Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
Chcem sa spýtať, koncom júna idem na materskú s druhým dieťaťom. Poberám rodičovský príspevok a aj pracujem na polovičný úväzok. Môžem sa 90 dní pred materskou zamestnať ešte u jedného zamestnávateľa aby som dosiahla maximálnu výšku materského? Teda či sa mi materská bude počítať z odvodov od obidvoch zamestnávateľov? Ďakujem za každú radu.
Viete mi prosím poradiť? V minulom roku som pracovala od septembra 2016 dovtedy som bola na rodičovskej dovolenke. Stále som u rovnakého zamestnávateľa.Ak nastúpim na rodičovskú dovolenku v októbri 2017 z čoho sa mi bude počítať materská?
Oprava - malo tam byt ak nastúpim na materskú dovolenku ku koncu roku 2017..
baby... mozno blba otazka... ale ako sa oznacuje materska, ked ju posielaju? dnes mi dosli nejake peniazky pod oznacenim "nemocenska davka". moze to byt materska? ci? dakujem
dievcata, zle je :( este v lete som som tu riesila max MD a vyzerala velmi nadejne. no a dostala som asi 10 e/den 🙄 tak rozmyslam, co som urobila zle, mozete sa na to prosim pozriet?
1. 4. 2015 - zaciatok TPP /do SP som sa prihlasila ako zamestnanec - prav. prijem , prijem bol tych 1240 e/
4. 4. 2016 - vypoved /k tomuto datumu som sa odhasila zo SP a od 13. 4. 2016 som na UP/ a tam mi "visi" nejakych 10 dni/
no a od 3.7.2015 do 3.4.2016 som bola na PN
13. 4. 2016 do 18. 10.2016 - UP bez naroku na podporu
od 18.10. 2016 - TPP, prijem 1310 e
22.11.2016 - 12.12.2016 - PN /dostala som cca 7 e/den/
a od 12.12.2016 som na materskej
dakujem.
@knossos máš 370 dní poistenia ... čiže stačí sa zamestnať 90 dní z max. VZ a budeš mať max. MD .. dokonca v roku 2015 máš 90 dní poistenia , čiže čiste teoreticky by ti stačilo pár dní pred MD aby vzniklo poistenie u toho istého zamestnávateľa a vyrátajú ti MD z platov čo si mala v roku 2015
takze by mohla vyjst za max MD, ze? no skusim sa odvolat, z tejto MD sa mi ani odvody nevratia ....
dakujem,
Prosím o radu od 1.1.2016 som zamestnaná na polovičný úvezok splnam poistenie . Po lete plánujeme bábetko . Čo by som teda mala splnat aby som mala vysokú materskú a pn vôbec sa vtom neviznám
@ingba No vysoky VZ-cize prijem. Ak nastupis na MD v r.2018 tak sa ti bude pocitat ako VZ pre MD prijem za r. 2017. Este je moznost ukoncit povodny PP a zamestnat sa uz ako tehotna na minimalne 90dni bez PN a OCR na max.VZ u noveho zamestnavatela a vtedy sa ti bude pocitat MD z noveho zamestnania.
ahojte. idem si aj ja po radu, uz ste mi tu parkrat dobre poradili. takze....
zacala som pracovat od septembra 2016, ale stale mi ide rodicak, az do júna 2017, kedy bude mat maly 3 roky. ked som nastupovala na túto materskú-rodicak s tymto prckom, tak mi ratali matersku zo zamestnania a aj z druhého zamestnania, ktore mi tu baby poradili. vtedy som sa mala tusim 1-2 dni pred nástupom na matersku ist prihlasit na socialku, ze si chcem platit poistenia (ten balik vsetkych) a potom som teda nastupila na matersku. takze materska mi isla normalne od zamestnavatela (stareho) a aj minimalna z toho ze som mala predtým aj tu druhu zmluvu.
takze otazka znie, viem aj teraz este nieco urobit, aby sa mi o cosi zvysila materska?
cize v skratke, mam rodicak do 6/2017, pracujem znovu od 9/2016 a na dalsiu matersku nastupujem niekedy koncom maja 2017. (to som zabudla spomenut ze uz som tehotna cca v 20tt 🙂 ) tá druha zmluva popri zamestnani mi skoncila 3/2014 (trvala urcite tych 270dni)
viem pisem ako hotenton ale snad ma niektora pochopi, neviem ako inak by som to sformulovala 🙂 dakujem vopred zlatíska

Suhlasim
😉

@sojovatycinka Ešte si to môžeš preštudovať tu:
http://www.socpoist.sk/nemocenske/1292s
http://www.socpoist.sk/dobrovolne-poisteny/55168s