to tu ide? to ta velmi neodlisuje od romskych spoluobcanov....ano, budem moralizovat, nakolko to urcite nie je v poriadku, co tu niektore riesite...pripadne kradne vlada, kradnu romovia, kradnime aj my? ci toto je akoze pohodicka, ze?
Moze mi na papier napisat PREDPOKLADANY PRIJEM a dat aj 1000€????? Dakujem za radu....
Je to smutne, ze namiesto toho aby niektore pohli ritou hladaju radsej diery v zakone. Robim 21 rokov a platim dane (nie male) 21 rokov - nemam chut financovat daco taketo
@mircalla zijes mimo realitu, ak si myslis, ze ti niekto nieco da zadarmo. A este mi povedz, kde je ta spravodlivost, ak budem robit napr. 10 rokov v 1 firme a potom ma vyhodia a nasledne otehotniem a bum, odvody jak svina a clovek dostane kulove 😉 Alebo staci, ze ti zmenia uväzok n a polovicu a ty tak odpracujes 90 dni a zas dostanes "prd"
Milujem moralizovanie nad A ked nevidim B, penky dnik ti prajem a nezavid, ak nieco chces, tak pre to nieco sprav 🙂
@majusqa77 ja neradim, ako dostavat matersku za nic. pride mi to mierne neeticke. a tiez neferove voci pracujucim matkam, ktore nespekuluju...toto je take slovenske, ako co odrbat....tuto sa nikdy nic nezmeni, nieco ako zakladna moralka ti asi nic nehovori. a este to robis aj verejne
opakujem - nevadi mi to, ak ma na to niekto ozaj narok
@mircalla nie je to za nic a co sa tehotenstva tyka, netreba sa hrnut, jednoducho sa to moze stat, a preco niekomu nepomoct ked sa da? a mna to nic nestoji, len si nastudovat niekolko zakonov a vediet sa v nich orientovat. Nesud ludi v ktorych topankach si nechodila. A ked ti je dnes dlhy den, tak chod hačkovat a neryp 😉
@mircalla Lenže to nie je také jednoduché ako to bolo napísané, pani čo sa pýtala tú otázku pravdepodobne nemá skúsenosti len ako topiaci ta sa aj slamky chytá aj ona si chce prilepšiť.. Neverím že by sa jej podarilo nájsť takú pozíciu a zároveň si uplatniť ten predpokladaný zárobok.. ale to je jedno pretože je to jej vec...
@majusqa77 a @zalka tu len odpovedajú babám čo sa v tom až tak nevyznajú tak tu prosím na ne neútoč, aj ty možno budeš raz potrebovať pomôcť s niečim...
@vacica59 ja som bolaraz v situacii, ze som skutocne nemala z coho zit a 2 deti na krku....isla som makat.....napriklad...viem, to sa nenosi, lepsie hladat tie diery
nemam s tym problem, ked tu niekto niekomu radi, ale toto s tym prijmom 1000 euro - nehnavajte sa na mna....trochu cez ciaru na moj vkus
@vacica59 No, mala by si vedieť, že náš "čierny spoluobčan" od SP nedostane ani Euro - ak nesplní tie isté podmienky ako " biely spoluobčan". Čo sa týka sociálnych dávok - to už je o inom.😉
@mircalla Väčšinou s tebou súhlasím, ale nehnevaj sa zbytočne rýpeš. Prečo by sme nemohli poradiť ako si prilepšiť v tejto "banánovej republike"? Áno na jednej strane máš pravdu, že je to využívanie systému - a?! Mňa veľakrát tento systém využil a dostala som veľké hovno - s prepáčením - tak teraz po rokoch som si to zariadila tak, že dostanem len to čo som tam vložila - lepšie povedané istotne menej. Môj prípad - pred prvým tehu som odvádzala nemalé odvody a dane skoro 10 rokov - len preto lebo sa mi zmenila životná situácia, založila som živnosť, rok som nemusela odvádzať odvody tak som dostala prd a nie materskú - toto by mali inak spraviť a nie, že nejaká "šťanda", ktorá má pár brigád (stačí 270 dní NP) a potom si dá max.VZ na 90dní bez PN a OČR má viac než ja čo som tomuto štátu odviedla nemalé peniaze.
Čiže ja som napríklad využila možnosť pri druhom tehu, mať po MD aj PN aj RD, teraz po RD som si to zariadila tak, že budem mať max.podporu - a prečo nie?! Lebo niekto iný si to nevie zistiť a nevie ako niečo obísť?! Môžem sa vykašľať - ja som si svoje odviedla a ešte aj odvediem a nikto tu nebude moralizovať prečo by som to mala alebo nemala spraviť.
My chceš úprimne povedať, že keby si si mohla zariadiť mať MD 300Eur alebo 1200Eur - tak si to nezariadiš tak aby si mala tých 1200?!😉😝
ja ked sim sa bola pytat na SP ze kedy mi zacnu vyplacat MD a kedy sa dava ziadost tak mi puca povedala ze to az po porode, (MD, nie RD). keby som sa o to nezacala viac zaujimat, tak by som mala co? nic. mi vysvetli ako takto mozu zavadzat a klamat?
ano, ohanat sa zavistou je take konikovske 😂, v kazdej diskusii musi byt
@oslovenie Preto sa ja nikdy nespolieham na ziadne "tetusky".....
@majusqa77
Lebo presne o tom to je - slovenska typicka vlastnost- preco by ti mala poradit ako dostanes 2x tolko ako ona a vlastne podla nej nic nerobit a byt "len" na MD a ona "chudera" musi sediet v kancli za okienkom...
Mne tiez nie raz sa stalo,ze mi do oci povedali,ze chcem zneuzivat system-a to tie inteligentnejsie....ostatne len cucali ako "tela na nove vrata" ked som si len nieco overovala a kladla priame otazky- nevedela "tetuska" ani ako sa vola a vlastne na co tam sedi.....
@evittam ani ja,
alebo napriklad znama, pracovala v skolstve, zmluva este za starych podmienok od septembra do juna, po 2 rokoch dovidenia, ani narok na podporu, nic, potom ju vzali na polovicny uzvazok, vysledok, v praci musela byt len o 2 hodiny kratsie (zvysok jej davali "do nahradneho volna" a potom sa im konecne zadarilo a vysledok, MD by mala minimalne, nakolko posledne roky robila akoze na polovicny uvazok, zmluva na 4h ale v reale tam musela byt 6. Ak stat zneuziva je to v poriadku a ak obcan tak to uz v poriadku nie je? A ked sa svojej tety(skutocnej) na Sp pytala, ako by mohla mat vyssiu MD a nie len minimalnu, tak jej teta povedala, "nešpekuluj moja" :-/
baby necitala som vsetky komenty, chcem sa len opytat ak tu ma niektora z Vas vedomost, funguje este to platenie si dopredu do socialky,aby som potom pol roka mala vacsiu matersku?Kedysi viem,ze to bolo bezne,teraz som len cosi pocula, ja pracujem uz 3roky vkuse, viete ci sa to da?
@kukalokuka súbeh dobrovoľného poistenia (ktorý by ti zvýšil materské) a povinného (ktoré máš ako zamestnanec) už nie je možné.
ahojte, chcem sa Vás spýtať, či náhodou neviete ako to bude v mojom prípade: som už tretí rok doktorandka na VŠ a teda dostávam štipendium cca 600€/Mesačne,zo štipendia neplatím žiadne odvody, zároven pracujem asi 3roky v centre voľného času na DPČ na asi 25hodín mesačne. Dalo by sa nejakým zázrakom urobiť aby som mala materskú? Čo by som musela splniť? a som ešte len v druhom mesiaci.

@mircalla nechutné je, ak niekto vôbec nepracuje a dostáva zo SocPoist príspevky a ako niekto čo poctivo maká a platí odvody a nakoniec keď idú na Pn alebo materskú má rovnaký príjem alebo ešte omnoho menši ako naši tmavší spoluobčania... Nad tým by sa mala pozastavovať a riešiť..
Materskú nikto ,, podvodom,, nezíska, lebo prvú podmienku mať odpracovaných 270 dní musí spĺňať.. Ide už len o to aká vysoká bude...
Skús si niečo prečítať o tom skôr ako nabudúce začneš moralizovať, na nete je toho kopec o tzv. dierach v zákonoch.. Stačí len hľadať..
Začni napr článkom kde samotný bývalý minister práce Mihál vysvetľuje ako na to.. http://aktualne.atlas.sk/ekonomika/financie/kra...