icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

katriona1
12. jan 2017

@mareenka no tak potom jestli chce mít nějakou normální mateřskou tak bude taky asi muset změnit zaměstnavatele

sashabb
12. jan 2017

@mareenka alebo potom ešte jednu robotu keby si našla, len tam by musela tiež odrobiť 270dní aby sa jej z toho poistenia rátala MD

evittam
12. jan 2017

Ak sa zamestná u nového zamestnávateľa na minimálne 90 dní bez PN a OČR tak sa jej MD bude počítať z nového príjmu, samozrejme musí mať splnenú podmienku 270 dní NP za posledné dva roky pred pôrodom. Toto je aj východisko pre tie čo už sú tehotné - ak majú možnosť zmeniť zamestnávateľa a na vyššiu mzdu.

evittam
12. jan 2017

@mareenka No, buď zmeniť zamestnávateľa, ak ďalšiu prácu - tak tam musí mať tiež 270 dní NP aby mohla žiadať z oboch zamestnaní o MD, prípadne to čo som napísala vyššie - stačí zmeniť zamestnávateľa na tých 90dní - ak je možnosť. Alebo ak príde dosť skoro na to, že je tehu - max. do cca 8.tt, tak skončiť pracovný pomer, prihlásiť sa na DNP z maxima, zaplatiť pár dní, dať sa PN a ak to stihne 26 týždňov pred nástupom na MD tak dostane max.MD. Samozrejme musí byť splnená podmienka 270 dní NP za posledné dva roky pred pôrodom.

evittam
12. jan 2017

@sashabb Nemusí odrobiť 270 dní, musí mať 270 dní NP - a to je veľký rozdiel.

mareenka
12. jan 2017

@evittam, aj ostatne babule, dakujem, posuniem info 🙂

sashabb
12. jan 2017

@evittam ano hej, myslela som to tak ako si napísala 🙂 zle som sa vyjadrila

russia22
13. jan 2017

Ženy neviete mi povedať aký musím mať plat aby som mala čo najvyššiu materskú ? 🙂

katriona1
13. jan 2017

@russia22 momentálně se počítá 70% z hrubé mzdy takže to znamená, že když chceš mít mateřskou třeba 700€ tak potřebuješ vydělávat v hrubém cca 1000€

amoremio26
13. jan 2017

@russia22 okolo 1200 ak to dajú na 75%

havana_frost
13. jan 2017

@amoremio26 @russia22 od mája to bude cca 1768 (niečo do 1800 €) hrubého na maximálnu podporu. Dovtedy je to cca 1300 (mzda).

havana_frost
13. jan 2017

Bože "podporu".... OPRAVUJEM v príspevku vyššie na "materské", samozrejme 🙂

adra22
13. jan 2017

@ havana_frost a nie už od januára nahodou?

majusqa77
13. jan 2017

@havana_frost 2nasobok je uz od 1.1. od maja ide sadzba na 75%

rimahe
14. jan 2017

ahojte,
potrebovala by som tiež poradiť,
1. pracovný pomer mám od 1.1.2016 na dobu určitú do 31.03.2017. Nástup na MD mám okolo 20. apríla 2017. Ak by som pracovný pomer ukončila dnes a uzatvorila nový u nového zamestnávateľa s platom tých 1768 Eur až do nástupu na MD, splnila by som podmienku zamestnania 90 dní a teda mala nárok na max.materskú? Musí ísť o pracovný pomer alebo stačí dohoda?
2. A čo v prípade ak by som chcela zotrvať v terajšom pracovnom pomere, ktorý mi skončí 31.03.2017 (rada by som ostala)? Môže byť súbeh 2 pracovných pomerov alebo je tam podmienka, že jeden musím ukončiť? Pri nástupe na MD mi bude trvať už len novovzniknutý pracovný pomer.

Ďakujem🙂

evittam
14. jan 2017

@rimahe Ahoj, súbeh 2 pracovných pomerov ti nepomôže k max.MD, nakoľko by si musela potom z oboch splniť 270 dní NP. Čiže ak chceš mať MD z max.VZ tak jedine tak ako píšeš - ukončiť terajší PP a uzatvoriť nový - minimálne na 90 dní bez PN a OČR - potom sa ti MD bude počítať z príjmu z tohto PP.

rimahe
14. jan 2017

OK, ďakujem a musí ísť o pracovný pomer alebo stačí dohoda?

evittam
14. jan 2017

@rimahe To presne neviem - ale ak to bude dohoda na pravidelný príjem-kde sa odvádzajú všetky odvody ako pri TPP tak si myslím, že by mala stačiť. Ale nie som si istá na 100%..... Čiže zamestnávateľovi to môže byť jedno - ak si to chceš len nejak "zariadiť"....tak radšej TPP....

rimahe
14. jan 2017

Ok, tak ukončím terajší pracovný pomer a uzavriem nový u nového zamestnávateľa. To by nebol problém, len môj problém je ešte ten, že u terajšieho zamestnávateľa by som potrebovala reálne ešte ten január - marec odpracovať. Bol by problém ak by som u terajšieho zamestnávateľa mala ešte dohodu. alebo je nejaké iné riešenie?

evittam
14. jan 2017

@rimahe Ja už neviem ako ti to mám napísať - neviem čo si nepochopila - NIE nemôžeš mať dva pracovné pomery aby si mala max.MD z toho nového ak tam budeš mať len 90 dní NP bez PN a OČR - musela by si aj v tom novom pracovnom pomere mať splnenú podmienku 270 dní NP. Jediná možnosť je skončiť starý PP a uzavrieť nový.
A pozor ty musíš mať nový pracovný pomer u nového zamestnávateľa aby to platilo. Nie, že ukončíš jednu zmluvu u toho istého a založíš druhú u toho istého - to ti nepomôže.

rimahe
14. jan 2017

OK už mi to je jasné
ďakujem a prajem pekný deň

nitusiak
21. jan 2017

Ahojte,

mohol by mi niekto prosím Vás vysvetliť ako sa počitá materská? Chcela by som to vedieť do budúcna. Koľko musím mať odpracované, aby som na ňu mala nárok. Počíta sa do toho aj obdobie PN, keď som bola zamestnaná? 🙂 Ďakuje Vám

evittam
21. jan 2017

@nitusiak Nie je otazne kolko musis mat odpracovane ale kolko musis mat dni NP. A to je 270dni NP za posledne dva roky pred porodom. Ak si zamestnanec alebo mas DNP tak sa do toho zapocitava aj obdobie PN. Dalsou podmienkou naroku na MD je aktivne NP alebo ochranna lehota. No a ak napr.nastupis na MD v r. 2017 tak tvoj VZ pre MD je prijem za r.2016 alebo teda VZ,z ktoreho za r.2016 platis DNP.

nitusiak
22. jan 2017

@evittama príde mi to dosť komplikované :D Však nemocenské poistenie má aj zaevidovaný na úrade práce :/ I keď sa to potom počíta asi z poslednej výplaty, však? Niežeby som teraz chcela ostať na úrade a nič nerobiť len čakať, len by som chcela, že keď bábo, nech mám aspoň materskú 🙂 Ďakujem

dena1973
22. jan 2017

@nitusiak Nie, takto to nie je. Nemoc. poistenie mas iba, ak ti trva prac. pomer resp. ak si dobrovolne nem. poistena, alebo si samostatne zarobkovo cinna osoba. Musis byt nemocensky poistena v sociálnej poistovni. Platia sa za teba odvody na nemoc. poistenie (zo zamestnania) resp. si ich platis sama ako DNPO alebo SZCO. Doba na UP sa do nemoc. poistenia nezapocitava (ani vtedy ak si pocas evidencie na UP PN). Pocas doby na UP nie si nemoc. poistena (neplatia sa za teba odvody na NP). Vtedy nemas narok na platenu PN aj ked si pocas evidencie na UP na PN.

dena1973
22. jan 2017

@nitusiak Ak sa za teba neplatia odvody na NP do SP (co UP neplati), tak nemas narok na ziadnu nemocensku davku t.j. ani na PN, OCR ani na materske.

evittam
22. jan 2017

@nitusiak Nie. Plati to co napisala @dena1973.

nitusiak
22. jan 2017

@dena1973 @evittam aha už rozumiem 🙂 Ďakujem vám

sojovatycinka
23. jan 2017

ahojte, idem aj ja po radu. K 31.1.2017 chcem skoncit pracovny pomer (trval takmer 4 roky), cize splnam podmienku 270 dni nemoc. poistenia. Potom pojdem na urad prace - zatial nemam novu pracu, neviem, ako dlho mi bude trvat najdeneie novej prace. Aby som dostala v pripade tehotenstva (planujeme v tomto roku ) matersku, tak musim byt zarovne nemocensky poistena.
Ake mam moznosti?
Ak budem na urade prace, tak od 1. febr si mam platit dobrovolne nemocenske poistenie? Alebo staci ho platit 3 mesiace ( 90 dni ) pred nastupom na matersku?
Alebo ak by som sa znova zamestnala , tak co s obdobim, kedy budem na urade prace (cize nebudem nemocensky poistena)
Z coho sa bude vypocitavat materska?
dakujem za rady 🙂

dena1973
23. jan 2017

@sojovatycinka Aby vznikol nárok na materské musíš v každom prípade spĺňať podmienky: 270 dní nemoc. poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom + aktívne nemocenské poistenie resp. splnenie ochrannej lehoty po ukonč. PP.
V ochrannej lehote musíš nastúpiť na materské do 8. mesiacov po ukončení pracovného pomeru (vtedy je nástup presne 6 týž. pred pravdepodobným pôrodom).
Ak bude trvať PP tak musíš odpracovať min. 90 kal. dní bez PN a OČR. Vtedy sa bude počítať z VZ, ktorý budeš mať v zamestnaní.
Ak budeš DNPO, aby sa počítalo z VZ z DNPO musíš byť nemocensky poistená min. 26 týždňov (platiť poistné na nemocenské poistenie) a to až do nástupu na materské (90 dní nestačí!!!).