Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
@lulu1988 No v prvom rade by si mala dostať rozhodnutie o priznaní materského z SP. Tam by mala byť uvedená denná dávka, ktorá ti bola priznaná + z akého rozhodného obdobia sa dávka počítala.
Neviem kedy presne si nastúpila na materské... Píšeš, že od 22.2.2017... V takom prípade by si mala prvú dávku dostať až v marci 2017.
No ak si nastúpila na materské 22.1.2017 a PN skončila 21.1.2017, tak si to ani nevypočítaš, pretože za január 2017 si to dostala v jednej sume...
Na zaslanie rozhodnutia majú 60 kal. dní od podania žiadosti. V prípade, že ti rozhodnutie do uvedenej doby nepríde, tak je potrebné sa pýtať na SP.
@evittam
@dena1973 sekla som sa 22.1 som nastúpila na materskú, a keďže som PN bola aj celý december a rozhodnutie za december mi prišlo, tak som si vyrátala schválenú dennú dávku x21dni čo som bola PN v januári, a ten rozdiel čo mi vyšiel z celkovej sumy ktoru som dostala som odratala a vydelila 10timi dňami ktore som bola už na materskej. Chápete? Neviem či som to dobre vysvetlila. Tak som sa dopracovala k tomu že materská mi je ratana z roku 2015 nie 2016 lebo v roku 2016 som mala väčšie vymeriavacie základy. Preto som sa pýtala známeho roku ráta soc.poistovna VZ
Ahojte, chcela by som radu uhladne poberania materskej otcom, ked uz som ja matersku poberala.
V Mihalovom blogu som sa docitala, ze je dokonca mozne, aby ju poberali rodicia sucasne.Matka na druhonarodene dieta a otec na prvonarodene.
Lenze odpoved zo socialnej poistovne to zas vylucuje.
Neskusal to niekde v praxi?
@lulu1988
Takto tu nič nevyšpekulujeme... A takto si sa nemohla dopracovať k správnemu výsledku, lebo materské sa platí 70% z vymeriavacieho základu a nemocenské 55% z VZ.
Musíš buď počkať na rozhodnutie o materskom, alebo si zavolať na SP kedy zašlú rozhodnutie. Vtedy budeš vedieť viac...
Ahojte zienky. Mam nejasnost v tomto vete "musi byt v obdobi vzniku na poskytnutie materskeho nemocensky poistena, pricom toto poistenie musi trvat najmenej 270 dni v poslednych dvoch rokov pred porodom".
Od aprila budem mat inu robotu a to znamena ze v tej firme musim byt poistena 270dni. Alebo sa to pocita aj ked som v predchadzajucom roku v inej firme bola poistena. Tych 270dni musi byt posebe alebo to "zrataju" pocas tych dvoch rokov? Dakujem
@sunshine85 nieje to mozne, socialka materske neprizna
@sunshine85 ved je to tu kazdy den omielane v nejakej teme
@majusqa77 tak ja to tu nesledujem tak...
Ahojte, mozte mi prosim poradit baby vase nazory, od 1.11.2016-2.1.2017 som mala dohodu platili sa za mna odvody, od 2.1.2017 mam TPP, termin porodu mam 8.8.2017. Narok matersku by som z dni mala mat, moja otazka vsak je, coho sa bojim som zamestnana v maminej firme so slusnym platom, manzel siel v januari na matersku s malou, takze som sa ja zamestnala. Otazka je realne ze socialka neprizna materske resp. ho odnime ak je zamestnana matka v rodinnej firme? Ma niekto skusenosti? Dakujem za odpovede
@kvetinka988 socialna poistovna neskuma, u koho si zamestnana. skuma, aky mas prijem, ako dlho a ci sa za teba platia odvody
@kvetinka988 Este pozor-aku si mala dohodu, na pravidelny prijem?
@kvetinka988 A este aj tak bude SP v tvojom pripade cakat na porod,nakolko tebe vychadza 270dni NP okolo 28.7.cize je moznost,ze aj skor porodis a potom nebudes mat narok na MD...
@evittam Ahoj, dohodu na pravidelny prijem. Ked som rodila prvu, materska mi bola priznana 6 t pred porodom, ako som na nu nastupila,tusim, cize ak spravne chapem, co si napisala, teraz mi budu od realneho terminu porodu ratat tych 270 dni, ano? Od toho 1.11,co som mala dohodu 270 dni, ano? Dakujem za odpoved
@kvetinka988 A tvoj povodny PP kedy zanikol? Z ktoreho si isla na prvu MD?
@kvetinka988 Posudzuje sa obdobie od 8.8.2015-8.8.2017. Ak do nastupu na MD nebudes mat 270dni NP tak sa caka na porod.
@evittam v roku 2014 ako sa mi narodila mala nepredlzili mi rocnu zmluvu, kedze som otehotnela a porodila ked sa zmluva koncila.
@kvetinka988 Aha. No plati co som ti napisala. Vyzera to tak,ze to stihnes "LTT" a mozno ani nie...😉
@evittam ok, dakujem velmi pekne za info, aspon v tom mam zas jasnejsie a nahodou s tym rodinnym zamestnavanim nevies ako to je?
@kvetinka988 Tak ako napísala už @majusqa77 - nikto neskúma kde si zamestnaná, to nikoho nezaujíma. To je len pekná "kačica"....
Ahoj, chcela by som si tiez na materskej prilepsit. narazila som na tento clanok.
https://dennikn.sk/blog/7-rad-ako-si-vylepsit-m...
ale rozne zeny maju rozne skusenosti, niekomu to neuznali a aj tak pocitali z predosleho roku.
Ma s tym niekto skusenost?
som zamestnana vo vlastnej sro od minuleho roka okt/2016 na ciastocny uvazok, rozmyslam, ze si zmenim poziciu a dam vyssi plat, ale neviem, ci to bude mat efekt, alebo treba zmenit uplne zamestnavatela.
v socpoist mi poradit nevedeli cez email.
@froggy23 ako je možné že niekomu to uznali a niekomu nie? myslím tú vyššiu materskú
@lenockaaaaaa detaily neovladam, ale ked sa clovek spyta 10 uradnikov, dostane 10 roznych odpovedi.

@lulu1988 Co sa tyka kontroly VZ-vypytaj si od zamestnavatela rocne zuctovanie alebo potvrdenie o prijme.