icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

zalka
29. mar 2017

@nivea777 kedy baba nastupovala na MD a kedy jej končila predošlá RD, pretože toto sa stáva ak jej RD končila v roku 2016 a ona šla po RD na PN .. a nástup na MD mala v roku 2017 .. tak preto jej vyrátali takú malú MD ... po RD mala čerpať dovolenku alebo pár dní pracovať a až tak ísť na PN ...

nivea777
29. mar 2017

@zalka pýtali sa jej nato baby ale hovorila že nikdy nebola PN.. v papiere na napísané "na zaklade udaja o predpokladanom prijme poskytnuteho zamestnavatelom vo vyske 930eur" z toho zistila že jej zamestnávateľ dal predpokladaný plat 930€

zalka
29. mar 2017

@nivea777 tak to si vysvetliť neviem .. prečo to má tak .. by som musela vidieť rozhodnutie

nivea777
29. mar 2017

@evittam
@zalka je to záhada baby..Zbehne tam osobne radšej.. Ďakujem vám krásne za odpovede

nivea777
29. mar 2017

@zalka už asi vie prečo jej vyrátali len toľko..Citujem : " je to trochu zlozitejsie, asi aj to bude ten dovod. Pocas prvej MD mi skoncil prac.pomer, minuly rok v lete ma vsak zavolali spat, ale len na jeden projekt,po ktoreho skonceni som sa ako zamestnanec vratila na RD s prvym synon, ale zmluvu mam na neurcito.

Nasla som toto v jednej poradni,asi sa to tyka aj mna:
Podľa § 57 vyššie uvedeného zákona ak poistenec nedosiahol 90 dní zaplateného poistného, denný vymeriavací základ sa určí z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu, Vo Vašom prípade ide o minimálny vymeriavací základ ktorý tvorí 50% z priemernej mzdy.

Len nechapem tomu 90dni zaplateneho poistenia,predpokladala som,ze sa mi tam rata aj RD ked som zamestnanec a naco sa teda pytali zamestnavatela na predpokladany prijem.."

zalka
29. mar 2017

@nivea777 tak to áno, neodpracovala 90 dní , stalo sa aj kamoške .. pred MD neodpracovala 90 dní po RD šla na PN a vyrátali z minima.

gapa
30. mar 2017

@nivea777 ak by bol pravdepodobný vym.základ menší ako minimum, tak by rátali z tej pravdepodobnej mzdy, tj. brali by ten menší. Preto to žiadali od zamestnávatela.

radovanka
3. apr 2017

Baby ja by som sa chcela opytat ci mi neviete poradit z coho sa rata materska zivnostnikovi...a ako si to mozem vyratat....dakujem 🙂

nivea777
3. apr 2017

@radovanka zo mzdy z ktorej si platis odvody

radovanka
3. apr 2017

@nivea777 a nevies mi povedat ci je ta suma aj v danovom priznani????je to zaklad dane???ci....som z toho vytreta 😅

evittam
4. apr 2017

@radovanka Nie zo mzdy. Ale z vymeriavacieho zakladu,z ktoreho si platis odvody do SP. T.j.ak nastupis na MD tento rok tak z VZ z r.2016. Danove priznanie s tym nema nic spolocne.
@nivea777 SZCO nema mzdu pokial samozrejme nie je aj zamestnana popri zivnosti.😉

mimi27712
12. apr 2017

@zalka
Ahoj možem poprosiť o radu? Pracujem u jedného zamestnávateľa od 04/2016 cca v septembri/októbri by som mala nastúpiť na MD. MD by sa mi mala rátať z minulého roku, ale kedže moja výplatnej tento rok o dosť vyššia, bolo by možné na 90dni resp. zvyšok zamestnania prejsť u toho istého zamestnávateľa z s.r.o. na živnosť, aby som mala vyššiu materskú? Ja som momentálne vedená pod s.r.o a le šéf ma aj živnosť. Ďakujem.

zalka
12. apr 2017

@mimi27712 ak si nastúpila k nemu 4/2016 tak tvoja MD sa nebude rátať z 2016 roku ale od 4/2016 - do 8-9/2017

mimi27712
12. apr 2017

@zalka ďakujem pekne posielam 💙

nikolette75
12. apr 2017

Staci odrobit posledne 3 mesiace pred nastupom na MD s vyssou mzdou a samozrejme byt nemocensky poistena 270 dni. A potom je ta kralovska materska o ktorej sa hovori. Overene, odskusane na muzovi 🙂

nikolette75
12. apr 2017

@adka72
no musis byt nemocensky poistena 270 dni, ale zamestnana staci byt 3 mesiace teda tych 90 dni, aby si ziskala najvyssiu matersku. Momentalne od maja sa bude opat zvysovat, cize brutto musis mat cca 1700 eur a potom dostanes 1250 eur. To ze je kamoska ochotna je fajn, ale ty jej musis zaplatit odvody a naklady, ktore s tebou ma. Ty ju budes stat viac ako tvoja "akoze" vyplata. No ja odporucam sa niekde zamestnat tak ci tak, aby si bola nemocensky poistena aj nadalej a splnila si tuto podmienku tiez, alebo mat zivnost, ale zas tam si musis platit odvody, co by v konecnom dosledku asi nebolo rentabilne, kedze este ani tehotna nie si.

evittam
13. apr 2017

@nikolette75 Ano ale tych 90dni musis mat u noveho zamestnavatela-to si zabudla napisat.😉

nikolette75
13. apr 2017

Nemusi ak prerusis zmluvu a opat sa zamestnas

evittam
13. apr 2017

@nikolette75 Ale nie u toho isteho zamestnavatela-to ti potom nepomoze. Ak chce zena vyssiu MD ako z povodneho zamestnania tak musi zrusit povodny PP a zamestnat sa u noveho zamestnavatela na min.90dni bez PN a OCR aby to bol brane ako nove poistenie a MD sa pocitala z tohto VZ.

nikolette75
13. apr 2017

Co ja viem tak nemusi menit Staci ze bude medzitym na urade prace

evittam
13. apr 2017

@nikolette75 Neviem ako zo uz mam napisat aby si to pochopila...
@zalka
@majusqa77
😉😀

evittam
13. apr 2017

*to

nikolette75
13. apr 2017

evittam ja uplne presne viem co myslis ,ale pisem ze Staci ukoncit zamestnanie potom urad prace a opat sa zamestnat V tej firme,ved aj urad prace je zamestnavatel.Kamoska to tak urobila a potom nastupila za vyssi mzdu na tie posledne​ 3mesiace

zalka
13. apr 2017

@nikolette75 a kamoška to tak urobila posledný rok? lebo to čo píšeš sa dalo robiť skôr, teraz to tak nejde, aj ked čiste teoreticky ak odpracuje u toho istého zamestnávateľa 90 dní tak by malo to výjsť

nikolette75
13. apr 2017

Ano min rok teraz je uz na materskej ...Jj odpracovala 90 dni

zalka
13. apr 2017

@nikolette75 hej hej naopak to nefunguje ... takto s UP by malo

evittam
13. apr 2017

@zalka Aha. Tak som zase mudrejsia. Dik.😉
@nikolette75

lucia_d
30. apr 2017

Este sa chcem opytat tych 90 dni minimalne odpracovanych v novej praci nemusi byt presne nie? teda menej samorezrejme nie, ale ked to bude 95 a potom pride PN alebo materska tak to bude platit tiez vsak ?

evittam
30. apr 2017

@lucia_d Samozrejme. Podmienka je minimálne 90dní.

zuzgol
2. máj 2017

@nikolette75
@evittam
@zalka baby prosim vas, ja to teraz riesim, ci som to spravne pochopila.. 🙂 teraz som zamestnana, takze keby som chcela vyssiu matersku, tak by som musela dat vypoved, potom sa nahlasit na urad prace a potom sa znova zamestnat u toho isteho, ale z vyssim prijmom? potom by som ziskala vyssiu matersku? dakujem 🙂