icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

evittam
10. feb 2017

@marrya Tak plati co som napisala.

nivea777
10. feb 2017

@evittam ahoj,prosim ta ako to je s tym prispevkom 41€ ? je to jednorazovy prispevok alebo ak dieta starsie ma napr 2 roky tak sa tych 41€ dostava kazdy mesiac do 3 rokov starsieho?? vcera sa rozputala debata o tom..

majusqa77
10. feb 2017

@nivea777 bud do 3 rokov veku starsieho dietata, alebo do 6tyzdnov mensieho, podla toho, co nastane skor.. ..takze max. 3mesiace vyjdu

evittam
10. feb 2017

@nivea777 Nie. Je to len na 6tyzdnov po narodeni dietata.

nivea777
10. feb 2017

@majusqa77
@evittam dakujem baby velmi krasne za odpoved.. pekny den prajem

tatianafox
10. feb 2017

@evittam Ďakujem. Určite za mna odvazali pri tej dohode. Neviem akú sumu, tá zavisi asi od výšky platu, ktorý som mala napísany na dohode, či sa mýlim? A z tej sumy sa rátajú %, koľko sa má odviesť na NP...?

tatianafox
10. feb 2017

@evittam * odvádzali

evittam
10. feb 2017

@tatianafox Vies urcite,ze odvadzali NP? Pozri na paske. Ak ano tak narok na MD budes mat,ak nie tak nebudes.

lucia_d
11. feb 2017

este jedna otazka prosim, aka doba moze-musi byt medzi zmenou zamestnania_teda jednej zmluvy a druhej novej zmluvy aby sa zacalo ratat z tej novej 90 dni?

evittam
11. feb 2017

@lucia_d Ziadna. 30.-31.ukoncis jeden PP. 1.zacne novy....ziadny problem.

lucia_d
12. feb 2017

dakujem pekne, dobra sprava

sibiriboza
12. feb 2017

Ahojte.Potrebujem poradit.V aprili mi konci MD s prvym dietatom a vychadzaju mi cca 2 mesiace chodenia do prace pred nastupom na druhu matersku.Zaratavaju sa aj tieto 2 mesiace do vypoctu novej materskej?Pripadne co je lepsie,zobrat na tie 2 mesiace dovolenku,alebo ist na PN,kedze sa mi neoplati ist do roboty?Vdaka za odpovede

dena1973
12. feb 2017

@sibiriboza Ak si predchádzajúci kalendárny rok pred nástupom na materské bola celý rok na MD, tak sa ti bude počítať materské z pravdepodobného príjmu, ktorý určí zamestnávateľ.
PN sa počíta tiež z príjmu z predchádzajúceho kalendárneho roka pred nástupom na PN. To zn., že ak si bola v predchádzajúcom roku na MD, tak tiež sa bude vychádzať z pravdepodobného príjmu.

sibiriboza
12. feb 2017

@dena1973 Velka vdaka ;)

dena1973
13. feb 2017
annapetras
20. feb 2017

Dobrý, viete mi povedať, ako je to z ochrannou lehotou, ak by šiel na md mm? Ten je teraz szčo, no živnost chce zrušiť. Teraz je pn a k 1.3 ju chce ukončiť a chce sa zamestnať na tpp. Viem , že môže nastúpiť na md najneskôr 6 týždňov po pôrode. Tp mám 8.4. Mne nárok nevzniká. Musi držať otvorenú živnosť až do nástupu?. Pn asi ťažko môže byť pri podpisovani pracovnej zmluvy.

delideli
22. feb 2017

Ako dlho musim aktualne poberat mzdu aspon 1766 € aby som mohla mat maximalnu matersku?Stacia tri mesiace alebo sa to uz zmenilo?Dakujem

evittam
22. feb 2017

@delideli Stačí 90 dní bez PN a OČR ale u nového zamestnávateľa. Taktiež samozrejme musíš mať splnenú hlavnú podmienku nároku na MD-270 dní NP za posledné dva roky pred pôrodom.😉

havana_frost
22. feb 2017

@delideli veru, nesmie sa to chápať ak akýchkoľvek posledných 90 dní. Musí to byť 90 dní z nového nemocenského poistenia.

lucia_d
22. feb 2017

cize pred 90 dnami odrobenymi v jednom zamestnani musim mat plynule predtym aj tych 270 ? nemoze tam byt pauza _ bola medzi jednou pracovnou zmluvou a druhou 2 tyzdne nezamestnana?

lenka1601
22. feb 2017

ahojte baby poprosim o radu tp mam september2017 .. zamestnana od roku 2015 stale u toho isteho zamestnavatela... moja hruba mzda bolo 450 € čiže minimum...stoho sa mi bude ratat materska 70% z hrubej mzdy? ako to je stým aby som mala matersku o nieco vyssiu ? stači ked sa zamestnam 3 mesiace pred materskou u ineho zamestnavatela ?

havana_frost
22. feb 2017

@lenka1601 áno, potrebuješ 90 dní nového nemocenského poistenia s vyšším vymeriavacím základom. 90 kalendárnych dní, bez PN a OČR.

lenka1601
22. feb 2017

@havana_frost
aka by mala byt priblizne HM? aby sa mi to oplatilo

lenka1601
22. feb 2017

AKO my to pomoze k vysej materskej?

zalka
22. feb 2017

@lenka1601 ale estarý PP musí byť ukončený , a na max. MD treba plat v hrubom 1766e

havana_frost
22. feb 2017

@lucia_d môžeš mať pauzu a 270 je to vrátane týchto 90

delideli
23. feb 2017

Este by som sa spytala na upresnenie- ak mam novy pracovny pomer tych 90 dni pred nastupom na MD, ma nejaky vplyv ak som zaroven po tu dobu ,resp. aj predtym este navyse pracovala aj na dohodu (tam je to len par hodin mesacne a plat sa pocita na pocet odpracovanych hodin). Vdaka

havana_frost
24. feb 2017

@delideli Mohla by si žiadať o materské aj z tohto druhého pomeru - ak aj tam samostatne splníš 270 dní. Na príťaž to určite nebude.

lulu1988
24. feb 2017

Ahojte prosím o radu. Na PN som nastúpila 1.12.2016 a bola som PN do 21.1.2017 od 22.2.2017 som nastúpila na materskú.Do dnešného dňa čakám na vyrozumenie zo sociálnej poisťovni o výske materského. Materské mi bolo vyplatené za minulý mesiac spolu s PN avšak keď som to rátala vôbec mi to nevychádza. Ak som dobre pochopila PN sa mi rátala z VZ za rok 2015 a materské by sa malo za rok 2016, nie? A ako VZ pre výpočet materského by malo byť obdobie od 1.1.2016 do 30.11.2015. dobre som to pochopila? Lebo mne výpočtom vychádza že materská bola ratana z príjmov 2015. Mohli sa pomýliť? Dá sa to nejako odkontrolovT? Nenašla som všetky vyplatne pásky za rok 2016. Prosím poraďte. Ďakujem

evittam
25. feb 2017

@lulu1988 Ak si nastupila na MD 22.2. tak ti este nemohla byt vyplatena.