Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
a má s tým niekto reálne skúsenosti?
@lenockaaaaaa asi pár týždnov do zadu, tu písala v jednej diskusii babenka, čo sa zamestnala u toho istého zamestnávateľa ako bola rok predtým a odišla na MD ... a MD jej vyrátali z minima aj ked mala vysoký plat predtým i potom u toho zamestnávateľa ...
pretože SP má tak nastavené pravidlá
čítaj http://www.socpoist.sk/materske/1293s
Rozhodujúce obdobie
- ak obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, pred vznikom dôvodu na poskytnutie materského bolo kratšie ako 90 dní od vzniku tohto nemocenského poistenia, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, ak obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, v predchádzajúcom kalendárnom roku bolo najmenej 90 dní, okrem obdobia nemocenského poistenia dosiahnutého u zamestnávateľa, u ktorého vznikol dôvod na poskytnutie materského (t. j. na vymeriavací základ u toho istého zamestnávateľa sa neprihliada)
Ahojte. Chcela by som poprosiť o radu. Som od polovice októbra 2016 zamestnaná v novej práci zmluva na neurčito - TPP. Predtym som pracovala 3 roky nepretržite tiez na TPP az do začiatku augusta 2016. Zvyšok augusta, cely september a polku októbra som bola na podpore v nezamestn. Z akého obdobia by bola rátana materska ak by som bola tehotná/ resp otehotnela v priebehu 1-2 mesiacov. Nástup na md by vychádzal este tento rok. Dakujem pekne.
@diduska777 od začiatku nového TPP až po nástup na MD,môj názor.. nech sa ale vyjadria aj odborníci
@diduska777 od nastupu po posledny den v mesiaci pred nastupom na md (ak by si sla na md napr. 15.12., tak do 30.11.)
@diduska777 no od začiatku nového TPP po mesiac predchádzajúci mesiacu v kt. nastúpiš na MD .. ak nastúpiš 15.12. tak sa ti bude rátať MD do obdobia 30.11.
a ak by ti náhodou vzniklo ešte nejaké dalšie zamestnanie tak by si mohla žiadať o 2x MD z oboch zamestnaní.
@diduska777 ak pojdes na pn napriklad v juli, tak vym.obdobie bude od nastupu do 30.6., pre matersku od nastupu do 30.11. (keby bol nastup v decembri) s tym, ze pn je vylucitelna doba
@majusqa77 dakujem pekne, je mi to jasnejsie 🙂 vies mi prosim poradiť z coho mi budu rátať pn? Dakujem 🙂
@diduska777 z prijmu pred nastupom na pn
Aha, takze tiez z nového zamestnania. Dakujem pekne 🙂 prajem vam krasny den 🙂
@evittam prosím tá, vedela by si mi poradiť, od zajtra budem zamestnaná u nového zamestnávateľa 90dni bez PN a OČR... čo sa ale stane, ak by som bola počas tejto doby náhle hospitalizovaná? Samozrejme, že na PN by Som sa nedala vypísať...ale na sociálke zistia, že som ležala v nemocnici. Či? Ja teda dúfam, a verím, že tam určite ležať nepôjdem, ale človek nikdy nevie. Tak ako treba potom postupovať? Ďakujem veľmi pekne za tvoj čas ☺.
@tatianafox tých 90 dní nemusí byť v kuse,
takže ak by ťa hospitalizovali, tak potom po prepustení z nemocnice čím skôr ukončiť PN .. a zbierať 90 dní
@zalka ďakujem pekne ☺. A prečo sa všade udáva 90dni bez PN a OČR...či nahla hospitalizácia je niečo iné ako normálna PN? Neviem či má budeš chápať... vďaka 😉
pksperky (bodka) sk
@tatianafox vieš ak máš odrobených 50 dní a ideš na 10 dní na PN, a potom odrobíš dalších 50 dní .. tak 50+50 je splnená podmienka ... samozrejme že PN je hospitalizácia,
ale čo potrháš papier nedáš na SP, ved prvú časť lekár posiela na SP ak ti vypíše PN .. tak ti len píšem, aby si nepanikárila že nebudeš mať 90 dní v kuse ... ale že to budeš mať prerušené PN.
@zalka ešte raz ďakujem, len sa uistujem, aby som to mala naporiadku a neurobila chybu. A čo v takom prípade, že sa na PN nedám vypísať, napr.si vezmem dovolenku na to obdobie hospitalizácie... či to nie je riešenie?
@tatianafox je to riešenie, len si to porieš v nemocnici aby nevypísali marodný lístok
@zalka veľmi pekne ďakujem za rady 😉.
Ahojte,idem vas velmi pekne poprosit o radu.Bola som sa pytat aj na SP ci v mojom pripade budem mat narok na MD a povedali ze ano.Ide o to ze moja dcerka s ktorou som teraz na RD bude mat 3 roky na zaciatku juna no na MD mam opat nastupit az v juli.Som stale zanestnana a vraj ci uz nastupim na ten mesiac do prace alebo budem PN tak je to jedno.Na tu MD vraj narok bude.Ide ale o to ci by som mohla mat matersku aj vyssiu ako prvy krat nakolko sa na tej pozicii pracovala zvysoval plat.Lebo oni mi na SP povedali ze kedze som bola cely rok 2016 na RD tak mi budu vysku materskeho vyratavat z predpokladaneho prijmu,teda z toho co mi zamestnavatel napise.Tak len ci by mi mohol napisat aj viac ako som mala prvu matersku?Moc vam dakujem
@miriam111111 Tak to normalne "ziram", ze ti to niekto na SP takto pekne a este k tomu spravne vysvetlil-si mala stastie.
A ano, kludne ti mzdarka moze potvrdit vyssiu mzdu ako si mala pred prvou MD a budes mat vyssiu MD.😉
@miriam111111 A to v ZA?! Neveriiiiiiim.....Ja tam teda poznam lrn jednu kompetentnu a milu osobu,ktora vzdy rada poradi. Predpokladam,ze to bola ona.😉
Ahojte žienky, chcem vás pekne poprosiť o váš názor. Mám odrobené 4 roky, ale v decembri som v práci skončila. Momentálne som doma a dala som sa na štúdium, ale zároveň chceme s manželom aj bábätko. A teraz moje otázky:
1. Chcem sa vás spýtať, ak by som teraz niekedy zostala tehotná, budem mať nárok na materskú? Tých 270 odpracovaných dní za dva roky sa ráta spätne odo dňa nástupu na materskú?
2. Mám dohodu so švagrinou, že keď budem v 4 mesiaci, zamestná ma na tri mesiace za najvyššiu mzdu, aby som mala peknú materskú. Nebude problém, že máme rovnaké priezvisko (konateľka v sro)?
Bojím sa toho, aby ma nenaháňali zo sociálky, kvôli tomu, že ma podozrivo zamestnala rodina, manžel tvrdí, že som zbytočne strachoput. Ďakujem baby za každú odpoveď 🙂
@natalka18 270 dni ku dňu pôrodu..Ak splnis podmienku ku dňu nástupu na MD tak budeš mať vyplácanu hneď,ak nesplnis tak čakajú do dňa pôrodu či sa splní podmienka a potom to doplatia
2. Nevidím dôvod prečo by mal byť problém..Len byť tebou nečakám do 4 mesiaca..Môžeš náhodou skončiť na rizikovom,prípadne ísť lezat,porodiť skôr(samozrejme že nič také ti neprajem) a nemusíš stihnúť tých 90dni
Ďalšia podmienka je mať aktívne NP alebo byt v ochrannej lehote( v OL je nástup na MD presne 6týždňov ped TP,skôr nie)
Baby vedeli by ste poradiť prosim??? Kopírujem príspevok mamičky z terminovky ..... "Nakolko sa u mna jedna o retazovy porod, tak mi zamestnavatel potvrdil predpokladany vymeriavaci zaklad vo vyske 930eur mesacne, rozhodnutie na matersku mi vsak prislo vi vyske 10, 30 eur na den. Ako pocitam, tak pocitam netusim ako sa mohli dostat k tej sume. "
Je to nejaký preklep alebo ???

@lenockaaaaaa Je to mozne tak,ze nesplnil podmienky,ktore su jasne dane...